SHGM Yabancı Teknisyen Talebini Reddetti. Yeşil Pasaport Konusunda Dışişleri'nden Olumsuz Yaklaşım

SHGM Yabancı Teknisyen Talebini Reddetti. Yeşil Pasaport Konusunda Dışişleri’nden Olumsuz Yaklaşım

Uçak Teknisyenleri Derneği (UTED), son dönemde kamuoyunda tartışmalara neden olan yabancı hava aracı bakım teknisyeni ithalatı iddialarına açıklık getirdi. Dernek, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) ile yapılan görüşmeler sonucunda, bu tür bir girişimin Cumhurbaşkanlığı’nın millileşme politikalarıyla uyumsuz olduğunun altını çizdi. Ayrıca, havacılık çalışanlarına yeşil pasaport verilmesi ve vize kolaylıkları gibi konularda da sürecin dikkatle takip edildiğini duyurdu.

Yapılan açıklamada;

Değerli Uçak Teknisyenleri Derneği Üyeleri ve Sivil Havacılık Kamuoyuna,

Geçtiğimiz haftalarda çeşitli haber sitelerinde, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün Hava Aracı Bakım Teknisyeni ithalatına onay vererek, ICAO lisansına sahip Hindistan, Pakistan, Bangladeş, Filipinler gibi ülkelerden ucuz iş gücü istihdamı yaratacağına dair iddialar yer almıştır. Cumhurbaşkanlığımızın millileşme hamlesi kapsamında, milli uçağımız, milli helikopterimiz, milli İHA’larımız varken bu tür haberler kamuoyunda tepkiyle karşılanmıştır. Çevremizde yaşanan savaş ve benzeri tehlikeler göz önüne alındığında, şirketlerin ihtiyaçlarını yabancı personel ile karşılamaya çalışmasının hata olacağı aşikardır. Derneğimize ulaşan bu söylentileri Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü yöneticilerine aktardık. Yapmış olduğumuz görüşmelerde, böyle bir düşüncelerinin olmadığı, hem Cumhurbaşkanlığı yol haritası hem de Sivil Havacılık Kurumsal Dönüşüm Modeli ile uyumsuzluk oluşturacağından ilgili talebin uygun görülmediği tarafımıza iletilmiştir. Verilen kararı memnuniyetle karşılamış bulunmaktayız.

Şirketlerimizin ticari faaliyetleri önemli olsa da, milli değerlerimizden asla taviz vermememiz gerektiği ve sosyo-kültürel farklılıkların yaratacağı ciddi travmaların bu tür talepler yapılırken göz ardı edilmemesi en önemli beklentimizdir.

Bir diğer gündem maddesi olan havacılık çalışanlarına yeşil pasaport tahsisiyle ilgili olarak da kamuoyunun doğru bilgilendirilmesinde fayda bulunmaktadır. 2019 yılından bu yana kanun teklifleri verilmekte ve komisyon raporları sunulmaktadır. Ancak nihai sonuç, Cumhurbaşkanlığı makamı ve Dışişleri Bakanlığı’nın onayı ile mümkün olacaktır. Yaptığımız resmi görüşmelere istinaden, Dışişleri Bakanlığımız, hali hazırda 2 milyona ulaşan yeşil pasaport sahibi kişi sayısı nedeniyle bu konuya pek sıcak bakmamaktadır.

Hava Aracı Bakım Teknisyenlerinin vize kolaylığı talebi ise, yurt dışı görevlendirmeleri nedeniyle haftalar hatta aylar boyunca hava aracı bakımı için yurt dışında bulunmaları zorunluluğu ve vize problemleri nedeniyle şirketlerin ve çalışanların karşılaştığı zorluklardan kaynaklanmaktadır. Bu talepler, düşündüğümüzden daha ciddi ve ticaridir. Konu tarafımızca kontrol altında ve takip edilmekte olup, gerekli çalışmalar titizlikle yapılmaktadır. En ufak bir reel sonuç alındığında siz değerli üyelerimize ve kamuoyuna gerekli bilgilendirme yapılacaktır.

Saygılarımızla,

UTED YÖNETİM KURULU

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Öne Çıkan Yorumlar

  1. 1 hafta önce

    Sektörde dip maaşı alan teknik ama adamlar ellerinde olsa Uganda Tanzanya ne varsa kabileden her eli mızrak tutan adamı toplayıp getirecekler buraya ama bu ulkenin evlatlarına sartları iyileştirip istifaların önune gecmeyi tercih etmeyecekler bunların ucak teknisyenine olan kini ayrı bir boyut gerçekten .

  2. Beyler inanın su calışma şartlarına pakistanlı bile 2 ay dayanamaz gider hindu indigo teknisyeni ki adamlar ground engineer olarak geciyor şirketinde dolar bazında senden benden fazla alıyor zaten bir ara besyol sanayiden adam yıgarız muhabbeti vardı simdi alt tabaka ulkelerden adam ithal etmeye kadar gelmiş iş :D Ulkedeki sevgili havacılık mro yöneticilerinin vizyonu hayran bıraktı yine gerçi talep edenin hangi sirket olduğunu da herkes tahmin ediyordur da neyse büyük Türkiye yuzyılında paki ucak teknisyeni ithal etmeye calışılıyor herkes kalitesi kadar işte :D

  3. 1 hafta önce

    Shgm nin kararı net,
    Easa dahil hiçbir yabancı Lisansa yetki yok…

5 Yorum

  1. UTED gibi pilotların ve kabin görevlilerinin de bu konuya karşı çıkması lazım. Sonuçta uçtukları uçakların bakımlarını kimler yapıyor, arızalarını kimler gideriyor düşünmeleri lazım.

  2. Yurtdışı çalışma şartları iyi, alım gücü yüksek. Ülkemde alamayacağın arabaya binebilir, sosyal olarak daha huzur içinde çoçuk yetiştirebilirsin. Ülkemde ücretleri yukarı çekseler de paranın alım gücü düşük, çarşı pazar, ev kirası derken. Bir sonraki maaşı bekliyorsun. Bu durum geleceğe dair umut verici değil. Sokakta yürürken her an bir olay başına gelebilir. Adalet yıpratılmış. Haklının adaleti değil, güçlünün adaları var. Onun için yurtdışı fırsatları arasında bir tercih yapacağım.

  3. 1 hafta önce

    Shgm nin kararı net,
    Easa dahil hiçbir yabancı Lisansa yetki yok…

  4. 1 hafta önce

    Sektörde dip maaşı alan teknik ama adamlar ellerinde olsa Uganda Tanzanya ne varsa kabileden her eli mızrak tutan adamı toplayıp getirecekler buraya ama bu ulkenin evlatlarına sartları iyileştirip istifaların önune gecmeyi tercih etmeyecekler bunların ucak teknisyenine olan kini ayrı bir boyut gerçekten .

  5. Beyler inanın su calışma şartlarına pakistanlı bile 2 ay dayanamaz gider hindu indigo teknisyeni ki adamlar ground engineer olarak geciyor şirketinde dolar bazında senden benden fazla alıyor zaten bir ara besyol sanayiden adam yıgarız muhabbeti vardı simdi alt tabaka ulkelerden adam ithal etmeye kadar gelmiş iş :D Ulkedeki sevgili havacılık mro yöneticilerinin vizyonu hayran bıraktı yine gerçi talep edenin hangi sirket olduğunu da herkes tahmin ediyordur da neyse büyük Türkiye yuzyılında paki ucak teknisyeni ithal etmeye calışılıyor herkes kalitesi kadar işte :D