featured

Pilot, uçağı yanlış havalimanına indirdi

Nepal Havayolları’na ait bir uçak dolusu yolcu, hayatlarının sürprizini yaşadılar. Uçuş ekibi neden uçağı yanlış bir havalimanına indirdi? Enlem ve boylamları mı karıştırdı? Onlara yanlış program mı verildi?
Nepal Hava Yolları’nın Twin Otter uçağı ile Salle havaalanına uçan pilot, görev saatleri uçuşun ortasında sona erince uçağı Nepalgunj havaalanında indirdi.

Programa göre önce Salle’ye ve ardından Nepalgunj’a uçmak için pilotun görev saati dolmuştu. Hikaye puslu bir Pazar sabahı başlıyor. 17 koltuklu Twin Otter’ın Katmandu’dan Rukum West’teki Salle havaalanına sabah 6:30’da hareket edecekti. Bir saatlik uçuşta on yolcu vardı.

Ancak sis ve şiddetli rüzgarlar kalkışı geciktirdi ve sabah 10:30’da Nepal Havayolları RA181 sefer sayılı uçuşunun iptal edildiğini duyurdu. Bunun nedeni, Salle havaalanının mükemmel görüş ve berrak gökyüzü ile açık olmasına rağmen, yedek-alternatif havalimanlarının kötü hava koşulları nedeniyle kapalı olmasıydı.

Alternatif havalimanları, acil bir durumda kullanılabilecek, planlanan varış noktasına yeterince yakın olan havaalanlarıdır. Havanın dakika dakika dalgalandığı ve uçuşların sadece görerek uçuş kurallarına göre yapıldığı Nepal’de alternatif bir havalimanı şart. Görerek uçuş kuralları, pilotun uçağın nereye gittiğini görmesine izin verecek kadar açık hava koşullarında kullandığı bir düzenlemedir.

Nepal Havayolları operasyon direktörü Deepu Raj Jwarchan Post’a verdiği demeçte, “Bu yüzden uçuşu iptal etmeye karar verdik ve yolcuları bilgilendirdik. Bütün yolcular daha sonra evlerine gitti. Ancak öğlen 12’den sonra hava düzeldi ve ülke genelinde neredeyse tüm havalimanları açıldı. Birikmeyi temizlemek için uçuşlara devam etmeye karar verdik. Uçuş ekibinden ve yolculardan havalimanına gelmeleri istendi. Ancak trafiğe takıldıkları için geç geldiler ve kalkış gecikti.

Kıdemli bir kaptan olan Jwarchan, “Uçuş, revize edilen programa göre yaklaşık iki saat sonra, öğleden sonra 2:58’de başladı” dedi.

Gecikmeler sonucunda kaptanın görevinin bitmesine sadece bir saat kalmıştı. Salle havaalanına ve ardından Nepalgunj’a uçması mümkün değildi. Böylece, daha iyi bir konumda olan Nepalgunj’a uçulmasına karar verildi. Kaptan, “planlı bir programdı,” dedi. Ancak revize edilen uçuş planı hakkında yolculara bilgi verilmedi.

Bir yolcu Aayushi Bam, Rukum’dan telefonla, “Tepelik bir bölge olan Rukum’a inme planımız vardı. İndiğimiz düz araziyi görünce şaşırdık. Havaalanında fotoğraf çekmeye başladığımızda, bir havayolu personeli bize Nepalgunj’da bir otel ayarladıklarını bildirdi. O zaman yanlış havaalanında olduğumuzu anladık” dedi. Nepal Havayolları yetkilileri, tüm yolcuların masrafları havayoluna ait olmak üzere bir otele yerleştirildiğini söyledi. Pazartesi sabahı Rukum’a uçtular. Sosyal medya, havayolunu tamamen yolcularını revize edilen planı bildirmemekle suçladı.

Düzenleyici, Nepal Sivil Havacılık Otoritesinin uçuş güvenliği departmanından bir yetkili, bir pilotun görev süresi sona ererse uçmaya devam etmesi için özel izin gerektiğini söyledi. “Uçuş görev süresi sona ererse pilot kesinlikle uçamaz.”

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir