featured

Teknoloji ve yazılımın havacılıktaki eseri ‘Fast Bag’

Dünya havacılık sektörünün en iyileri Antalya’da başlayan Eurasia Airshow’da bir araya geldi. Emse’nin havalimanlarında bagaj sırasını ve bagajların kaybolma sorununa son verecek Self Bag Drop cihazı ‘Fast Bag’ katılımcılardan büyük ilgi gördü. Bugüne kadar hep yabancı ülkelerden temin edilen havalimanı yolcu otomasyonu ile ilgili birçok teknolojik ürünü ilk defa yerli ve milli üreten firma olmanın gururunu yaşadıklarını belirten Yönetim Kurulu Başkanı Muslu Oğuz, “Çok yüksek ve sert rekabet ortamına rağmen teknoloji ve yazılım geliştirmek konusundaki kararlılığımızla bugün dünya markaları ile yarışabilecek ürünler üretiyoruz. Bugün bu fuarda gördüğümüz ilgi bunun sonucu diye düşünüyorum” dedi
Türkiye’nin şova dayalı ilk havacılık fuarı Eurasia Airshow, tüm coşkusuyla başladı. Cumhurbaşkanlığı himayesinde Antalya Havalimanı’nda 5 gün sürecek organizasyonda havacılık ekosistemine yön veren 400 büyük şirket, 100’ün üzerinde ülkeden 150 sivil ve askeri delegasyon yer alıyor. Dünyaca ünlü akrobasi takımlarından havayolu şirketlerine, motor üreticilerinden parça tedarikçilerine, askeri platformlara kadar havacılık ekosisteminin tüm aktörleri organizasyona katılım gösteriyor.
 
Fast Bag’e büyük ilgi
Başta Avrupa olmak üzere uluslararası havacılık şirketleriyle Avrasya pazarının arasında yeni bir köprü kuran Eurasia Airshow’da dikkat çeken katılımcıların başında Türkiye’nin ilk Self Bag Drop cihazı ‘Fast Bag’i üreten Emse geliyor. Sıra çağrı sistemlerinde (sıramatik) Türkiye’nin pazar lideri olan, aynı zamanda LCD ekranlı bilgi sunum panelleri (kiosk), elektronik mesaj panoları, hemşire çağrı sistemleri ve dijital bilgilendirme ekranları üreten Emse, yeni cihazı ‘Fast Bag’i ilk kez ‘Eurasia Airshow’da görücüye çıkarttı. Fast Bag, yolcuların havalimanlarında herhangi bir personel desteği olmadan bagaj teslimlerini kendi başlarına yapmalarını sağlıyor. Bir Self Bag Drop cihazı olan Fast Bag sayesinde yolcular işlemlerini sıra beklemeden hızlı bir şekilde tamamlayabiliyor ve bagaj teslimini gerçekleştirebiliyor.
 
Dünya markalarıyla yarışıyoruz
Bugüne kadar hep yabancı ülkelerden temin edilen havalimanı yolcu otomasyonu ile ilgili birçok teknolojik ürünü ilk defa yerli ve milli üreten firma olmanın gururunu yaşadıklarını belirten Yönetim Kurulu Başkanı Muslu Oğuz, “Çok yüksek ve sert rekabet ortamına rağmen teknoloji ve yazılım geliştirmek konusundaki kararlılığımızla bugün dünya markaları ile yarışabilecek ürünler üretiyoruz. Bugün bu fuarda gördüğümüz ilgi bunun sonucu diye düşünüyorum. Tüm dünyada özellikle güvenlik ve yasal zorunluluklar gereği değişen otomasyon ihtiyaçlarına hızlıca çözümler sunuyoruz. Şu anda bu fuarda da ürünlerimizle sistemlerini geliştiren havayolu markaları var. Onları hızlandıran ve disipline eden çözümlerle yanlarındayız. Bunlar spesifik ve anlık ihtiyaçlarına yönelik çözümler” dedi.
 
Maliyet avantajı sunuyoruz
Havayolu yolculuğunun bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de hızla yaygınlaştığını anlatan Oğuz, sözlerini şöyle sürdürdü: “Havayolları arasındaki yükselen rekabet maliyet yönetimini daha önemli kılıyor. Biz bu zorluklara hem maliyet avantajı getirecek hem de yolcuların seyahat deneyimini konforunu zenginleştirecek ürün ve hizmetler geliştiriyoruz. Standımızda 7 ayrı ürünümüz var. Self servis bagaj teslim ünitesi, self servis check-in kiosk, taşınabilir havalimanı biniş otomasyon ve bagaj etiketleme cihazları, dijital yolcu anket sistemi, kontuarda fazla bagaj ödeme cihazı ve havaalanları için elektronik sesli ve görüntülü danışma ünitesi sergilediğimiz ve ilgi gören ürünlerimiz arasında.”
 
Hızlı ve ekonomik çözümler geliştiriyoruz
Bu sistemlerde kullanılan yazılımların sürekli gelişmeye açık ve kurumsal özelleştirmeler gerektirdiğinin altını çizen Oğuz, sektördeki en büyük avantajlarının Türk mühendislik ve yazılım firması olarak bu yazılım ihtiyaçlarına hızlı ve ekonomik çözümler geliştirebilmeleri olduğuna işaret etti. Mekanik ve elektronik tasarımdan üretime, yazılım geliştirme ve satış sonrası destek hizmetlerine kadar tüm hizmetleri kendi bünyelerinde sağlamanın müşterilerine fiyat avantajı olarak döndüğünü de sözlerine ekledi.
Emse, Türkiye’de ilk Self Bag Drop cihazı olma özelliğini taşıyan ‘Fast Bag’i üreterek, aynı zamanda bu cihazı üretebilen dünyadaki sayılı firmalardan biri oldu. Tamamen yerli üretim olan cihaz, kısa süre sonra havalimanlarındaki yerini alacak.
 
Havalimanlarındaki bagaj sırasına son verecek Fast Bag cihazının teknik özellikleri ise şöyle:  
– Cihazın üzerinde bulunan barkod okuyucu sayesinde yolcular biniş kartlarını kullanarak kendilerini sisteme tanıtabiliyorlar.
– Cihaz üzerindeki pasaport ve ID kart okuyucu sayesinde yolcular kimlik bilgilerini kullanarak da cihazı kullanabiliyorlar.
– Her işlem isteğe göre kamera ile güvenli bir şekilde kaydedilebiliyor.
– Yolcular işlemlerini dokunmatik ekran kullanarak rahatça gerçekleştirebiliyorlar.
– Cihazın üzerinde bulunan sensörler sayesinde yolcu bagaj ağırlık bilgileri tam olarak algılanarak sisteme aktarılıyor.
– Cihaz üzerindeki 2 istasyonlu bant sayesinde bagajlar conveyor’e tam kontrolü sağlanmış bir şekilde aktarılıyor.
– Paslanmaz çelikten üretilmiş metal dış gövde sayesinde cihaz vandalizm saldırılarına karşı korunuyor.
– Customize edilebilen yazılım sayesinde, cihaza talebe göre ek geliştirmeler eklenebiliyor.
 
10 milyar dolarlık iş hacmi
Fuarda, 100’ü aşkın ülkeden 100 binin üzerinde uluslararası sektör profesyoneliyle toplamda 500 bin ziyaretçinin ağırlanması, yaklaşık 10 milyar dolarlık bir iş hacmi oluşturması hedefleniyor. Antalya ekonomisine 200 milyon lira katkı sağlanması beklenen Eurasia Airshow fuarının, Türk havacılık sanayisine de her yıl 100 milyon dolarlık ek sanayi oluşturması amaçlanıyor.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir