featured

Rolls-Royce ATI programı ile gelecekteki havacılık ve uzay teknolojilerine ışık tutuyor

Rolls-Royce’un öncülük ettiği, ATI Programı destekli yeni bir projeyle, geleceğin havacılık ve uzay hizmet teknolojileri hayata geçirilecek.

Mühendisler, havayollarında yaşanan aksamaları azaltacak ve bileşenleri hurdaya çıkarmak yerine onararak çevresel etkileri en aza indirecek 20 teknoloji üzerinde çalışıyor. Nükleer ve deniz üstü yenilenebilir enerji kaynakları gibi diğer endüstriler de bu projeden yararlanabilecek.

Projeye dahil olan teknolojiler aşağıdakileri kapsayacak:

– Karmaşık parçalara erişmek için jet motorlarının içinde hareket eden ve günümüz araçlarıyla yapılamayan onarımları sağlayan yılan robotlar

– Gökyüzünden Rolls-Royce ekiplerine veri gönderen ve motorların ne zaman bakıma ihtiyacı olduğunun daha iyi öngörülebilmesini sağlayan motor sensörleri

– Onarım esnasında motorların iç taraflarında gömülü parçaları incelemek için denetim ve analiz araçları

– Hâlihazırda onarılamayan parçaları hedefleyen, hurdaya çıkmalarını önleyen gelişmiş otomatik onarım teknolojileri

Küçük bakım ve denetim araçları ile yeni onarım teknolojileri, Rolls-Royce’un Trent XWB gibi mevcut motorlarında kullanılacak. Bu sayede mühendisler, elektrik teknolojisi de dâhil olmak üzere gelecekteki düşük karbonlu motorlar için havacılık ve uzay malzemeleri ve bileşenlerinin nasıl onarılacağını araştıracak.

Mühendisler ayrıca, jet motorunun ağırlığını azaltan ve Rolls-Royce’un yeni nesil motor tasarımı UltraFan®’da kullanılacak kompozit fan teknolojisi için denetim ve onarım çözümleri üzerinde de çalışacak.

Yeni teknolojiler aşağıda verilenleri sağlayarak her yıl önemli miktarda CO2’yi önleme potansiyeline sahip:

– Gereksiz bakım yapılmasını önleyerek motorların uçuş süresinin artırmak

– Değişim yapmak yerine daha fazla bileşenin onarılmasıyla hurdayı azaltmak

– Motorlar için daha fazla dijital denetim tekniği ve küçük bir delikten girilip müdahale yöntemi kullanılarak parçaların bir yerden bir yere gönderilmesini azaltmak

Bazı teknolojiler çoklu kullanıma sahip olacak ve birçok farklı sektöre fayda sağlayacak. Örneğin, küçük kimyasal analiz araçları insan erişiminin kısıtlı olduğu nükleer enerji üretiminde kullanılabilecek. İleri teknoloji kameralar ve algoritmalar, güvenlikten açık deniz rüzgâr türbinlerine kadar çeşitli sektörlerdeki bileşenlerde meydana gelen hasarın belirlenmesine yardımcı olacak.

Rolls-Royce Onarım ve Hizmetler’den Sorumlu Teknoloji Başkanı Dr. Ian Mitchell konuyla ilgili olarak şunları dile getirdi: “En son motorlarımız hiç olmadığı kadar sessiz ve temiz. Bu motorlar ayrıca CO2 salınımını da önemli ölçüde azaltıyor. Program bir yandan, geleceğin gaz türbini ve hibrit elektrik motorlarına verilecek hizmetin temelini oluştururken, diğer yandan motorlarımıza sunduğumuz hizmeti geliştirerek, atıkları azaltacak, emisyonları önleyecek ve kesintileri en aza indirecek teknolojiler oluşturarak bunu bir adım öteye taşıyacak.”

ATI Gelişmiş Sistemler ve Tahrik Teknolojisi Başkanı Mark Scully konuyla ilgili şunları söyledi: “Yaşam döngüsü boyunca verilen hizmetler, tahrik sistemlerinin verimli bir şekilde ve çevre üzerinde minimum etkiyle çalışmasını sağlamak için önemlidir. ATI, bu projeyi ATI Programı portföyüne dâhil etmekten, tedarik zinciri ve akademiden gelen ve bu önemli gelişmeyi destekleyen değerli uzmanlıkları görmekten memnuniyet duyuyor.”

ATI Programı için finansman sağlayan Innovate UK’in İcra Kurulu Başkanı Ian Campbell ise “Bu proje, havacılık ve uzay inovasyonu mükemmeliyetinin Birleşik Krallık tedarik zincirinde ve akademik alanda birleştirilmesini temsil ederken aynı zamanda, kullanımdaki motor performansında Birleşik Krallık’ı ön sıralara yerleştiren teknolojileri sağlayan araştırma ve geliştirmenin geldiği son noktayı gösteriyor” dedi.

Birleşik Krallık’ın Derby şehrinde, REINSTATE olarak bilinen proje ile ilgili çalışmalar başladı. Bu proje, Roke Manor Research, BJR Systems, Clifton Photonics, Üretim Teknoloji Merkezi ile Nottingham Üniversitesi, Sheffield Üniversitesi ve West of England Üniversitesi dâhil olmak üzere üniversite ve KOBİ’lerle birlikte üç yıldan fazla bir süre devam edecek.

REINSTATE projesi, Birleşik Krallık’ın sivil havacılık tasarımı ve üretimindeki rekabetçi konumunu sürdürmek için hükümet ve sanayi ortak yatırımı olan ATI Programı tarafından destekleniyor. Havacılık ve Uzay Teknolojisi Enstitüsü (ATI), İşletme, Enerji ve Endüstriyel Strateji Bakanlığı (BEIS) ve Innovate UK arasında kurulan bir ortaklık ile gerçekleştirilen bu program, teknoloji, kapasite ve tedarik zincirindeki zorlukları ele alıyor.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir