TEKNİK A.Ş. DE KAPALI KAPILAR ARDINDA NE HESAPLAR YAPILIYOR? TEKNİSYENE SON ÇARE Mİ OLACAK MİKAİL BEY DÖNEMİ? HEAŞ DHMİ’NİN ALT BİR TAŞERONUNA MI DÖNÜŞTÜRÜLMEYE ÇALIŞILIYOR…

TEKNİK A.Ş. DE KAPALI KAPILAR ARDINDA NE HESAPLAR YAPILIYOR? TEKNİSYENE SON ÇARE Mİ OLACAK MİKAİL BEY DÖNEMİ? HEAŞ DHMİ’NİN ALT BİR TAŞERONUNA MI DÖNÜŞTÜRÜLMEYE ÇALIŞILIYOR…

  • HEAŞ’A ESKİ BİR ÖZEL KALEM VE BİR HUKUK MÜŞAVİRİ YÖNETİM KURULU ÜYESİ OLARAK ATANDI.
  • HEAŞ DHMİ’NİN ALT BİR TAŞERONUNA MI DÖNÜŞTÜRÜLMEYE ÇALIŞILIYOR…
  • HER GELEN KENDİNDEN ÖNCEKİLERİ RİSK OLARAK GÖRÜP KADRO KATLİAMI YAPARSA KURUMSAL HAFIZA NE OLUCAK…
  • TEKNİK A.Ş. DE KAPALI KAPILAR ARDINDA NE HESAPLAR YAPILIYOR?
  • UZMAN VE MÜHENDİSTEN SONRA TEKNİSYENİN, DESTEK İŞÇİSİNİN MAAŞINA DA MI GÖZ MÜ DİKTİNİZ?
  • TEKNİSYENE SON ÇARE Mİ OLACAK MİKAİL BEY DÖNEMİ?

Değerli Okurlar,

Sabiha GÖKÇEN’in havalimanı işletme sorumlusu HEAŞ da önceki haftalarda gelen duyumlar haklı çıktı. Olağanüstü bir toplantı ile her ikisi de DHMİ kadrolarından olmak üzere 2 yeni yönetim kurulu üyesi atandı. İlkinin sekreterlik özel kalem geçmişinin olduğu, ötekinin ise hukuk müşavirliğinden gelme bir yönetici olduğu belirtiliyor. Açıkçası Savunma Sanayii Başkanlığına bağlı böyle bir kurumun pasivize edilerek DHMİ’nin bir alt kuruluşu haline getirilmesine üzülmemek elde değil.

Oralarda ciddi rahatsızlıklar ve işleyişlerde sorunlar olduğu aşikâr. Personellerin ücret ve özlük haklarında tutarsızlıklar ve kişiye özel uygulamalar olduğu belirtiliyor. Sürekli baskı ve huzursuzluğun hâkim olduğu kurumda gergin bir sessizlik ve endişeli ortam hâkim. Herkes koltuğunu korumanın kaygısında… ne yeni pistin ne de devam eden bitmemiş projelerin akıbetini umursayan yok gibi… Yeni Savunma Sanayii Başkanı Haluk Hoca’nın bu keyfi boşluğa müdahale edeceği beklentisi halen sürüyor. Umarız oraları bir de personellerden dinler. Anladığımız kadarıyla sorunlar ve süreçler kendilerine sağlıklı bir biçimde ulaşamıyor.

Her kurumda en büyük sorunlardan biri haksız ve liyakatsiz kadrolaşmalardır. Kurumsal hafızayı ya da tecrübeyi hiçe sayıp hep kendinden öncekileri düşman ya da risk olarak gören yöneticiler her organizasyonu başta bir katlederek kendi yandaşlarını yahut üstlerine şirin gözükmek için yakınlarına alt kadroları boşaltarak koltukları peşkeş çekerler. Böylece yerini sağlamlaştırmaya ve üstlerinden aldıkları gücü ve desteği kuvvetlendirmeye çalışırlar. Olansa her zamanki gibi alt kadrolardaki çalışanlara olur. Çünkü iş bilmez, süreçlerden bihaber birinin işe hâkim olması ve altındaki sorunlara çözüm üretecek vizyonu kazanması hayli zaman alır.

Bazıları da zamanında şirkete kar getiremez ya da çalışma ömrü vefa etmez ancak bu kargaşa ortamında birkaç yıl yönetici maaşı alır ve sorunlar daha da karma karışık halde bir sonraki gelene havale edilir. Kurumsal hafızaymış, devamlılık esasmış herşey havada kalır. Maalesef ülkemizdeki belki en büyük sorunlardan biri de bu anlayışın hemen hemen her yerde yaygın biçimde sürdürülmesi, gelişimin karşısında hem güç hem de enerji kaybına ve de büyük bir maliyete neden olmasıdır.

