featured

Ryanair geciken Boeing 737 MAX siparişleri yüzünden bazı havaalanı merkezlerini kapatıyor

Düşük maliyetli seferler düzenleyen hava yolu şirketi Ryanair Boeing 737 MAX tipi uçakların teslimatının gecikmesi sebebiyle gelecek kış ve 2020 yazından itibaren bazı havaalanı merkezlerini kapatacağını açıkladı.
İrlanda merkezli hava yolu şirketi yaptığı yazılı açıklamada mayıs 2020’ye kadar 58 Boeing 737 MAX 200 uçağı almayı planlarlarken, Boeing’de çıkan sorunlar sebebiyle ancak 30 uçağı teslim alabileceklerini belirtti. Ryanair bu durum karşısında bazı faaliyetlerini sınırlandırma kararını aldı.
Şirketin CEO’su Michael O’Leary konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Teslimatın gecikmesi bizi bazı havaalanı merkezlerinde faaliyetlerimizi azaltmaya ve yakın gelecekte bazı merkezlerimizi kapatmaya zorlayacak.” dedi.
Hangi merkezlerin kapatılacağını belirtmeyen O’Leary, şirket için en az karlı havaalanı merkezlerinin kapatılabileceğini ve bu değişiklikler öncesinde işçi sendikalarıyla görüşmelere başladıklarını belitti.
Ryanair filosunun tamamını ABD’li uçak üreticisi Boeing’den temin ediyor. Boeing yaşadığı kriz ise Ryanair gibi birçok havayolu şirketini etkiledi.

Boeing 737 Max 8 krizi

Etiyopya Hava Yollarına ait Boeing 737 Max 8 tipi yolcu uçağı, 10 Mart’ta Addis Ababa’dan Kenya’nın başkenti Nairobi’ye gitmek için havalandıktan kısa süre sonra düşmüş, uçaktaki 157 kişi hayatını kaybetmişti.
Endonezya’da ise Lion Hava Yollarına ait “JT 610” sefer sayılı Boeing 737 Max 8 tipi uçak, 29 Ekim 2018’de, Cakarta’dan Sumatra Adası’ndaki Pangkal Pinang şehrine gitmek üzere havalandıktan kısa bir süre sonra denize çakılmıştı. 189 kişinin yaşamını yitirdiği kaza, bu tip uçakların ilk kazası olarak tarihe geçmişti.
Etiyopya’daki kazanın ardından aralarında Türkiye, Çin, Etiyopya, İngiltere, Almanya, Fransa, Hollanda, Avusturya’nın da aralarında bulunduğu birçok ülke “Boeing 737 Max” tipi uçakların operasyonlarını geçici olarak durdurmuş ve hava sahalarını bu uçuşlara kapatmıştı.
Her iki kazada da 737 Max tipi uçaklarda, hücum açısı sensörleri arasındaki veri uyuşmazlığının “Manevra Karakteristiği Takviye Sistemi” (MCAS) adı verilen kontrol sisteminin otomatik devreye sokmasının etkili olduğu belirtilmişti.
Boeing, 737 Max tipi uçakların hücum açısı sensörlerinin MCAS yazılımına yanlış veri sağlaması durumunda, ek güvenlik katmanları sağlayacak bir güncelleme yapacağını duyurmuştu.
(EURONEWS)

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir