featured

PİLOT VE TEKNİSYEN ARKADAŞLARIN DİKKATİNE! BU İNİŞ NORMAL Mİ?

Elime bir video geçti ve bu videoda THY’nin A330 unun bir inişi gösteriliyor. Bu inişle ilgili bir çok görüş sunabilmek mümkün.
Sizce bu iniş normal mi?
Normal değilse sorun nedir?
Sorun varsa nereye bakılmalı?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

47 Yorum

  1. 6 yıl önce

    Reversler ana dikmelerin ilk teması ile açılıyor yani havadayken açılması söz konusu değil. Sanırım inen pilot çok hassas bir iniş yapmak istemiş ve farkında olmadan temas eden ana dikmeleri tekrar pistten kesmiş. Ancak Reversler açıldığı için uçak tekrar hemen piste oturmuş.

    Cevapla
  2. 6 yıl önce

    Normal iniş

    Cevapla
  3. 6 yıl önce

    Soğuk havalarda hava yoğunluğu daha fazladır iniş hızında avantaj sağlar lakin pistin uzunluğu ve yağış durumlarında sert iniş ve reverse geri itiş inişe yakın kullamılıyormuş sağlıklı durma ve pisttençıkma riskini azaltmak

    Cevapla
  4. 6 yıl önce

    arkadaşalar yerden yükselen hava uçağı tekrar havaya itmiş bu da soğuk havalarda normal diye biliyorum. gerçi ben ne bir plotum nede havacıyım sadece prepard3d ve fsx gibi simulatorlerde uçuş yaparım realistic atyarları yaptığımda özellikle rusya havaalanlarında aynı bu sorunu yaşıyorum uçak vurup tekrar kalkı”yor bedne bunu soğuk havaya bağlıyorum..

    Cevapla
  5. 6 yıl önce

    İlk touchdown sistem tarafından algılanmış, kaptan reverser açmış ve reverser açılmış. Hız olarak uygun konfigürasyonda ise uçak, hard landing de olacağını sanmıyorum. Diğer uçaklarda var mı bakmak lazım ama, B737NG uçaklarında 10ft (yaklaşık 3 m) yükseklikte reverser açılabiliyor. Ayrıca havanın yağışlı, dolayısıyla pistin de ıslak olması sebebiyle uçakların biraz daha sert indirilmesi (tabii ki aşırı derece değil) tavsiye edilmekte.

    Cevapla
  6. 6 yıl önce

    Teker koymadan once reverse acilmaz.

    Cevapla
  7. 6 yıl önce

    Yazik siz de magazinsel sacma sapan haberler yapmaya basladiniz.

    Cevapla
    • 6 yıl önce

      gerzek herif bu haberin neresi magazin. Çok güzel bir haber bence. Her an karşılaşılacak bir durum için fikir tartışması yaşanıyor ve okurlar,pilotlar,teknisyenler habere büyük ilgi göstermiş. Magazin haber istiyorsan yatı seferlerinde yaşanan bel altı muhabbetleri sayfalarına taşıyan malum siteye bak.

      Cevapla
    • 6 yıl önce

      Gerzek babandır! hergele! inişin düzgün mü olduğunun tartışılacağı yer mi burası. Fdr kayıtlarına bakılır, anlaşılır. Bu tür yorumlar sadece amatörler tarafından zevzeklik olarak yapılır seni şarlatan. Herkese hakaret edebileceğini mi zannediyorsun seni şarlatan!

      Cevapla
  8. 6 yıl önce

    sonucu merakla bekliyorum.yani işin doğrusunu ama bugüne kadar çok landing seyrettim tekerlekler tamamen yerde olmadan motor kapağı açılan hiç görmedim burada biraz erken davranılmış gibi

    Cevapla
  9. 6 yıl önce

    Herkesin düşüncelerini ve ya bilgilerini okudum öncelikle teşekkür ediyorum. Amerika da öğrenci pilotum ve bu videoyu ilk seyrettiğimde merak edip öğretmenime sordum. Kendisi jetblue da çalışıyor over 25.000 saati var . Detaylı bir yazı hazırlayacağım dedi bunu sizlerle tabii ki paylaşacağım . Ama biraz daha somut ve kesin nedeni için ne söyleyebiliriz .
    Teşekkür ediyorum

    Cevapla
    • Yönetici 6 yıl önce

      Fırat bey çok teşekkür ederim. Değerli kaptan hocanızın görüşünü merakla bekliyorum.Sefa İnan

      Cevapla
  10. 6 yıl önce

    Bu iniş özelinde bir sıkıntı görünmüyor. Benzeri bir durumda en fazla olursa hard landing olur, fakat eğer reverser aktivasyonu için daha fazla parametre gerekirse bu sefer 1993 Lufthansa Varşova kazası gibi kazaların devamı gelirdi. Pas geçmekle ilgili yorumlar olmuş fakat bunun konuyla ilgisiz olduğunu düşünüyorum, çünkü uçak sekmese de reverser açılacaktı, yine pas geçme imkanı kalmayacaktı.

    Cevapla
  11. Normal inis, ellerine saglik

    Cevapla
  12. 6 yıl önce

    Tamamen normal

    Cevapla
  13. Piste girerken ani bir çöküş olmuş. Pilot sert inişi engellemek için hızlı toplamış. Çöküş durup düz tekrar lift oluşmuş. İniş normal. Değişken rüzgar, ısınma soğuma farkı gibi etkenler böyle şeylere neden olur.

    Cevapla
    • 6 yıl önce

      Sallama cengo :) değişken rüzgarla falan ilgili bir şey yok

      Cevapla
  14. 6 yıl önce

    Normal iniş diye birsey yoktur, emniyetli veya emniyetsiz iniş vardır.

    Cevapla
  15. 6 yıl önce

    300. Aircraft Erzincan-refahiye uçağı. İniş normal. Saygılar

    Cevapla
  16. kim ne derse desin seviyorum bu siteyi diğer siteler gibi magazine çok yer vermiyorlar. Biraz da her şeye burunlarını sokmasalar daha iyi olacak da

    Cevapla
  17. 6 yıl önce

    İniş normal…

    Cevapla
  18. 6 yıl önce

    Anladigim kadariyla radio altimeter 6ft sinyalini almis. Daha sonrada inis takimlari yere degmis ve tekrardan kalkmis o sirada LGCIU MLG touch bilgisi geldiginden RVDT sinyali EIVMU ya gonderiyor calismasi icin TRPV aciliyor daha sonrada TRPD reversi aktif ediyor olan bu. Pilotlar erken bile acmak istese gerekli sinyaller gelmeden reverse acilamaz

    Cevapla
  19. 6 yıl önce

    Bence sistem ana iniş takımları tam yere basmadan yani ana dikmeler den sensini almadan reverse müsaade etmemeli. Bir okuyucunun yaptığı yoruma göre dikmeler tam yere oturmadan pistte araç gereç görülürse Go Around yapılabilir mi?

    Cevapla
  20. Sefa bey tiyo vermişsiniz. Videonun hemen başında işaretlenmiş yuvarlak ve ok olmasa zor tahmin edebilirdik. Bu kırmızı yuvarlak oraya dikkat edin demek olduğundan dikkatler oraya çevrildi. Normal de herkes normal iniş derdi.

    Cevapla
  21. 6 yıl önce

    RA’ dan 6 feet altinda bilgisi
    LGCIU’den compress bilgisi(ilk anda
    5,6,7,8 no ‘lu tekerler basiyor)
    N2 devri %50 uzerinde bilgisi
    EIVMU’e Geldikten sonra her turlu yapistirir. Saygılar:)

    Cevapla
    • 6 yıl önce

      Arkadas reverse acilmasi icin tumunun olusmasi gereken durumlari tek tek siralamis eline sagilk.
      Bir ilave yapmak istiyorum; A330 da pitch trim actuator den dolayi bildiginiz uzere mlg de ilk once arkalar basacak sekilde boggie beam e konum aldirilir. ucagin havada inis takimlarinin acik oldugu pozisyonda arka lastikler degdigi anda proximity sensorun onunden target uzaklasir ve lojigin son sarti da lgciu araciligi ile yere temas olarak algilanir, gaz kollarindan da t\r komut verildiginden reverse acma gerceklesir. Bu durum gayet normaldir. Hatta bu video dan sonra sensorlerin yerini tekrar kontrol etmistim aynen boyledir.
      Tam yaklasmada, touch down oncesi kaptan yumusak inmek icin hafif gaz acip kapatmis olabilir bunun etkisi bi tik fazla gelmis olabilir ya da onundeki bir hava akimindan ucak touch down sonrasi tekrar hafif havalanip konmus olabilir diye dusunuyorum.

