featured

SAÇINIZ AK MI KARA MI?—“AZ SONRA ÖNÜNÜZE DÜŞECEK”

Malumunuz olduğu üzere Teknik A.Ş toplu iş sözleşmesinde son dönemece girildi. Geçen haftaki köşe yazımda belirttiğim üzere bundan sonraki gelişmelere göz atıp konuya girmek istiyorum.
Eylül ayının 21 inde tarafsız arabulucu anlaşmazlık ile ilgili raporunu bakanlığa yollaması gerekiyordu.  Kurgumuzu buna göre şekillendirdiğimizde, bakanlığın bu raporu alıp hem işverene hem de sendikaya yollaması gerekiyor. Bu mantıkla baktığımızda 24 Eylül 2018 tarihinde bu raporun ilgili taraflara yollanmış olduğunu varsayıyorum. ( posta gecikmeleri hariç)
Peki, şimdiden sonraki süreç nasıl gelişecek?
Tarafsız arabulucunun raporu sendikaya ulaştığında 6 gün içinde sendika grev kararı almak zorunda. Geçen hafta da yazdığım üzere sendika bu süreçte grev kararını almazsa toplu iş sözleşmesi hakkı kalmıyor. Kısaca ilgili tarihe kadar toplu sözleşmede anlaşma sağlanıp imzalanmazsa sendika grev kararını alacak diyebiliriz.
Sendikanın grev kararını aldıktan sonraki sürece bir bakalım
Sendikanın grev kararı alması %100 greve çıkılacak anlamı taşımıyor. Bu kararı aldıktan sonra 60 günlük süre içinde greve çıkması gerekiyor. Bu 60 günlük süre içinde grev gününü sendika belirlediğinde, belirlediği bu günü 6 gün öncesinden işverene bildirme zorunluğu var.
Şimdi biraz geriye yani, sendikanın grev kararını aldığı ve yönetim kurulu defterine işlediği güne dönelim.  Sendika toplu iş sözleşme yetkisi düşmesin diye aldığı kararı üyelerine yayınladığında, Teknik A.Ş çalışanlarının (üye olsun olmasın. Kapsam dışı da olabilir) dörtte biri imza toplayarak grev oylaması isteyebiliyor.  Bu istek İSKUR’a yollanıyor ve İŞKUR uygun gördüğü bir tarihte işyerlerine sandıklar koyarak çalışanların tercihlerini “Greve EVET” veya “Greve HAYIR” diye yazılmış oy pusulaları ile belirliyor. (kapalı oy, açık tasnif metodu ile) Yani oyu kapalı atıyorsunuz ama oy sayımı herkesin gözü önünde yapılıyor.
Greve hayır diyecek olan işveren tüm kapsam dışı yöneticileri ve yandaşları ile greve HAYIR a çalışırken, üyeler ve verilen haklardan memnun olmayanlar greve EVET çıkması için kulis faaliyetlerine başlıyorlar.
Bu oylamayı bazen çalışanlar kazanıyor bazen ise işveren ve onun adamları… Kapalı oy kullanıldığı için neticenin ne çıkacağını kimse bilemez.  Bu oylama aynı zamanda sendikanın henüz grev gününü belirlemeden önce yapıldığından, greve çıkılıp çıkılmayacağının da bir göstergesi mahiyetinde oluyor. Bu oylamada çalışanlar greve HAYIR derse Sendika illaki Grev diye diretemiyor ve grev kararını uygulayamaya kalkışamıyor. Kısaca geçen hafta yazdığım üzere TOP ÇALIŞANLARDA… Bir nevi güven oylaması gibi… Normal de sendika üyelerinin hepsinin Greve EVET demesi gerekir. Greve EVET denmediğinde kimse sendikaya laf atamaz.  SENDİKA DA RAHATLAR, İŞVEREN DE…
Bu arada bazı işgüzar veya şirket tarafından görevlendirilmiş şahıslar, grev oylaması veya grev aşamasına gelindiği andan itibaren, “hele sözleşme bitsin işverenin çalışanlara ekstra iyileştirme yapacak” tarzında söylemlerde bulunarak yalan dolan beyanlarla süreci baltalama veya sulandırma faaliyetleri içine girerler.
AMAN DİKKAT! Bu insancıklar, sizlerin arasında da olabilir, dışardan da görevlendirilmiş olabilirler.
Grev yapmak sendikanın işine gelmez. Grev isteği çalışanlardan gelmelidir. Çünkü grevi yapacak olanlar çalışanlardır.
Şimdi sizlere sendikacılığın bilinmeyen yönlerini kısaca yazacağım;
Siz her ne kadar sendikayı biz seçtik deseniz de genelde bu böyle olmuyor. (Atilay Ayçin in göreve geldiği 1989 yılı hariç)   O iki senelik dönem gerçek sendikacılık yapılmıştır. İşveren desteği kesinlikle yoktu. Sonraki dönemler… (Bu konu çok uzun olup mutlaka bir gün yazacağım)
Öncelikle Çelik İŞ in havacılık sektörüne nasıl girebildiğine bakmak lazım. Sendika seçimlerine işverenin nasıl müdahil olduğuna THY A.O da yaşanan sendikal süreci bildiğinizi varsaymak istiyorum. Bay Hamdi’nin dikensiz gül bahçesi yaratma çabaları sayesinde bugün İlker Bey rahat nefes almaktadır.
Bay Hamdi, THY A.O ile Tekniği neden ayırmıştır. HABOM neden kurulmuştu? Hava-İş yönetiminin seçilmesinde Bay Hamdi’nin ne kadar etkili/etkisiz olduğunu sizler biliyorsunuz
Neden işveren bu seçimlere müdahil oluyor? Bildiğiniz üzere Hava-İş Türk-İş konfederasyona tabi iken neden Teknik AŞ’yi Hak İş e bağlı Çelik İş sendikasınca temsil edilmesini istemiştir. Bay Hamdi’nin THY A.O ile Teknik A.Ş yi ayırmanın, toplu iş sözleşme aşamalarında uçuş işletme ile teknik arasındaki bağın kopması nedenli olduğunu hiç düşündünüz mü? Böl-Parçala-Yönet sistemi THY’de aynen uygulama alanı bulmuştur. İlker Aycı Bey ve ekibi bu nedenle dikensiz gül bahçesinde oturabilmektedir. 
Aşağıdaki sorulara birlikte cevap arayalım. İçinizden ne geçtiyse doğru odur.
Çelik İş sendikası Teknik A.Ş de örgütlenme aşamalarında havacılık şube başkanlığına seçilecek kişi bildiğiniz üzere ilk olarak atama ile göreve getirilmiştir. Çelik İş sendikası atamayı düşündüğü kişiyi Teknik A.Ş yönetimine sormuş mudur yoksa kendi başına mı belirlemiştir?
Toplu iş sözleşmesi taslağını sadece havacılık Şube başkanı ve yönetimi mi yapmıştır yoksa Teknik A.Ş yönetimi ile birlikte mi şekillendirilmiştir?
Sendikanın %14 istemesine karşı işverenin %8 le karşılık vermesi, baştan kurulmuş bir oyunun parçası mıdır?  Ülkemizdeki yüksek enflasyon verileri belli iken %14 zam istemek ve buna karşılık %8 verilmek istenmesi işin olağan seyrimi yoksa işverence senaryosu yazılan, “tavşan kaç tazı tut” isimli orta oyununun, teknik A.Ş çalışanlarının seyrine sunulan yeni versiyonu mudur?
Sendika %14 aldığında başarılı mı sayılmalıdır? (Çünkü Teknik A.Ş çalışanına yönelik yapmış olduğu taslakta ki isteğin hepsini almış oluyor)
Sözleşme taslağını yapmadan önce Çelik İş Sendikası Havacılık şube başkanı Yavuz Beyin beni arayarak, “Sefa Bey taslak yaparken bize yardımcı olabilir misin” tarzında iyi niyetli sorusuna” EVET ZEVKLE dediğim halde aranmamam, sizce Yavuz Bey kaynaklımı yoksa işverenin Yavuz Beye sözleşme taslağını birlikte hazırlayalım isteği nedenli midir?
Tahminime göre THY işvereni çoktan %14 ü cebinden çıkarmış ve daha da yükseltebilir. (opsiyonları bellidir)  Bu tür pazarlıklar hemen bitirilmez zamana yayılır. Zaman işçinin aleyhine ama işverenin lehinedir. Süre yeteri kadar uzatıldı. Sona gelindi. Sendikanın zamanı tükeniyor hemen hemen en fazla 10 günlük bir süre daha var.  Bu süre bittiğinde sendika ister istemez GREV kararını almak zorunda kalacak.
O zaman ne olacak? Sendikanın almış olduğu grev kararını anında medya vasıtasıyla cümle alem ve yatırımcılar duyacak ve THY HİSSELERİ DÜŞECEK. Bu nedenle, değil grev yapmak, grev sözcüğü bile 3.havalimanına geçmeye çalışan THY’ye büyük darbe vurur.
Bu gerçekle olası bir grev sözcüğünün sendika tarafından uygulanmasa bile yönetim defterinde karar alması veya telaffuzu bile THY’yi yerle bir eder.
Çelik İş in grev kararı alabileceğini hiç sanmıyorum.  Bu nedenle onlar karar almadan siz grev yaparız sözcüklerini kullanmayın bile…
Ola ki ben yanıldım ve Çelik İş grev kararı aldı ve uygulama için işverene iletti. İşte o zaman grev yaparız hakkımızı ararız söylemlerinin bir anlamı olur.
Şimdilik bekleyelim bakalım.  Berberin, müşterisine sorduğu “saçım ak mı kara mı” sorusuna verilen cevap gibi… Birazdan önünüze düşecek görürsünüz…
NOT/ Bu yazı 23-09-2018 günü saat 13.00 da yazılmıştır. Son gelişmeleri bildiğim ve sizlere ilk kez yayınladığım halde, sendika tarafından detaylı bilgi gelmeden yorumlamaya çalışmak yanlış olur.
 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

15 Yorum

  1. 6 yıl önce

    Sefa başkan benim dileğim isme takılmayalım ama hava-tek gibi sadece teknisyenleri ilgilendiren bir sendika kurulup sizin gibi işi çok ama çok iyi bilen tuttuğunu koparan işçiyi tanıyan kimseye eyvallahı olmayan yani kısacası sizin başkan olmanız umarım böyle bir adım atıp geçmiş dönemde olduğu gibi yine teknisyenliği yüceltirsiniz

    Cevapla
  2. 6 yıl önce

    Sendika diye bir sey yoktur sari olsun mavi olsun sendika üyesi kadar güçlüdür iş veren %8 verse kaç kişi hayir deyip dik durabilir geçin bunlari

    Cevapla
  3. 6 yıl önce

    Sefa abi perşembe günü sendika toplantı yapacak. Cuma günü son gün. Grev kararı alındıktan sonra ki aşamalar ne olacak. Son dakika da şirket gel maddeleri kabul ediyorum deme ihtimali var mı?

    Cevapla
    • Yönetici 6 yıl önce

      Grev kararı alma başka şey uygulama İçin start verilmesi başka…grev kararı aldıktan sonra çalışanların 1/4 ü oylama isteyebiliyor. İstemese bile sendika grev kararı aldıktan sonra 60 günlük süre içinde greve başlayacağı günü en az 6 gün önceden hem üyesine hem de işverene iletmek zorunda. Ben olsam grev kararını alır ve gelişmeleri beklemeye başlarım. Sendikanın bu saatten sonra işverene toplantı yapalım demesine gerek bile yok. İşveren ölümü gösterip sıtmaya razı etmeye çalışıyor gibi…Buna karşın sendikanın yapması gereken isteklerini revize edip inadına %40 a çekip beklemesi. Sefa İnan

      Cevapla
  4. 6 yıl önce

    Sefa bey,
    Geçen sene prim aldıgımızda bir haber yayınladınız, thy yönetimi Pass önceliği konusunu ele alınacak diye. bununla ilgili bir çalısma duydunuz mu. AO ve Teknik arasındaki pass önceliği tartısması devam ediyor ve bu konu hiç konusulmuyor. Havaş otobüsleri önceden Teknik çalısanlarından almazdı ücreti, Şimdi AO ‘dan almıyor ama TEKNİK den alıyor. Üvey evlat muamelesi ddevam ediyor. bu konuda fikriniz var mı ?

    Cevapla
  5. 6 yıl önce

    Elinize sağlık abi. Resmen Sendika bizimle oyun oynuyor. İşverenle gizli kapaklı iş yaptıgı o kadar açık ki. Bizler uyutuluyoruz. Sendika’yı değiştirme zamanı geldi. Bugun kü sonuç bunu belirleyecek.

    Cevapla
  6. 6 yıl önce

    Sefa Bey ekibize sağlık süper özetlemişsiniz konuyu.Siz burada objektif olarak gerçekleri yazarken Aliye Kidik denilen adam 3.havalimanındaki işçilerin haklı isyanına destek veren okurları için ANGUT kelimesini kullandı.Üstelik bizzat kendilerinin yayınladığı diğer bir haberde ise İGA nın CEO sunun işçileri haklı bulup özür dilediğini yayınladılar.O zaman bu durumda bizlerde havacılık haberlerini takip eden vatandaşlar olarak aliye kidik denilen yaratığa angut kelimesini iade ediyoruz.

    Cevapla
  7. 6 yıl önce

    Yavuz GÜVER eğer biraz dürüstsen ve bunca yıl omuz omuza çalıştığın meslektaşlarının hatırına görevinden istifa et. Eminim ki bu yorumları okuyorsun. İçimizde ki hain sen olma!

    Cevapla
  8. 6 yıl önce

    Abi havacılık şb. başkanı dediğiniz Yavuz Güver adlı şahsiyet zamanında yunanlılarla ortak easa lisansı dükkanı açmış gençlerin paralarını lisans vereceğim diye hiç etmiş kişidir, yeniler bunu bilsin yeter, bu adamı kim getirdi buraya o da muamma..

    Cevapla
  9. Nedir bu yuzde 14 takintisi bu sendikanin milletle dalgami geciyorlar

    Cevapla
  10. 6 yıl önce

    Şahsım adına ulkemizde sendikacılığın ne zor oldugunu gözlemliyorum. Misal şu süreçte gerçek bir sendikamız olsaydı 3. Havalimanı na gider oradaki grev yapan işçilerin yanında görülür.Oradan yönetime okkalı bir mesaj verirdi. 3. Havalimanı kozunu en sonuna kadar oynardı. Ama gel gelelim süreçle ilgili bırakın orda görünmek mesaj dahi yayınlamadılar.NOT: Bu süreçte orada olanların vatan hainliği ile suçlanabilecegi, yargının bağımsız olmadigi gibi itirazlar gelebilir hatta orda olanlar sendika olarak tasvip edilmeyebilir ama bir sekilde oradan mesaj verilebilirdi.Amac ordakinin değil hangardakinin hakkını savunmak.

    Cevapla
  11. 6 yıl önce

    Aklımdan geçenleri yazıya dökmüssunuz.3. havalimanı zaten karışık. Ortada havacılıkla alakasız da olsa bir grev var.Medyanin takibi altinda. Bunun üzerine bir de THY teknik de greve giderse vay Yunus Degirmenci nin vay Fazıl çiftçinin haline. Önümüzdeki ay çelik ıs genel kurulu var. 3. Hava limanı na grevde bir THY teknik giderse Çelik iş bunu reise açıklayamaz. Adamı topa korlar. Aynı şekilde sokaktaki Ali amca THY teknik greve gitti dendimi sadece THY kısmını algılar.teknigi bilmez. Ne AO yönetimi ne teknik yönetimi bunun hesabını veremez.O yüzden yarın akşam saatlerinde imzalar atılır.

    Cevapla
  12. Oyun ortada zaten. Boyle komik rakamlari hak reva goren sendikamiz ve yoneticilerimiz var. Hal boyleyken kime ne diyebilirizki. En guzeli gerekli sartlar olustugunda bu sirketten ayrilmak olacak. Rizik veren Allah. Hakkimizda hayirlisi olsun.

    Cevapla
  13. 6 yıl önce

    Başarlı bir makele olmuş. Sendika işveren ilişkisinin perde arkasını güzel resmetmişsiniz. Kutluyorum

    Cevapla
  14. 6 yıl önce

    Abi eline sağlık çok güzel açıklamışsın her zamanki gibi. Hangardaki toplantıda iyileştirmeyi sorduğumuzda hafta sonu taslağa güncelleme yapılacak genel merkez ile diyen sendika başkanı, genel merkez ile yapacağız toplantı derken sanırım Teknik A:Ş genel merkezi ile yapmış toplantıyı.
    Güncellemeden çıkan da 500 tl tüm gruplara seyyanen ve zaten var olan %14 . Yazıklar olsun. Sarısın sendika çok sarısın.
    Bu TİS imzalanırsa sendikaya sağlam bir cevap verme vaktidir.
    Şöyle sağlam bir tokat lazım sendikaya, bunu vuracak gücümüz de var.!!

    Cevapla