featured

Temel Kotil'den Önemli Açıklamalar

TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil, 14’üncü Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı (IDEF’19) kapsamında basın mensuplarıyla bir araya geldi. Kotil, projeler, iş ortakları, personel alımı ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) Genel Müdürü Temel Kotil, Milli Muharip Uçağın birebir ölçülerdeki modelinin ilk kez bu yıl ki Paris Air Show’da sergileneceğini bildirdi.

Türkiye’nin savunma ve havacılık sanayisinde kendi ekosistemini oluşturduğuna işaret eden Kotil, örneğin uçakların iklimlendirme ihtiyacının karşılanması için farklı firmaların bir araya gelmesiyle ortak şirketin bu günlerde hayata geçirildiğini söyledi. Daha önce Hürkuş’un yurt dışından karşılanan ihtiyacının artık Türkiye’den karşılanacağını anlatan Kotil, bunu Hürjet ve Milli Muharip Uçağın izleyeceğini belirtti.

Milli Muharip Uçak Projesi’nde bütün altyapı tesislerini kurarak ilerlediklerine işaret eden Kotil, “Bu en büyük projemiz. Bunu bitirdiğimizde Türkiye, teknolojik olarak ABD, Rusya ve Çin’den farkım yok diyebilir.” dedi. Ayrıca Çin’in geliştirdiği yeni nesil uçağından daha üst performansta bir uçak olacağının da altını çizdi.

Kotil, hâlihazırda yürüttükleri 5 helikopter projesi olduğuna değinerek, “5 yıl sonra dünyada 4-5’inci büyük helikopter üreticisi oluruz. 400 civarında helikopter mühendisimiz var, bunu büyütüyoruz.” diye konuştu.

TUSAŞ’ı TUSAŞ yapan uçak parçası üretimini bırakmayacaklarını vurgulayan Kotil, “Ne kadar özgün ürün yapsak da Boeing ve Airbus’a küçük bir civata yapmayı bırakmayacağız. Bu süreçlerden çok şey öğrendik. Uçak yapısalı hep devam edecek. Yarım milyarlık ihracatımızı 2 milyar dolara çekeceğiz.” değerlendirmesinde bulundu.

F-35 programına yönelik gelişmelere ilişkin sorular üzerine Kotil, “F-35 programının parçasıyız. Türkiye’nin siparişi, sayı olarak ikinci sırada bunu herkes değerlendirsin.” yanıtını verdi.

Yüksek faydalı yük taşıma kapasitesine sahip insansız hava aracı Aksungur’u kendi kaynaklarıyla yaptıklarını anlatan Kotil, “Aksungur 18 ayda ilk uçuşunu yaptı. Bu sene içinde kuvvetlere teslim edeceğiz. Yıl sonunda yani yaklaşık 2 yıl içinde teslimatı gerçekleştireceğiz.” dedi.

Atak-2 helikopterinin için 3 bin beygirlik motorlarla toplam 6 bin beygirlik motor gücüne sahip olacağına işaret eden Kotil, ihtiyaç duyulan motorun yerli olacağını, ancak henüz projesinin başlamadığını kaydetti.

Geçtiğimiz dönemde 800 yeni mühendis ile 30’ya yakın geri beyin göçü kapsamında personel ile çalıştıklarını söyleyen Kotil, 1000 mühendis daha alacaklarını, yurt dışındaki ofisleri aracılığı ile yurt dışında görev yapan mühendislere ulaştıklarını ve ulaşmaya devam edeceklerini belirtti.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

4 Yorum

  1. devam TÜRKİYE

    Cevapla
  2. 5 yıl önce

    Biz hangi bütçemizle,yetişmiş insanımızla,hammadde ve teknolojimizle ve eğitim kalitemizle Abd,Rusya’yı falan teknolojik olarak geçeceğiz? Yeni havalimanı yaptık neredeyse herşeyi Almanya’dan aldık önce onlardan aldığımız şeyleri yapsak nasıl olur? Abd F 22 Raptor projesine 200 milyar dolar ayırıyor,Airbus mekanik kapıdan elektronik kapıya geçiş için 5 sene ar ge ve 5 milyar euro lazım diyor, Çin Comac projesi için kaç senedir uğraşıyor ne kadar bütçesi var biliyor musun da bu lafları söylüyorsun? Türkiye 15 milyar dolar dış borç alacak diye kapı kapı geziyor,uçağı,motoru bilmem neyi kaça yapmayı planlıyorsunuz? 5 yıl sonra en büyük 4.veya 5. büyük helikopter üreticisi olacağız demek ne güzel. Peki nasıl olacak ondan bundan parça alıp,birleştirmekle iş bitiyor mu? Abd motoru vermedi kimden buldun da 6bin bg’lik motoru yaptın?Tribüne oynamayı,insanlara hayal satmayı bırakın,gerçekçi olun.Hayatta herşey makam,para ve çıkar değil.

    Cevapla
  3. 5 yıl önce

    Birisine efendi demek hakaret mi,suç mu ki yayınlamıyorsunuz ? Ha efendi ha bey ne farkı var? Yorumlarda hakaret,küfür yok ama sansürlüyorsunuz anlaşılan temel gibileri ürkütmek,tepki çekmek istemiyorsunuz.

    Cevapla
  4. 5 yıl önce

    Şu herif hala bir kurumun başında ve durmadan masal anlatıyor. Yazık be. Madem çok bilgili gitsin özelde hatta yurtdışında bir şirkette çalışsın da görelim marifetlerini. Dayamış sırtını iktidara şunu yapacağız bunu edeceğiz ha yaptık ha yapıyoruz. Dünyada helikopter üreten firmaların geçmişlerine,bütçelerine baksın öyle masal anlatsın.

    Cevapla