      Cevapla
  22. 6 yıl önce

    çok güzel ayrıntı. uçak LCA sanırım. ilk piste temastan sonra hafif bir bouncing var. syncrolock havada reverser açılmasını önleyen komponent. Benim yorumum teknik bir hata olmadığı yönünde. revers thrust kolları erken mi çekilmiş; olması gerektiği gibi mi? pilot arkadaşlarımıza bırakıyorum.

    Cevapla
  23. 6 yıl önce

    Uçağın iniş takımları yere oturmadan reversi açamazsınız kilitlidir. Burada ki yanlış iniş takımı hafifçe değip tekrar havalandığında reverse açılmış gibi görünüyor. Bu çok tehlikeli bir durum. Çünkü pilot uçağı tam yere oturtmadan pistet FOD görse gaz koluna dokunduğunda GA (Go Around) yapamayacaktır. Rapor edilesi bir durum söz konusu.

    Cevapla
  24. 6 yıl önce

    Tamamen normal.İnişte 10 feet radyo altimetre altında,neredeyse bütün airline uçaklarında reverser açılabilir. Orada açık gördüğünüz şey reverser kapağıdır. Reverser yüksek süratlerde,ıslak pistlerde çok etkilidir. O sebeple iniş teması ile açılması durma mesafesini (ıslak veya kontamine pistlerde) önemli ölçüde azaltıp,fren ısısını azaltır. Uçak düşük süratlere yaklaştıkça frenler daha etkili olur.

    Cevapla
    • 330 tipim yok ama 737 tayyaresinde dikmede mekanik bir pin shock absorber tam basınca bir valfi itekliyor tr açmak için sense veriyor.

      Cevapla
    • 6 yıl önce

      murtaza dünyadan haberin yok. hayat sana güzel

      Cevapla
    • 6 yıl önce

      Anlaşılan 737 yi oek bilmiyon.o dediğin ground spoiler açılabilsin deyi.

      Cevapla
    • Reverse durma mesafesini kısaltmaz! Sadece frenlerin daha fazla ısınmamasına sebep olur! O nedenle performans hesaplarına dahil bile edilmez. Auto brake reversin etkisiyle daha az fren yapar bu da frenlern ısınmasını engeller olan bu. Durma mesafesi değişmez. Bizzat simülatörde denedim!

      Cevapla
    • 6 yıl önce

      Reverser ıslak pistte durma mesafesini kısaltır. Etkilemez diyen arkadaş bu konuyu atlamış.

      Cevapla
  25. 6 yıl önce

    Teker yere değmeden trust reverse mi yapmış ?

    Cevapla
  26. Normal

    Cevapla
  27. 6 yıl önce

    Ana iniş takımları yere değmeden reverse thrust olabilir mi ?

    Cevapla
  28. 6 yıl önce

    bi sorun yok. sorun olsaydı uçak izin vermezdi, neticede airbüs. haber değeri yok. geçiniz…

    Cevapla
  29. 6 yıl önce

    İniş normaldir hocam. A330 da inişte spoiler ve thrust reverser açılması için radio altimeter ve landing gear compress ( boeing de weight on wheels) ikazı almak gerekir. Piste teker koymuş ve ilk anda shock absorver ilk sinyali göndermiştir. Radio altimeter da yere yakınlık için şart sağlamış görünüyor ki reverser lar açılmıştır.

    Cevapla
  30. 6 yıl önce

    Daha yere tam inmeden thrust reverser açmış.

    Cevapla
  31. 6 yıl önce

    Arkadaşın eline sağlık. Güzel iniş olmuş.

    Cevapla
  32. Taksi yoluna inmiş

    Cevapla
  33. 6 yıl önce

    thrust rev erken açılıyor

    Cevapla
  34. 6 yıl önce

    gordugum kadariyla zamansiz t/r acilmis gibi. cok havacilik bilgim yok ama tehlikeli bir hareket oldugununa eminim..

    Cevapla
  35. 6 yıl önce

    Tekerleri koymadan reverse acmis.Normal olmadigi kesin.

    Cevapla