Türkiye AKPM’ye rapor sunup itiraz etti. Türkiye, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’ne (AKPM) ‘Schengen Vize sisteminin kötüye kullanıldığına ilişkin’ bir itiraz yaptı.
Türk vatandaşlarının Avrupa Birliği üyesi ülkelere girişte yaşadığı vize zorlukları, bir rapor halinde Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’ne (AKPM) sunuldu. Rapor, AKPM Genel Kurulu’nda görüşülecek. Rapora göre 2014 yılında yüzde 4 olan Schengen vize reddi, 2020’de yüzde 12.7’ye yükseldi.
Türkiye, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’ne (AKPM) ‘Schengen Vize sisteminin kötüye kullanıldığına ilişkin’ bir itiraz yaptı. AKPM komisyonunda kabul edilen rapor, 2014 yılında yüzde 4 Schengen vize reddinin, 2020 yılı itibarıyla yüzde 12.7’ye yükseldiğini ortaya koydu. Raporda, gereksiz ve çok fazla belge istendiği, ücretin yüksek olduğu, yüz yüze başvurma zorunluluğu gibi konulara itiraz edildi.
AKPM’de, “Schengen Bilgi Sisteminin Avrupa Konseyi Üye Devletleri Tarafından Siyasi Güdümlü Bir Yaptırım Olarak Kötüye Kullanılması” raporunun görüşmeleri geçtiğimiz hafta Strazburg’da yapıldı. AKPM üyesi AK Parti Milletvekili Ziya Altunyaldız’ın sunduğu rapor, komisyonda kabul edildi. Rapor, Genel Kurul’a sunularak tavsiye kararı niteliği kazanacak.
Raporda, şu görüşler yer aldı:
‘Ortak standart yok’
“Kimi uygulamalarda Schengen bölgesindeki devletlerin, bireylerin kendi topraklarına erişimini reddettiği gözlemlenmektedir. Schengen Bölgesi’ndeki devletler, Schengen Bilgi Sistemi’ni asgari bir ortak standartla kullanmalıdır. Sistemdeki bilgilerin kullanımı, insan haklarını, özel ve aile hayatına saygı hakkını, seyahat özgürlüğü hakkını ihlal etmemelidir.
Hürriyet’ten Nuray Babacan’ın haberine göre, 2014 yılında yüzde 4 oranında olan Schengen vize başvurusu ret oranı hızla yükselerek 2020 yılı itibarıyla yüzde 12.7’ye kadar yükselmiştir. Bahse konu durumu etkileyen faktörler arasında Schengen Bilgi Sistemi’nin kötüye kullanımı olabilmektedir. Ülkemizdeki işinsanlarının yaşadığı vize başvuru sorunları da dikkat çekicidir.
İş adamları bile vize alamıyor
Özellikle ticari faaliyette bulunmak isteyen Türk vatandaşları seyahatlerinin gerçekliğini, konaklamalarını, ulaşımlarını kanıtladıkları halde vize başvuru süreçlerinde sıkıntılar yaşamaktadırlar.”
‘Siyasete alet olmasın’
Raporda, üye devletlere ‘Schengen Bilgi Sistemi’ne girilen verilerin kontrol edilmesi, bu bilgilerin birey aleyhine siyasi saikle kullanılmaması, şeffaflık ve yeterli izleme-doğrulama mekanizmalarının uygulanması, kültürel, sosyal ve bilimsel faaliyetlere katılmayı engelleyen uygulamaların durdurulması, bireylerin Schengen’e üye ülkelere girişinin kabul edilmemesi ya da kısa süreli vize reddinden önce bilgilerin doğrulanması’ uyarısı yapıldı.
‘Çok belge çok para’
Avrupa’ya sunulan raporda, Türk vatandaşlarının vize süreçlerine ilişkin ‘gereksiz ve çok fazla belge talep edilmesi, ücretlerin yüksekliği, tek girişli ve kısa süreli vize basılması, vizenin gitme amacı ortadan kalktıktan sonra basılması, yüz yüze başvuru zorunluluğu’ gibi sorunlar sıralandı.
sen 250 bin dolara ev alana pasaport verirsen ,ülkesinden kaçan ite köpeğe vatandaşlık verirsen ne olmasını bekliyordun. avrupa kendi güvenliğini sağlıyor. keşke bizi de AVRUPA ÜLKELERİNDEN OLDUĞU GİBİ İLK ÖNCE KENDİ VATANDAŞINI DÜŞÜNEN yöneticiler yönetse.
Adamların vize konusunda haklı oldukları tek konu gri pasaportla iltica rezaleti ve önüne gelene yeşil pasaport verilmesi olayı. Onlar da vize redlerini,evrak çokluğunu vs etkiliyor ne yazık ki. Ayrıca bir tek Schengen vize olayı yok İngiltere,Kanada vs gibi ülkeler de var! İtiraz edeceğinize kısasa kısas yapın yok yapamayız gücümüz bu kadar,onların parasına,yatırımcısına,turistine muhtacız derseniz de vatandaş zaten dünya vize parası ödüyor,aracı kurumların hizmet bedeli almadan işlem yapmalarını isteyin yoksa o kurumları kapatırız deyin yoksa boşa üflemeyin ! Vize rezaletinde en büyük suç bizi yönetenlerde, bizi kıskanan,gıpta eden,çekinen ! adamların vatandaşlarına GÜNÜ GEÇMİŞ dahi olsa kimlikleriyle ülkemize girip,çıkmadan 9 ay kalmalarına,vergisiz ev,arsa vs almalarına izin veriyoruz,vize başvurusunda gizli kalması gereken özel ve ticari bilgilerimizi onlara veriyoruz böylece ellerinde hakkımızda data oluşuyor,aracı kurumlarda en basit bir fotokopi işini bile döviz kuru üzerinden ücretlendiriyorlar hizmet bedelini niye ödüyoruz diyoruz isterseniz başvurunuzu geri çekin diye aba altından sopa gösteriyorlar,vize parasını geri alamıyoruz,gerekli kurumlara şikayet ediyoruz klasik cevaplar alıyoruz,kendi ülkemizde sahipsiziz maalesef!
Şengen vize zorluklarına itirazda geç bile kaldık. İtirazda çok haklıyız. Bu vizeyi vermemek için her türlü bahaneyi öne sürüyorlar, çok para istiyorlar. Keşke o ülke vatandaşlarının bize gelmesine ihtiyacımız olmasa da, biz de onların vatandaşlarına “Mütekabiliyet Esası”na göre eziyet çektirsek, aynı miktarda ücret alabilsek.