featured

Test uçağıyla ses hızını aşan ilk pilot Yeager öldü

Test uçağıyla ses hızını aşan ilk insan olan Amerikalı emekli pilot Charles “Chuck” Yeager hayatını kaybetti. Eşi Victoria Yeager, Twitter hesabında, Charles Yeager’ın 97 yaşında hayata veda ettiği, onun ardında bıraktığı “güç, macera ve vatanseverlik” mirasının sonsuza kadar hatırlanacağı paylaşımını yaptı.

ABD Hava Kuvvetleri’nden tuğgeneral olarak emekli olan Yeager, 14 Ekim 1947’de 24 yaşındayken Bell X-1 uçağını test ederken ses hızını aşmıştı. Yeager, 2002’de 79 yaşındayken X-15 uçağıyla saatte yaklaşık 1609 kilometre hıza çıkmıştı. Amerika Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA) yöneticisi Jim Bridenstine, Yeager’ın ölümünü “ABD’nin büyük kaybı” olarak nitelendirdi.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

4 Yorum

  1. 4 yıl önce

    ben anlamıyorum, basınç radyasyon vb bahane edip çok tehlikeli zor iş yapıyoruz diyen kitle hayvan gibi yıllarca yaşıyor.iyi radyasyon mu bu?

    Cevapla
  2. 4 yıl önce

    During WWII, Leo Moon was the commander of the 508th squadron of the 404th Fighter Group,flying P-47 Thunderbolts.In late 1944 he succeeded Colonel McColpin as Group Commander, a post he occupied until two weeks before the end of the war in Europe. Leo was a very well-known USAF test pilot, and at one time in his career(1947-1949) commanded the USAF test pilot school at Edwards AFB. Chuck Yeager, Al White and many other famous test pilots were under Col. Moons’ command. Leo himself flew a great number of test aircraft, and was well known as an outstanding aeronautical engineer.Col Leo Moon was Commanding Officer at the Parachute Experimental Unit, El Centro, CA, in 1951-52.

    Cevapla
  3. Gençlere Right Staff filmini tavsiye ederim. İçinde Chuck Yeager’in hikayesi de var. Appollo uzay çalışmalarını anlatıyor ama içinde pilot-mühendis kafalarının ve siyasilerin yaklaşımlarının çatışmaları da var. Ders niteliğinde bir yapıt.

    Cevapla