featured

Pegasus Kazası İçin THY New York Uçağı Senaryosu

Trabzon Havalimanına İnişinin ardından pistten çıkarak deniz kenarında yamaca saplanan Pegasus Hava Yollarına ait yolcu uçağıyla ilgili tartışmalar sürüyor.

Kazaya ilişkin yorum yapan tecrübeli bir pilot, kazaya neden olabilecek ihtimalleri sıralarken, New York’ta pistten çıkan THY uçağınınkine benzer bir durumun yaşanmış olabilecğini ifade etti.
Pegasus Hava Yollarına ait uçağın Trabzon’da pistten çıkmasıyla meydana gelen kazayla ilgili olarak Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünün kapsamlı bir rapor hazırlayacağı belirtilirken, kazanın neden  meydana geldiğine ilişkin tartışmalar da sürüyor.
Gazete Habertürk’ten Gökhan Artan ve Enis Yıldırım’a konuşan ismini açıklamayan tecrübeli bir pilot, THY uçağının New York’ta pistten çıktığı kazaya benzer bir senaryodan bahsetti. Trabzon Havalimanına defalarca iniş yaptığını açıklayan tecrübeli pilot, ”Reverse (ters itme), uçağı durdurmaya yarayan, motoru tersine işleten durdurucu güçtür. New York’ta da THY uçağı pistten çıkmıştı. Onda kaptan yanlışlıkla reverse kapatacağım diye gaz kolunu tam ileri itmişti. Bu da öyle olmuş olabilir. Tam ileriye itildiği zaman uçak fırlar ve kayar. Çalışmayan veya daha az çalışan motor tarafına çeker. Hiçbir motor kendi kendine gaz açmaz. Reverse arızası da olabilir. Reverse kapatırken gazı full açmış da olabilirler.” dedi.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

2 Yorum

  1. 7 yıl önce

    Tecrübeli pilotmuş, sus adam sansınlar en iyisini sen biliyorsun zaten

    Cevapla
  2. 7 yıl önce

    İnişte motor freni görevi yapan reverser açıldığında (reverser açık durumda iken) gaz vermek için Reverser Kolu daha fazla geriye çekilerek motor devri/thrust, dolısıyla frenleme gücü artırılır. Reverser açık iken motora normal takat vermek için reverser açıkken gaz kolu ileriye verilemez. Reverser sisteminde bunu önleyen bir kilit sistemi mevcuttur. Ancak reverser kapatıldıktan sonra bu kilit sistemi açılır, bundan sonra gaz kolu ileriye itilerek Forward Thrust sağlanabilir.

    Cevapla