featured

Suriye'de tehlikeli yakınlaşma Rusya ve ABD arasında it dalaşı

Suriye’ye askeri müdahalede bulunan iki büyük güç ABD ve Rusya, Ürdün sınırında karşı karşıya geldi. Savaş uçakları arasında it dalaşı yaşandı.
Olay 16 Haziran’da yaşandı. Rusya’ya ait iki SU-34 bombardıman uçağı, Ürdün sınırındaki El Tanf’ta, ABD tarafından desteklenen 200 muhalifin konuşlandığı bölgeyi vurdu.
ABD’ye ait F-18 savaş uçakları devreye girdi. Rusya uçaklarıyla ABD uçakları arasında it dalaşı yaşandı. Washington ve Moskova, Ekim ayında hava operasyonlarıyla ilgili bilgi alışverişinde bulunmak amacıyla “Uçuş Güvenliği Mutabakat Zaptı” nı imzalamıştı.
F-18 uçakları SU-34 bombardıman uçaklarına yaklaştığı anlarda ABD Merkez Komutanlığı acil hattan Rus askeri yetkililerle temasa geçti. El Tanf’a yakın mesafede, ABD’li pilotlar Rus pilotlarla konuştu.
ABD uçaklarını gören Rus pilotlar El Tanf hava sahasını terketti. Ancak bir süre sonra Amerikan uçaklarının yakıtları azaldı, F-18ler yakıt almak için bölgeyi terketti. Rus uçakları bunun üzerine El Tanf’a dönüp bir kez daha cihatçıları vurdu. İkinci bombardımanda ilk saldırıya karşılık verenler öldürüldü.
Ertesi gün ABD Savunma Bakanlığı gerginliği ele almak için Rus yetkililerle video konferans yoluyla görüştü. Amerikan tarafı saldırıyla ilgili endişelerini dile getirdi, oradaki cihatçıların IŞİD’le mücadele ettiğini ileri sürdü. Rusya Savunma Bakanlığı görüşmeyi doğruladı. ABD ile Suriye’deki askeri operasyonlarda kaza ihtimalini düşürebilmek için askeri işbirliği geliştirmek adına anlaşmaya vardıklarını söyledi.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir