featured

Temel Kotil, Air Transport News’in sorularını cevapladı

Türk Havacılık ve Uzay Sanayi (TUSAŞ) Genel Müdürü Temel Kotil, Air Transport News’e röportaj verdi.

İşte yapılan röportajda havacılık sektörü ve TUSAŞ hakkında önemli açıklamaların olduğu o röportaj;

Air transport News: COVID-19 işlerinizi nasıl etkiledi? 

Temel Kotil: Birçok havacılık şirketi COVID-19’dan etkilendiği için verimliliğimizi de etkiledi ancak Türk Havacılık ve Uzay Sanayii olarak projelerimizi geliştirmeye ve Türk Hava Kuvvetleri için ihtiyaç duyduğumuz gerekli ürünleri teslim etmeye devam ediyoruz. Çalışma arkadaşlarımız vardiyalı çalışmakta ve şirket içerisinde  sağlıklı bir ortamda çalışmaktadırlar. Örneğin bir şirket olarak maske takmak, sosyal mesafe kuralları dahilinde vardiyalı çalışmak vb.  

Air transport News: TAI, Airbus ve Boeing ile bileşen ürünlerinde işbirliği yapıyor. Onun işbirliğini ve ana ürünlerini daha fazla detaylandırabilir misiniz? 

Temel Kotil: Türk Havacılık ve Uzay Sanayii, Boeing ve Airbus ile diğer OEM’ler için üretim yapıyor. Temelde sivil kısımdaki helikopterler için ana aero yapısal parçaları üretiyoruz. Airbus dar gövdeleri ve tüm uçaklar için SEC-18 Panelleri ve Bölüm 19 – gövde panelleri – büyük bir bölüm ve Boeing için gövdenin büyük bir bölümü olan 73 için kanat uçları panelleri yapıyoruz. Ayrıca Gulfstream için 500 uçak metal panelini ve Leonardo Helicopters için toplam 368 Helikopter gövdesini ürettik ve tamamladık. Dünyanın en büyük şirketleri için kritik bileşenleri koruduğumuzu vurgulamak isterim.

Air transport News: Bu işletme bunu TUSAŞ için yüzde kaç olarak temsil ediyor? Bu yüzdeyi artırmayı planlıyor musunuz? 

Temel Kotil: Airbus ve Boeing için yapılan üretim, işimizin yaklaşık% 25’ini oluşturuyor. Üretimimizi genişletmek istediğimiz için, dünyanın en büyük dördüncü kompozit tesislerinden biri olan 95.000 m2 kapalı alanlı yeni kompozit yapısal uçak tesisi inşa edilecek.

Türkiye’de maliyet yapısı, özellikle işçilik maliyeti yapısı çok elverişlidir, işçilik maliyeti ve yatırım birleştirilirse iyi iş yapabiliriz.Arzu ettiğimiz budur. Türk Havacılık ve Uzay Sanayii, yolcu uçağı sektöründeki işbirliklerini genişletmeyi hedefliyor. Potansiyel ortaklarla konuşuyoruz ama işler henüz sonuçlanmadığı için, açıklayacak bir şey yok.

Havayolu şirketleri için turboprop uçak üretmek istiyoruz. Mevcut kriz havayolları için sorun yaratıyor ve birçok uçak operasyondan çekildi, İşlerin yeniden başlaması belki de uçak siparişlerinin artmasına neden olacaktır. Türk Hava Yolları’nın geçmiş krizlerden edindiği deneyimlerden öğrenip sonuçlar çıkarabiliriz. 2003’te Irak savaş sorunları ile birlikte işler hemen düştü ama kısa zamanda toparlandı.  Aynı durum 2009’da trafiğin% 4 düşmesine rağmen Türk Hava Yollarının % 11 büyümüş ve pazar gücü kazanmıştık.

Bütün bu deneyimler, önümüzdeki yaz havayolu taşımacılığının geri döneceğini umuyorum ve inanıyorum.  Bu deneyime dayanarak önümüzdeki yaz işin geri döneceğine inanıyorum.  Havayolları hazırlıklı olmalı, çoğu havayolu mali sorunlarla karşı karşıya ama bu durum geçicidir. Havayolu işi yılda% 4-5 büyüyor, sektör iki yıl kaybetti, bu yüzden% 10 atlamayı bekliyor. Daha fazla frekans olacak, bağlantı çok önemli olacak. 

