featured

SENDİKALAR, TEMSİLCİLERİNİZE ÜCRET ÖDEMEYİN!   “TALPA YÖNETİMİNE UYARI! ”

 
Her hafta sonu beni stres basıyor. Bu stresin nedeni ise şimdiye kadar yaz, kış, bayram, seyran demeden yazdığım köşe yazılarım.
Bilirsiniz bazıları gibi sipariş yazı alıp onların istediği tarzda yazı yazmam. Kişilerin veya kurumların yanlışı varsa yazar eleştirim. Eleştirmenin dozunu da iyi ayarlamam lazım. Bir kişiyi eleştirirken onun ailesini, çoluğunu, çocuğunu eleştiri kapsamı içine almanın yakışık olmadığını bilirim, istesem bile yapamam.
Eleştireceğim konuda emin olmadıkça yazı konusu yapmam.
En çok nefret ettiğim konu, çalışanların emeklerinin karşılığını alamaması ve çalışanların kurduğu dernek ve sendikaların üyelerinin sorunlarına karşı olan ilgisizliğidir. Bu ilgisizliğin yanı sıra birde kendi menfaatini ön plana alıp, oy aldığı kitleyi önemsememek var ki… İşte o kişilerden NEFRET ederim.
Bir derneği veya sendikayı eleştiriyorsam, mutlaka elle tutulur bir nedeni olmalı. Kişisel olarak ne dernek, ne sendika ve ne de işveren benim muhatabım değildir. Yukarıda yazdığım ahlak ve edep kuralları eşliğinde, eleştirmek gerekirse hiç düşünmeden eleştirim.
Aslında, bu hafta gündemimde yine teknik bir konu vardı. Onu hazırlarken, AirlineHaber sayfalarında rastlamış olabileceğiniz bir yorum ve sendika ile ilgili bir duyum beni şaşırttı ve teknik yazımı her zaman yazabilirim diyerek, çok önemli olduğuna inandığım bu iki konuyu yazmaya karar verdim.
SENDİKA TEMSİLCİLİĞİ ÜCRETLİ OLACAKMIŞ!
Özçelik İş sendikası dışındaki sendika temsilcileri ücret alıyorlarmış.  İnanın ki onlar adına yüzüm kızardı…
Yahu dernek veya sendika temsilciliği ücretli olur mu? Çalışanlar arasından seçilen bu kişilere neden ücret verilsin ki? Bu tür görevlere layık görülüp mesai arkadaşlarının sorunlarını sendika yönetimine, sendika yönetiminden aldıkları bilgileri ise çalışanlara sunması için seçilmek, aslında çok saygın bir görevdir.
Çünkü her ne kadar sendika temsilcisi olarak atandıysa da, aslında kendi arkadaşlarına ve meslektaşlarına hizmet vermesi gerekir. Sendika ile işyerlerinde çalışan arkadaşları için köprü görevini yapması gerekir. Kısaca benim sendika temsilcisi dendiğinde anladığım bu olup ücret karşılığı yapılacak bir görev değildir.
O KADAR BÜYÜK AVANTAJLARI VAR Kİ NEDEN ÜCRET ÖDEYECEKSİNİZ Kİ…
Temsilci zaten şirketinden maaşını, mesaisini alıyor. Temsilci olduğundan, çalıştığı işyerinde istediği zaman sendikal izin alabiliyor. Şurada veya burada toplantı var dediğinde izin veriliyor. Hukuken sendika yönetimi gibi ayrıcalıklı.
İŞTEN BİLE ATAMAZSINIZ.
Çünkü temsilciyi işten attığınızda, işverene dava açarak tazminatını ve geriye dönüşü alır.
Diyelim ki, işveren bir acemilik yaptı ve temsilciyi atma gafletine düştü. Temsilci mahkemeye başvurup geriye dönüşü aldı ve işverene mahkeme kararıyla gelip beni işe başlat dedi… İşveren de temsilciye tazminatı ödeyip işe başlatmadı.
İŞTE TEMSİLCİ İÇİN BÜYÜK AVANTAJ BURADA BAŞLIYOR…
İşe geri dönmeyi ve tazminatı alıp işe başlatılmadığında, o temsilci, hiç işe gitmeden aynen maaşını almaya devam ediyor. Ta ki… Sendikanın genel kuruluna kadar. Yani, diyelim ki sendika genel kuruluna 3 sene var ve temsilcisi işten atıldı ve işveren geriye dönüşünü alan temsilciyi işe başlatmadı. İşte o zaman o temsilci hiç işe gitmeden yan gelip yatar ve şirketten alacağı maaşı tıkır, tıkır alır.  
Yaptığı iş, sendika veya derneğinden aldığı bilgiyi mesai arkadaşlarına aktarmanın yanı sıra, toplumun yani çalışanların memnuniyetsizliklerini ve sorunlarını da sendikaya aktarmaktan öte değil. Aynı görevi dernek yönetimleri de yapıyor. Bu mantıkla bakıldığında onlarda mı ücret almalı?
Bazıları diyor ki telefon ve otobüs masrafları var. Yahu bu ayda yılda bir olacak minik giderler için maaş almak şart mı? Utanır insan yahu. Bu ay sendika ile ilgili xxx liralık konuşma yaptım veya AKBİL’im bu yüzden bitti diyen olmuş mudur acaba?  O kadar büyük avantajlarınız var ki… İnsanın aklına temsilci olmak geliyor.
Temsilciye ücret ödenmesi veya ödenmek istenmesi bence tuzak…
Temsilci aslında sendikanın değil işverenin çalışanı. Mağduriyet veya başarıyı diğer meslektaşları ile birlikte paylaşıyorlar. Sendika yönetimleri, temsilcilere yönelik bu uygulamayı başlatırsa, amatör ruhla çalışmayı bitirir. Çalışanların temsilcisini sendikanın elemanı yapar.
İşyerlerindeki sorunları sendika yönetimine, sendikanın söylediklerini ise çalışanlara iletmekle görevli olması gereken temsilcilik terse döner ve sadece sendikanın isteklerini çalışanlara iletmekle görevlendirilmiş paralı askere döner. Bu kişilerin adı her ne kadar “Sendika Temsilcisi” olsa da, onlar gerçekte işçi yani çalışanın temsilcisidirler.
TALPA’NIN DAHA DİKKATLİ OLMASI LAZIM
Geçen hafta bir pilot okurumdan köşe yazıma atılmış bir yorum gördüm. Aslında bu yorum köşemde yazdığım konu ile ilgili olmayıp bir yakınma olduğundan onayladım.
Neydi O Yorum;
TALPA Rumuzu ile yazılmış bu yorum geçen haftaki köşe yazımda mevcut.
“Sefa bey merhaba
Bu yeni TALPA yönetimi vakıf işleri haricinde hiç bir şey yapmıyor keşke Pilotlar vakfına aday olsalardı. Sigorta, telefon, otopark derken epeyce ticarette yol aldılar maşallah. Apoletlerden sökülen yıldızlar, kabin dâhil herkese dağıtılan pilot bröveleri, getirilen vergi yükleri, olmayan pilot iş kanunu, Sağlık muayenelerinde yaşanan rezaletler, bu beyefendilerin hiç umurunda değil. Bu sessizliklerinin bir sebebi var mıdır? Pilotluk mesleğinin itibarsızlaştırma hareketlerine karşı durması gereken bu beyler niye çıt çıkartamıyor. Bu yeni Talpa’cıların dosyasını artık bir açsanız, Sizin eleştirileriniz her zaman yerindedir merakla bekliyoruz”
Okurun haklı yanı var mı yok mu? Değerlendirmeyi objektif olarak TALPA Yönetimi yapacaktır.
***
Bu pilot okurumuzun yorumu bana son zamanlarda TALPA ile ilgili bir görüşte bulunmadığımı hatırlattı. Aslında planımda olan bir konuyu erken dile getirmek için fırsat buldum. Eski bir dernekçi olarak, dernek yönetimlerinin bu tür akçeli işlerle ilgilenmelerini son derece yanlış bulan biri olduğumu ve TALPA’nın eski başkanı Ayhan Günal’ın, yine bu tür olmasa da buna yakın akçeli iş planlarını yanlış bulduğumu yazmış biri olarak, aynı girişimleri şimdiki yönetimden de görmek beni şaşırttı diyebilirim.
Neydi beni şaşırtan;
Bildiğiniz üzere geçtiğimiz haftalarda TALPA tarafından düzenlenen Finans çalıştayı yapıldı. THY’nin, pilot olmak isteyen gençlere bir fırsat sunarak, ücretini taksitler halinde tahsil etmek üzere, pilotaj ve tip eğitimi verdiğini biliyoruz.
