featured

Sevgili çalışanlar; Derneğinizin ve sendikanızın patronu sizlersiniz

 

Kırk yedi senedir havacılığın içindeyim. Bu kırk yedi senemi verdiğim havacılık camiasında, Dernek Başkanlığı, Organizasyon Yöneticiliği, Şeflik, Habercilik ve şu anda yaptığım Köşe Yazarlığı gibi bütün unvanların hepsini her zaman her yerde gururla, onurla dile getirdiğim asıl mesleğim olan Uçak Teknisyenliğine borçluyum. Tabi ki bu başarıların meyvesini de dernek başkanlığını bıraktığım genel kurulda fazlasıyla aldım. 

İstanbul Akgün otelde yapılan genel kurula sadece İstanbul değil, THY’nin uçtuğu tüm şehirlerden gelen üyeler de katıldı. 500 kişiyi aşkın katılım ile yapılan bu genel kurulda, üyelerin isteği doğrultusunda ONURSAL BAŞKANLIK unvanım oylandı ve katılım yapan üyelerin hepsi tarafından kabul edilerek en büyük ikramiyemi almış oldum. UTED’deki 20 senelik çalışmamdan sonra verilen bu ödül hiçbir ödülle mukayese bile edilemez. 

Değerli okurlarım;  

Havalanan uçakların bakım ve emniyetini sağlayan, uçuş güvenliğinin, taşınan canların ve malların mesuliyetini omuzunda taşıyan, her anı, her detayı ciddi bir emek ve dikkat isteyen, hatası asla telafi edilemeyen, başarısı havalandığı mavi ufuklar kadar sonsuz haz veren bu kıymetli mesleğin bir mensubu olmaktan her zaman çok onur duydum. Ülkemin bayrağını taşıyan en kıymetli şirketlerinden birinin çalışanı olma ayrıcalığını saymıyorum bile…

Dernek başkanlığı yaparken, zaman zaman, kötü yönetimlerle yasadığım çatışmalar sonucunda çok ağır bedeller ödedim. Bildiğiniz üzere, toplu iş sözleşmelerinde yetersiz iyileştirmelere karsı, sendika ve işverenle mücadeleye girdim ve THY tarihinde hiç olmayan ve bundan sonra da olabileceğini hiç ihtimal bile vermediğim, Toplu sözleşme imzalandığı halde, verilen rakamları yetersiz bulup mücadeleye devam ederek, Toplu sözleşme %25 zam olarak imzalandığı halde bunu yetersiz bulup, sadece teknik camiaya verilmek üzere sendikanın aldığı %25’ in üstüne %148 daha iyileştirme yaptırdık. 

Tabii ki bu başarılı gidişatı, UTED yönetim kurulu üyeleri ile birlikte yürüttük… 

Maalesef siyasetin başımıza atadığı liyakatsiz idarecilerin kısır dünyalarında hak kaybına, adaletsizliklere maruz kalınca, yapım gereği sessiz kalmayıp, tavrımdan hiç ödün vermeden mücadeleme devam ettim ve tabii ki bedelini de büyük bir keyifle ödedim.  Kırk yedi senedir bu mesleğin içinde ve çok başarılı olmamın mükâfatını da, teknik camiadan fazlasıyla gördüm ve hala da görüyorum. 

Meslek hayatımı, bu mesleğin ve bu camianın sorunlarına ve sıkıntılarına adadım. Alelade gazeteci bozuntuları gibi, zik zaklı yanar döner olmadım. Dün tükürdüğüm yüzlere ya da eleştirdiğim makamlara yalakalıkla el açıp medet ummadım. Başarıyı alkışladım, yanlışları eleştirdim, adaletsizliği taşladım... Tenkitlerimiz ve sitemlerimiz bizi anlamayanlara, sesimize kulak vermeyenlere yönelik oldu. Kılık kıyafetimizle, sosyal haklarımızla ve tabii ki sendikaya (!) rağmen aldığımız maddiyatımızla, bu mesleğin altın devrini yaşadık. 

Aslına bakacak olursanız, ülkemizin en değerli şirketinde çalışıyor olmaktan kim gurur duymaz ki… 

Ancak gelin görün ki, içi boşaltılmış derneklerle, kurumuş sararmış sendikacılara kızmadan edemiyorum. Her ikisini de çok ama çok yetersiz görüyorum. Bir teknisyenler gününü bile, sıradan tweetlerle iki iltifatlı cümleyle geçiştirdiler.  Dernek başkanı şirketten ayrılmış. Başka bir şirketle yeni bir düzen kurmanın telaşındaymış… Aslına bakacak olursak, bu arkadaş THY’de çalışırken bile klimalı odalarda yasayarak, sizlere gelmiş geçmiş dernek yönetimlerinin en pasif ve etkisiz dönemini yaşattı. 

Sendikalara gelince, aldıkları aidatların hakkını veremeyen koltuk savaşına kapılmış birbirine düşmüş bir avuç zavallının elinde üyeler can çekişiyor. Kısaca al birini vur diğerine. Çalışanlara hizmet vermek için soyunan bu zat ı muhteremlerin sadece ceplerini düşündüğünü bilmeyen kaldı mı? 

Bu arkadaşlar toplumun içine girdiğinde yüzleri kızarmıyor mu? Ya çalışanların tepkisizliği, ona ne demeli? Sevgili çalışanlar, sendika ve derneklerin patronu sizsiniz yahu... Bu yönetime soyunan ve sizden oy bekleyen arkadaşlar sizin emir kullarınız. Bu tepkisizliğinizin nedenini çözemedim…   KORKUYOR MUSUNUZ?

Teknik A.Ş deki sekiz yıllık başarısızlığı bir birlerine fatura etme, seçimde üst kurul delegelerini yalanla vaatle yedirip içirip kafalamanın derdine düşmüşler. Bir de, bu krizlerden fırsat yaratmaya çalışan sülükler varmış ortalıkta gezen… Kimi elinde çiçek, çikolata kimi hangarda sahte gülcüklerle poz vererek, hem sendika, hem derneği çiftliğe çevirip oradan oraya cirit atıp duruyorlarmış. Yahu sizde hiç mi utanma hiç mi gurur yok. Onca yalan dolanla fırıldağa rağmen hala nasıl o koltuklarda oturup, nasıl çalışanların yüzüne bakabiliyorsunuz, şaşırıyorum. 

Her seçimde hile, tehdit ve yalanlarınız yetmez gibi gizli ve kirli ittifaklar eşliğinde, sadece ve sadece koltuk ve para hırsıyla, çalışanların arasında dolaşıp, gezenlere acıyorum. 

Yahu, sendikadan alacağınız bir maaşla bineceğiniz bir araba bu kadar mı değerli sizin için… Değer mi bir araba ve alacağınız maaşa bu kadar hakaret yemek.  Aldığınız ahlar işittiğiniz ağır eleştirilerle hiç mi kulaklarınız çınlamıyor? Şimdiye kadar ne verdiniz topluma ki bundan sonra verebilesiniz.  

Sevgili çalışanlar, sizi dürten, denetleyen ne bir derneğiniz nede adam gibi bir platformunuz olmayınca böyle öksüz ve sahipsiz kalırsınız. İşten atılsanız, maşalarınız düşürülse, toplu sözleşmelerde haklarınız gasp edilip günden güne erise de, çıkıp derdinizi adam gibi samimi biçimde anlatacak, sizi savunacak bir kapınızın kalmadığı söyleniyor. 

THY Yönetim Kurulu başkanı, Sayın Ahmet Bolat enteresan bir kişilik. İyi niyetli ve alçak gönüllü biri… Kim randevu istese hayır demeyecek bir kişilik yapısı var. Bakın, Ahmet Bolat’ın mevcut sendika başkanını makamında kabul etmesi son derece normal ve olması gereken bir durumken, sendikayı ve üyelerini, tek başına resmen temsil etme hüviyeti olmayan, birkaç kişiyi makamında karşılamasına şaşırmıştım. Çünkü sendika başkanını randevu ile kabul etmek son derece normal ve olması gerekirken, sendika başkanının alt kadrolarındaki kişileri de kabul etmesi pek görülmüş bir durum değil. 

Aslında sendikanın iç işlerinde ki sürtüşmeler THY yönetimini bağlamaz. Sizler THY yönetimine değil çalışanların yanlarına gideceksiniz.  Hal böyleyken ve Ahmet Bolat Bey bunları bilirken, bu ziyareti kabul etmesi, hiyerarşik düzen dışında olsa da, Ahmet Bolat’ın iyi niyetli ve alçak gönüllü kişilik yapısı düşünüldüğünde normal karşılanabilir.       

Yıllarca eleştirdiğimiz eski yönetimlerin aksine bu yıl tüm yöneticilerin samimi bir biçimde hangara inip pasta kesmesi ve güzel bir törenle teşekkürlerini ve temennilerini sunmaları tabii ki çok olumlu bir adım. 

Ahmet beyin de, giderayak İlker beyin yarattığı olumlu havayı hiç düşürmeden devam ettirmesi. Her iştirak şirketine adil ve yapıcı bir anlayışla yaklaşması açıkçası çalışanlarda çok olumlu bir hava yarattığını takdirle izliyorum.

Başta sürekli dile getirdiğimiz pass bilet senyorite sorununu hızlıca gündemine alıp çözümü için çalışma başlatması herkeste ciddi bir memnuniyet yarattı. TGS ve diğer iştiraklerde ced bilet hakkı da kesinlikle gecikmiş bir uygulama idi ve memnuniyetle karşılandı.  Hak etmeden oturdukları koltukları işgal edip yeni yönetim anlayışının ayağına bağ olanlara, şirketin çalışanlarıyla bütünleşmesine engel olan, başarıyı yavaşlatan, sekteye uğratan, motivasyonunu kaybetmiş, yorgun ve bugüne kadar kendi yandaşlarıyla kadrolaşmak ve çalışanlara baskı kurmak dışında hiçbir vasfı olmayanlarla derhal yollar ayrılmalıdır. 

Çalışanlar, yönetimle çalışanın dost olabildiği, dertleşip birbirini anlayabildiği günler yaşamak istiyor. Düşmanlaştırmış, germiş, yormuş kim varsa değişmelidir. Bu anlayış en tepeden en aşağıya sirayet etmezse başarısızlık ve huzursuzluk bitmez. Şirkete aidiyet duygusu, mesleğe saygı ve bağlılık isteği gelişmez.

Başta çalışanların yaşadığı tüm sorunların düzgün bir ekiple tespit edilip bugüne kadar birikmiş olan tüm kronik sıkıntıların hızlıca çözüme kavuşturulması gerekir.  Bu süreçte sizin adınıza sıkıntıları doğru bir diyalogla iletecek ve çözüm arayışına katkı sunacak dernek ve sendika kadrolarına ihtiyacınız var.  Geri durursanız, kötü ve niteliksiz insanların ön plana çıkmasına ve sizi daha da kötüye götürmesine rıza göstermiş olursunuz. 

Bilhassa dernek yönetimi çok önemli. Bana göre sendikadan da önemli diyebilirim. Hal böyleyken UTED adeta içine kapanmış ve işlevsiz hale gelmiş durumda. 

Bence, Ahmet Beyin başını çektiği,  diyaloğa kapıları açık ve yapıcı, olumlu bir hava yaratılmışken bu fırsatı iyi değerlendirin. İşten haksız biçimde atılan 212 kişinin, aynı ofiste çalışan taşeron ve kadrolu çatışmalarının,  kariyerinizin önündeki fırsat eşitsizliğinin, mesleğinizin gelişimine ve icrasına mani olan her derdinizin ve sıkıntınızın dile getirilebileceği ekipler kurun. Artık korku ve baskı ile şirketin yönetilemeyeceği ve çalışanların huzursuzluğu ve mutsuzluğu ile verim alınamayacağını, umarım herkes çok iyi anlamıştır.

Hileyle kurulan sendika şubelerinizi geri alarak, derneklerinizi pasif ve ikiyüzlü yönetimlerin esaretinden kurtararak işe başlayabilirsiniz.  Ekonominin ağır koşullarında yarın daha kötü günler yaşanırsa sesinizi duyuracak sizi bir araya getirip derdinize çare olacak bir çatınız olsun. 

Başarılı olmadıkları halde, klimalı odalarında, toplumsal sorunlara değinmeyen hatta yazıya bile dökmeyen, dernek ve sendika yönetimlerine kişisel çıkarlar ve menfaatler için yapışmış keneleri silkeleyin. Bunların benim gibi, zamanım geldi diyerek, kendi kendine karar alıp bırakıp gideceği yok. Sevgili çalışanlar, Artık korkmayın, kendinize gelin. İnanın çok daha fazlasını hak ediyorsunuz ama maalesef çok ama çok pasifsiniz. 

Uçak teknisyenliği mesleğini onurla gururla ifa eden tüm meslektaşlarımın bir kez daha Uçak Teknisyenleri gününü kutluyorum. Önü, arkası, atölyesi ve hangarı demeden omuz omuza birlik içinde size hizmet için geldiğinden emin olduğunuz, sizi hizmetkârı olarak görmeyen dernek ve sendikalarla temsil edildiğiniz başarılı ve huzurlu günlerin ümidiyle hepinize iyi haftalar diliyorum…

NOT/ 25 Mayıs günü biteceği söylenen Seniority çalışması henüz sonuçlanmış değil. . Bu çalışma bittiğinde sizlere duyuracağım. Kısaca takipteyim…

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

28 Yorum

  1. TÜM YÖNETİM BİRİMLERİ VE SENDİKA ARTIK 211 İÇİN ADIM ATMALI. BU İNSANLARIN ELLERİNDEN HAKSIZ YERE ALINAN HAKLARI VERİLMELİ ÇOK BEKLEDİLER SABIRLA… GERÇEKTEN BİR SENDİKA VARSA İLK MADDELERİ BU OLMALI VE BİR AN EVVEL BU İNSANLARA ULAŞMALILAR.

    Cevapla
  2. 2 yıl önce

    Diğer sitede de 3 hafta önce 1 haftaya bomba patlıyor diye onurair hac ve Rusya uçuşu başlatıyor diye senin gibi 1 trol yazı yazmıştı ne oldu hiçbirsey İnternet sitelerinde trollük yapıp insanlara yanlış bilgi verip sonra ana babanızın yüzüne nasıl bakıyorsunuz bilmiyorum

    Cevapla
  3. 2 yıl önce

    thy den son seneler haksızca genç yaşta atılan engelliler için hiç yazmadın sefa abi ahmet bolat bey bize sahip çıksın işe geri dönelim

    Cevapla
  4. 2 yıl önce

    Sefa bey, siz Onur air ı unuttunuz. Diğer site yakında patlatacak haberi.Onur satıldı, para geldi. Araştırın. Bu son fırsatınız. Bence bu yazdığımı da kontrol edip yayınlıyorsanız, bunu yayınlamayın.Haberi siz yapın. Yayınlarsanızda hiç bir kontrol yapmadan yayınladığınız belli olur. Bu da sizin için çok yıkıcı bir rezillik olur.Saygılarımla

    Cevapla
    • Yönetici 2 yıl önce

      magazin sitelerine bakmıyoruz. Önemli olan Onur Air in yarattığı mağduriyetin çözülmesi. Henüz Onur Air ile ilgili gerçek bilgi yok. Biz ondan bundan duyumlarla hareket edemeyiz. Malum magazin sitesine haber verin hemen yapsınlar.

      Cevapla
  5. 6 Aylık enflasyon ne çıkarsa onu alacaz nokta.böyle boş muhabbetlerle kafanızı bulandırmayın,aklınıza getirmeyin zaten her şey pahalı hayat zor .gen 6 şık zam almadık birde böyle bir şey olmaz ,enflasyon ne çıkarsa onu alacaz

    Cevapla
  6. 2 yıl önce

    Sefa abi kolay gelsin, 6 aylık enflasyonun %25 e sabitleneceği söyleniyor. Ne kadar doğru? Sendika içinden dedikodular geliyorBizi aydınlat lütfen rica ediyorum

    Cevapla
  7. 2 yıl önce

    6 aylık enflasyonun %25 e sabitleneceği söyleniyor doğru mu??

