Bildiğiniz üzere, THY KAP’a 10.03.2017 Cuma gecesi 2016 yılı verilerini koydu. Bu veriler 5 dakika sonra sadece Airlinehaber de “THY 2016 DA 47 MİLYON ZARAR AÇIKLADI” Başlığı ile verildi. Tabii ki haber yazımızda okuduğunuz üzere, verilere kısaca bakarak kısa bir yorum yapmış ve Pazar gecesi daha detaylı bir değerlendirme yapacağıma söz vermiştim. Kısaca,Cumartesi ve Pazar günlerimi bu verilerle uğraşarak geçirdim. 2015 yılı tabloları ile 2016 yılı tablolarını mukayeseli irdelemek kolay olmadı.
Daha önceki bir yazımda THY’nin 2016 yılını 400 milyon dolar vergi öncesi zarar edebileceğini tahmin etmiştim. Esas Faaliyet Karı Zararı hakkında çok yorum yapmaya gerek yok. THY 2016 yılını 291 milyon dolar faaliyet zararı ile kapamış durumda. Yani THY, asıl işi olan yolcu, kargo taşımacılığı ve teknik faaliyetlerden 291 milyon dolar zarar etmiş durumda.
THY/Teknik A.Ş. konsolide olarak,genel kar zarar içerisinde yer almasına rağmen sonuç zarar olsa da tek başına ele aldığımızda kar etmiş durumda. THY/Teknik A.Ş nin 2016 yılı net karı 96 milyon dolar olarak görülmekte.
İştiraklerde ise SunExpress 2015 yılını 72 Milyon Dolar karla kapatmışken 2016 yılında ise 26 Milyon Dolar zarar etmiştir.
Aşağıdaki tabloda THY, THY Teknik ve Çıldır Havalimanı konsolide olarak yer almakta.
Burada dikkati çeken en önemli husus, Trump’ın Amerika başkanı seçilmesi ve Amerikan Merkez Bankası faiz artırım kararıyla doların diğer tüm para birimlerine karşı değer kazanması sonucu, THY’nin kar ve zararını oldukça etkilemiş olması. İlk 9 ayda 558 milyon dolar kur farkı zararı yazan THY, doların bu değer artışıyla hem kur farkı zararını kapamış, hem buna ilave olarak sene sonu 145 milyon dolar da kara geçmiş durumda. Tabloda görüleceği üzere Finansman gelir ve gideri 2016 yılı ilk 9 ayında 554 milyon dolar zarar iken 2016 yılı sonunda 71 milyon dolar kara geçmiştir.
THY 2016 yılında gelir ve gider olarak nasıl bir performans göstermiştir:
Gelirleri 2015 yılına göre %6,9 azalmış buna karşılık giderleri ise %3,1 artmış durumda. Yakıt fiyatının düşmüş olması maliyetleri düşürdü. Buda bilet fiyatlarının düşük seyretmesine yol açtı. Bunun yanı sıra ülkemizdeki yaşanan olumsuzluklardan dolayı THY gelir kaybı yaşamış ancak giderlerini iyi kontrol altına alamamış ve sonuç olarak yılı faaliyet zararıyla kapamıştır.
Aşağıda farkları negatif yüzde olarak gördüğümüz kalemlerde bazı iyileştirmeler yaşanmış ancak genel olarak bir maliyet artışı gözlenmektedir.
Gelir ve giderlere üçer aylık dönemlerde baktığımızda:
Net Operasyonel Zarara Esas faaliyetlerden gelir ve gideri eklediğimizde, zaten esas faaliyet zararı olan 291 milyon dolara ulaşıyoruz.
THY tüm çeyrekler içinde sadece Temmuz-Ağustos-Eylül döneminde kar elde etmiş görünüyor.Diğer tüm çeyreklerde zarar etmiş. İlk ve son çeyrekte arz edilen koltuk km neredeyse aynı ancak giderde önemli ölçüde düşüş yaşanmış. Ne kadarı doların değer kazanmasından, ne kadarı uygulanan maliyet azaltıcı politikalardan olduğunu ben buradan göremiyorum. THY’de maaşlar TL olarak ödenmekte. Bilindiği üzere İlk çeyrekte THY ve Teknik A.Ş çalışanlarına 39 milyon dolar karşılığı ekstra prim verilmişti. Diğer çeyrekler sadece personel giderini oluşturmaktadır. 3.çeyrek ile 4. çeyrek arasında 64 milyon dolar THY daha eksik personel gideri yazmıştır. Bazı gider kalemlerinde kurdan kaynaklı düşüş yaşanması dikkat çekmektedir.
Çalışan sayısı artmasına rağmen personel giderinde dolar bazında düşüş yaşanmıştır.
İştiraklerde ise göze çarpan husus:
Gurup içerisinde 2015 yılında en çok kar eden şirket SunExpress iken, 2016 yılında en çok zarar eden şirket konumuna gerilemiştir.
Ancak, burada vurgulanması gereken husus, şirketin son çeyreğinde, maliyetlerindeki azalışın, piyasa beklentilerinden iyi olması.
THY Genel kurulunda soracağım ve öğrenmeye çalışacağım konu: THY’nin faaliyet zararı 2016 yılı sonu itibarı ile 291 Milyon dolar iken, bilançoda görülen 47 milyon TL zarara nasıl gerilediği olacaktır. Bu büyük zarar 47 milyon TL gibi küçük bir rakama nasıl düşürülmüştür.
Sonuç olarak; Yolcu tarafında olumlu bir gelişme görülmüyor. Kargoda ise durum çok iyi. Komisyon ve reklam giderleri azaltılmış.
Değerli okurlarım;
Ülkemizde yurt içi ve yurt dışında yaşanan elektrikli durum turizmimizi ve havacılığımızı çok zor duruma sokmakta. 2017 yılına umutla bakmak isteyen sektörümüz için Avrupa pazarı maalesef kötüye gidiyor. Başta Almanya olmak üzere,Avusturya ve Hollanda başı çekiyor. Umar ve dilerim ki bu düşmanca tutum diğer Avrupa ülkelerine de sirayet etmez.
ilker bey sizi tebrik ederim, 2015 ile 2016’yı kıyaslayınca neler yaptığınız anlaşılıyor.
Bilanco aciklandi mi? Geçici vergide 6.5 milyar TL zarar iken, nasil 291 milyon dolar kar olabiliyor ? Arada bu kadar fark olmamasi lazim.
Ya okuduğunu anlamayanlar bilançodan ne anlar. Zarar yazılmış zarar. 291 milyon dolar zarar diyorlar
Yanlışlıkla adam zarar yerine kar yazmis. Siz her yazdiginizi dogru mu yaziyorsunuz? Hic yanlis yazmıyor musunuz? Ne acayip insanlarsiniz? Once bir sorgula bakalim 6.5 milyar tl. Nasil 291milyon dolara dusuyor?
Bence sen önce geçici vergi nedir onu öğren. Sonra nasıl düştüğünü anlarsın.
Gecici vergi ile normal dönem arasindaki fark ne kadar olabilir bir once onu arastir sonra gel yorum yap kardes.
Safa Bey sizi gerçekten canı gönülden tebrik ediyorum. Koskoca gazetelerin bile analiz yapabilecek seviyede çalışanları yok. THY 47 dedi hepsi yazdı. Şaşırdım kaldım. O kadar uçak yerde kaldı bir dolu hava muhalefeti ve siyasi istikrarsızlık ve 47 mümkün mü dedim.
Çok güzel değerlendirme değme analistlere taş çıkartırcasına büyük emek sarf edildiği belli. Bugün İlker Beyin telekonferansı olacak. Sizin sorguladığınız konuyu soracağım. Cevap alabilirsem sizi telefonla rahatsız ederim. İyi çalışmalar.
Sefa Bey, analiz icin tebrik ederim. Usd tablolarda 77 milyon usd olarak gorulen dip toplamda zarar, TL tabloda 47 milyon TLye nasil cevrilmis ben de kesinlikle anlamis degilim. Bu soruyu genel kurula birakmayip tek basina haberlestirerek (veya farkli bir yontemle) sicagi sicagina bunun cevabini sormakta fayda olabilir. Bunun aciklamasi yapilmadigi surece THY zan altinda kalacak, zaten yerlerde surunen kurumsalligi yatirimci nezdinde de sifirlanacaktir. Tesekkurler.
77 milyon usd zararin TL tabloda 47 milyon TL olarak gosterilmesine soyle bir aciklama gelirse sasirmam: “finansal tablolarimizi hazirlayan arkadaslar TL tabloda 2yi unutarak 247 yerine 47 milyon TL zarar gostermisler, bunu tespit ettik ve duzelttik, pardon”….Ben baska bir aciklama bulamadim. Denetci firma nerede? Tablolar bu kadar mi acele hazirlaniyor?
Sefa bey bu bilanco sıvama isleri yeni oldugundan acik verilmis epey. İLKER devam ederse sıvamanin kralini gorun seneye siz….
Teknik as kar etti de ne oldu.gene sıfır zam.. işlerine gelince sizler ao ile aynısız ama iş pas bilete haklara gelince sizler teknik as siniz.
Bu nasıl bir ahlak anlayışıdır. THY zararda diye zamları uygulamıyorsun.Teknik A.Ş karlı olduğunda yine uygulamıyorsun. Teknik A.Ş yönetimi bu kadar mı sesiz kuzu tiplerden oluşmuş. Sefa bey olmasa yutturacaksınız. Yuh size binlerce yuh.
Sefa bey merhaba.
Birçok insanın kafasında olan şu soruları cevaplayabilir misiniz?Teşekkürler.
1)şimdi bizim 2017 de yapılmayan zamları almamız için 100 milyon dolarlık kar yukarıdaki değerlerden hangisi.yani birkaç çeşit(eas faaliyet,vergi öncesi.vb) kar-zarar tablosu var.
2)sizce bu sene durum ne olur.100 milyon dolar kar olur mu?Bi öngörünüz var mı?
3)Teknik kar etmesine rağmen AO ile eşitlik denilip bize de zam verilmedi.ama halbuki gerek geçen sene ao ya net verilen primin tekniğe brüt verilmesi gerek pas bilet de ao nun öncelikli olması gerek de ced de teknik çalışanlarının kardeşlerine ced verilmemesi giibi eşit olmayan uygulamalar var.Bunları Genel kurulda bizim adımıza sorar mısınız? Bu komularda çelik-çomak sendikasından ümidimizi kesmiş bulunmaktayız da.
THY bilançosu için özel yardım almıştır. Pegasus tan bile az zarar çıkartmışlar bunlar işleri güçleri hile hurda
Muhasebeciye sormuşlar 2×2 kaç eder?
Kaç etmesini istiyorsun demiş?