Peru Savunma Bakanlığı ile Güney Kore arasında FA-50 hafif taarruz uçağına yönelik kritik bir anlaşma imzalandı. Anlaşma kapsamında, FA-50 uçağının 250 parçasının Peru’da üretilmesi planlanıyor.
Peru Savunma Bakanlığı’nın X platformunda yaptığı açıklamada, “Başkan Dina Boluarte, Bakan Walter Astudillo ile birlikte SEMAN Peru ve Korea Aerospace Industries (KAI) arasında ülkemizin FA-50 uçağı için havacılık parçaları üretmesine olanak sağlayacak ticari bir anlaşmanın imzalanmasına öncülük etti. Bu anlaşma ile savunma sanayimizi güçlendiriyoruz! Anlaşma sayesinde SEMAN Perú, 250 havacılık parçası üreterek yüksek üretim ve teknoloji standartlarına sahip bir üretim hizmet sağlayıcısına dönüşecek. Ayrıca, Peru Bakım Servisi’nin (SEMAN PERÚ SAC) aeroteknik kapasiteleri geliştirilerek ekonomik ve itibar değerinin artırılmasına katkıda bulunulacak.” ifadeleri yer aldı.
Buna ek olarak, Güney Kore merkezli savunma sanayii araştırmacısı Mason’a göre Peru’nun FA-50 uçaklarını tedarik etmesi ve 4.5. nesil savaş uçağı projesi olan KF-21 savaş uçağı programına katılması da muhtemel.
Güney Kore’den Tek Kişilik FA-50 Savaş Uçağı Projesi
Korea Aerospace Industries (KAI), FA-50 savaş uçağının tek koltuklu versiyonunu geliştirme planlarını Mart 2024’te açıklamıştı. Duyuru, yönetim kurulunun bu projelere toplam 90.9 milyar won (yaklaşık 68.8 milyon dolar) yatırım yapma kararının ardından geldi.
Air Recognition tarafından yapılan habere göre, bu hamle KAI’nin FA-50 savaş uçaklarını Polonya ve Malezya’ya ihraç etmesi ve ülkenin ilk yerli süpersonik savaş uçağı olan KF-21’in geliştirilmesi gibi son başarılarının ardından geldi. KAI, 2023 yılında satışlarında önemli bir artış yaşadı ve bir önceki yıla göre %37 artışla 3.8 trilyon wona (yaklaşık 2.88 milyar dolar) ulaştı.
KAI, FA-50’nin tek koltuklu versiyonunu geliştirmek için 35.6 milyar won (yaklaşık 27 milyon dolar) yatırım yapmayı planlıyor. Şirket, bugüne kadar tamamı iki koltuklu olan 138 adet FA-50 ihraç etti ve tek koltuklu versiyona yönelik talebi kabul etti.