featured

PİLVAK’IN EKŞİ’Lİ İLETİŞİM FACİASI…

Değerli okurlar, çok kullandığımız bir söz vardır:”Deveye neren eğri diye sormuşlar. Nerem doğru ki, diye cevap vermiş.” Pandemi döneminde şirketlerimize, sendikalara, sivil toplum kuruluşlarına, havacılıkla ilgili kurumlara bakınca bu söz daha anlamlı hale geliyor.

PİLVAK’ÇININ ÇALAKALEM NOTLARI

PİLVAK’ın bugün airlinehaber sayfalarına düşen Bilal Ekşi ziyaretini okuyunca bu sözleri hatırladım. Okudum, bir daha okudum, gözlerime inanamadım. Rezalet desem ağır kaçar, özensizlik desem hafif kalır, ciddiyetsizlik desem karşılamaz. Olay şu; PİLVAK (Pilotlar Vakfı) yöneticileri THY Genel Müdürü Bilal Ekşi’yi ziyaret etmişler. Bilal bey bu ziyareti fazla önemsememiş midir nedir, sosyal medyasında paylaşmaya gerek görmemiş. Gerçi PİLVAK da twitter hesabında bu ziyarete yer vermemiş. Sadece içerikle ilgili paylaşımlar yapmış. Ama airlinehaber’de yer alan habere bakınca çok da önemsiz bir ziyaret olmadığı anlaşılıyor. Gazetecilik jargonu ile söylersek en az 5 tane haber çıkar bu açıklamadan.
İçeriğe sonra döneriz. Benim asıl dikkatimi çeken, açıklamanın üslubu. Gerçekten okurken ben utandım. Resmen bir PİLVAK’çı çalakalem not tutmuş ve bu notu da basına servis etmişler. Mesela, konuşmaları not alan arkadaş, karşılıklı konuşmaları kaçırmamak için kısaltma kullanmış. THY Genel Müdür Yardımcısı Baran Gülbaran’ı “Baran Gül…” diye kodlamış ! Yahu kardeşim koskoca pilotsun, madem Bilal beyin hızına yetişemiyorsun, BG diye yazsana… Fotoğrafa baktım. Başkan Sabri Duman’ı tanıdım. Yanımdaki bir arkadaşa sordum, o da PİLVAK heyetindeki 2. Başkan Aykut Işıkoğlu’nu ve Muhasip üye Halil Emir’i teşhis etti.

SEN MİSİN KONUŞAN, OKURSUN YARIN O ZAMAN !

Ama asıl şaşırdığım Bilal beyin, özel bir ziyarette samimiyetle ifade ettiği konuların faş edilmesi. En azından nezaketen sorarsınız “Burada söylediklerinizi üyelerimizle paylaşabilir miyiz?” diye… Dizinin üstündeki bloknota aceleyle not alıp sonra bunu medya ile paylaşmak nasıl bir anlayıştır? Daha garibi, önceden randevulu bu toplantıya Genel Müdürle beraber katılması gereken yönetici Uçuş İşletmeden sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Baran Gülbaran… Ama aksiliğe bakın, son anda toplantısı çıktığı veya uzadığı için katılamamış ! Olsun dert etmeyin kağıt üzerinde THY’nin ikinci adamı ile konuşuyorsunuz, yetmez mi? Hadi konuştunuz, ağızlar kulaklarda, Bilal beyle doğrudan temas etmişsiniz. Ne güzel de, bir görüşme sonrası derleyip toparlayıp bir basın bildirisi hazırlayacak bir kişi yok mu aranızda? Bence, bunu bilgisayarla yazmanıza da gerek yoktu, o toplantıda not tutan “raportör” arkadaşın çalakalem tuttuğu not kağıtlarının fotoğrafını çekip medya mensuplarına whatsapp’tan da gönderebilirdiniz !

ESKİ MAAŞLARA DÖNÜŞ 2023’TE…

Gelelim içeriğe, Bilal bey bu sözleri sarfettiyse gerçekten facia… Eski maaşlara dönmek için Ocak ayında başlayacak Toplu Sözleşme görüşmelerini bekleyen THY çalışanlarını resmen şoke etmiş Ekşi bey. Söylediği şu, “2019 rakamlarına göre şu anda % 70’deyiz, 2022’de % 85 olacak, 2023’de % 100’ü buluruz, 2023’de de eski maaşlara döneriz.” İyi o zaman, 27. Dönem TİS’înde maaşları % 85 oranına gelecek şekilde düzeltin. Yani 2019’da 30.000 TL alan II. Pilotun maaşını TÜFE farklarını dikkate almadan 25.500 TL’ye yükseltin. Fakat bu gerçekten söylenecek söz değil. Daha TİS başlamamışken TİS’in parasal maddeleri üzerinde çizgiyi şimdiden çekiyorsunuz. İnanılmaz.

Gelelim yabancı pilotlara… Meğer THY’miz ince bir politika uyguluyor, ücretsiz izni sürekli uzatarak yabancıları istifaya zorluyormuş. Şunu bir yabancı pilot okusa, açacağı davayı ilk duruşmada kazanır, hele AİHM’e giderse konu, fena tazminat ödetir. Ya şu “Yabancıları doğrudan atamıyoruz, çünkü o ülkelerle sorun çıkabilir.”sözüne ne demeli? Nasıl yani, Meksikalı pilotu işten çıkartınca Meksika ile savaşa mı tutuşacağız? Unutmadan THY’nin İstihdam Başkanı bir ara Bilal beye “ücretsiz izne çıkartma yetkilerinin sona erdiğini, yabancıların elinden kendi rızalarıyla (!)ücretsiz izin dilekçesi alındığını” hatırlatıversin… Ama bu konu ile ilgili olarak not tutan PİLVAK’çının yorumuna da hasta oldum. Bakın deftere ne yazmış? “Ne zaman şirket %100 ü yakalar o zaman bizde %100 maaşlara dönebiliriz kastetti diye düşünüyorum.” Ne dersiniz Bilal bey, arkadaş doğru mu düşünüyor ?

ACT YARAMAZ ŞİRKET Mİ?

Bu arada 19 aydır işsiz, parasız, çaresiz Onur pilotları ile ilgili sözleri de hiç hoş değil. “Onur air den işsiz kalan tecrübeli pilotlarının THY bünyesine, kıdem sıralamasından ve hakkaniyet açısından uygun bulunmamasından ötürü, katılımının zor olduğunu,” söylemiş. Hele ACT ile ilgili sözleri inanılır gibi değil. Sektörde yıllardır faaliyet gösteren, daha 1 ay öncesine kadar THY ile olan anlaşması çerçevesinde THY’nin yükünü taşıyan, kargodan dünya kadar para kazandıran bir özel şirket için “ ACT ye geçen ya da geçmek isteyen pilotların ileride hüsrana uğratabileceğini, Ne olursa olsun ACT tarzı şirketlerin sürekliliğinin uzun vadede tartışmaya açık olduğunu “ söylemek gerçekten “Yok artık” dedirtecek cinsten…

Eğer bu not tutan arkadaşın notları doğru ise, PİLVAK yönetimi de bu çalakalem notları medyaya servis ederek kurumsal olarak bu konuşmanın doğruluğunu kabul ederek sorumluluğunu üstlendi ise, şimdi Bilal beyin çıkıp “Bunların hepsi yalan, sağır duymaz uydururmuş” demesi gerekmez mi? Ben yıllardır böyle bir olaya şahit olmadım. Taraflar için tam bir iletişim faciası…Bakalım daha neler göreceğiz?

ONUR BATIYOR, SHGM İZLİYOR…

Onur Air çalışanlarının çaresizliğini, bundan sonraki muhtemel gelişmeleri bu hafta Genel Yayın Yönetmenimiz Sefa İnan çok detaylı biçimde yazdı. O nedenle bu yönüyle konuya girmeyeceğim. Benim merak ettiğim, bu ülkede havacılığı regüle eden, kuralları koyan, denetleyen SHGM ne iş yapar acaba? Her yıl bu şirketlerin Uçuş İşletme Ruhsatlarını yenileyen SHGM, göz göre göre batışa doğru giden bir havayolu ile ilgili neden müdahil olmaz? Bir denetim yapıp mali durumunu ortaya koyamaz mı? Bulgaristan ve Mısır’da kurulan yan şirketleri tespit edip kaynak transferini ortaya çıkaramaz mı?

THY ANKETİNDE BEKLENEN SONUÇLAR…

Kendilerine Anonim anketçiler adını veren bir grubun THY kokpit ve kabin ekiplerine yönelik olarak yaptığı anket sonuçlanmış. Sonuçları @tehaye6 isimli twitter hesabında yayınlamaya başlamışlar. Yayınlanan grafiklere bakıyorum da, THY uçuş ekiplerinin aralarında konuştuklarını, şikayetlerini, sitemlerini, serzenişlerini hatta öfkelerini yansıtıyor. Yani genel eğilimi ortaya koyan sonuçlar var. Ben THY yönetiminin yerinde olsam, şapkamı önüme koyar düşünürüm. “Pandemide rekor kırdık, ayakta kaldık diyoruz da, personel kendilerine ağır bir haksızlık yapıldığını düşünüyor. Birşeyler yapıp personeli kazanmamız lazım.” Aksi halde uçuş emniyeti ciddi biçimde tehlikeye girer. Ben söylemiş olayım da…

6 Ekim 1923, Şükrü Naili Paşa komutasındaki 3. Kolordunun İstanbul’a girdiği ve emperyalist işgali sona erdirdiği tarihtir. Başta Ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere İstiklal şavaşımızın tüm kahramanlarını saygı ve rahmetle anıyorum.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

34 Yorum

  1. Bir hondadaya bak adamlar ülkeden çekiliyor çalışana TAZMİNAT + 48 MAAŞ veriyor. Onur Air de Cankut gibi adamlarda bırak tazminatı mazminati insanların çalıştığı ayın, taaaa pandemi baslamadan 2020 ocak şubat maaşlarinin üstüne yatıyor. Devamını yazmayın hakaret etmek istemiyorum…

    Cevapla
  2. 3 yıl önce

    Tek kelime ile rezillik….

    Cevapla
  3. 3 yıl önce

    Sarı, ACT İşletme Başkanını arayarak bizden ayrılan pilotları almayacaksınız yoksa sizi boykot ederiz diyerek gözdağı veriyor. Yani ACT ‘ye giden pilotların işsiz kalmasını istiyor. Tabii bunu emir kulu olduğu ve gerçek bir kaptan olamadığı için talimatla yapıyor. Ekşi^nin kastettiği bu herhalde.

    Cevapla
  4. 3 yıl önce

    Bilal Bey soyadını tatlı yapsa ne olur.Kalite sözde değil özde olur.Bir Genel Müdür böyle açıklamalar yapabiliyorsa söylenecek tek söz yok.

    Cevapla
  5. 3 yıl önce

    Aycı Ramazan’a talimatla bu baskıyı ACT ye uygulatıyor, hızını alamayan Aycı Cizmeciyi arıyor rest diyiyor,ama Cizmeci poker surat resti görüyor ve .Sonucta Cizmeci her ucaktan 800.000$ fazla parayla ucakları DHL e kiralıyor.

    Cevapla
  6. 3 yıl önce

    Pilvak bir hata ilede olsada gerçekleri tüm açıklığıyla basın vasıtasıyla havacılık camiasına duyurmuş oldu,Şecaat Arz Ederken Merd-i Kıptî Sirkatin Söyler.

    Cevapla
  7. Bunlarda utanma yokki sayın İnan,THY benden ayrılan ve bana dava açıp kazanan pilotları dahi uçurmayacaksınız diye sözleşmeye şerh koyabilecek kalitede insanlar.

    Cevapla
  8. 3 yıl önce

    Pilvakın acemilikle yaptığı yol kazası THY nin olaylara nasıl yanlış baktığını ve nasıl ikili oynadığını bize göstermiş oldu.Mesaileri siz B.G önce görüşün ben talimat veririm nedemek,mDem böyle ciddi bir toplantın var Uçuş İşletmeden Sorumlu Genel Müd Yrd cını hazır tut, tutamadın sorunu dinle talimatını ver.Burda bize genel müdürcülük oynatma,makamını rezil ettin.

    Cevapla
  9. 3 yıl önce

    Aynı konu ile alakalı haberde “”Genel Müdür sıfatını taşıyan biri nasıl böyle açıklama yapar…“ diye yorum yapmıştım.Sefa Bey birçok tutarsızlığı göz önüne sermiş. Teşekkürler Sefa Bey, teşekkürler Pilvak.

    Cevapla
  10. 3 yıl önce

    Kaptanını haksız yere işten çıkarıyorsun, mahkeme gidiyor kazanıp işe iade alıyor.İşe iade yapmayıp tazminat ödüyorsun, bu da yetmiyor başka şirketlerle yaptığın anlaşmalarla benden ayrılanları mahkemeyi kazansa dahi işe almayacaksın diye sözleşmeye madde koyuyorsun.Bu ayıp size yetmezmi!!!

    Cevapla
  11. 3 yıl önce

    İşte kalitenin özü burada yatıyor.

    Cevapla
  12. Bu nedemek “””ACT ye geçen yada geçmek isteyen pilotların ileride hüsrana uğratabileceğini belirtti. Ne olursa olsun ACT tarzı şirketlerin sürekliliğinin uzun vadede tartışmaya açıl olduğunu söylemek istedi.””THY olarak sen yükünü taşıt resmi sözleşme yap arkadan tabiri caizse b.. at.İşte siz busunuz.

    Cevapla
  13. ACT beki biliyordu ancak bir daha karşısındaki kurumun kalitesini bizzat görmüş oldu.

    Cevapla
  14. 3 yıl önce

    Vakıf hangi misyon ile gidip genel müdür ile görüşmüş? Madem Simulatör ile ilgili bir talebin var, sadece o konu ile konuşursun. Diğer konularda konuşacaksan/dinleyeceksen üyelerin görüşünü aldın mı? Söylenenler hakkında iki kelime edebildin mi? Edemiyorsan bu konularda “bizim yetkimiz/ilgi alanımızda değil, üyelerin görüşünü almadık vb” deyip dinlemeyeceksin, bunlara ayarı verip göndermişler…Konuşulanlar da whats up gruplarında değil, düzgün şekilde yazılmış basın açıklaması ile bildirilir, tek kelime ile amatörlük, rezillik…

    Cevapla
  15. Yıllardır THY gibi bir dünya markası nasıl olurda kendi personeline algı yoluyla iftira atabilir diye düşündüm durdum.Kalite bu olunca şaşırmadım.

    Cevapla
  16. 3 yıl önce

    Hafızayı tazeleyelim; bir önceki THY Genel Müdürü Temel Kotil ne yapmıştı? A330 larla ilgili daha basında çıkmamamış ve kendisine bilgisi sızdırılmış habere basın açıklaması yapmıştı.Al birini vur ötekisine.

    Cevapla
  17. 3 yıl önce

    En azından mağdurlar için,dedikoduların önünü kesmek için elini taşın altına koyup birşeyler yapmaya çalışıyor.Sabri Duman ve arkadaşlarına yürekten teşekkür ediyoruz.

    Cevapla
  18. 3 yıl önce

    Pilvakın mistonununda zaten bu konular var, bu konuyu birde tutar üyelere sorarsa kendi kendine bürokrasi yapıp, kendini işlevsiz kılar Burda konu Pilvak ın basın açıklamasındaki tecrübesizliği ve esas olan THY yönetiminin iki yüzlüküğü, kindarlığı.

    Cevapla
  19. 3 yıl önce

    THY neden her ilişkide olduğu şirkete; KENDİSİNDEN AYRILAN PİLOTLARI, TEKNİK ELEMANI VE KABİN MEMURLARINI ALMAYIN !!! Diye şerh ya da protokol maddesi koyar ki ? İlerde ve pek yakında bu zihniyettekiler malum şekilde gidecekler. Bunların takipçisi olup; bu KİN KUSANLARA fazlası ile geri tepileceğine de umarım hazırlıklıdırlar. Malum: PANDORANIN KAPAĞI AÇILIYOR YAVAŞ YAVAŞ.Ekşili köfte sevenler el kaldırsın ! Ha bu arada ; KİMSE AYCI YI KALEME ALMAMIŞ NE HİKMETSE !! O da yakındır

    Cevapla
  20. 3 yıl önce

    Dindar nesil yetiştireceğiz diye geldiler, kibirle bakıp kindar nesil yetiştirip kin kustular.Ne demişler testi içindekini sızdırırmış.

    Cevapla
  21. 3 yıl önce

    Hain bunlar hain, kendileri sırça köşklerde yaşarlar, onlara bu imkanları sağlayan emekçilere mobing yapar, haklarını vermezler….

    Cevapla
  22. 3 yıl önce

    Yurtdışında pandoranın kutusu açılmış, bizde gererek yok bak, Pilvak THY nin kutusunu açı verdiiii.Bizlerin bilipte bazılarının konduramadığı sırlar ifşa oldu.İşte hayat böyle birşey personelin hakkını yer, hatta iftira atmaktan bile çekinmezsen bir gün gelir, yüzüne hakikatler Tokat gibi iner.Daha bunlar ufak tokatlar, unutmayın Allah adildir. NeXT.

    Cevapla
  23. Havacı arkafaşlar kumaş bu,bu kumaştan hiçbirşey olmuyacağını bir defa daha görmüş olduk.

    Cevapla
  24. 3 yıl önce

    THY Genel Müdürü Pilvak Başkanına basacak fırçayı, başkanda bir günah keçisi bulacak.Eeee pandoranın kutusu kapandımı? Gerçekler geçersiz kılınabildimi? Ya kalite?

    Cevapla
  25. 3 yıl önce

    Genel müdürlükte yıllar sonra tatilden dönen çalışanlara şuan açık büfe ikram yapılıyor. Dünde çorba ve sandvic ikramları başlamıştı. Uçucuların, tekniğin, kargonun vs. suçu ne hastalık kol gezerken her türlü riske rağmen ara vermeden çalışıp kesintili haksız maaşlarla bu evinde yatanlara bakmak mı? Bukadar çifte standart olmaz resmen çalışanlarla dalga geçiyorlar. Allah belanızı….

    Cevapla
  26. 3 yıl önce

    Haram zıkkım olsun.

    Cevapla
  27. 3 yıl önce

    Sen 2023 ü göremeyeceksin ki maaş ları o zaman düzeltiriz diye kendini avutuyorsun az kaldı geliyor gelmekte olan..

    Cevapla
  28. 3 yıl önce

    Bir toplantıyı üyelerine adam gibi aktaramayan bu acemi, bu çapsız, bu yetersiz, bu yeteneksiz PİLVAK yönetiminden ne bekleyebiliriz ki?

    Cevapla
  29. 3 yıl önce

    Aykuuut, burada da mı çıktın karşımıza? Her taşın altından çıkyorsun da bir haltı beceremiyorsun.

    Cevapla
  30. 3 yıl önce

    Baran beyin toplantısı hikaye. Görüşmek istememiş PİLVAKçılarla

    Cevapla
  31. 3 yıl önce

    yazının üstünden bir koca gün geçti, ne Ekşi’den ne de PİLVAK’tan tık yok. Demek ki yazılanlar doğru.

    Cevapla
  32. 3 yıl önce

    Bu PİLVAK yönetimi ile boş bulunup konuşmayın Ertesi gün internet sitesinde görürsünüz kendinizi.

    Cevapla
  33. 3 yıl önce

    Ülkede kıytırık belediyelere varıncaya kadar kayyum atanmayan yer kalmadı. Koskoca şirket parça parça internet sitelerinden satılıyor ses yok! Emekçilerin hakları haraç mezat satılıyor ses yok ! Kapalı kapılar ardında insanlık satılıyor ses yok ! Yüzlerce maaşa haciz konulmuş ses yok ! Çalışanlar sistematik bir şekilde şirkete düşman edilmeye çalışılıyor ses yok ! Ey dünya mazlumlarina ses olan Sayın Cumhurbaşkanımiz, kendi ülkemizde mazlum olduk neden hiç kimsede ses yok ?

    Cevapla
  34. 3 yıl önce

    THY Yönetimi şapkasını önüne koyup anket sonuçlarını dikkate alarak personeli kazanmaya çalışmadı, çalışmıyor. Onun yerine Anketi yapanları bulmaya çalışıyorlarmış. Sanki bulunca, işten atınca tüm sorunlar çözülecek mi? Ne komik. Bizler THY yönetimine web sitemizdeki ‘BİZE ULAŞIN’ formu ve onun altındaki GÖNDER düğmesi kadar yakınız. Bizi bulmak ulaşmak hiç de zor değil. Anket sonuçlarını yayınlamaya başlamadan evvel THY yönetimine anket sonuçlarını teklif ettik. Bakın sonuçlar burda alın bakın, bu konuyu aramızda halledelim hiç sosyal medyayı karıştırmayalım dedik. Sizlerden anket sonuçlarındaki başlıklara acil düzeltici tedbirler almanızı istiyoruz dedik. Eğer ilgilenmez dikkate almaz ve oralı olmazsanız o zaman sonuçları sosyal medyada yayınlayacağız dedik. Hiç aldırmadılar, oralı bile olmadılar. Biz de sözümüzü tuttuk. Zaten bu anketi dikkate alabilecek bir yönetim olsaydı, böyle bir anketi yapmaya gerek kalır mıydı?Not: Anket sonucu başlıkları arasında henüz yayınlamadığımız; Aidiyet, Liyakat, İyi Niyet, SHGM, Hava İş, Ekip Planlama, Eğitim Borçları ve Sağlık Müdürlüğü COVID 19 Önlemleri başlıklarımız var. Sırası ile Twitter hesabımızda ve web sitemizde yayınlamaya devam edeceğiz.

    Cevapla