Resmi gazetede yayınlanan yeni karar ile birlikte yurt dışından getirilen telefonlar için IMEI kayıt ücreti 618 TL’den 1500 TL’ye çıktı.
Yurt dışından getirilen telefonlar için maktu ücreti yeniden belirlendi ve rekor oranda bir zam geldi. Peki daha öncesinde bazı vatandaşların uyguladığı yurt dışından telefon getirme, alma yöntemi hala mantıklı mı?
Yurt dışından aldığınız telefonu yanınızda beraber giriş yaparken getirmeniz gerekiyor. Almış olduğunuz telefonu önceden başkası için kaydettirme şansınız varken yeni karar ile birlikte sadece pasaport sahibinin isminin olduğu hat üzerinde kullanabiliyorsunuz.
Yani sizin üzerinize aldığınız telefon, yakın bir akrabanızın veya arkadaşınızın SIM kartında çalışmaz. Telefon harcı diye geçen rakamı bankalara, vergi dairelerine veya imkan varsa vergi dairelerine online yapabiliyorsunuz. 120 gün içinde ödemeyi yapmanız gerekiyor yoksa telefon kullanıma kapanıyor. Ödemeden sonra yeniden açtırabiliyorsunuz. Tüm bu işlemlerden sonra E-Devlet’e başvuru yapıyorsunuz.
Yeni IMEI kayıt ücreti ile birlikte orta ve giriş düzeyindeki yeteneklere sahip olan telefonları getirmeyi ve kaydetmeyi neredeyse imkansız hale getiriyor.
Yüksek fiyat etiketine sahip olan telefonlar için durum biraz değişiyor.
Aynı şekilde iPhone XS Max modeli de 1100 dolardan satılıyor. Güncel kur üzerinden yaklaşık 6200 TL yapıyor.
Pasaport kaydı ile birlikte yaklaşık 7700-7800 TL’ye geliyor. Türkiye satış fiyatı ise 10 bin 800 TL. Burada da ciddi bir fark oluşuyor.
Türkiye’de 7 bin TL ve üzerinde fiyat etiketi ile satılan telefonlar için yüksek vergiler söz konusu. Bu noktada yüksek fiyatlı telefonların yurt dışından kaydedilerek alınması hala mantıklı görünüyor.
Ancak yeni pasaport kayıt ücreti ile birlikte aradaki farkın yaklaşık 1000 TL daha azaldığını söylemekte fayda var.
Bari 1000 falan olsaymıs. Direk 2.5 kat.
Ben hep 50 tl lik telefon alıyorum. Bana koymaz.
Başkanlık ne güzel. Kararlar çok hızlı alınabiliyor.
Yine zengine yaradı bu iş :)