Pilotaj eğitimi, ya THY’nin Aydın Çıldır’daki Uçuş Akademisinde ya da anlaşmalı özel uçuş okullarında veriliyor. Öğrendiğim kadarı ile kaynaklarım beni yanılmıyorsa, pilotaj ve tip eğitimi için pilot adaylarının imzaladığı sözleşmenin bedeli tam 140.000 Euro imiş.
Bu para 120 ayda eşit taksitlerle pilotun maaşından kesiliyor. Bu da aylık 1.166 Euro’ya denk düşüyor. Bildiğiniz gibi, geçen Ağustos ayındaki kur şokunda Euro 8 TL’ye çıkmış, eğitim borcu olan pilotların ödediği para da 9.000 TL’yi geçmişti. Yarın Euro 10 TL’ye çıksa ödenecek aylık taksit 16.600 TL’yi bulacak. Bu sadece pilot adayları için geçerli değil. THY’den tip eğitimi alan pilotlar da aynı sisteme dâhil. İşte THY’den eğitim alan tüm pilotların en büyük şikâyeti bu eğitim borçları.
Kurdaki değişime göre, bazen maaşın dörtte biri bazen üçte biri eğitim parası için kesiliyormuş. Yıllardır çözülemeyen bu soruna Pilotlar Derneği TALPA iyi niyetle el atmaya karar vermiş. Pilotların, THY yetkililerinin ve bankaların bir araya geldiği çalıştayda soruna çözüm aranmış.
Sonuçta ortaya bir formül çıkartılmış. Bu formüle göre, pilotlar anlaşılan bankalardan toplam eğitim borçları kadar kredi alacak ve THY’ye olan tüm borçlarını kapatacak. Ondan sonra da sadece bankalarla muhatap olunacak ve krediyi TL olarak bankalara ödeyecekler.
Peki, bu işten kim karlı çıkacak?  Şüphesiz THY…
Neden mi?
Çünkü borcun kalan miktarına göre THY, 5 yılda 10 yılda taksitler halinde alacağı eğitim parasını tek seferde tahsil ederek aradan çekilecek. Bankalar da maaşı yüksek bir gruba tahsil edilmesi çok kolay olan garantili kredi vererek büyük para kazanacak.
Bu anlaşmada en risk altında olanlar tabii ki pilotlar.
 Geçen hafta beni arayan bazı II. pilotlar, alacağını tamamen tahsil eden THY’nin dilediğinde kendilerini işten çıkartabileceğini söylüyorlar.  
Ayrıca, eskiden alacağını tahsil etmek için ufak tefek kusurlara göz yuman THY yönetiminin artık kolayca ve keyfi biçimde işten çıkartma yapabileceğini ekliyorlar.
Böyle olunca da işini kaybetmiş pilotlar, yıllar sürecek banka borçları ile baş başa kalacaklar. Bir de sağlık nedeniyle lisansını kaybetmişlerse o zaman sıkıntı daha da büyüyecek. Baştan da söyledim. TALPA iyi niyetle yola çıkmış. Ama konuyu yeterince analiz etmemiş anlaşılan. Aceleye getirilen ve çözüm olarak sunulan formülde en karlı çıkan THY olacaktır.
En zararlı çıkacak olan ise kendi üyesi pilotlar.
THY yönetimi bu avantajı, yukarıda görüşünü söyleyen pilotumuz gibi kullanıp, işine gelmeyenleri işten atıp yerine yenisini almak için kullanır mı dersiniz. Mümkün ama yapmaz diye düşünüyorum. Çünkü bu tür bir art niyetli yaklaşım anında duyulur ve THY yönetimin yıpranmasının yanı sıra bu sistem anında çöker.
Aslında TALPA Yönetiminde ben olsam bu tür riskli işlere girmem. Çünkü TALPA, yukarıda bana yorum atan pilotun yazdığı gibi sadece mevcut üyelerinin sorunları ile ilgilenmeli diye düşünürüm. TALPA’nın bir dönem önceki başkanı ve yönetimini eleştirdiğim gibi mevcut yönetimi de henüz eleştirmeden uyarayım istedim.
TALPA’NIN BU İYİNİYETLİ OLDUĞUNU DÜŞÜNDÜĞÜM GİRİŞİMİ “KAŞ YAPARKEN GÖZ ÇIKARTMAYA BENZEMEZ İNŞALLAH…
2020 yılının milletimize, ülkemize, dünyamıza ve tüm insanlığa barış, kardeşlik, huzur ve mutluluk getirmesini diliyor, bütün sektör çalışanlarına ve okurlarımıza,sevgi ve saygılarımı sunuyorum.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

35 Yorum

  1. 5 yıl önce

    Adamlar baktılar kendi günahlarını yıkacak yeni günah keçilerini bulamıyorlar para ile enayi keçi avına çıkmışlar. Kabul edip günah keçisi pardon temsilci olacak arkadaşlara tavsiyem 3000 TL den aşağı kabul etmesinler o kadar yiyecekleri küfür ve bedduanın bir bedeli olsun.

    Cevapla
    • 5 yıl önce

      3000 TL ye küfürü kabul edenede rastladım ya helal size 30 verse ne olur 100000 verse ne olur bu çalışanların ahı adama yeter

      Cevapla
  2. 5 yıl önce

    Olsunlar versinler o parayı sgk ya vergi dairesine şikayet etmessem namerdim bu ülkede her kazanç vergilenir. Ya bu maaşları alacak kolpacılar ödemek zorunda yada sendikadaki ağa babalarına ödettirirler

    Cevapla
  3. 5 yıl önce

    Sendikadan istifa etmek için bir neden daha

    Cevapla
    • 5 yıl önce

      Sendikaya tepki verdiler diye işten atılan arkadaşlarınızının arkasında dursaydınızya şimdi ne deseniz ne isteseniz boş artık sendikada şirkette istediği gibi at koşturur ne verirse onu alırsınız boş yerede burda birbirinize atıp tutarsınız.Hiçbirşey olmamış gibi işinize devam ederseniz olacağı bu hadi kalın sağlıcakla.

      Cevapla
  4. 5 yıl önce

    Sendika temsilcisiyim 1 delikli kuruş görmedik.Kim alıyorsa isim verin kimseyi töhmet altında bırakmayın lütfen.

    Cevapla
    • Sen beni temsil etmiyorsun sen çelik işi temsil ediyorsun. Benim ve bir çok arkadaşımın gözünde sen çelik işin elemanısın. Eğer doğru bir adamsan 6 kişi işten atıldığında önce sen sendikadan istifa edecektin, sanal alemde klavye delikanlılığı yapmak kolay. Bu güne kadar hangi soruna çözüm buldun bay Temsilci!

      Cevapla
    • para alıyorsunuz denmiyor size. Alacaksınız deniyor. Aradaki farkı da mı göremiyorsunuz.

      Cevapla
    • 5 yıl önce

      Jöntürke
      Bardağın hep dolu tarafını görmeye çalıştım 100 talebin birtanesini kabul ettirebilirsem benim için kazançtır.
      Nitekim birçok arkadaşın bireysel sorununu çözmeye imkan buldum
      Gücüm nispetinde ne yapabiliyorsam o
      Sizinle farklı düşünmüyorum adamlar yatıyor ama mal bu napalım.

      Cevapla
    • 5 yıl önce

      Böyle bir sendikanın hiç bir baskı ve şiddet altında kalmadan temsilcisi olmak nasıl bir duygu?

      Cevapla
  5. 5 yıl önce

    TALPA sadece eğitim borçları konusunda değil Ist Havalimanı Thy park yeri konusunda da başarısız oldu. IGA’dan alınan kontenjan ve ücret şu an zaten IGA tarafından verilen park ücretiyle neredeyse aynı. Bir de Lisans kaybı işine iyi niyetle girdiler fakat sigortacılar çok kurnaz çıktı. Pilotları sağılacak inek gibi görüyorlar. Sırf şu lisans kaybı olayını kurcalasanız neler çıkar.

    Cevapla
    • 5 yıl önce

      Dostum TALPA yine bişeyler yapama kalkmış da başarısız olmuş. Can kurban bu duruma. Bizde bi UTED var. Her ay para ödüyosun ve seni ramazanda iftara götürüyor. Tek misyonu bu :)

      Cevapla
  6. Ya vallahi sabır sınıyolar. Ya arkadas bu kadarda olmaz ya. Karabasan torunları!

    Cevapla
  7. 5 yıl önce

    Yüzde 6 zam hayırlı olsun arkadaslar. Kesin bilgidir.

    Cevapla
    • 5 yıl önce

      Yani aralık ayı enflasyonu ne kadar değiştirecek bir bak istersen. Kasıma kadar 5.77. Aralıka kadar da 6 olsun işte.

      Cevapla
    • 5 yıl önce

      İnsanlara hakaret etmyi sevmem ama sen insan degilsin galiba daha aralik ayi enflasyonu belli olmadi nasil kesin bilgi zeka seviyesi asagilarda olan kardesim sallayip durmayin

      Cevapla
  8. 5 yıl önce

    Doğru okuyun”Özçelik İş sendikası dışındaki sendika temsilcileri ücret alıyorlarmış” diye özellikle belirtmiş. Kabul edelim kızıp küsüp arkamızı döndüğümüz uted ve sendikadan ne bekliyoruz kii..aramızdan çıkmış iyi niyetle faydalı olmaya çalışanlarıda suçlayarak bezdirsek ne olur.Mevcut uted ve havacılık şubenin başındakii zatların koltuk sevdalarından ayak oyunlarından kurtarmadıkça buraları sabah akşam temsilci delege dövsek ne fayda. Görüyoruz Onlarda piyon gibi oynatılıyor. Atılan arkadaşlar için hangarlarda küçük yardımlar dışında gizli ve korkak sezlenişler dışında nr yapıldı? Kaçarak Sendika ve derneği işverene biz oyuncak ettirdik. Üye olmadık, eleştirdik ama sorumlulukta almadık. Tehditler savuran yöneticilere karşı ortak bir ses çıkaramadık. Sarı öküz misali vaktiyle ucu bize değimiyo diye teknik a.ş geçen habomculara 10.0 çaktıklarında sesimizi çıkarmadığımız günden beri genelgeydi MNO kadrolarına sıfır zamdı belimiz doğrulmuyo..suç en çokda tecrübeli korkakların

    Cevapla
  9. 5 yıl önce

    Sendika ve TALPA, Hükümet veya THY Yönetiminden tamamen uzak kişiler tarafından oluşturulursa işler düzelebilir.

    Cevapla
  10. Şirket iyileştirme yapacak mı arkadaşlar. iyice duyum çıkmaya başladı. yapacak yapmayacak. o kadar mutsuzuz ki.

    Cevapla
  11. 5 yıl önce

    Ya vallahi değerini şu derneğinizin ya. Yapmaya çalışmışta olmamış. Kaş yaparken göz çıkarmış. Siz daha dernek görmemişsiniz. Araştırın bi UTED var öfff. Süper iftar veriyor

    Cevapla
  12. 5 yıl önce

    Sefa bey iyi niyetli olduğunuza inanıyorum. Sizin yazılarınızı da yıllardır takip ediyorum. Eski talpa yönetimine 50 kere söylememize rağmen eski talpa yönetimi pilot borçlarıyla ilgili hiç bir şey yapmamıştı. Bir de siz borçlular olarak toplanın diye akıl veriyorlardı. Ego tatmin etmek için talpayı kullanıyorlardı. En azından bu yönetim bir mücadele içinde. Tabi ki Thy her zaman karlı çıkıyor, ama Talpa’da elinden geleni yapıyor. Belki işin sonunda Thy hiç banka olmasın indirim yaptım parası olan trink getirsin de diyebilir. Boş günlerinde bu işe emek veriyorlar. Pilvak deseniz evlere şenlik. Onları hiç eleştirmiyorsunuz. Ticarethaneye çevirme konusunda ise kimseyi bir şeye zorlamıyorlar. Açık açık da yaptıkları işten pay aldıklarını da söylüyorlar, ki para da talpanın cebine gidiyor.

    Cevapla
  13. 5 yıl önce

    Sefa abi biz topluca hareket olur diye sendikadan istifa ettik yaklaşık 2 aydır beklemedeyim en ufak bir kıpırtı yok teknisyen çoğunlukta bu onursuz duruşun arkasında çokca adam varsa ben niye onurlu bir duruş sergileyim dedim tekrar üye oldum teknısyenler hakettıklerını alacaklardır yanı (Alamayacaklardır) anladınız siz onu ben uğraşmaktan bıktım sizde bırakın bu işe yaramaz takıma laf anlatmaya çalışmayı..

    Cevapla
    • Sendikaya dönmeseydin daha onurlu olurdun.
      İkna edilmişlerle yola çıkılmaz. Yola inanmışlarla çıkılır.
      İkna edilenler yola çıktığında ikna edilirler.
      – İsmet Özel

      Cevapla
  14. 5 yıl önce

    Kar payı dağıtır mı bu yıl şirket

    Cevapla
  15. 5 yıl önce

    Kar payı hesaplara geçmiş kontrol edin arkadaşlar hayırlı olsun

    Cevapla
  16. 5 yıl önce

    Arkadaşım yok şirket böyle sendika şöyle buralarda sallıyorsunuz madem daha anketi doldururken bile herşeye çok iyi diyorsunuz bir de gelip sefa abi zam sefa abi kar payı diye ağlıyorsunuz yorumlarda şaka mısınız

    Cevapla
  17. 5 yıl önce

    Thy teknik aş geçtiğimiz Ekim ayında 6 teknisyeni sendikaya karşı çıktılar diye işten attılar. Verimsiz diye. Ne oldu peki sonuç şirket de sendika da durumdan memnun ama çalışan huzursuz kaçmak istiyor diğer şirketlere. Huzuru yakalamak istiyorsanız istifa edin o yiyici ve aç gözlü sendikadan ve arkadaşlarınıza tavsiye edin durumu anlatın

    Cevapla
  18. 5 yıl önce

    Şu kodumun iyileştirmesini artık yapın

    Cevapla
  19. 5 yıl önce

    Kesin artis bilgisi olan yok mu ?

    Cevapla
  20. 5 yıl önce

    herkesin bir sıkıntısı var ne diyelim inş her şey düzelir herkes mutlu olur.burdan sormak istiyorum.kıdem terfi durdurma cezası tis de 1yıl yazıyor.sendika diyorki şirket bunu 5yıl yapıyor,ben bir şey yapamam diyor.malum teknısyenliğe geçiş sınavı için şartlardan biri bu.martda bir sınav yapsa 5yıl cezanın süresi dolmadan sınava giremessin diyor.bu konuda kesin bilgisi olam varmı.sefa abi senin bu konu hakkında bilginden faydalanmak istiyoruz abi.tis 92 maddesi 1 yıl yazıyor sendika bu konu da yardımcı olmuyor.şimdiden tesekkurler

    Cevapla