Rusya’dan Kiralanan Be-200 İzmir’e İndi: Yeni Görev İçin Hazır

Rusya’dan Kiralanan Be-200 İzmir’e İndi: Yeni Görev İçin Hazır

Türkiye’nin orman yangınlarıyla mücadele kapasitesine önemli bir katkı olarak, Rusya’dan kiralanan Be-200 amfibi yangın söndürme uçağı İzmir Adnan Menderes Havalimanı’na iniş yaptı. Uçak, orman yangınlarıyla mücadelede kullanılmak üzere göreve hazır durumda.

Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı’nın İncelemesi

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Be-200 uçağının inişinin ardından İzmir Adnan Menderes Havalimanı’na gelerek uçağın mürettebatıyla görüştü ve uçağın özellikleri hakkında bilgi aldı. Bakan Yumaklı, iklim değişikliği ve aşırı sıcakların orman yangınları açısından büyük bir risk oluşturduğunu vurgulayarak, “Haziran ayının başından bu yana orman yangınlarıyla etkin bir şekilde mücadele ediyoruz. Anında müdahaleyle büyük hasarların önüne geçildi,” dedi.

Be-200 Uçağının Özellikleri ve Rolü

Gece görüş özelliğine sahip olan Be-200 amfibi uçağı, 12 ton su taşıma kapasitesiyle dikkat çekiyor. Bakan Yumaklı, bu uçağın yangın söndürme operasyonlarında önemli bir destek sağladığını belirtti. Uçak, bu yıl da başarıyla kullanılmaya devam edilecek ve ekim sonuna kadar bölgede kalacak.

Türkiye’nin Yangınla Mücadele Kapasitesi

Bakan Yumaklı, mevcut hava ve kara gücünü sürekli olarak geliştirdiklerini ve şu anki ekipmanların yanı sıra 26 uçak, 105 helikopter, 14 insansız hava aracı ve 5 bin kara aracı ile etkili bir mücadele yürütüldüğünü ifade etti. Ayrıca, orman yangınlarına karşı mücadelede 25 bin personel ve 130 bine yakın gönüllünün görev aldığını belirtti.

Millileştirme ve Gelecek Planları

Gelecek planlarına da değinen Yumaklı, Türkiye’nin yangınla mücadele gücünü millileştirmek amacıyla Türk Havacılık ve Uzay Sanayi (TUSAŞ) ile yapılan görüşmeler sonucunda 5 ton kapasiteli 8 yangın söndürme helikopteri siparişi verdiklerini açıkladı. Bu helikopterlerin 2028 yılından itibaren filoya katılması planlanıyor.

Uluslararası İlgi ve Yardım

Bakan Yumaklı, Türkiye’nin orman yangınlarıyla mücadele metodolojisinin uluslararası alanda ilgi gördüğünü ve bu konuda yardım taleplerini karşılamak üzere bilgi verdiklerini belirtti. Türkiye’nin deneyim ve yöntemlerinin, diğer ülkeler tarafından örnek alındığını söyledi.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir