Onur Air, turizmde iyileşme sinyalleri ve talepte artışla Ağustos’tan itibaren filoya 6-7 Airbus uçağı daha katacaklarını açıkladı.
Onur Air Genel Müdürü Teoman Tosun, havacılık sektöründe sıkıntılı geçen 2016’nın ardından
iyileşme sinyallerinin gelmeye başladığını belirterek; talepteki artışla birlikte filoyu büyütme planları yaptıklarını, Ağustos ayından itibaren 2018 sonuna kadar 6-7 adet Airbus uçağı daha filoya katacaklarını söyledi.
Özellikle Ortadoğu bölgesinden, ortaklık için kapılarını çalanlar olduğunu belirten Tosun, Onur Air’in yapısına uygun bir yatırımcı olması halinde hisse satışına da sıcak baktıklarını ifade etti.
Reuters ile yaptığı söyleşide Tosun, nisan sonu verilerine göre havacılık sektöründeki iyileşmenin gözle görülür seviyeye geldiğini belirterek, “Yolcu sayısında eksi 4’lerden sıfır
noktalarına geldik. Özellikle Rusya pazarını geri kazanıyoruz. Son verilere, taşınan yolcu sayıları, doluluklara ve açılan hatlara baktığımızda ümidimiz daha da arttı. 2017’de 2016’dan
daha iyi sonuçlar elde edeceğiz. 2018’in daha da iyi olacağını umuyorum.”
DHMİ verilerine göre, nisan sonu itibarıyla Türkiye genelinde yolcu sayısı yüzde 0.1 artışla 50.2 milyon oldu. Turizm Bakanlığı verilerine göre de Türkiye’ye gelen yabancı ziyaretçi sayısı nisanda yüzde 18.1 artarken; ilk dört ay itibarıyla yüzde 1 yükseldi.
Avrupalı turistlerde de bir iyileşme beklendiğini belirten Tosun, “Avrupalıların bir Türkiye alışkanlığı var. Fiyat-kalite unsuru da göz önüne alındığında Avrupalının da yavaş yavaş
döneceğine inanıyorum. Son göstergeler de öyle. Thomas Cook gibi büyük turizm şirketlerinin iptalleri yavaş yavaş geri dönmeye başladı, iptallerden vazgeçmeye başladılar” dedi.
Havacılık sektörünün geçen yıl yaşadığı zorlu dönemde Onur Air olarak dört uçağı elden çıkardıklarını belirten Tosun, “Ancak 2017 Ağustos itibarıyla yeniden uçak alım planı yapmayı
başladık. Bunu da hızlı bir şekilde yapacağız” dedi ve ekledi: “Filomuza iki tanesi büyük gövde, çift koridor olmak üzere 6-7 uçak daha ilave edebiliriz. Hepsi Airbus olacak. 2017 Ağustos’ta başlayıp 2018’de de devam edeceğiz.”
Önce kiralanıp sonra satın alınacak
Uçakları önce kiralayıp sonra satın alma yoluna gideceklerini belirten Tosun, “Uçakları kiralayıp, lease dönemleri bittiğinde satın alma yönünde bir politika izliyoruz. Daha ziyade ikinci el uçak kiralıyoruz, fabrikadan teslim uçak almaya gitmiyoruz. Onların teslim süreleri uzun. Daha hızlı
hareket etmek için böyle bir yol izliyoruz” dedi. Haziran ayında filodaki iki uçaklarının lease sözleşmesinin biteceğini, onları da satın alacaklarını belirten Tosun, böylece filodaki 24 uçaktan 14’ünün Onur Air’in kendi malı olacağını ifade etti.
Tosun’un verdiği bilgiye göre, mevcut durumda Onur Air’in filosundaki 24 uçağın 10’u yurtdışında wetlease operasyonlarında kullanılıyor. Şirket, sekiz uçağı ile Suudi Arabistan Havayolları ile yapılan anlaşma çerçevesinde personeli ile birlikte (wetlease) diğer ülkelerden Suudi Arabistan’a hac ve umre yolcusu taşıyor. Onur Air, iki uçağını ise wetlease olarak kiraladığı Zagrosjet adına Erbil uçuşlarında kullanıyor.
Tosun, “Sekiz adet büyük gövdeli uçağımız ile yıl boyunca Suudi Arabistan Havayolları’nın hac ve umre işlerini yapıyoruz. Suudiler bize ‘2-3 uçak daha ilave edin’ diyorlar. Irak’takiler de bir uçak daha istiyorlar. Biz de kendi tarifeli hatlarımıza ilaveler yapacağız. Dolayısıyla artan talep filoyu büyütmeyi gerekli kılıyor.”
Turizmdeki düşüş döneminde tarifeli dış hatları biraz azalttıklarını söyleyen Tosun, “Münih, Frankfurt, Stuttgart, Viyana gibi noktaları durdurduk. Bunlar talebe bağlı geri gelebilir. İç hatlardaki büyüme de çok dinamik. Günde 5-6 sefer yaptığımız İzmir, Antalya, Adana, Trabzon gibi yerlere frekans sayımızı Ağustos’tan itibaren 10’a çıkarmayı düşünüyoruz… Çin’e de bu yıl içinde sefer düzenlemeye başlayacağız. Dolayısıyla uçak ihtiyacı artacak” diye konuştu.
Tosun’un verdiği bilgiye göre, Onur Air’in doluluk oranı iç hatlarda yüzde 90’a, dış hatlarda yüzde 75’e yakın seyrediyor. Düşük maliyetli hava yolu şirketi olarak konumlanan Onur Air, 2016’da tarifeli ve tarifesiz olarak 5 milyon civarında yolcu taşırken, cirosu 1.5 milyar lira seviyesinde gerçekleşti.
Yabancı ilgisi
Türkiye’nin coğrafi konumu ve transit noktası özelliği ile Türk havacılık şirketlerine yabancı yatırımcı ilgisi olduğunu da belirten Tosun, “Türkiye çok iyi bir aktarma noktası. Türkiye’de kurulu, belli bir noktaya gelmiş havayollarına her zaman talep var. Bize de geliyorlar, konuşuyoruz. Alıcıların çoğu tüm dünyada olduğu gibi Ortadoğu’dan” dedi ve ekledi: “İlgi oldukça fazla. Zaman zaman görüşüyoruz. Yatırımı sağlam, bizim prensiplerimizi anlayabilecek bir yapıda ortak bulursak hisse satabiliriz. Yapımıza uygun ve bizi daha iyi noktalara getirebilecek yatırımları yapabilecek bir kapasite bulursak değerlendiririz.”
3 Yorum
- Yorumların Sıralanışı
- Yeniden Eskiye
- Eskiden Yeniye
Önce personelinden çaldığı emek paralarını ödesin, diğer şirketler personel alımı yapsa bir kişi durmaz bu şirkette
kesin birilerinin eskileridir zaten filosunda fabrikadan ilk çıkan 321 ler yokmu onur air ın ? yine hurdaya çıkmaya yakın olan uçakları alırlar :)
Onur air yillardir takibimde
1999 Model Airbus kullaniyorlar ve Insan Canini hice sayiyorlar
Daha 2 Hafta önce uctum Istanbul-Düsseldorf seferi ucus rahatti ama Ucak cok eski pis ve daganik