featured

SHGM NE İŞ YAPAR?

Değerli okurlar, sivil havacılıkta hareketli bir döneme giriyoruz. Teknik A.Ş’deki sözleşme süreci tamamlandı. Benim bir değerlendirme yapmama gerek yok. Tüm süreci sıcağı sıcağına Airlinehaber sayfalarında okudunuz. Genel Yayın Yönetmenimiz Sefa İnan yazdığı makalelerle, haber analizlerle, video-yorumlarla tüm okurları ve tarafları aydınlattı. Bundan sonra THY Toplu İş Sözleşmesine odaklanacağız. Bakalım, THY yönetimi ve Hava-İş nasıl bir sözleşmeye imza atacak? Sivil toplumun da bu sürece aktif olarak katılması gerekiyor. Ama sivil toplum kendi derdinde… Havasen’de çarşı karışmış görünüyor. “Karışmadı, karıştırıldı” diyenler de var. Acaba, Havasen’i iç çekişmelerle meşgul edip bu süreçte yapacağı muhalefeti engellemek mi amaçlanıyor? Varsa böyle bir oyun planı, hiç şüphesiz en kısa zamanda ortaya çıkacaktır. Bir uzlaşma, birlik-beraberlik  sağlanamıyorsa ve sıkıntı aşılmak isteniyorsa sandığı delegenin önüne getirmekten başka çare yok gibi. Kavga etmeyi, gerginlikleri sürdürmeyi bir kenara bırakmalı ve demokrasiye güvenmeliyiz.
ICAO SINAV ÜCRETLERİ NEDEN FARKLI?
Sivil Toplum demişken, Türkiye Havayolu Pilotları Derneği’nin (TALPA) Genel Kuruluna kavuştuk sonunda… Önümüzdeki ay TALPA yeni yönetimini seçecek. 3 sene ne çabuk da geçti. Elde ne var derseniz, artan üye sayısından başka bir şey yok… “İstanbul Atatürk Havalimanında kapalı otopark yeri almak istiyorsan TALPA’ya üye olacaksın.” dayatması ile üye sayısı artırıldı. Başka? Bir de Sınav merkezi… O da şimdi ciddi bir rekabetle karşı karşıya. İstanbul’daki bir Dil Okulu da yetki alarak pazara girdi. Üstelik gerek TALPA ve gerekse diğer sınav merkezlerinin değerlendiricileri yurtdışındaki anlaşmalı şirketler iken AEC unvanlı bu yeni sınav merkezi sınavları kendi değerlendiricileri eliyle değerlendiriyor. Bu önemli bir avantaj… Ama benim asıl dikkatimi çeken sınav ücretleri… Antalya’daki sınav merkezi Akademi havacılık 590 TL alırken, Özyeğin Üniversitesi 500 TL talep ediyor. PİLVAK’ta bu ücret, vakıf üyesi olanlara 465 TL, olmayanlara 550 TL olarak uygulanıyor. Yeni açılan AEC sınav merkezinde ise ücret 650 TL iken Hava İş üyesi pilotlardan 500 TL alınıyor.
1200 TL’YE SINAV OLUR MU EY TALPA?
Peki bizim TALPA’da ücretler ne kadar? Sıkı durun, tam 1.200 TL ! Haaa, üyelere bir kıyak yapmışlar, onlardan 700 TL talep ediliyor. Üyelere uyguladığı tarife bile diğerlerinden daha yüksek… Yahu arkadaş, kuş mu konduruyorsunuz da 1.200 TL alıyorsunuz. Alt tarafı bir sınav. Ama üyelere yapılan indirimi görünce otopark kahyası mantığının devam ettiğini görüyorsunuz. Üye olursan kapalı otoparkın hazır, üstelik indirimli…Üye olursan sınav ücreti yarı yarıya.. Yeter ki üye ol, her ay senden aidat alayım, üye sayısını şişireyim ! Bu nasıl bir anlayıştır? Bu iki örneği görünce, son tüzük genel kurulunda üyelerin “bunlar pilotların sorunlarını bırakmışlar, işi ticarete dökmüşler.” İtirazları daha iyi anlaşılıyor. Peki, bu işin bir tarifesi yok mu? Yetkiyi veren SHGM ücret tavanı koymuyor mu? Araştırdım, soruşturdum. 2018 SHGM ücret tarifesinde “SHGM tarafından yapılan dil sınavlarının ücreti 400 TL “ olarak belirlenmiş. Tamam serbest piyasa dedik de, bu kadar da değil… Yetki veren kuruluşun belirlediği ücretin tam 3 katını alıyor TALPA…
ÖNCE KURSA, SONRA SINAVA GİR.
Bu arada kafama takılan bir başka konu daha var. Bazı sınav kuruluşları, aynı zamanda bu sınava hazırlık kursu da veriyor. Gizli saklı da değil. Sitelerinden ilan etmişler. Yani dersine girdiğin hocadan özel ders almak gibi bir durum…Ne gösteriyorlar bu kurslarda acaba? Mesela sınavda çıkacak sorular tek tek gözden geçiriyorlar mı? Mesela bu kurslara devam edip buna rağmen “çakan” var mı? Yoksa hepsi geçiyor mu? Böyle etik dışı bir uygulama olabilir mi? Ticari zekası yüksek yöneticilerin yönettiği TALPA bugüne kadar bu kurs işini nasıl akıl edememiş? Valla hayret ettim. Neyse, bu yazıyı okudular, 2-3 aya kalmaz, hazırlık kurslarını da başlatırlar ! Bugün sünnet yarın deniz misali, bu hafta kurs, haftaya sınav…Nasıl, iyi mi? Bilmiyorum, bu yazdıklarımız SHGM’nin ilgisini çeker mi? Bekleyip göreceğiz…
“KENDİ İSTEĞİ İLE” EMEKLİ OLAN 66’LIK MÜDÜR !
Bundan tam 3 yıl önce THY Moskova Müdürü Mefail Deribaş’ın, THY’deki yaş sınırı olan 60 yaşı geçmesine rağmen göreve devam ettiğini yazmıştım. Sonunda Mefail bey birkaç ay önce THY’den ayrıldı. “THY’miz inanılmaz hızlı(!) bir refleksle 3 yıl sonra Deribaş’a artık yeter dedi ve Deribaş’ın THY macerası sona erdi.” diyecektim ama Deribaş’ın Haziran 2018’de yaptığı bir konuşmayı okuyunca vazgeçtim…Bakın ne demiş Mefail bey ? “Tarihi çok kesin olmamakla birlikte bu yıl içinde bayrağı başka bir arkadaşıma devredeceğiz. 2005 yılından beri görev yaptığım Moskova Genel Müdürlüğünden kendi isteğimle ayrılmak istiyorum..” Neymiş, kendi isteği ile ayrılacakmış…Yani THY’nin ona “yetti gaari” demesi sözkonusu değil… İstese devam edecekmiş… Böylece 2004 yılında 51 yaşında girdiği ve tam 13 yılını Moskova Müdürü olarak geçirdiği THY’den emeklilik haklarını alarak 66 yaşında ayrılmış oldu Mefail Deribaş. Rusya’yı çok seven Deribaş ülkeye dönmeyip Moskova’da kalmış. Yeni görevi ise, MÜSİAD Rusya temsilciliği… Hayırlı olsun Mefail bey…
PİLOTLARDA YAŞ SINIRI 66’YA ÇIKACAK MI?
Yaş 66, yolun neresi, kaçta kaçı eder bilmem ama, pilotlardaki yaş sınırı tartışılmaya devam ediliyor. 16 Mayıs 2018 günü yazdığım yazıda, Mefail beyden örnek vererek pilot sıkıntısına çözüm için yaş sınırının 66’ya çıkarılmasını gündeme getirmiştim. Meğer, bu konuda SHGM’miz son birkaç aydır çalışmalara başlamış. Yaş sorununun çözülmesi için havayolları ile toplantılar planlanmış. THY’nin katıldığı bu toplantılara ne hikmetse diğer havayolları rağbet etmediği için sonuç alınamıyormuş. Bu havayollarının yaşın 66’ya çıkması ile mevcut tecrübeli insan kaynağının bir yıl daha kullanılmasından niye rahatsız olduklarını anlamadım. Bu arada, SHGM’nin demokrat(!) tavrından da bahsetmeden geçmeyelim. Göstermelik toplantılarla Mesai Talimatını (FTL) tartışmaya açan ama sonra itirazları dikkate almayarak bildiğini okuyan SHGM’mizin, 66 yaş konusunda mutabakat arama hassasiyetini gönülden kutluyorum !

