featured

ONUR AIR SEFİLLERİ OYNUYOR

ONUR AIR SEFİLLERİ OYNUYOR
Bir zamanların en popüler özel havayollarından biri olan Onur Air girdiği mali dar boğazdan bir türlü çıkamıyor. Cankut Bagana’nın senelerdir satacağım diyerek piyasa arayışına girip sonra vazgeçtiği bu şirketimiz, sonunda hepimizin bildiği gibi İranlı  iş adamı Babek Zencani ye satılmıştı.
Reza Zarrab’ın (Rıza Sarraf) ortağı olarak bilinen ve İran devletini 2.8 milyar dolar dolandırmak suçlamasıyla idam cezasıyla yargılanan İranlı iş adamı Babek Zencani’nin yurtdışındaki malvarlığına el koyan İran, 2013’de 250 milyon dolara Onur Air’i alan İranlı Mehdi Şems ile Türk vatandaşı Kudret Tuncel’in aslında Babek Zencani’nin yedieminleri olduğunu savunarak, havayolu şirketinin tamamının Şems’e dolayısıyla devlete ait olduğu iddiasiyla Türkiye’de bir dizi dava açtı.
Mahkeme, dava sonuçlanana kadar Onur Air’in hisse devri için Kudret Tuncel dışında diğer ortağın izninin gerekli olduğu yönünde tedbir koydu. Böylelikle hisse satışı Şems´in iznine bağlandı. İran devleti de tarihinde ilk kez Türkiye’de özel bir şirkete karşı dava açmış oldu. Dava dilekçesinde, 9 Ocak 2015 tarihinde imzalanan bir sözleşmeyle Kudret Tuncel’in, kağıt üzerinde kendisine, ancak gerçekte Babek Zencani’ye ait olan on milyonlarca dolar bedelindeki hisselerin tamamını bedelsiz olarak şu andaki sahibi Cankut Bagana’ya devrettiği de iddia ediliyor.
İran Petrol Bakanlığı tarafından İstanbul’da açılan davalardan birinde, 9 Ocak 2015 tarihinde imzalanan bir sözleşmeyle Kudret Tuncel’in, kağıt üzerinde kendisine, ancak gerçekte Babek Zencani’ye ait olan on milyonlarca dolar bedelindeki hisselerin tamamını bedelsiz olarak Cankut Bagana’ya devrettiği öne sürüldü. Yasal olarak bu hisse devrini yapabilmesi için Mehdi Şems’ten izin alması gerektiğine dikkat çekilen dava dilekçesinde, Cankut Bagana’nın, şirketten alacağı olduğunu öne sürerek Kudret Tuncel’in hisselerini “Bila Bedel” (Bedelsiz) olarak satın aldığı iddia ediliyor. Dava dilekçesinde, Kudret Tuncel’in bu satış işlemini diğer ortak Mehdi Şems’in izni olmadan yaptığı belirtilerek, “Bu nedenle taraflar arasında imzalanmış sözleşmeler hükümsüzdür” denildi.
Onur’un hisse  satışına tedbir
Dava dilekçesinde, Onur Air’in 24 Nisan 2015 tarihli genel kurul toplantısında, şirket sözleşmesinin 6. maddesinde yer alan “hissedarlardan hiçbiri yönetim kurulunun ve diğer ortakların iznini almadan, hissesini hissedarların dışında kimseye satamaz” ifadesinin yönetim kurulu başkanı Hamit Cankut Bagana tarafından Mehdi Şems’in yokluğunda değiştirdiğini belirtilerek, “Onur Air’in diğer hissedarı olan Hamit Cankut Bagana, Mehdi Şems’den izin almaksızın hem Onur Air’deki hem de Onur Air’in hissedarı olan Ten Tour’daki bütün hisselerini satmayı planlamaktadır” denildi.
İstanbul’da görülen davanın Eylül ayında görülen duruşmasında, mahkeme, Onur Air’in 24 Nisan 2015 tarihli genel kurulunda, şirket sözleşmesinin 6. maddesinde değişiklik yapılması yönünde alınan kararların yürütülmesinin durdurulmasına yönelik tedbir kararı aldı. Bu da Onur Air’in, Mehdi Şems’in rızası olmadan hisse devri ya da satışı yapamayacağı anlamına geliyor.
İran’da Şems de yargılanıyor
İran devletini 2 milyar 800 milyon dolar dolandırmak suçlamasıyla Tahran’daki Devrim Mahkemesi’nde yargılanan İranlı işadamı Babek Zencani’nin yargılandığı davanın Ekim ayının başındaki ilk duruşmasında, savcı, Zencani’nin “İran dışındaki ülkelerdeki tüm mallarına, hatta Zencani’nin sahte bir şekilde başka kişilere devredilen mallarına bile İran İslam Cumhuriyeti’nin çıkarları doğrultusunda el konulmasını talep ediyorum” demişti. Duruşmada Zencani ve beraberinde yargılanan iki eski ortağı H.F.H. ve M.SH hakkındaki iddianameyi okuyan Savcı vekili, aynı zamanda İngiliz vatandaşlığı olan İranlı işadamı M.SH’nin Türkiye’de Onur Air Havayolu şirketinin hisselerini satın almak için İran’ın petrol parasından 235 milyon dolar harcadığını söylemişti. İddianamede isminin baş harfleri M.SH olarak geçen kişinin Mehdi Şems (Shams) olduğu belirtildi.
Yılan hikayesine dönen ve bir türlü sonuçlanmayan bu davalar sürerken Onur Air’in mali krize girdiği ve planladığı Çin operasyonunu yapamamasının yanı sıra pilotların bacak paralarını ve tekniğin mesailerini bile ödeyemez hala geldiği duyumları sıklaşmaya başladı. 
Bu dar boğazdan çıkmaya çalışan Onur Air’in bir bankaya 60 Milyon dolarlık kredi onaylatmasına rağmen teminat gösteremediğinden bu krediyi alamadığı söylenmekte.
Bu arada yine Onur Air Genel müdürü Teoman Tosun,un yaşanan bir dolu aksaklıklardan kaynaklanan olumsuz koşullar nedeniyle  şirketten istifa edeceği söylentisi bize kadar yayıldı.  
Onur Air’in bu katakulli işlerden bir an önce sıyrılması ve güçlü bir finansal yapıya kavuşması, ülkemizin havacılığından bir yıldızın daha kaymaması için önemli. Aksi takdirde zaten işsizlikle bocalayan ülkemizde,  bir havayolu şirketinin her geçen gün kan kaybetmesi son derece üzücü neticeleri de beraberinde getirecektir. En önemlisi de Onur Air’de çalışan havacı arkadaşların olası bir kötü durumda mağduriyetleri olacaktır. Düne kadar Onur Air de hiç rastlamadığımız, çalışanların maaş ve mesailerini alamama sorununun uzun zamandır devam etmesi ve tarihi rötarlar bu şirketimizin düştüğü dar boğazı gösteren önemli bulgulardır.
Onur Air ve Cankut Bagana’nın bu zor günleri arkada bırakıp şirketi eski güzel günlerine geri götürmesini umar ve dileriz.
AirlineHaber
 
 
 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

17 Yorum

  1. 7 yıl önce

    Ben daha açık yazayım. Nezaket elbette desturumuz ancak Cankut Bey artık bu şirketi 25 yaşına getirin. Şirketin evrakları 25 ama personeli en fazla 2-3 yaşında. Allah sizi koruyor bu konuda da ( uçuş emniyeti) çok uyarıldınız. Bu şirket bir kaza yaparsa sizi uyaranlar mahkemelerde aleyhinizde tanıklık ve bilirkişilik yapacak haberiniz olsun. Şu anda şirket koridorlarında yalançı , dolandırıcı, hortumcular hala dolaşıyor, sağda solda Onur Air in ortağı olduğunu söyleyen sansarlarla tanışıyoruz . Kendinize ve şirketinize bir çeki düzen verin
    A birşey daha : şirkette her isimden çok var ama Bagana soyadlı kimse yok
    DİKKAT

    Cevapla
  2. 8 yıl önce

    Cikarilan personelin tazminat paralari bile mayis ayinda baslamak uzere 4-5 taksite bolunuyor bu mu sirketi kurtarmak

    Cevapla
  3. 8 yıl önce

    Onur air batabilir ama onur teknik yasar,sabena da oldugu gibi,ama su anda sirketin yukunu tasiyan sukru bey ve ilkin can haric diger yoneticiler ozellikle fetocu diye thy den atilanlarin ayiklnmasi kaydiyla’,thy teknik cokmus durumda oldugu icin iyi bir yoneyimle onur teknik parlar

    Cevapla
  4. 8 yıl önce

    ya bağzıları yazmış aşağıya içhatlar full diye kesin onur air çalışanı yahu yapmayın etmeyin arkadaş fabrikadan ilk çıkan 321 sizde değilmi okadar eski uçaklarınız allaha emanet gidiyorsunuz tek kazandığınız şey kaptanlarınız gerçekten çok iyi

    Cevapla
  5. Turkiye öncülük ederek yerli uçak yapmazsa.on tane havalanıda yapsanız istanbula, biz havamızı almaya devam amerikanin boingi avrupanin airbusu büyüdükce büyür!!!!! Her eve bayrak asmakla konuşmaktan iş yapamayan ferasetsiz.dirayetsiz yöneticilere……

    Cevapla
    • YAHU SEN UÇAK YAPSAN KİME SATACAKSIN KİM ALACAK İLK ÖNCE PAZARI BUL HANGİ EKİPLE YAPACAKSIN BİR DEFA AİBUS DAHİ MOTORU ABD DEN ALIYOR

      Cevapla
  6. 8 yıl önce

    Onur Hava Yolları’nın seyahat ettiğim çok pişmanım valizim kayboldu ve bütün eşyalarını çalmışlar bunu Onur Havayolları şirketi yaptı şikayetçiyim lütfen bilet alırken bir kere değil iki kere düşün

    Cevapla
    • 8 yıl önce

      Milli ucağimiz nerede?? Akp nin umrunda değil.

      Cevapla
  7. 8 yıl önce

    o kadar doğru yazmışsınız ki…çalışanlar mutsuz,kokpit ekibinin mayıs ayından beri uçuş paraları ödenmiyor,uçaklara temizlik hizmeti alınmamaya başladı uçaklar leş gibi,yolcu zaten ücretli ikramdan şikayetçi,bütün uçuşlar gecikmeli,uçuş ekipleri 2 gün sonrasına bile program yapamıyor,her gün uçuşlar değişiyor….

    Cevapla
  8. 8 yıl önce

    Çin uçuşları ülkemizde yaşanan terör olayları sonrası Çin hükümeti tarafından koyulan Türkiye ye seyahat yasağı sebebi ile başlayamadı. Sanıyorum yasak 2-3 ay daha sürer.

    Cevapla
  9. 8 yıl önce

    İyi, kötü; 1992 yılından beri uçuyor bu şirket. Bir sürü badire atlattı ama yıkılmadı. Bence bir çaresini mutlaka bulacaklardır. Biraz çirkin ve taraflı bir başlık olmuş ve size yakışmadı.

    Cevapla
    • Yazar 8 yıl önce

      Cevap
      Dost acı söylermiş. Görünen manzara maalesef benim yazdığım gibi.Yazdığım bilgilerden yanlış olanı söyleyin size cevap vereyim. Temenni olarak bu şirketimizin eski iyi günlerine dönmesini zaten diledim. Mali kriz içinde olması ve 60 milyon dolar gibi bir rakama karsın teminat bile gösterememesi sizce normalmidir?

      Cevapla
      • 8 yıl önce

        Sizin gibi Havacılığın nüktedanı olmuş bir insanın böyle bir yorumla şirketin mali portresi hakkında yazı yazmasını ve bu yazıyı yazarken de Türkiye’nin geçtiği bu zor dönemde yapıcı olmanız gerektiğini bir kez daha hatırlatıyorum yazdıklarınız doğru olabilir Ama koca çınar bir iki darbeyle yıkılmaz aklınızda bulunsun biz bu şirkete sahip çıkarız evvelAllah

        Cevapla
        • 8 yıl önce

          Aynn kardesim sana katiliyorum. Ben bir acenta olarak yolcularimi Onur Air’e vermeye devam ediyorum’ki ayakta kalabilsin ;)

          Cevapla
  10. 8 yıl önce

    Bütün iç hatları full yolcu nasıl sefil oluyorlar.Karalama yapma yapıcı eleştiri yap…

    Cevapla
  11. 8 yıl önce

    koca şirket pis işlerin elinde kan kaybediyor. Havacılık Türkiye’de iyi durumda değil

    Cevapla
  12. 8 yıl önce

    Sefa bey Hamdi Topçu bu işin neresinde. Danışmanlık yapıyor desem olmaz. Çünkü orada Cankut vebtromannbeyler onu cebinden çıkarır. Bir para babası bulup sizin tabirinizle katakulli yaparak şirkete el koymaya çalışıyorlar sanırım.

    Cevapla