Çin’in başkenti Pekin’de üç yıldır süren dev havalimanının inşaatı tamamlandı. Resmi açılış Komünist yönetimin kuruluşunun 70’inci yıldönümünden bir önceki gün yani 30 Eylül’de büyük bir kutlamayla yapılacak.
Dünyanın tek terminalli en büyük havalimanı olacak olan Pekin Daxing Uluslararası Havalimanı’nda inşaat işlerinin planlanan sürede tamamlandığı ve yüklenici şirketin kabul testlerini geçtiği açıklandı.
Toplam 4 kalkış pisti olan havalimanının tam kapasiteye 2025 yılında ulaşacağı ve yılda 72 milyon yolcu ağırlayabileceği belirtildi.
2040 yılına kadar havalimanına biri askeri amaçlı olmak üzere 4 kalkış pisti daha ilave edilmesi yolcu kapasitesinin yıllık 100 milyona çıkarılması planlanıyor. Tasarımcıları bu eklemeyle Daxing’in dünyanın en büyük tek terminalli havalimanı olacağını belirtiyor.
Zaha Hadid imzalı
Mimarisi 2016 yılında hayatını kaybeden Irak asıllı dünyaca ünlü mimar Zaha Hadid tarafından çizilen havalimanında Hadid’in ayırt edici tasarımlarından olan kıvrımlı formlar öne çıkıyor. Havalimanın altında şehir merkezi ve demiryolu ağına bağlantı sağlayan metro ve tren istasyonu bulunuyor.
17,5 milyar dolara malolan havalimanına demir ve karayolu bağlantıları da ilave edildiğinde toplamda 58 milyar doların üzerinde harcama yapıldı.
Dünyanın en büyük ikinci havacılık pazarı
Hayat standartlarının yükselmesi ile birlikte Çin havacılık pazarı da süratle büyümesini sürdürüyor. Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA) verilerine göre, halihazırda Amerika Birleşik Devletleri’nin ardından ikinci sırada olan Çin’in yıllık yolcu sayısında 2020’li yılların ortalarında ilk sıraya yükselmesi bekleniyor.
21 milyon nüfuslu başkent Pekin’in 2025 yılında iki havalimanıyla yılda 170 milyon yolcu ağırlayacağı tahmin ediliyor. 2017 yılında 600 milyon olan ülke genelinde yıllık hava yolcusu sayısının ise 2037 yılında 1,6 milyarı geçmesi bekleniyor.
(EURONEWS)
Dünya’nın en büyük havalimanını yaptık palavrası böylelikle bir kere daha çürümüş oldu. Adamlar ulaşımını,tren,metrosunu halledip havalimanı açıyor bizimkiler de seçim yatırımı için metrosu,treni olmadan yangından mal kaçırır gibi açıyor,çalışanlar ve yolcular sıkıntı çekiyor üstelik seçim de kaybediliyor !
Eh, “bizimkiler” açısından bakarsanız, “etme – bulma” kuralı geçerli. Daxing’i gerçekten çok merak ediyorum. Changi ve Hong Kong Havalimanlarını oldukça iyi bilirim; ancak bunlar “çok terminalli” tesisler. Bunların yanında “tek çatı altında büyük terminali” olan İstanbul Havalimanı’na güncel yegane rakip Daxing olacak. İstanbul Havalimanı terminali gerçekten çok büyük ancak inşaatta kullanılan malzemeler ve/veya işçilik kalitesiz. Daha şimdiden özellikle Gidiş katındaki yer kaplamalarında derin çizikler ve kırılmalar oluşmuş. WC’lerden, çeşitli nedenlerle, şikayetler var. Gidiş katına girmeden önceki açık hava alan ve en alttaki Servis Katı denilen alan ruhsuz, renksiz, tamamen peysaj yoksunu bir halde… Bu arada pist işletmesi de bir başka soru işareti… Daxing gelecekte 7 pistle 100 milyon kapasiteyle ulaşacakmış, IST ise 6 pistle 200 milyona??? Biri çok yanlış ama hangisi acaba?
Her işimiz gaz,palavra,masal,tribüne oynama o yüzden de bir adım ileri gidemiyoruz ama hala akıllanmıyoruz maalesef…Her an her türlü terör ve ekonomik krizin riskini yaşayan ülkemiz için yılda 200 milyon yolcu büyük bir hayal ve 6 pistle o hayalin gerçekleşmesi teknik olarak da mümkün değil ama sallamak serbest nasılsa yiyen çok.