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

8 Yorum

  1. 6 yıl önce

    66 yaş geçici bir süre uygulanabilir. SHGM’nin mevcut sıkıntıları görerek , kim ne diyor demeden uygulamayı başlatması lazım.

    Cevapla
  2. 6 yıl önce

    Sahiden bir Sınav kuruluşu dilediği fiyatı isteyebilir mi? Misal 5000 papel isteyebilir mi?

    Cevapla
  3. Mefail bey THY tarihine geçti. Ben de kutluyorum kendisini.

    Cevapla
  4. 6 yıl önce

    SHGM sınav ücretlerine sadece tavan değil taban da belirlemeli. Yoksa, yarın piyasa kızışınca her kuruluş fiyatı aşağı çeker. 100 liraya bile sınav yapılır.

    Cevapla
  5. 6 yıl önce

    Sefa bey sizin dikkatinizi çekmemiş ama ben bir ilave yapayım.Oryantasyon eğitimi adı altında aldıkları üctetleri bir ilave edin bakalım ortaya ne çıkyor.Talpa hariç diğerlerinden sınavı geçmek için bu eğitimi almak zorunda bırakıyorlar.Hangisi adil,hangisi dürüst.Sht 1L dil yeterliliği talimatını bir inceleyin.Sınav yapan merkez kurs verebilirmi?.Bu ne kadar etik.Siz Talpa ile uğraşmayı bırakın diğerlerine bakın derim..

    Cevapla
    • Adamın yazdıklarını tekrar etmişsin kardeş.

      Cevapla
    • Yönetici 6 yıl önce

      Sayın yorumcu
      bu yazıyı yazan Rauf Eren arkadaşımız dır. Sanırım Kendisi yorumunuza bakıp size cevap yazabilir.

      Cevapla
  6. 6 yıl önce

    Musiad vakti zamanında Feto’nun iş piyasasını kontrol altında tutabilmek için kurduğu bir organizasyondu. Bu Moskova’nın moruğu buraya alenen üye olabildiğine göre arkasını bi araştırsınlar bakalım ne çıkacak, merak ettim.

    Cevapla