Gelişmiş ülkelerde özellikle bürokratlar devlet ve kurumsal kimliğe bağlı profesyonel bir iş ahlakıyla devam ederler. Her gelen ile tüm takım deste yeni kadrolar açılmaz yahut herkes sil baştan değişmez. Asıl devamlılık ve başarı bu tecrübe ile sağlanır. Kurumları siyasetten uzak tutmak içinde profesyonelliği esas almak gerekir. Tabii yöneticilerin de bu tarafsız sorumluluk anlayışını benimsemeleri gerekir. Her gelenin rengine bürünmek yerine işin rengine ve gereklerine sadık kalmalılar. Bir önceki üst akıl da olmayanı oldurmak yahut dün yapılmayanı bugün oldurmak başarı değildir. Kurumlarımızı çok daha güçlü şekilde korumak zorundayız. Aksi halde koltuğumuza ve ülkemize ihanet etmiş oluruz.

Bir diğer gündem konusu da yaklaşan toplu sözleşme süreci nedeniyle THY Teknik A.Ş. de bitmek bilmeyen yeni ücret ve skalaları ile ilgili spekülasyon ve dolaşan dedikoduları herkes irdeler oldu. Bu konuda edindiğimiz bilgilere göre işverenin herkesten sır gibi sakladığı bir çalışma olduğu yönünde… lakin dolaşan bilgilerin maksadı anlaşılmış değil… Yapılmak istenenler kasten tartışma ya da tepkileri ölçmek için mi? Yahut beklentileri yönetmek için önden yapılan bir kurgu mu bilinmiyor. Belki sendika ya da belli bir grubun ortaya attığı bir gündem de olabilir. Yalan bir haber ya da birilerinin uydurduğu bir paylaşımda olabilir.

Tavsiyem bu tarz spekülasyonlara alet olmayın. Binlerce insanın ücretini ve kariyerini etkileyecek bu tarz radikal değişimlerin çok iyi düşünülmesi lazım. Bir önceki değişiklikten neredeyse hiç kimse memnun değil. Yılların tecrübeli mühendis ve uzmanı şikayet içerisinde huzursuz ve mutsuz. Bunu duyan teknisyenlerde haliyle stres ve kaygı içinde. Sendikalara ve derneklere ülkemizdeki güven ve inanç zaten yerlerde. Bu nedenle herhangi bir kayba neden olacak değişimlere herkes karşı. Hatta mevcut sistemin kimse değişmesini değil sadece ilave taleplerle gelişmesini istiyor. Umarım muhatapları bu hassasiyet ile hareket eder ve yaklaşan süreci bu anlayışla yönetir. Aksi halde çarşı karışır. Mikail Bey’in uzman ve mühendislerle ilgili kayıplara müdahale etmesi ve teknisyenlerle, destek çalışanlarına bu zor dönemde destekleyici bir tavır sergilemesi bekleniyor.

Hayli baskı ve iş yükü altında mutsuz ve huzursuz çalışan bir kitle, başarı yerine kuruma büyük hata ve yanlışlarla ağır bedeller ödetir. Hatırlatmakta fayda var…

Hepinize iyi haftalar diliyorum…

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Öne Çıkan Yorumlar

  1. 1 yıl önce

    Bu yorumların thy yönetimi tarafın tek tek okunduğuna ilk elden şahidim dolayısıyla yönetime söylenmek istenen konular medya aracılığı ile en azından okunuyor.

    Şirket içerisindeki genel durumdan bahsetmek istiyorum. İlave gelen ek vergiler ve gelir vergisi kaynaklı kesintiler yüzünden şuanda resmen ben dahil ki kendi evim var geçinemiyoruz, çünkü istanbul şartlarında geçinilecek bir ortam kalmamıştır. Standart bir memur maaşı 33 bini bulurken yetkili bir teknisyen maaşı ikramiyesiz aylarda 40 bin tl civarında kaldı. Piyasada ortalama teknisyen maaşları örneğin en yakın rakibi mytechnic 2800 dolar civarında. Hal böyleyken kimsede ne motivasyon var ne de yüzler gülüyor. Şuan herkes ev kirası, kredi kartı ve okul taksidine çalışıyor. Anlayacağınız mesleği birirdiler. İnsanların motivasyonunu düşürüp nasıl bir kalite bekleniyor gerçekten ben bilmiyorum ama onların bildiği var demekki. Bence acilen bir maaş ikramiye verilmeli ki insanlaron en azından kredi kartı borçları rahatlatılmalıdır diye düşünüyorum.

    İkinci bir konu, yurtdışından onlarca şirket tükşyede eleman alımı için event yapıyor. Hangar901 neredeyse bütün tecrübeli teknisyenleri 3 kuruş maaşa aldı bile, geri kalanları ryneair,boston vs gibi şirketlere kaptırmak üzeresiniz. Hat bakım listelerine göz arttığımda artık işi bilen adam kalmadığını ben çok net görüyorum tek tük idare ediyorlar. Bu da tecrübeli personele iş yükü olarak geri dönüyor. Anlatılacak çok şey var ama burada hepsini anlatamıyorum. Ama şukadarını söylemek gerekirse ara yöneticiler size ne bildiriyor bilmiyorum ama bakın bu gerçek “durum çok kötü” bir an önce insan kaynakları politikanızı değiştirip tecrübeli personeli piyasadan toplamalısınız.

  2. 1 yıl önce

    Yarın Hakk’ın divanına varınca
    Süleyman’dan hakkın alır karınca.
    Hiç merak etmeyin.
    Kim alınterinin peşinde koşarken hakkı gasp edilir gasp eden kişi ve kişiler kul hakkının en acı bedelini öder.

  3. 1 yıl önce

    İK uzmanı mühendisi yedi şimdi teknisyenlerinde maaşına çökmek için hünharca çalışıyor. kimseyi taktığı yok. Mikail bey sen imanlı inançlı adamsın bize bu haksızlılğa dur demeni bekliyoruz. Sana yaranmak için kendini pazarlayanlara ne olur kanma. 40 YILLIK DÜZENİ BOZUP GERİYE GÖTÜRMEK İSTİYENLERE DUR DE.. Dua yerine beddua almayın

13 Yorum

  1. 1 yıl önce

    Adam kayırma, adaletsizlik, mobing izinleri iptal ederek hayvan muamelesi yapmak. Hepsi yaşanıyor maalesef. Tdp lileri köle gibi çalıştırmak istiyorsunuz. Ama artık öyle eskisi gibi kimse işini severek yapmıyor. Bundan şüpheniz olmasın. Siz nasıl muamele ediyorsanız o şekilde çalışacağız. Aynı işi yaptırdığınız Tdp lilerden artık iş beklemeyin. 8 saatin dolmasını bekler gideriz. Kimse kusura bakmasın. Unvan adaletsizliginden zaten bahsetmeye gerek yok. Ahirette iki elim yakanızda olacak sorumlusu her kimse. Turkiyenin en güzide kurumuna insanları düşman ettiniz. Belediyedeki temizlik personelinin maaşıyla aynı maaşa çalıştırdığınız TDP lerden mutlu olmasını kariyer planı yapmasını istiyorsunuz. Teknisyen olmamız için bizden istenen şartlar emin olun üniversitede öğretim gorevlisinden istenmiyor. El insaf adalet birgün herkese lazım olacak. TDP nin ahi bedduası sizi yakar. Elinizi vicdanınıza koyun.

  2. 1 yıl önce

    Kimse daha fazla yorulmasin yazı yazarak veya yorumlayarak gitmemek için hiçbir sebep yok gitmek için çok sebep var o yüzden tam fırsat kovaliyoruz b1 csi elinde tutmayı basaramayacak kadar hatta sürekli Csin üzerine binbir türlü oyunlar oynacak kadar musaitler bizim bu oyunlara falana filanada zamanımız kalmadı alsınlar kendi ucaklarini kendileri ucursunlar crs versinler alın abi biz yapamıyoruz siz yapın 5 kurusa 50 köftelik iş bekliyosunuz saçmalık tam olarak saçmalık mobbing had safhada

  3. 1 yıl önce

    Bu yorumların thy yönetimi tarafın tek tek okunduğuna ilk elden şahidim dolayısıyla yönetime söylenmek istenen konular medya aracılığı ile en azından okunuyor.

    Şirket içerisindeki genel durumdan bahsetmek istiyorum. İlave gelen ek vergiler ve gelir vergisi kaynaklı kesintiler yüzünden şuanda resmen ben dahil ki kendi evim var geçinemiyoruz, çünkü istanbul şartlarında geçinilecek bir ortam kalmamıştır. Standart bir memur maaşı 33 bini bulurken yetkili bir teknisyen maaşı ikramiyesiz aylarda 40 bin tl civarında kaldı. Piyasada ortalama teknisyen maaşları örneğin en yakın rakibi mytechnic 2800 dolar civarında. Hal böyleyken kimsede ne motivasyon var ne de yüzler gülüyor. Şuan herkes ev kirası, kredi kartı ve okul taksidine çalışıyor. Anlayacağınız mesleği birirdiler. İnsanların motivasyonunu düşürüp nasıl bir kalite bekleniyor gerçekten ben bilmiyorum ama onların bildiği var demekki. Bence acilen bir maaş ikramiye verilmeli ki insanlaron en azından kredi kartı borçları rahatlatılmalıdır diye düşünüyorum.

    İkinci bir konu, yurtdışından onlarca şirket tükşyede eleman alımı için event yapıyor. Hangar901 neredeyse bütün tecrübeli teknisyenleri 3 kuruş maaşa aldı bile, geri kalanları ryneair,boston vs gibi şirketlere kaptırmak üzeresiniz. Hat bakım listelerine göz arttığımda artık işi bilen adam kalmadığını ben çok net görüyorum tek tük idare ediyorlar. Bu da tecrübeli personele iş yükü olarak geri dönüyor. Anlatılacak çok şey var ama burada hepsini anlatamıyorum. Ama şukadarını söylemek gerekirse ara yöneticiler size ne bildiriyor bilmiyorum ama bakın bu gerçek “durum çok kötü” bir an önce insan kaynakları politikanızı değiştirip tecrübeli personeli piyasadan toplamalısınız.

    • 1 yıl önce

      Bu tür sosyal platformlarda maaşınızı yazmamaniz gerektiğini öğrenemediniz gitti. Bu güne kadar maaşını açıklayan tek bir F/O, kaptan, cabin memuru görmedim.
      Bir temizlik personeli yazıyor bir de siz.

      • 1 yıl önce

        Boşver yapılmazsa anlayacakları yok

        Cevapla
      • 1 yıl önce

        40 bini para olarak görüyorsan bilgi vereyim wc ye gitmek artık 10 tl. Öyle yüksek para değil bu. He diyorsanki rencide oluyorum o farklı. Ayroca diğer sitede yüzlerce yorum göstereirim pilot ve hostes maaşıyla ilgili. Burada yapışan ayıbın göze sokulması için göstermek lazım.

    • 1 yıl önce

      Yetkili teknisteyim 40 ın altında aldım mesai ile birlikte

      • 1 yıl önce

        Maaşın böyle platformlarda paylaşılmamasi gerektiği bilmediğine göre sana bu bile çok

    • 1 yıl önce

      Kesinlikle katılıyorum. Maaşlar da taban hesaplanıp üzerine refah payı hesaplanarak maaş artışı yapılmalı. İstanbulda yaşanacak bir evin en az ortalama kirası15 bin ortalalama 10 bin tl okul (özele gönder demeyin ağzınıza kürekle vururum. Güvenli olsun diye gönderyoruz)en az 15 bin tl aylık taksitli ödemeler derseniz 40 bin tl gibi bir fiyat çıkar günde 1000 tl de günlük alışveriş brikim vs katarsanız 70 bin tl bugün tarihiyle yeterli bir miktar (tuvaletin 10 tl olduğu yerde 1000 tl nin değeri eski 100 tl). O da 2500 dolar yapıyor zaten. Demekki maaşlar 2500 dolar değerinde tl ye sabitlenirse olayı çözersiniz kimseyi de kaçırmazsınız

  4. 1 yıl önce

    Yarın Hakk’ın divanına varınca
    Süleyman’dan hakkın alır karınca.

  5. 1 yıl önce

    Yarın Hakk’ın divanına varınca
    Süleyman’dan hakkın alır karınca.
    Hiç merak etmeyin.
    Kim alınterinin peşinde koşarken hakkı gasp edilir gasp eden kişi ve kişiler kul hakkının en acı bedelini öder.

  6. 1 yıl önce

    İK uzmanı mühendisi yedi şimdi teknisyenlerinde maaşına çökmek için hünharca çalışıyor. kimseyi taktığı yok. Mikail bey sen imanlı inançlı adamsın bize bu haksızlılğa dur demeni bekliyoruz. Sana yaranmak için kendini pazarlayanlara ne olur kanma. 40 YILLIK DÜZENİ BOZUP GERİYE GÖTÜRMEK İSTİYENLERE DUR DE.. Dua yerine beddua almayın

  7. 1 yıl önce

    Abi eline sağlık. Teknisyen iş grupları değişikliği söylentileri bizleri rahatsız ediyor. Çelik işteki yöneticileri arıyoruz bileğimiz yok işveren isterse yapar diyor abi.