Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı Prof. Dr. Ahmet Bolat, Simple Flying’e açıklamalarda bulundu.
Sürekli artan yerel ve uluslararası seyahat talebini karşılamak üzere bir havayolu şirketinin filosunu büyütmek için azami özen gösterilmesi gerekir. Dünyanın en büyük ağlarından birine sahip olmasına rağmen, Türk Hava Yolları tüm açıları ele almış durumda.
Türk Hava Yollar Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Ahmet Bolat yaptığı açıklamada, havayolu şirketinin filosunu büyüme tahminleri, hedef pazarlar, müşteri memnuniyeti ve sürdürülebilirlik gibi çok sayıda faktörü göz önünde bulundurarak oluşturduğunu söyledi.
Türk Hava Yoları yakıt tasarruflu, çevre dostu ve rekabetçi yeni nesil uçaklara yatırım yapma taraftarıdır. Sonuç olarak havayolu, hizmet verdiği pazarlara mükemmel şekilde uyan bir filo çeşitliliği sunmayı başarıyor.
Airbus ve Boeing’in hikayesi
Yolcu ve kargo operasyonları arasında, 400’den fazla A310, A320 ailesi, A330, A350, 737, 737 MAX, 777 ve 787 Dreamliner uçağından oluşan güçlü bir filo, Türk Hava Yolları’nın rota haritasında yer almakta.
Ahmet Bolat Açıklamasında;
Şu anda 278’i dar gövde, 111’i geniş gövde ve 23’ü kargo uçağı olmak üzere 412 uçaklık bir filoya sahibiz ve filo büyüklüğüne göre dünyanın en büyük 9. havayolu şirketiyiz. Büyüme stratejimiz doğrultusunda yılın geri kalanında 7 adet 787-9, 4 adet A350-9 ve 1 adet A330-200 ve 3 adet A321neo olmak üzere toplam 12 adet geniş gövdeli uçak ile ana marka filomuzu güçlendirmeyi planlıyoruz.
AnadoluJet markamızı da yeni nesil uçaklarla büyütmeye devam ediyoruz.
“Ana markamızın yanı sıra yaklaşık iki yıl önce yurt dışına açıldığımız AnadoluJet markamızı da yeni nesil uçaklarla büyütmeye devam ediyoruz. Yıl sonuna kadar AnadoluJet filosuna sekiz adet yeni nesil dar gövde uçak katarak toplam uçak sayımızı 80’in üzerine çıkaracağız.”
“Geçmişte AnadoluJet filosunda sadece 189 koltuklu 737-800’ler bulunuyordu. Yeni nesil A321neo’ları yüksek yoğunluklu konfigürasyona dönüştürerek birim maliyetleri daha da düşürecek ve rekabet gücümüzü artıracağız.”
Türk Hava Yolları, son 20 yılda gerçekleştirdiği geniş gövdeli yolcu uçağı atılımlarına paralel olarak, kârlılık açısından optimum dengeyi sağlayacak yolcu/kargo kapasite oranını gözeterek kargo filosuna yatırım yapmaya devam ederek, yılbaşında 20 olan kargo uçağı sayısını Şubat ayında 22’ye çıkardı.
Türk Hava Yolları, uçak tiplerinin sağladığı verimliliğe göre kategorize ederek kısa mesafeli hatlarda A330F, uzun mesafeli operasyonlarda ise 777F uçaklarını kullanıyor.
İleriye Bakmak
Havayolu, uzun vadede tüm uluslararası düzenlemelere ve pazar değişikliklerine uyum sağlamak için uygun maliyetli ve verimli çözümler getirecek yeni filo üyeleri getirmeyi planlıyor. Ancak yeni nesil kargo uçaklarının pazara girmesi biraz zaman alacak. Bu yeni nesil uçaklar kullanıma sunulana kadar şirket, talebi karşılamak için mevcut tipleri filosuna katmaya devam edecek.
Ahmet Bolat sözlerine şunları ekledi:
“Hâlihazırda beşi opsiyonlu olmak üzere 49 dar gövde ve 33 geniş gövde olmak üzere toplam 82 yeni nesil uçak siparişimiz bulunuyor ve bu uçakları 2028 yılına kadar teslim alacağız.”
Genel olarak Türk Hava Yolları’nın büyüme hedefleri bu siparişlerle sınırlı değil. Vizyon ve stratejileri kapsamındaki hedeflere ulaşabilmek için, önümüzdeki dönemde ilave yeni siparişler verileceği muhtemel.
“Bu siparişleri de bahsettiğim kriterleri göz önünde bulundurarak vereceğiz.”
Çalışacak kalifiye teknisyen bulursa buyursun alsın :) teknisyeni 3 kurusa calıstıran zihniyetle bir ömür geçmez
5 yıl içinde olabilecek gelişmeleri ve filo büyütülme/gençleştirme çalışmalarını bir kenara bırakalım da öncelikle 2023’e bakalım…
Filoda şu anda yaşını başını almış ve TK’nın artık öz malı olmuş, ancak ER uçuşlara verilebilen 5, onlardan biraz daha az yaşlı 8 adet de AerCap’tan kiralık ancak ER uçurulamayan ve haliyle iki değişik kabin konfigürasyonlu a332 varken bu yeni ve tek adet olan a330-200 (=a332) de neyin nesi olmakta. Çok muhtemelen operasyonel kiralıktır ama neden ihtiyaç duyulmuş? Bu uçak bana göre ya aslında yanlış telaffuz edilen a332-200F tipi bir kargo uçağıdır (ki filoda bunlardan zaten 10 adet var), ya da Hac/Umre charter seferlerinde kullanılmak üzere kiralanmış tek ekonomi sınıflı bir uçaktır. İyi de THY, bunu kiralayana kadar ellerindeki a333 filosundan 2 ya da 3 uçağı tek sınıflı hale dönüştüremez miydi?
2023 yılı içinde 7 adet Dreamliner’ın birden filoya katılması bana inanılmaz derecede güzel ama bir o kadar da olanaksız gibi gözüküyor. Yıl sonuna hepi topu 8.5 ay var. ABD’de “mahsur” durumda zaten 3 adet 789 Dreamliner var; bunlar gıdım gıdım test ve modifikasyonlardan geçirilip teslim edilebilecek. Bunların üstüne fabrika sıfır hattından 4 ilave uçak teslimi bana aşırı iyimser geldi. 5 ya da en iyi olasılıkla 6 Dreamliner gelse öpüp de başa koymak lazım.