    Cevapla
  8. 2 yıl önce

    Tekniğin Senyorita ne oldu ? IST Hangar yemekhanelerde porsiyonlar azaldı.Dalga geçer gibi porsiyon koyuyorlar.

    Cevapla
  9. 2 yıl önce

    Abi noldu bizim TEKNİK Senyorita? IST Hangar yemekhane yemeklerin porsiyonları çok azalttılar.

    Cevapla
  10. 2 yıl önce

    havalimanındaki temizlikciler Ahmet Bolat bey bizide bünyemize alın bayramda ikramiye dediler boş çıktı ama işletmede herkez aldı bizede yardımcı olun lütfen kurtarın bizi tayip baba kurtar bizide kaldırın bu taşeronu askari ücretle nereye kadar

    Cevapla
  11. 2 yıl önce

    Sefa Bey, taşeron kardeşlerimin sesi olacağım,takipçisi olacağım dediniz ama unutulduk sanırım. Belirli süreli sözleşmeden belirsiz süreli sözleşmeye geçtik ve hala da belirsiz. Sendikamız yok diye herkes saf’ı oynuyor. Lütfen köşenizde bizlere yer vermeye devam edin. Mümkünse 1 hafta da köşenizi bize ayırın.Artık bizim tek umudumuz sizlersiniz

    Cevapla
    • Yönetici 2 yıl önce

      Keşke sorun sadece taşeron uygulamaları olsa. Henüz teknisyenlerin seniority sıralaması, Feto konusu beklemede. Sayın Bolat, hepsi ile ilgileneceğim diyor. Tabii ki o kadar çok konu var ki…Sanırım zamana yaymıştır. Benim yapacağım hatırlatmadan ibaret..

      Cevapla
  12. Temmuz da ekstra ikramıye olacakmış doğruluk nedir,yönetimden böyle bir jest bekliyoruz.

    Cevapla
  13. 2 yıl önce

    Adamlar şirketin ismi gibi bizi’de SAF görüyor. Şirket gidecek mi kalacak mı sözleşmeler 1 NİSAN’da doldu 31 mayıs’a kadar uzatma muhabbeti dönüyordu etrafta onunda süresi dün doldu. Ne olacağımız belli değil her kafadan bir ses çıkıyor. Pandemi’den çıktık çoğu insanın borcu var bu kadar uzatmalarının sebebi nedir merak ediyoruz.Verin kardeşim hakkımızı yada bir açıklama yapın yeter sağdan soldan uydurma haberleri duymaktan bıktııııııkkkkkkk

    Cevapla
  14. 2 yıl önce

    Merhabalar Sefa bey,Ben gerçekçi bir insanım; siz de okuduğum kadarıyla yönetim kurulu toplantılarına katılıp fikrinizi beyan ediyorsunuz bu yüzden “bize kadro yok mu!” tarzı muhabbetlere girmeden sizden bir şey rica edeceğim.Biz, bilgisiz bir şekilde çalışmaya devam ediyoruz.Şirket gidecek mi? Tazminatlar verilecek mi? vs soruları ister istemez kafamızı kurcalıyor ve her geçen gün farklı uydurma fanteziler duyuyoruz.Gerçekten bir bilgilendirme maili atmak çok mu zor? “Saf’la devam edilecek.””Farklı firmalarla görüşme halindeyiz.” vs vs.Ben kadro, tazminat, ced vs’den önce kaale alınıp bilgilendirilmek istiyorum.Teşekkürler.

    Cevapla
  15. 2 yıl önce

    Sefa Bey gördüğümüz kadarıyla yeni başkanimiz Ahmet Bey geçmişte verilmiş yanlış kararlari bir bir düzeltiyor. Peki bu 6 sene geçmiş olan ve artık devlette bir çok kademedeki mağdur edilen çalışanlar görevine geri donmusken bu THY de bu 211 e ne zaman sıra gelecek? Ahmet Bey bu konuda ne zaman gösterecek adaletini. Gözüm kulağım sizlerden gelecek umutlu haberde …

    Cevapla
  16. 2 yıl önce

    piyasada adam yok seni adam biliyoruz ve onur air dosyasını gundeme getir konu ulusal basına çıksın.

    Cevapla
  17. 2 yıl önce

    Havacılık ile hiç alakası olmayan bu zatin bugünkü yazısına istinaden havacılıktan çok siyaset yapmışsınız bence havacılığı havacılara bırakın siz iyi parti de siyasete devam edin diye yazdığım için yorumumu engelledi gerçekten okadar haklıymışsiniz ki

    Cevapla
  18. 2 yıl önce

    Ahmet Bey sahura geldi , Teknik artık üvey evlat değil rahat olunuz dedi , sinyorita sorununuda çözücem müjdeyi size veriyorum dedi , ben gözlerimle gördüm kulağımla işittim , bu kadar güzel konuşupta verdiği söz 2 aydır hala gerçekleşmedi ,

    Cevapla
  19. 2 yıl önce

    Ahmet bolat hangarda yaptığı konuşmada sinyoritenin yaz sonu verileceğini söyledi diyorlar abi. Durum böyleyse bu nasıl bir saçmalıktır. Yaz başı değil sonuna atıp unutturup hiç vermemek de olabilir tabi..

    Cevapla
  20. 2 yıl önce

    Sefa bey bende onurair hakkında yazı yazmanı isterim, söz uçar yazı kalır derler, havacılık camiasının içinde olanlar ve bu camiaya girmek isteyenler bazı patron ve yöneticilerin teşhir edilmesiyle, isimlerinin afişe edilmesiyle beraber, onları tanır ve firmalarında çalışmazlar. Sezgin Baran Korkmaz mesela ne olduğu ortaya çıktı. Murat Ersoy mesela sahibi olduğu bir işyerinde çalışılmamalı bence. Ve onurair ki zaten bu yazda uçmayacaklar anlaşılan. Zaten kaptanlar çok zor bu firmaya gelmeleri, belki kabin ekibi ekmek parası için ama uzak durun kardeşler, arkadaşlar

    Cevapla
  21. 2 yıl önce

    Teknisyenlik üç beş yılda mı bu hale geldi ? TYP ile sektöre teknisyen pompalanırken mesleğin freni patlamış kamyon gibi yokuş aşağı gideceği bariz belli değil miydi? TYP ler peşi sıra açılırken dernek başkanı kimdi? Bu balonu şişirmeye başladıkların da dernek başkanı neden engel ol(a)madı?

    Cevapla
  22. 2 yıl önce

    Ne çalışma arkadaş. Sanki sıfırdan A380 yapıyorlar. Alt tarafı sistemde bi tanımlama yapacaksın. Zor mu bu kadar. Ben ciddi manada buna direnenler olduğunu düşünüyorum. Ve malesef başarılı da olacaklar gibi.

    Cevapla
  23. 2 yıl önce

    Sefa abi. Ahmet bey, teknisyenlere hat bakımdaki yaz çalışmanıza bağlı olarak senyorita konusunda yazdan sonra düzenleme yapılacak demiş. Yakın zamanda olmayacak gibi. Doğruysa senyorita yalan olacak gibi. Doğru mu acaba.

    Cevapla
  24. 2 yıl önce

    Onurair,,,,,Onurair

    Cevapla
  25. 2 yıl önce

    Onur air,,,onur air,,, onurair,,,,onurair,,,Bir yazı yassan hani ne oldu……..

    Cevapla
    • Yönetici 2 yıl önce

      Sayın okurum. Her hafta ONUR Air ile ilgili yazı yazmamı bekliyorsun. Onur Air mağdurları ilk başlarda ki eylemlerine devam etmiyorlar. Birliktelik bozulmuş, iş bulan başka şirketlere kaçmış. Telefonları açan yok. Atlaszedeler dede aynısı yaşandıydı. Bu şirketlerin sahipleri ve genel müdürleri kendilerini mutlaka kurtarmışlardır. Tüm çalışanlar her gün beddua ediyorlar ama bu şirketlerin sahipleri ve genel müdürleri bedduadan anlayacak tipler değil ki…Allah bildiği gibi yapsın bunları başka ne diyeyim ki.

      Cevapla