Air transport News: TUSAŞ, İHA’lar üretiyor. Ticari kullanım için İHA üretme niyeti var mı? 

Temel Kotil: IATA’ya göre de bu yönde işler gelişecek. Pilot Yönetmelik olmadan işleri teslim edebiliriz, akıllıca bu alana daha fazla odaklanılacaktır. İHA’lar sivil havacılıkta daha sofistike bir şekilde kullanılacak, gerçekten zeki ve çok sofistike oldukları ve hayatımızın bir parçası olacakları için İHA’ların  büyük bir gelecek olduğuna inanıyorum. Düzenleme sivil ve havacılık alanında hala eksiktir. Orada büyük bir gelecek var. 

Air transport News: Ticari havacılıkta yeni projeler başlatmak gibi bir niyet var mı? 

Temel Kotil: Turboprop uçaklara olan ihtiyacın arttığını görüyoruz ve ortaklıklar dışında bir bütün olarak üretim yapmak istiyoruz. Dar gövdeler ve turboproplar için yeni tasarımlar olacak çünkü bu tür teknolojiyi diğer ürün geliştirmede kullandık ve yeni son teknoloji mühendislik çok büyük bir fark yaratabilir.

Çok yakında kazanacağına kuvvetle inandığım 12 kişilik yolcu helikopterleri üretiyoruz ve sertifikasyon uçuşunu bekliyoruz. 70-90 koltuklu turboproplar üzerinde çalışıyoruz ve uçuş kontrol istihbaratı çok büyük bir rol oynayacak. Henüz potansiyel ortakla konuşuyoruz, ancak odak noktamız yeni uçaklar. Aerotaxis gibi şehir içi ulaşım da büyük bir iştir, Avrupa’da büyük işler başaran küçük şirketler vardır. Ama Türk Havacılık ve Uzay Sanayii,Yeni uçuş kontrol sistemleri, yeni istihbarat sensörleri ile hayatımızı değiştiriyor. Aerotaxis, yeni İHA’lar, yeni yolcu uçakları gelecek, yarın değil 10 yıl sonra burada olacak. Geldiler ama henüz olgun değiller. Yeni teknolojiler ve güvenlik önlemleriyle ilgili düzenlemeler, bu büyüyen alanlara daha fazla odaklanmalıdır.  

Air transport News: Önümüzdeki on yılda Türk hava taşımacılığını nasıl görüyorsunuz ve ayrıca COVID sonrası ticari hava taşımacılığı manzarasını nasıl görüyorsunuz? 

Temel Kotil: Giriş kapısı olarak Türkiye, yolcu tarafında büyüme yaşadı. Ve imalat tarafında yılda yaklaşık% 25 büyüyoruz, şirket 2010’da iki milyar dolar kazandı ki bu büyük değil 2020’de 10 milyar dolar yapmayı hedefliyoruz Yolcu tarafında Türkiye iyi bir geçit ve yeni İstanbul Havalimanı şu anda tam olarak faaliyette ve İstanbul çok sayıda transfer yolcusu alacak ve COVID-19’dan sonra bu açıkça belli olacak. Türkiye’deki yolculardan, İstanbul havalimanından ve Türk Hava Yolları’ndan büyük beklentilerim var. 

Air transport News: Kişisel olarak ticari hava taşımacılığına dönme planınız var mı? 

Temel Kotil: Hayır, şu anda üretim yapıyorum ve bundan zevk alıyorum. 

Air transport News okuyucularıyla paylaşmak istediğiniz son düşünceleriniz var mı?

Temel Kotil: Önce yolculara sesleneceğim ve onlara “lütfen uç, uçmak güzel, sağlıklı. Telefon görüşmeleri, video konferans güzel ama turistik yerleri ziyaret etmenin heyecanının yerini tutamazlar. Daha sonra, yolcuların ihtiyaç duydukları hizmet kalitesine odaklanmalarını istemek için havayollarına dönün. havada güzel bir akşam yemeği. İyi hizmet, agresif ağ, COVID-19 sonrası dönemde başarının anahtarıdır.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

  1. 4 yıl önce

    Hak yemekte sınır tanımayan bu adamın her şartta her ortamda makam sahibi olabildiği bir ülkedeyiz hamdolsun…

    Cevapla