featured

Ruslar için uçak bileti uyarısı

 

Ruslar, yaz aylarında uçak bileti fiyatlarında artış konusunda uyarıldı.

Rusya Ekonomi Üniversitesi Kamu Maliyesi Bölümü Öğretim Görevlisi Elena Voronkova, uçak bileti fiyatlarında yaz aylarında keskin bir şekilde artacağı konusunda uyardı.

Uçak bileti taleplerinin genellikle yaz aylarının başından itibaren arttığını vurgulayan Voronkova, yaptırımlar sonrası oluşan mevcut koşullarda uçak bileti arzında büyük düşüş meydana geldiğini, bu durumun da bilet fiyatlarını sürekli olarak artıracağını belirtti.

“MEVCUT DURUM ÇOK DEĞİŞKEN”

Aynı zamanda uçak yakıtından bakıma kadar her şey için havayollarının maliyetlerinin kelimenin tam anlamıyla arttığını belirten Voronkova, “Mevcut durum çok değişken. Rusya’daki ekonominin belirli sektörlerine, endüstrilere ve şirketlere karşı yaptırımlar uygulanıyor ve bu hemen hemen her pazara yansıyor. Bu koşullar altında uçak bileti fiyatlarındaki artış en iyi ihtimalle tüketici enflasyonu düzeyine tekabül edecektir” şeklinde konuştu.

Rusya’da sadece Nisan ayının ilk sekiz gününde ekonomi sınıfı uçak biletlerinin fiyatlarının yüzde 10.57 artış gösterdiğini kaydeden uzman, durumu istikrara kavuşturmak için şu anda yurt dışına uçamayan uçakların iç hat uçuşlarına yönlendirilebileceğini, ek olarak devletin havayollarını desteklemek için yeni önlemler açıklayabileceğini sözlerine ekledi.

Rusya hükümeti, pandemi ile birlikte oluşan zararları Batı yaptırımları sonrası ikiye katlanan dev Rus havayolu şirketlerinin borçlarını Ulusal Refah Fonu (FNB) üzerinden ödemek için çalışmalara başladı.

Rus havayollarının mali durumunu istikrara kavuşturmak için ülkenin dev havayolu şirketi Aeroflot’un hisselerinin FNB’de bulunan kaynaklarla alınmasını, diğer taşıyıcıların da borçlarının geri ödenmesini planlayan hükümetin Maliye Bakanlığı ve Ulaştırma Bakanlığı yetkililerini topladığını yazan RBK, Ural Airlines’ın bir temsilcisine atıfta bulunarak, hükümetin ayrıca havayolu şirketlerinin hisselerindeki kamu payını artırarak taşıyıcıların borç yükünü azaltma seçeneğini de masaya yatırdığını vurguladı.

HÜKÜMET HAVAYOLLARINA NASIL YARDIM ETMEK İSTİYOR?

Hükümetin üzerinde durduğu yardımlar, Aeroflot grubuna bağlı havayolu şirketi Pobeda ve Rossiya’yı da içerirken, şirketlerin hisselerini bağımsız bir değerlendirme sonucu belirlenecek bir fiyat üzerinden halka açık bir şekilde Ulusal Refah Fonu kaynakları kullanılarak toplu alımı konusu gündemde.

Aeroflot hisselerindeki devlet payının yüzde 57.34 olduğunu aktaran RBK, şirketin borçlarının garanti altına alınması için payını daha da artırabileceğini söylüyor.

Aeroflot grubunun ek hisse teklifi en son 2020 sonbaharında coronavirüs pandemisinin zirvesinde gerçekleşirken, şirketin halka açtığı 80 milyar rublelik hisselerin yarısından fazlası (40,9 milyar ruble) FNB’den tahsis edilen kaynaklarla devlet tarafından alınmıştı.

Toplu hisse satışları sonrası Aeroflot hisse yapısında devletin payı yüzde 51.17’den yüzde 57.34’e yükselmişti.

Avrupa Komisyonu (AK), Avrupa Birliği sınırları içindeki uçuşlara ilişkin kısıtlamaları da içeren AB hava güvenliği listesine 21 Rus havayolu şirketini dahil ederek kara listeye almıştı.

KARA LİSTEYE ALINAN RUS HAVAYOLU FİRMALARI

Daha önce yaptırımların bir parçası olarak Rus uçaklarına AB’ye üye ülkelerin hava sahasını kapatan Avrupa Komisyonu, kara listeye alınan şirketlerin AB ülkelerinin havalimanlarına iniş yapamayacağını ve hava sahalarında uçmalarının yasaklandığı hava güvenliği listesini yayınladı.

Komisyon, uluslararası güvenlik standartlarına uymadıkları için Avrupa Birliği’nde operasyon yasağına veya işletme kısıtlamalarına tabi olan kara listedeki Rus havayolu şirketleri arasında, başta Aeroflot ve kendisine bağlı Pobeda ile birlikte Utair, Aurora, Nordwind, Yamal ve Yakutia’nın da yer aldığını bildirdi.

Kaynak: Gazetemru.com

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir