featured

THY Başkanı İlker Aycı'dan Önemli Açıklamalar

Türk Hava Yolları (THY) Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı, yaptığı açıklamalarda Türk Hava Yollarının hızla büyüdüğünü ve müşteri memnuniyetinin yükseldiğini vurguladı.

Aycı, Miami’den İstanbul’a gelen THY uçağında basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
Yeni hattın THY’nin ABD’ye açılan önemli bir kapısı olacağını ifade eden Aycı, Miami’nin kargo, ilaç, turizm ve finans sektöründe Dünya’nın önemli merkezlerinden biri olduğunu anımsattı.
Aycı, Miami’de çok ciddi kruvaziyer gemi trafiğinin yaşandığını, uçakla gelen yolcuların ABD’nin diğer bölgelerine kolaylıkla ulaştırıldığını aktardı.
Miami’deki havalimanının Seattle ile en hızlı büyüyen havalimanından olduğunu dile getiren Aycı, “Biz Miami’ye girerken haftalık 7 frekansla girdik. Böylelikle Amerika’da haftalık 70 frekansa çıkıyoruz. Yakında inşallah Atlanta’yı devreye alınca buna Los Angeles’taki artışımız da eklenecek” diye konuştu.
Aycı, Amerika’ya günlük 5 bin yolcu taşıdıklarını, 2016’da açılacak Atlanta hattıyla bu sayıyı 6 bin 500’e çıkarmayı hedeflediklerini belirtti.
THY’nin dar gövdeli uçaklarla sıkılaştırılmış frekans derinlikli operasyon yapabildiğine işaret eden Aycı, şöyle devam etti:
“Şu anda dünyanın en çok uçuşunun olduğu, en fazla yolcunun olduğu yerlerin birincisi Asya Pasifik, ikincisi Avrupa. Ondan sonra üçüncü olarak Amerika geliyor. Amerika yüzde 26 pazar payına sahip ama dünyada önümüzdeki dönemde Asya Pasifik’in payı daha da artacağından Amerika bir miktar gerileyecek. Büyüyen bir dünya pazarında, gelecek yıl yüzde 5 büyümesi bekleniyor. Havacılık pazarının bunun içerisinde, gelecek yıllardaki pazar payında Asya Pasifik’e karşı bir miktar kaybedecek ve bizim öngörümüz yüzde 19-20’ye inecek. Fakat yine dünyada en çok yolcu taşınan, en çok bu seyrüseferin döndüğü 3. pazar olma özelliğini devam ettirecek.”
– Yeni yolcu salonları hizmete girecek mi?
THY Yönetim Kurulu Başkanı Aycı, Washington ile New York’ta yeni yolcu salonlarını hizmete açacaklarını söyledi. THY yolcularını sadece uçak içinde ağırlayamayacaklarını ifade eden Aycı, “Artık havaalanına girer girmez yolcumuza hakim olup, onu en güzel şekilde THY’nin hizmet kalitesinden, konfor kalitesinden yararlandıracağız. Yani müşteriyi girer girmez pamuklara saracak hizmet anlayışını da beraberinde getireceğiz” ifadelerini kullandı.
THY’nin sponsorluk çalışmalarından da bahseden Aycı, gelecek hafta Avrupa Rugby Ligi ile sponsorluk anlaşmasına imza atacaklarını belirtti.
Aycı, Miami’deki Virginia Key Beach Park’ta inşa ettirdikleri dünyanın en uzun kumdan kalesinin Guinness Rekorlar Kitabı’na girdiğini hatırlatarak, “Bunun içerisinde sizlerin de gördüğün gibi bütün dünyada bizim uçtuğumuz destinasyonlardaki önemli ülkelerin, önemli şehirlerinin kolajı, önemli sembolleri vardı. Bizim de sembollerimiz vardı. Kız Kulesi gibi, Galata kulesi gibi, Boğaz Köprüsü gibi, Ortaköy camiyi gibi” dedi.
ABD’de bazı şirketlerin üst düzey yöneticileri ve başkanlarıyla görüşmeler yürüttüklerini dile getiren Aycı, yolcuların Miami’den Güney Amerika’ya dağıtımında iş birliklerini geliştirmek adına çalışma yaptıklarını anlattı.
Aycı, New York, Atlanta, Miami, Los Angeles ve San Francisco’nun yolcu dağılımındaki önemine işaret ederek, San Francisco-Şikago-Boston arasındaki teknoloji alanlarında bazı çalışmaları olduğunu söyledi.
Miami’de Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı’nın organizasyonunda bazı yatırımcılarla görüşme yaptıklarını dile getiren Aycı, Boeing şirket temsilcilerinin de görüşmelere katıldığını kaydetti.
Aycı, sadece uçak alan ve işleten bir şirket olarak anılmak istemediklerini, değer üreterek Türkiye’ye kazandırmayı amaçladıklarını aktardı.
Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ TAİ’nin ülke için çok önemli ve kritik oyuncu olduğuna dikkati çeken Aycı, THY’nin de bu tip projeleri destekleyeceğini bildirdi.
Aycı, THY’deki geniş gövdeli uçak sayısını artıracaklarını ancak Atatürk Havalimanı’ndaki mevcut koşulların daha büyük uçaklarla iniş kalkış yapmaya izin vermediğini söyledi.
Atatürk Havalimanı’nda kompakt operasyon yaptıklarını dile getiren Aycı, “Ama iş, dünyanın en büyük havalimanlarından birine sahip olmak, üstelik 500 uçak park kapasiteli, üstelik de burada birbirinden bağımsız 5+1 pisti olan, 150 milyonluk 4 terminal kapasiteli bir yere gidiyorsa, daha birinci aşaması 90 milyon oluyorsa, elbette burada biz geniş gövdede başka şeyler düşüneceğiz” diye konuştu.
– 2016’da Kaç Uçak Gelecek?
İlker Aycı, uçaklarda yeni konfigürasyonlar üzerinde çalıştıklarını belirterek, şunları anlattı:
“Mesela şu anda 49 business (koltuk) ile (Boeing) 777’lerle buraya uçmaya başlayacağız. Artık şimdi bu işi genişletiyoruz. Planladığımız, siparişini verdiğimiz uçaklar 2013 yılından itibaren peyderpey gelmeye başladı. 49 uçak gelecek yıl gelecek. Düşünebiliyor musunuz? Bundan 12-13 yıl önce THY, o seviyelerde neredeyse uçak sayısına sahipti. Kayıp bagaj oranında, havalimanımızın bize sağladığı olanakların içerisinde şu anda binde dokuzlar mertebesindeyiz. Ama bizim hedefimiz, bunu daha önce biliyorsunuz, bundan 4-5 yıl önce, biz bunu binde 4,5-5’e indirmiştik. Avrupa’nın en iyisi olmuştuk. Dünyada en iyilerden birisiydik. Kayıp bagajda, bunun yönetiminde şu anda dokuz. O konu üzerinde arkadaşlarla çalışıyoruz. Amacımız burada da Avrupa’nın en iyisi olmak.”
Aycı, yolcu memnuniyeti açısından yüzde 85-86 oranlarında tutunan bir operasyon arzuladıklarını ifade ederek, 2015’in hava şartları açısından olağanüstü geçtiği için Atatürk Havalimanı’nda bazı sorunlar yaşadıklarını bildirdi.
Bu konudaki asıl performanslarının 2016 yaz tarifesinde ölçüleceğini aktaran Aycı, İstanbul Yeni Havalimanı Projesi’nde yüklenici firmayla iş birliğinin başarılı şekilde yürütüldüğünü kaydetti.
Aycı, yeni havalimanındaki transit yolcu kapasitesinin yönetilmesi gerektiğini ifade ederek, “Çok kısa bir süre sonra orada bizim terminalimiz olacak. O yüzden bir süre, başlangıçta bu havalimanı oturana kadarki süre içerisinde diğer hava yollarıyla birlikte aynı terminali paylaşıyor olmak çok da rahatsız edici olmayacak” dedi.
İstanbul’daki yeni havalimanın sadece havacılıkla ilgili bir proje olmadığına dikkati çeken Aycı, havalimanı çevresindeki merkezlerle “Europolis” olarak düşünülmesi gerektiğini sözlerine ekledi. (TimeTurk)

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

4 Yorum

  1. 9 yıl önce

    26 yil THY de ucmus biri olarak, havaci bir aile mensubu olarak (esim ve oglum pilot)
    bir TURK VATANDASI olarak sirketimle gurur dututorum.

    Cevapla
  2. 9 yıl önce

    Thy’de müşteri memnuniyeti yükseldikçe çalışan memnuniyeti düşüyor. Oranlamada bir sorun var sanırım.

    Cevapla
  3. 9 yıl önce

    thy gururumuz thy bende gurur duyuyorum ayrıca bu siteyi tebrik ediyorum eleştirmesi gerektiklerini eleştiriyor ama doğruları ve takdir edilmesi gerekenleri de tebrik edici bir dil ile paylaşıyor tarafsız ve gerçek habercilik budur.

    Cevapla
  4. 9 yıl önce

    KUMDAN KALE OLAYINA TAKMIŞ VAZİYETTEYİM. Kumdan kale nedir ya :) Etihad derse “Bazıları kumdan kale yaparken, biz dünyanın en iyi uçuş deneyimi sunuyoruz” buna cevap ne olacak? Çok kötü bir pazarlama çalışması olmuş bu :)

    Cevapla