2016’da eğitime başlayan Antalya’daki Aksu Uçak Bakım Teknolojisi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin bahçesinde okul müdürü tarafından konulan uçak dikkatleri çekti. Türkiye’nin ilk tematik lise ve proje okulunun müdür Haldun Çevik, öğrencilere uygulamalı eğitim verebilmeyi amaçladıklarını söyledi.
Hürriyet’ten Esra Ülkar‘ın izlenim haberi şöyle:
Lisenin müdürü Haldun Çevik, öğrencilerin sadece teorik olarak değil, uygulamalı da öğrenmesinin daha faydalı olacağı görüşünde. Bunun için sektörle bağlantılar kuruyor, yazışmalar yapıyor. Okula kazandırdığı iki uçak, bir tır dolusu malzeme, Kıbrıs Barış Harekatı’nda kullanılmış bir uçak motoru da bu düşüncenin ürünü.
Tabii bu kolay olmuyor. Çevik defalarca İstanbul’a gidiyor, üç kere eli boş dönüyor, ama pes etmiyor ve sonunda başarıyor. Yakında Türk Yıldızları’nın uçak motorunu da okula kazandıracak.
Bu açık okula çıkıyor
Okula girdiğinizde ilk olarak uçağın içinde veliler için oluşturulmuş bekleme salonu çıkıyor karşınıza. Yolcu koltukları ve pencereleriyle, uçakta bekliyorsunuz hissi uyandırıyor. Müdür Çevik, uçağı ve okula kazandırılma hikâyesini şöyle anlatıyor:
“2011’de Almanya’dan havalanan uçak, Antalya’ya geldiğinde sağ iniş takımları kırılıyor ve kanadın üzerine iniyor. İçerisindeki 196 yolcu ve mürettebat hiçbir zarar görmüyor. Ancak uçak bir daha kullanılamıyor. O günden sonra Antalya Havaalanı’nda duruyor. Bize gelmeseydi, restoran yapılacaktı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun ve bir hayırseverin desteğiyle okula kazandırdık. Biniş merdiveni de Turkish Technic’in hediyesi. Uçağı üçe bölerek müze, kütüphane ve sinema salonu olmasını planlıyoruz. Proje hazır.”
Apoletli üniforma
Her yıl 90 öğrenci giriyor. Kızlar, erkeklere oranla az ancak okul yönetimi sayının artacağı görüşünde. Üniformalar da dikkat çekici; 9’uncu sınıfların omuzlarındaki apolette bir, 10’larda iki uçak bulunuyor. Başarılı olanlar ödül olarak uçuş okuluna yollanıyor. Hiç uçağa binmeyenler ilk yıldan bu deneyimi yaşıyor. Telefonun yasak, kitap okumanın zorunlu olduğu lise, yüzde 70 sınav, yüzde 30 mülakat puanına göre öğrenci alıyor. Çevik, öğrencilere “Hayalinde uçak var mı?” diye sorduklarını belirterek, şunları kaydetti:
“Pilot, uçağı yapan olacağım diyenleri seçtik. Elemek zordu. 1000’e yakın başvuru oldu. Mesleki anlamda rekor bizde, 478 tavan puanla öğrenci aldık. Türkiye’deki birçok fen lisesine denk bir puan. Drone kulübümüz var. Yakında kendi drone’larımızı da uçuracağız. Fransa’dan bir okul, 1.5 yıllık olmamıza rağmen bizde staj yapmayı teklif etti. Sun Express tatilde çocuklarımızı Almanya’ya götürecek. Frankfurt’ta Lufthansa Havayolları’nın bakım ambarlarını gezecekler.”
Öğrencileri anlatıyor
Ali Buğra Büyüktatlı (10. sınıf): Uçaklara ilgim vardı. Teknik işlerle uğraşmaktan da hoşlandığımdan bu liseyi tercih ettim. Uçak simülatörü yaptım, bilim fuarında sergilendi. Onu Antalya üzerinde uçuyor gibi yapmak için çalışıyoruz.
Kemal Çalışır (10. sınıf): Rehber öğretmenim bu okulu söyledi. Bahçesinde uçak olunca heyecanlandım ama tutmaz dedim. İlk tercihimdi. Uçak mühendisi olmak istiyorum. Daha önce uçağa hiç binmemiştim. 9’uncu sınıfta helikopterle uçtuk, çok güzeldi. Hala ilk günkü gibi heyecanlıyım.
Havvanur Sarıcı (9. sınıf): Bu okulu çok istiyordum, ailem de lisenin geleceği olduğunu anlayınca ikna oldu. 478 puanla girdim. Uçak mühendisliği okumayı düşünüyorum.
Türk İş Teknik ?? Bu bizim turkish technic mi acaba ? Yoksa yeni bi sendika felan mı?
Redaktör hatası mı yoksa gerçekten müdür öyle mi söyledi merak ettim.Bakım ambarınedir yahu,bahsedilen şeyin adı bakım hangarıdır.
evet bahsedilen kazayı hatırlıyoruz ayt hv.limanında inişte olmuştu.b737.400 uzun bir süre apronda yattı.şimdi böyle bir işte kullanılması iyi olmuş.gençlerin ufkunu açar.uçağı havada görmek yerine ona yerde dokunmak çok ayrı şeylerdir insana çok değişik duygular katar.zaten bu bir sevgi ve aşktır bu işi sevmeyen yapamaz zorluklarına katlanamaz.ayrıcada büyük sorumlulugu olan bir iştir her yolcunun güvenliği emniyetli bir uçuş yapması piste sağ salim teker koyması.işte bu meslekte unutulmaması ve kutsallığını ortaya koyan şeydir.