featured

PİŞMİŞ AŞA SU KATMAYA KALKMAYIN

Değerli Uçak teknisyeni arkadaşlarım;
Malum yaz ayları geldi. Avşa adasındaki mütevazı otelimizde tadilat ve büyütme çalışmaları yapılıyor.  Bu işlerin başında durmak da bana düşüyor. Teknisyenlik, turizm,televizyon programcılığı,dernekçilik,yazarlık falan derken şimdi de müteahhitliğe soyundum. Kısaca bir ayağım Avşa adasında bir ayağım İstanbul’da… Bu nedenle her ne kadar yazılarımı aksatmamaya çalışsam da elimde olmayan nedenlerden ötürü aksayabiliyor. Ancak bu yazıdaki olay gibi acil konular çıkarsa ne yapıp edip iki kelimede olsa yazmak isterim. Siz yinede bizi takip etmeye devam edin. Her an gündemi sarsacak bir konu ile karşılaşabilirsiniz.
Bu kısa nottan sonra bu haftaki konumuza geçelim.
Yazıma öncelikle UTED başkanı olduğum çok eski yıllara dayanan bir sözcükle başlamak istiyorum. Bu sözcük,” Uzaktan Kumanda Boyutuna Ulaşan havacılık, Teknisyensizlik boyutuna ulaşamaz” idi Havacılıktaki gelişmelere dikkat ederseniz, çok uzun seneler önce söylediğim bu sözcüğün gerçekleştiğini gözlemleyebilirsiniz.
Uçak teknisyenliğinin günümüz koşullarında her geçen gün değerini artırdığı ve yetkili teknisyen olabilmek için gençlerimizin her geçen gün daha da meşakkatli bir süreç içinde uğraştıklarını bilmeyen kalmadı diyebilirim.
Hal böyleyken, uçak teknisyenlerini mesleklerinden soğutan bir çok saçma sapan uygulamalar yapılmak istenmektedir. Senelerdir ben ve köşe yazarımız olan Erhan İnanç duayenimiz bu yanlış uygulamaları yazdık, çizdik. Ancak, hala bazı kafaların değişmediğini ve pişmiş aşa su katmaya devam ettiklerini gözlemliyorum.
Öncelikle, “Geçmişini bilmeyen geleceğini yönlendiremez” gerçeği çerçevesinde kısa hatırlatma ile yazıma başlayayım.
SHGM,  ICAO Annex 1’e uygun olarak hazırladığı SHD-T35 sayılı talimat ile uçak teknisyenlerini lisanslandırmaya 1962 yılında başladı. O tarihte tek sivil uçak uçuran havayolu THY olduğu için, lisans sınavları yapma görev ve yetkisi SHGM tarafından THY Teknik Eğitime verilmişti. 13 dersten yazılı sınava giriliyor, 100 üzerinden en az 70 alan başarılı oluyordu. 13 dersten yazılı sınavları geçen aday, sivil havacılık kuralları dersi hariç, 12 dersten sözlü sınava giriyordu. (Bu süreçte lisans alan biriyim)
Bu yöntem 40 küsur yıl aksamadan çalıştı, birkaç bin kişi lisanslandırılmış oldu. Lisanslı teknisyenler 50 yıl boyunca Türkiye’deki sivil havacılık uçak bakım sisteminin yükünü sırtlarında taşıdılar. 1990’lı yılların sonlarında AB üyesi ülkelerin sivil havacılık otoriteleri birleşerek dernek mahiyetinde JAA’i kurdular. Sanırım AB, ABD’yi kıskandığı için olacak,  JAA, ABD sivil havacılık dairesi FAA ile adeta yarışır hale geldi.
JAA, sivil havacılıkla ilgili bir sürü kural (JAR’lar) yazıp yayınlamaya başladı. Bunlardan birisi de JAR-66 olup teknisyen lisanslandırmasıyla ilgilidir. JAA bir dernek olduğu için bu kurallara uysan da olurdu uymasan da. Ancak, SHGM JAA’e önce aday ülke, 3-5 yıl sonra da asil üye olunca JAR kuralları uygulamaya konuldu. JAR kuralları uygulamaya konulmadan önce UTED olarak, şimdiki SHGM Genel müdür yardımcımız Haydar Yalçın ile Ankara’da bir çalışma grubu kurmuş aylarca birlikte çalışmıştık.
Sonra bildiğiniz süreç devam etti ve JAA kalkıp yerine EASA geliverdi. EASA artık JAA gibi bir dernek statüsünde değil AB’nin bir organı, resmen otorite olmuştu.
Biz hala Avrupa’nın peşinde onlar ne yaparsa bizde onu tatbik etmeye çalışıyorduk. Ancak EASA kendine üye olabilme şartları içinde AB üyeliğini şart koşunca işler değişti. JAA de asil üye olan ülkemiz, EASA ya kabul edilmedi.
AB’ye üye olamadık ve olacağımız da yok ama SHGM, ICAO kuralını boş verip, AB üyesi olmuşuz gibi EASA kurallarına 4 elle sarıldı. Sarıldı sarılmasına ama alt yapımız yeterli değildi. Bilgi ve eğitim olarak onlardan çok değişik yerlerdeydik.
ICAO Annex-1 kurallarına göre lisanslandırmada sorun yaşamayan havacılığımız iş EASA ya gelince şaşırdı kaldı ve oradan kopyalamaya çalıştığı kuralların içinde bocalayıp durdu. Çünkü ICAO Annex-1 yerine EASA PART-66 lisanları gündemdeydi. Her ne kadar ICAO lisanslarımız bize yeterli olsa da SHGM miz illaki EASA diye tutturdu.
Tutturduk, tutturmasına ama okullarımız ve SHGM kadroları bu yeni sisteme ayak uyduramadıkların-dan senelerdir lisans üretemez hale gelindi. Binlerce uçak teknisyeni adayına lisans verilemiyordu. Lisans adeta karaborsaya çıkmıştı.
Uçak teknisyeni gençlerimiz seneler boyu lisans alamadı. Havayolu ve bakım şirketlerimiz lisanslı yetkili teknisyenle, yetkisiz teknisyen arasındaki ücret skalasını her geçen gün lisanslı teknisyen lehinde kullandıkça iş daha sarpa sardı.
Arz/Talep dengesi bozulmuş ve talebe yönelik arz yok denecek kadar azalmıştı.
Her sene sektöre giren teknisyenler lisans alamıyor yani yetkili imza sahibi olamıyor ve yetkili teknisyenlerin aldığı avantajları kendilerine sağlatamıyorlardı.  Hal o kadar ciddi boyuta gelmişti ki, THY emekli ettiği uçak teknisyenlerini tekrar geri almaya başladı.
THY’nin yanlış politikalar ile çıkarttığı ICAO Annex-1 (SHD-T35) lisanslı teknisyenler, havayolu ve bakım kuruluşları tarafından, yüksek ücretlerle işe başlatılıyorlardı. AB hayranlığımız nedeniyle beğenmediğimiz ve hala dünyanın bir çok ülkesinde kullanılan ICAO lisansına bile muhtaç olmuştuk.
Sözün kısası, bir deli o zamanlar kuyuya bir taş atmıştı ve hala o taşı kuyudan bir türlü çıkartamıyoruz. Bu gidişle o taş kuyunun malı oldu, artık çıkması olası değil gibi duruyor. Birilerinin alt yapısız JAA üyesi olması ve sonrasındaki çıkmaza girişleri birlikte yaşadık ve yaşıyoruz da. JAA lisanları dağıtıldı. O zamanlar bu lisansın aynı zamanda EASA lisansı gibi kabul edileceği söylenirken bir anda JAA kapanınca işe yaramaz hale geldi.
ICAO’ dan olduk JAA lisansından olduk. EASA, AB üyesi olamadığımızdan bizi üye olarak almıyor. Kısaca ortada kaldık.
Güzel bir türkümüz vardır : “Kendim ettim kendim buldum, gül gibi sarardım soldum”. Esasında eden SHGM ama gül gibi sararıp solanlar lisans alma gayretinde olan genç meslektaşlarımız.
Sektörün lisanslı teknisyen ihtiyacı ve genç insanların haklı olarak kariyer yapacakları lisans ihtiyacı nasıl karşılanacaktı? Su akar ve yolunu bulur misali genç insanlar AB ülkelerinde EASA Part-66 sınavlarına girmeye başladılar. Başarılı olanlar lisanslarını almaya başladılar. Derken Yunan sivil havacılığına bağlı bir Part-147 kuruluşu olan HATA’nın hataları ortaya çıktı.
Taşıma suyla değirmen dönmezdi ve dönmedi de… Yabancı ülkelerin Part-147 kuruluşları vasıtasıyla alınan lisanlara kimse ses çıkartmadı. SU KISA YOLU SEÇMİŞTİ.  Yüksek okullardan her gecen sene mezun olup işe başlayan gençler ne yapacağını şaşırmıştı. ICAO desen yok JAA desen yok.  Yetkili teknisyen nasıl olunacak?
AB ülkelerinin Part 147 kuruluşları bizim bu çıkmazımızdan faydalanarak bu gençlerimize EASA Part-66 eğitimi verip lisans sınavları yapmaya başladılar. Yine kimseden ses seda yokPart 147 kuruluşlarının verdiği kurslar ve lisanslar SHGM tarafından da kabul edildiler. Tabii ki sen EASA kurallarını uygun görüp EASA ile flört ediyorken, EASA’nın yetki verdiği kuruluşlardan alınan lisansa nasıl karşı çıkacaktın ki…
Bu 147 kuruluşlarının içinde HATA isimli firma hata yapınca olaylar büyüdü. HATA’nın hatasını biz değil yine EASA gördü ve etrafa duyurdu. Bu sefer tabii ki bizde EASA’nın verdiği talimat gereği yapılması gerekenleri yaptık.  SHGM’nin alt yapısını hazırlamadan bir anda JAA ve sonra daha büyük hata olarak gördüğüm EASA kurallarına uyum sürecinde en çok bocalayan sistem, teknisyenlerin lisans ve modül sınavları olmuştur. Bu günahı işleyen SHGM olmasına rağmen cezasını hiç günahı olmayan genç insanlarımız çekiyorlar..
Şimdide birileri çıkmış ve kafayı EASA lisanslı gençlere dikmiş. Neymiş efendim; Bunlar EASA Part 147 organizasyonlarından Lisans aldılar. Bunları belirli modüllerden sınav yapalım. Haydaaaaaa
İşin komik yanı ise, bu konu ile ilgili bir çalışma komisyonu kurulmuş ve en kısa zamanda üst yönetime sunulup gereği yapılacakmış. Benim bildiğim, üst yönetim ister ve çalışma grupları taslak hazırlayarak üst yönetime sunar. Görülen o ki, burada işler ters yapılıyor. Üst yönetimin haberi yok ama alt kadrolarda hummalı bir çalışma var diyorlar.
Yüzlerce EASA Lisanslı genç whatsapp grubu kurmuş konuyu tartışıyor. Beni de gruba dâhil etmişler. Görüşmeleri takip edebiliyorum. Huzursuzluk benim düşündüğümden daha üst boyutta.
İşin çok komik yanları da var. Mesela iki teknisyen var. Biri SHY lisanlı diğeri EASA lı. Modül sınavına giriyorlar ve geçiyorlar. SHY lisanlı için problem yok deniyor. EASA lisanlı olan için aynı modülden bir daha sınav yapacağız deniyor. Yahu kardeşim, modül sınavını ikisi de aynı yerde verip geçmişler. Sen SHY lisanslıyı kabul diğerini nasıl reddeder ve tekrar sınava girmeli dersin. Akıl var izan var
Durun ben bu konu üzerinde çalışan mikserlere tiyo vereyim. Eskiden sınav odalarında kamera yoktu. Şimdi ise var. Bu nedenle eskiden kamerasız sınav odalarında sınava girip lisans alanları da tekrar sınavlara sokun. Bu işin sonu bu gidişle komedi filmlerine taş çıkartacak gibi…
Durun daha komiklik bitmedi. Bu arkadaşların arasında, EASA lisanslı olup THY’nin C/S yaptığı yetkili teknisyenler var. Sen senelerdir bu teknisyenin imzası ile arıza kapatmışsın, CRS verdirmişin, bakımlarda imza attırtmışsın. Şimdi diyorsun ki, seni şu modülden veya bu modülden tekrar sınava sokacağız. Tamam, da diyelim ki, tekrar sınav yapıldı ve o modülden geçemediler. Şimdi o kişinin imzasını kullandığı uçaklar gökyüzünde uçuyor. Yere indirip onun yaptığı işleri tespit edip başka lisanslı bir teknisyene tekrar yaptırman lazım. Bu düşünüldü mü acaba? Size göre, şaibeli teknisyenlere mi imza attırıldı.
Bende diyorum ki; Hadi bakalım bu işin kurcalayan kişiler lisanslı teknisyenler ise, bu arkadaşların lisans sınavlarını yeniden yapalım. Eski ağabeyleri onları sınava soksun bakalım kaç kişi geçebilecek.  Unutmayın ki kopya çektirmeyiz. Abi, dayı, hemşeri, partili vb… Geçmez.
Pişmiş aşa su katmaya çalışanlar okusun.
Bakın arkadaşlar,  yazımın başını tekrar okuyun. Bu sorunu bu gençler yaratmadı. Suyun serbestçe istediği yerden akışını onlar belirlemedi. Şimdi kısaca deniyor ki su kısa yolu seçmiş akmış gitmiş. Suyun akışını biz belirleyelim. Olur, tabii ki. Ancak, o size göre kısa yolu seçmiş, SHGM ve Şirketlerin çaresizce bakışları arasından akıp gitmiş suyu artık geriye çeviremezsiniz.  Siz zamanında suyun önüne set örmeseydiniz, su da kendine kısa yol aramaz, yolunda akmaya devam ederdi. Suçlu arıyorsanız yukarıdaki satırlarda zaten anlattım. Buna kimse itiraz edemez.
Sizin yaptığınız yanlışın ağa babası. Teknik’te birbirine düşen iki grup yaratmaya çalışıyorsunuz. Düne kadar liseli üniversiteli ayırımı gibi şimdi de SHY lisanlı EASA lisanslı diye teknisyenleri bölmeye çalışıyorsunuz.
Ülkemizde binlerce yabancı pilot var. Bunlardan EASA lisanslı olanları sınava mı tabi tutuyorsunuz?  Adamlar geliyor EASA lisansını koyuyor önünüze ve arkasına 300 yolcu alıp uçuşa gidiyor.  Hadi bakalım bir çalışma grubu da onlara yapın. Bu mikser grubu, uçuş işletmede de görev yapsın.   Maksat işgüzarlık olsun.
Son olarak; İster Liseli olsun isterse Yüksek okullu. İster Lisansı EASA, isterse SHY olsun, hepsine aynı gözle bakarım.  Hepsi de benim kardeşlerim ve meslektaşlarımdır.  Bu böyle biline… Bırakın iç çekişmeleri de önünüze bakın. Hak ettiğiniz yerin çok gerisinde seyrediyorsunuz, bunu bilin. 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

63 Yorum

  1. 6 yıl önce

    Sefa Bey, bence yazınızı siz kendiniz bir kez daha okuyun, yapılan sahtecilikleri bildiğiniz halde bir gruba şirin görünmek için mübah diyorsanız zaten sizinle tartışmaya gerek yok. Ayrıca aşağıdaki ifadeniz de çelişki dolu, hem lisans var hem de modül sınavına girmek neden?
    İşin çok komik yanları da var. Mesela iki teknisyen var. Biri SHY lisanlı diğeri EASA lı. Modül sınavına giriyorlar ve geçiyorlar. SHY lisanlı için problem yok deniyor. EASA lisanlı olan için aynı modülden bir daha sınav yapacağız deniyor. Yahu kardeşim, modül sınavını ikisi de aynı yerde verip geçmişler. Sen SHY lisanslıyı kabul diğerini nasıl reddeder ve tekrar sınava girmeli dersin. Akıl var izan var

    Cevapla
    • Yönetici 6 yıl önce

      Ben sahteciliği bilemem. Emin değilim ve görmedim.Bu nedenle o konuya girmedim. Haklı olduğun yer sadece EASA ve SHY aynı şekilde değerlendirilmeli. Ekstra dan tekrar modül sınavı gereksiz. Ya tümü ile kabul edersin yada SHGM olarak reddedersin (tabii ki yerse:)

      Cevapla
  2. 7 yıl önce

    Bırak manuel okumayı, yabancı bir pilotla/teknisyenle arızayı ingilizce konuşmayı; yurtdışına gitse iki çay söyleyemeyecek adamlar tamamı ingilizce olan sınavları geçtiler. Hemde %75 not ortalaması ve üzeriyle. Bu sınavların mı dürüst olduğunu söylüyorsunuz!!!

    Cevapla
  3. Yazar 7 yıl önce

    Bakın arkadaşlar, yazımın başını tekrar okuyun. “Bu sorunu bu gençler yaratmadı. Suyun serbestçe istediği yerden akışını onlar belirlemedi. Şimdi kısaca deniyor ki su kısa yolu seçmiş akmış gitmiş. Suyun akışını biz belirleyelim. Olur, tabii ki. Ancak, o size göre kısa yolu seçmiş, SHGM ve Şirketlerin çaresizce bakışları arasından akıp gitmiş suyu artık geriye çeviremezsiniz”.
    Burada ifade edilen, Suyun akışının bundan sonra değişmesi için önlemler alınmasına,”Olur,Tabii ki” diyerek lafım yok diyorum. Ancak yeni yapılması düşünülen kurallar geçmişe yönelik uygulanmaz. Bazıları hala benim, EASA lisanslı olmayı savunduğumu sanıyor. Bu cümlede “Olur Tabii ki” ne demek olduğunu anladıkları an sorun kalmayacak.

    Cevapla
  4. 7 yıl önce

    Sefa abi Pilotlarda HATA daki gibi sahtekârlık olmadı. Bulgaristan olayı patlamadı. Kopyalar, hileler, sahtekârlıklar havalarda uçuşmadı (halada aynı)… Kısaca Pilotluk, teknisyenlerdeki gibi taşeronlara kalmadı, merdiven altı olmadı. EASA lisanslı pilot SHGM den validasyon almadan çalışamıyor bu memlekette ayrıca. Eyy SHGM olan bütün uygunsuzlukları, kopyaları ve haksızlıkları görme. Sesini çıkarma..düzen aynen devam etsin… Sakın değişiklik ve düzenleme yapma, sınav isteme..! demek ne kadar adaletli? Bu mudur havacılığa, teknisyenliğe ve camiaya hizmet

    Cevapla
    • Yazar 7 yıl önce

      EASA lı Pilotlarda tabii ki validasyon SHGM tarafından yapılır. Yabancı ülkelerde uçan Türk pilotlarda o ülkenin havacılık otoritesinden validasyon yaptırtır. Benim dedğim validasyon olmuyor değil.Validasyon yapılırken sınava tabi tutulmuyorlar demek istedim. ICAO lisanslı pilotların validasyonu için ise 2 ufak sınav yapıp validasyonları bitiriyorlar. EASA için direk sınavsız yapıyorlar. Bilgin olsun. Bulgaristan ve Yunanistan sorunlu olduğunu bulan EASA ve isimler SHGM ye yollandı. Burada usulsüzlükler olduğu NET. Konu o değil. Konu diğer yerlerden alanlar. SHGM ye düzenleme yapma denmiyor yazıda.Dikkatli oku.Yapacaksan bundan sonra yapabilirsin demek isteniyor. Aslında yerli lisans alınmasını tavsiye ederim.Ancak SHGM nin hantal yapısı çok uzun süre lisans üretemeyince bu sorun çıktı. Suçlu ne siz nede easa lisansı almaya yanaşan gençler. Direk SHGM suçlu. Suyun akışına karışmadı ,su nerede kısa yolu buLduysa oradan akıp gitti. Geçmişe yönelik hamleler yapamazlar. Alınacak kararlar geleceğe yönelik olur. Ayrıca, bu EASA lı gençlerin sınavlarının bir kez daha yapılmasının kime faydası var. SHY lisanslı kişilerin bu işten menfaatleri varsa tabii ki o başka. Neden iç savaş cıkartılıyor. Neden teknisyen zümresi bölünmeye çalışılıyor. Bundan her kes zararlı çıkar. Benden önceki dönemlerde kayseri hava üssüne Whisky götürüp lisanla dönenler oldu. Ben onları şikayet etmedim. İşin ilginç yanı bir zaman sonra onlar bize hocalık yaptılar,Ustalarımız oldular. Zamanla her şey yerine oturdu..Whisky olayı anında kalktı. Sorun çözüldü ama o whisky ile alınan lisanlar iptal olmadı ve tekrar sınava sokulmadılar.

      Cevapla
  5. 7 yıl önce

    3-5 kişi uyanık vergisiz, fişsiz ve faturasız çuvalla para kazanacak diye uğraştığımız sorunlara bak. Tek çare bu çok uyanık 3-5 kişiyi sektörden silmek.. Başka da yol yok.. Madem SHGM’nin gücü yok, yapamıyor, yaptırmıyorlar…MALİYECİLER, MALİYE MÜFETTİŞLERİ neredesiniz…. Denetleyin ,yakalayın bu vergi kaçakçılarını…Bari memleket kazansın..Kaç kişinin sınava girdiği SHGM kayıtlarında var…çıksın ortaya hersey..bitsin bu saçmalık..TEK ÇARE SHGM’NİN SINAVLARI YAPMASI…Başka çözüm yokk…

    Cevapla
  6. 7 yıl önce

    3-5 kişi uyanık vergisiz, fişsiz ve faturasız çuvalla para kazanacak diye uğraştığımız sorunlara bak. Tek çare bu çok uyanık 3-5 kişiyi sektörden silmek.. Başka da yol yok.. Madem SHGM’nin gücü yok, yapamıyor, yaptırmıyorlar…MALİYECİLER, MALİYE MÜFETTİŞLERİ neredesiniz…. Denetleyin ,yakalayın bu vergi kaçakçılarını…Bari memleket kazansın..Kaç kişinin sınava girdiği SHGM kayıtlarında var…çıksın ortaya hersey..bitsin bu saçmalık..TEK ÇARE SHGM’NİN SINAVLARI YAPMASI…Başka çözüm yokk

    Cevapla
  7. 7 yıl önce

    Sefa abi başlık ” Sahtekarlık ve kopya ile pişen aşa su katmayın” olacaktı sanırım. HATA olayı oldu suç başkalarındaydı, BULGARİSTAN otoritesi lisansları askıya aldı; suç yine başkalarınadaydı. Sizler sakın haaa özeleştiri yapmayın. Hak, adalet konunun neresinde acaba hiç sorgulamayın. Gerçek Mesele, bu LİSANSLARIN NASIL ALINDIĞI … Gerisi teferruat. Adam gibi alana kimse laf etmiyor zaten. (Git Al Lufthansa vb.den) Sefa abi soruyorum size BU AŞ BÖYLE PİŞMEYE DEVAM mı etsin?

    Cevapla
    • Yazar 7 yıl önce

      Bu aşın böyle pişmeye devam etmemesi gerektiğine yönelik görüşüm yazı içeriğinde var. Ancak şimdiki durum farklı. SHGM nin ve havayolu şirketlerinin bakışları arasında devam eden bir süreç ve sonra yetkilendirmeler,daha sonra da bunları tekrar sınava sokalım saçmalıkları…Türkiye’ye gelen pilotlara bak bakalım nerelerden lisans almışlar. Onlarda teknisyenler gibi aynı yerlerden lisans alıp geliyorlar ve onlara buyurun efendim hoşgeldiniz diyeceksin iş teknisyene gelince çifte standardı dayayacaksın. Hiç ama hiç adil değil.

      Cevapla
  8. Teknisyenliğin ve shgm nin geçirdiği sürecin belgesel gibi anlatıldığı çok değerli bir makale olmuş.

    Cevapla
  9. Bu UTED in görevi sadece dergi basıp reklam almak mı hiç mi ilgilenmeyecek teknisyenin sorunlarıyla tek bir açıklama bile yapmayacak mı bu denli önemli bi konuda …

    Cevapla
  10. 7 yıl önce

    A lisansıyla yapılamayan farklı yöntemlerle yapılmaya çalışılıyormu acaba çok duygusal mi düşünüyorum!!

    Cevapla
  11. 7 yıl önce

    Teşekkürler

    Cevapla
  12. 7 yıl önce

    SEFA BEY,
    SEKTORUN EN BUYUK KALEMI OLARAK BU HAKSIZLIGA DUR DEDINIZ, SIZI TARAFSIZ VE ADIL YAKLASIMINIZDAN OTURU TEBRIK EDERIM.
    KALEMINIZE SAGLIK.

    Cevapla
  13. 7 yıl önce

    Bu muhteşem yazınıza haddim olmayarak bir ilave yapmak istiyorum. Elimizdeki SHY lisansı, ICAO ve EASA karışımı bir garabet örneği. İncelediğinizde ne ICAO YA NEDE EASA ya tam olarak uymuyor. Bence SHY lisanslıları da irdelemek lazım. Birde bakarsınız bu sağdan soldan alıntılarla yapılmış SHY yönetmeliği iptal olup SHY lisanslılar tekrar sınava alınırlar. Bu ayrıntıyı unutmuş olmalısınız.

    Cevapla
  14. Bi açıklama yapacak mı acaba bu konuyla ilgili

    Cevapla
  15. 7 yıl önce

    Birde şunu çok merak ediyorum. TYP zamanı tüm modülleri verdik. Ardından HATA dan verdik. Ardından yolsuzluk var denildi, başka bir EASA kurumundan tekrar verdik. Daha yetmedi mi. Bu konuda yeterli olduğumuzu anlamanız için 10 keremi vermemiz gerekiyor bu sınavları.

    Cevapla
    • 7 yıl önce

      Evet yetmedi , madem o kadar yeterlisiniz Anadolu üniversitesinden verin , sonra hiç yusuf yusuf gezmeyin ortalıkta , tertemiz helal lokmanızı götürün evinize

      Cevapla
  16. 7 yıl önce

    Makaleniz için teşekkür ederim Sefa Bey, Anlatmak istediklerimizi çok güzel bir dille anlatmışsınız. Elinize sağlık.

    Cevapla
  17. 7 yıl önce

    Sefa bey tebrik ederim muhteşem bir yazı olmuş.

    Cevapla
  18. 7 yıl önce

    Uçak teknisyenleri şeyi yöneticileri ne zaman şstifa edecek acaba,hangi yüzle halen orada oturuyorsunuz.Yoksa cukkaya devam mı ?

    Cevapla
    • 7 yıl önce

      xy ve yx keyifler gıcır neden istifa etsinler ki
      Ekibini al git EASA lılar geliyor sallayacak koltuğu …

      Cevapla
  19. Sefa hocam emeğine sağlık Shgm insallah bu kadar insanı mağdur etmez

    Cevapla
  20. 7 yıl önce

    Bu makeleyi ancak bizim içimizden,konuya çok vakıf biri yazabilirdi. Eline sağlık Sefa Abi

    Cevapla
  21. 7 yıl önce

    Biz bu kurslara giderken başımızdakiler en iyisini yapıyorsunuz diyorlardı.Çünkü lisanslı teknisyen açığı çoktu. Şimdi birileri bu işi kaşıyor ama karsılarında biz değil EASA olacak. Hem EASA lisanslarına karşı çık hem de onların her kuralını tatbik etmeye çalış. Bu ne lahana bu ne perhiz

    Cevapla
  22. 7 yıl önce

    Başlıca fonları devlete ait olan bir şirketin çalışanlarına yönelik yapilmaya çalışılan bu haksızlıklar, bayrak tasiyicimiz dediğimiz şirketimizin büyümesini engelleme amacıdır. Bu gerici, devleti ve sirketini zarara ugratacak kararın planlayan kişilerin gerçek amaçlarının ne olduğu araştırılması gereklidir!

    Cevapla
  23. 7 yıl önce

    Kisacasi bu isi uzatirsaniz sektore buyuk bir darbe vurursunuz demissiniz.yerinde tespit.

    Cevapla
  24. adria’dan erenden 1 haftada tüm modülleri veren ama 3 kuruşluk ingilizcesi olmayan abilerimiz var. Ben anadolu üniversitesinde her bir modül için 1 ayımı verdim.eşşekler gibi çalıştım. Hakkımla kazandım. aldım lisansımı. 1 haftada modül verilip mi geçilsin istiyosun sefa abi ?

    Cevapla
    • 7 yıl önce

      Shy66 modül sınavlarını da 1 haftada veren bir sürü insan var. Sorular servis edildi, sınav sistemi takıldı, 3-4 ay aynı sorular döndü. Bunlara ne demeli ? Hakkıyla mı alındı şimdi bu lisanslar da ? Hep aynı yorumu başka başka sitelere de yazıp duruyosun. Anlaşılan sen de bu işin içindesin!

      Cevapla
    • 7 yıl önce

      Şimdi karalamaya çalıştığın bu insanlara yarın EASA lisansı alman gerektiğinde hangi yüzle Assessor lük için yardım isteyeceksin.Unutma lisansın şuan sadece Türkiyede geçerli oysa bu karaladığın insanlar Avrupanın heryerinde çalışabilir.Kaldı ki nasıl ve nereden aldıkları seni ilgilendirmez sen ne otorite nede resmi bir kurumsun.Ama kendini öyle hissediyorsan orası başka ))

      Cevapla
      • 7 yıl önce

        Hani çok onurluydunuz ya hani hakkınızla almıştınız ya . Bu nasıl tavır şimdi kimin nasıl aldığı bizi ilgilendirmezmiş , ne oldu yoksa utandığınız bişeyler mi var . Ama prdon sizde o yüz yokki

        Cevapla
  25. Saygı değer ağabeyimiz meslekteki sıkıntılarımızı herzaman dile getirmiş ve teknisyenin sorunlarını herzaman en temiz şekilde anlatmış bir kişisiniz teşekkür ederim. Yine burada da olayı çok güzel anlatmışsınız umarım birtakım yanlışa giden kişilerde bu yanlışlardan kısa zamanda dönerler. Saygı ve sevgilerimle sizi gibi saygı değer teknisyenlerin çoğalması dileğiyle..

    Cevapla
  26. 7 yıl önce

    Boş işler bunlar, büyük Türkiye’yiz biz…
    Astığımız astık, kestiğimiz kestik.
    Ali Kıran Başkesen’iz biz.
    Avrupa korkuyor bizden.
    JAA’da asil üyeliğimiz var diye bizden kurtulmak için kurdular EASA’yı.
    Biz de misliyle karşılık vermek için Allah’ın izniyle Büyük Ortadoğu Havacılık Emniyeti Ajansı’nı (GMEASA) kuracağız.
    İstanbul’a 4. Havalimanı’nın müjdesini de buradan veriyorum. 29 Ekim 2018’de açılacak. Üçüncüden de büyük olacak. Sadece dar gövdeli uçak indirteceğiz trafik rakamlarını şişirmek için.
    Hele Kongo devlet başkanı Sn. Joseph Kabila bir icazet versin….
    (Sefa Hocam, bunu birçok noktadan birden hiciv olsun diye yazdım, saygısızlık olarak almayın sakın. Makaleniz her zamanki gibi mükemmel. Saygılarımla,)

    Cevapla
  27. 7 yıl önce

    Mutlaka…

    Cevapla
  28. 7 yıl önce

    Tum teknisyenlere aircraft english mulakatı olmalı. Shgm bunyesinde tesis edilen komisyon tarafindan.

    Cevapla
  29. 7 yıl önce

    Ellerinize sağlık çok güzel bir yazı olmuş…

    Cevapla
  30. Amaç SHGM lisanslı EASA lisanslı yok Sivil havacılık mezunu yok uçak bakım lise mezunu yok başka okulmezunu..Olay buydu..Birbirimize düşürmek..Hepimiz aynı çatı altındayız. Ekmeğimiz bir hedefimiz bir..Lanet olsun ki para hırsı bu birlik beraberliği bitirmiş..Bu dünya kimselere kalmıyor..

    Cevapla
  31. Sefa abi şimdi mixer grubu EASA lisnaslı uçak pilotları için çalıştay kurarlarsa yaaaaaa:::::ŞŞŞŞ…. Teknisyenlerin derneği sözde olan tabi:::;;; başkanı ve çalıştay grubu işe soyulmuştur. Adamın aklına getirdin birkere…

    Cevapla
  32. 7 yıl önce

    Canım Türkiye’min Çelik İşe Bağlı Metal iş kolundaki Sevgili Uçak Teknisyeni arkadaşlarım , henüz havacılık sektöründe bile tutunmayı başaramazken, lisanslı lisanssız tüm Uçak Teknisyenlerin ‘Bana Dokunmayan Bin Yaşasın’ politikasından vazgeçip Mesleki standartları geliştirmenin yollarını aramak yerine ,
    sevip saydığımız ağabeylerimizin bayrağı daha ileri götürmek amacı ile kurdukları derneklerin görüyoruz ki camia adına düzenledikleri İftar piknik geziden daha başka işlerle de uğraştıklarını ve maalesef biz Uçak Teknisyenlerinden aldıkları ödeneklerle ayakta durup ama aynı kişileri ayrımcılığa sürükleme çabalarını hayretle izliyoruz .
    Mademki sektöre bu denli hükmedebiliyorsunuz neden lehimize bir şeyler yapma çabasında olmuyorsunuz ?
    Birlik Beraberlik varken Kardeşi kardeşe kırdırmak neden !

    Cevapla
  33. 7 yıl önce

    Biz işin içindeyiz. Birlikte derdimizi anlatacak bir yazı yazsak bu kadar olamazdı. EASA lı pilot neyse EASA lı teknisyende odur. Her ikisi de yetkisini EASA dan almıştır. Birine dur diğerine geç demek olmaz. ya herro ya merro… PİLOT KONUSU CUK OTURMUŞ

    Cevapla
  34. 7 yıl önce

    Bizi eleştirip yerden yere vurmaya çalışanlar,türkçeyi bile düzgün konuşamayanlardır.EASAlı teknisyenlerin içinde 3 dili rahatlıkla konuşanlar anlaşabilenler var.Ben şahidim, çocuk uçağa girer ve yabancı pilot a hangi dilde konuşmamı istersiniz diye sorar.Bu beğenmediğiniz adam EASA lisanslı kendini yetiştirmiş bir teknisyendir.Yurt dışında felanca Otoriteye gittiğinde rahatlıkla derdini anlatan kişidir.

    Cevapla
    • 7 yıl önce

      Hahahahaha vayy be teknisyenlere bak , barış elçileri mübarek yurt dışında rahatlıkla derdini anlatıyormuş , 3 dilmiş .

      Cevapla
  35. Sefa bey kaleminnize sağlık okadar güzel anlatmissiniz ki.çok Teşekkürler.

    Cevapla
  36. 7 yıl önce

    Sefa abi bende haziran ayı sonlarında Avşa ya geleceğim. Elini öpmeye uğrarım.Saygılar abi

    Cevapla
  37. 7 yıl önce

    Ellerine,yüreğine sağlık Sefa başkan.Vatanını ençok seven,işini eniyi yapandır.Bizler işlerimizi eniyi şekilde yapan ve kimseyi sınıflandırmadan herkese yardımcı olmaya çalışan Easa Aml sahibi Uçak Teknisyenleriz.Saygılar ve sevgiler.

    Cevapla
  38. ben lisanslı değilim ama çok başarılı bir anlatımla neyin ne olduğunu anlayabildim. Bizi kimbilir neler bekliyor.

    Cevapla
  39. 7 yıl önce

    THY bunca easalı teknisyene yetki verip uçuşa bile göndermişken neyi ispatlanmaları istenecek.

    Cevapla
  40. Sefa bey mukemmel bir yazi eyvshgm oku oku ey xxx Bey okuuuu…

    Cevapla
  41. 7 yıl önce

    Bu nasıl yazı ya. Bir şekilde yani adamların xxxxxxyapmışssın.Sokağa çıkacak hal bırakmamışsın

    Cevapla
  42. 7 yıl önce

    Ortalığı karıştıran aslı shyo güdümündeki xxx dir.Derhal xxxxxxxxx ekibi özür dilemeli ve xxxxxx

    Cevapla
  43. 7 yıl önce

    Umarum bu yazıyı SHGM ve diğer okuması gereken merciiler de okur.Unutmayın EASA lı teknisyenler artık var görmezden gelemezsiniz.

    Cevapla
  44. 7 yıl önce

    Sefa abi ellerine, kollarına,ağzına sağlık ,ancak böyle anlatılırdı üstat.
    Saygılar

    Cevapla
  45. Sefa bey merhabalar.Ellerine sağlık. Pişmiş aşa su katmaya çalışanların bu yazı ve bunun gibi yazılar işlerine gelmez. Çünkü istedikleri ortamı karıştırmak. Birilerinin hakkını savunacağız derken diğerlerinin ekmeği ile oynamak prensipleri olmuş. Sizlerin haddine değil birilerinin haklarını aramak. Çünkü yapılan bir haksızlık yok. Sadece şu varki; bu kadar yetki düşerse uçuş vs. bize kalır düşüncesi var. Aç gözlülüğün sonu bellidir. Türkiye de yaklaşık 1300 EASA lisanslı insan var. Bu 1300 kişi evini geçindirmek peşinde. Birinin ekmeği ile oynamak kadar aşağılık bir davranış olamaz.Yapılan bu çalıştaymıdır nedir insanları zora sokmaktan başka bir anlam taşımaktadır. Bir hırs yada ne duygu içeriyor larki bunu beyinlerine işlemişler.

    Cevapla
    • 7 yıl önce

      Birinin ekmeği ile oynamak aşağılık davranış , ama hırsızlıkla dolandırıcılıkla , sınava bile girmeden sadece banka hesabına para yatırarak sonuç belgesi almak çok onurlu bir davranış ! O onurlu kişiler çocuklarına o haram parayı nasıl yediriyor çok merak ediyoeum doğrusu

      Cevapla
  46. 7 yıl önce

    Ellerine saglik sefa bey
    Bir konu ancak bu kadar net anlatilabilirdi

    Cevapla
  47. 7 yıl önce

    Sefa abi eline koluna saglik
    Teknisyen arkadaslar birakalim artik bu sacma isleri ve isimizi nasil daha iyi yapariz bunun derdine duselim kimseye de bu isi bozmaya imkan vermeyelim

    Cevapla
  48. 7 yıl önce

    Ağzınıza, yüreğine, kalemine sağlık Sefa abi.
    Birazdan turbo mikserler gelir, burdada ortalık karıştırmaya..

    Cevapla
  49. Mükemmel bir yazı Sefa bey kalemine sağlık

    Cevapla
  50. Mükemmel bir yazı anlayana kalemine sağlık

    Cevapla
  51. 7 yıl önce

    Bu kadar saçma ve olmayacak olursa sonucunda çok büyük sorunların ortaya çıkacağı ve Türk sivil havacılığının geleceğini düşünmeden birilerinin işine gelen bir durumu yapmaya çalışanlar bu yazıyı anlayacaklar mı o kapasite var mı belirsiz inş ders alırlar bu yazıdan

    Cevapla
  52. 7 yıl önce

    Ağzına kalemine yüreğine saglik üstat.

    Cevapla