Rusya’ya Su-34M avcı bombardıman uçağı teslimatı

Rusya’ya Su-34M avcı bombardıman uçağı teslimatı

Rostec tarafından yapılan açıklama göre, Rus Havacılık ve Uzay Kuvvetleri’ne bir parti Su-34 avcı bombardıman uçağı teslim edildi. Yeni üretilen bu uçaklar Rusya’nın Sibirya bölgesinde bulunan Novosibirsk kentindeki Novosibirsk Havacılık Fabrikası’nda üretildi. Yapılan bu teslimat ile birlikte bu yılın 2. Su-34 partisi Rus Havacılık ve Uzay Kuvvetleri’ne teslim edilmiş oldu. Teslim edilen Su-34M’lerin yeni ve daha güçlü bir motora sahip olacağı bildiriliyordu. Bu, şimdiye kadar Sukhoi Su-35S ve Sukhoi Su-57 savaş uçaklarında kullanılan Saturn AL-41F1S modelidir. Su-34 avcı bombardıman uçakları genellikle Saturn AL-31 motorlarıyla işletilmektedir.

Yapılan teslimattan sonra  United Aircraft Corporation Genel Müdürü Yuri Slyusar şu ifadelerde bulundu:

Uçak üreticilerimiz, Rusya Savunma Bakanlığı’na yüksek etkili havacılık sistemleri sağlama gibi önemli bir görevi başarıyla yerine getiriyor. Su-34 uçağının silahlı kuvvetlerde mükemmel olduğu kanıtlanmıştır ve bu makinelerin devlet savunma emri çerçevesinde teminine ilişkin taahhütler tam ve zamanında yerine getirilmektedir. UAC, bu yılki programa uygun olarak uçak tedarikini başarıyla yerine getiriyor ve şimdiden hazır durumda. Şu anda gelecek yılın malzemelerini garanti altına almak için çalışıyoruz. Bağlı şirketlerle birlikte elde ettiğimiz çalışma hızı, Rusya Savunma Bakanlığı’na son derece etkili havacılık sistemleri sağlamamıza olanak tanıyor.”

Yapılan bu teslimatta kaç tane uçağın teslim edildiği belirtilmedi. Bu yıl yapılan ilk Su-34 avcı bombardıman uçak teslimatı ise Haziran 2023’de gerçekleşmişti. Yapılan bu teslimat, 2020 yılında yılında 24 adet Su-34M için imzalanan sözleşmenin bir parçası.

Şubat 2022’de Rusya-Ukrayna Savaşı’nın başlamasından bu yana, Rus Havacılık ve Uzay Kuvvetleri’ne ait Su-34’ler Ukrayna birimlerine ve mevzilerine saldırarak ve bombalamakta. Çeşitli raporlara göre, 2022 yılı sonuna kadar Rus Havacılık ve Uzak Kuvvetleri Su-34M olarak adlandırılan en son varyantın yanı sıra çeşitli versiyonlarda toplam 15 adet Sukhoi Su-34’ü kaybetti. Art arda yeni uçak partilerinin teslimi, Rus havacılığının uğradığı savaş kayıplarını telafi etmeyi amaçlıyor. (defenceturk)

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir