Türk Silahlı Kuvvetleri ihtiyaçlarını karşılamak üzere başlatılan Milli Muharip Uçak (MMU) Projesi ile Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterinde bulunan ve 2030’lu yıllardan itibaren kademeli olarak devreden çıkartılması düşünülen F-16 uçaklarının yerini alabilecek yurt içi imkân ve kabiliyetler ile tasarlanan TF-X’in prototipi ilk kez Paris Airshow’da tanıtıldı.
Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ), Hava Kuvvetleri Komutanlığının harekat isteklerine cevap vermek için MMU geliştirme çalışmalarını hızlandırarak sürdürüyor.Bu çalışmalar kapsamında ortaya konulan MMU’nun birebir ölçülerdeki modeli, ilk kez dünyanın en önemli havacılık organizasyonlarından Paris Airshow’da sergilendi.
MMU Projesi ile Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterinde bulunan ve 2030’lu yıllardan itibaren kademeli olarak devreden çıkarılması düşünülen F-16 uçaklarının yerini alabilecek yurt içi imkan ve kabiliyetlerle tasarlanan modern uçaklar üretilecek.
Projeyle yeni nesil bir uçakta olması gereken düşük görünürlük, dahili silah yuvası, yüksek manevra kabiliyeti, artırılmış durumsal farkındalık ve sensör füzyonu benzeri teknoloji alanlarındaki çalışmalar sonucu Türkiye’nin 5. nesil bir muharip uçağı üretebilecek altyapı ve teknolojiye sahip ülkeler arasında yer alması hedefleniyor.
MMU Projesi’nde ilk etapta 6 geliştirme hava aracı üretilecek. Daha sonra eklenecek yeni araçlarla uçak seri üretime hazırlanacak. Seri üretim aşamasına kadar 400 adetlik uçak siparişine ulaşılması öngörülüyor.
Proje ortağı olmak isteyen ülkelerle de çeşitli düzeylerde görüşmeler yürütülüyor. Söz konusu ülkeler aynı zamanda uçağın potansiyel alıcıları olarak değerlendiriliyor.
Paris Airshow’da sergilenen TF-X ve Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ), Genel Müdürü Temel Kotil’in açıklamaları:
https://youtu.be/I58gQmep1Zc
temel’in kendisi ‘henüz uçak,helikopter,motor gibi şeyleri tamamıyle yerli olarak yapabilecek düzeyde değiliz o yüzden yabancı tedarikçilerle ortak çalışmalar yapacağız’ diye itiraf etti hala milli muharip uçak deniyor. helikopter dediler sikorsky’den lisans aldıkları ortaya çıktı,atak dediler gövde italyan,motor,elektronik sistemler amerikan,tank dediler gövde kore motoru alman ama almanya motor vermediği için o proje durdu. uçak motoru için ingilizlerle anlaşıldı. kendisi tusaş bütçesinin 150 milyon tl olduğunu söyledi. f 22 raptor proje bütçesi 200 milyar dolar bu arada ! bu parayla bunlar yapılabilir mi? biz hangi teknolojik aleti patentle icat etmişiz ki bunları üreteceğiz? bunların yapılmasına tabii ki kimse karşı değil ama eğitim kalitemiz,ekonomimiz ortada göz göre göre milli,yerli bilmem ne denilerek yalan söylenmesi doğru mu? ondan bundan makine,ekipman,alet,edevat,teknoloji,parça,ham madde,ekran,radar alıp birleştirip yapmak yerli ve milli oluyorsa durmak yok yola devam !
bizim.millet anlamaz orada burada video izleyerek galeyana gelen cahiller surusu bir coguu.. atomu parcaladik sonra tekrar birleştirdik deseler inanacak cikar.
Bir maket/mockup tabi ki çok bir anlam ifade etmez (nitekim İran da bir 5. nesil savaş uçağı maketi sergilemişti, herkes çok güldü). Ama, bir takım siyasilere ve partilere kızıp bunlara veriştirmek için TAI gibi firmalarımızı karalamayalım. Tusaş bütçesi dediğiniz 150 Milton TL Tusaş’ın 3 ay personel maaşını ödemez (şu anda 8000 civarında olması lazım). 2018 cirosunun 1.43 Milyar Dolar olduğu açıklandı. Öte yandan TAI şu anda f35 gövdesinin üçte birini (orta gövdeyi) tek başına üretiyor, o makette gördüğünüz gövdeyi üretememesi düşünülemez. Savunma sanayinde yetkin, kendini kanıtlamış çok sayıda firmamız var. Bir çok konuda lambur lumbur gidiyor olabiliriz ama savunma sanayi böyle değil. Millet ve devlet(!) olarak gölge etmezsek başka ihsana gerek olmayacaktır.
Türkiye gibi 15 milyar dolar kredi için kapı kapı gezen bir ülkenin böyle bir proje için bütçesi ne olabilir ki? Kotil’in kendisi 150 milyon tl bütçeleri olduğunu söyledi. Personelin maaşını öder,ödemez ayrı mesela ama baştaki bunu söylüyor. Ayrıca F 35 gövdesini üreteceğimiz ham madde’ye sahip değiliz o da ithal tıpkı uçağın vs imalinde kullanılan teknolojik aletler gibi. Airbus,Boeing’e parça üretiyoruz ama onların ham maddesi,teknolojik yatırımı,mühendisliğiyle. Ayrıca ucuz işgücü ve vergi muafiyeti de bizi tercih etme sebepleri. Sonra da onlar bize uçağı bitmiş halde milyarlarca dolara satıyor. Olay uçak vs’nin yabancılardan parça,motor,teknoloji vs alıp birleştirip yerli ve milli diye topluma yutturulmaya çalışılması. Abd F 22 projesi için 200 milyar dolar ayırmış. Biz de öyle bir para nerede? Karalama yapmıyoruz,gönlümüz patenti bize ait olarak yapmaktan yana ama mevcut eğitim ve siyasi,sosyal durumla,insan ayırma ve en ufak krizde sallanan ekonomiyle yapmamız çok çok zor.
nerede yapıldı çok merak ediyorum.ostim olabilir mi?yolsa yüzlerce mühendis yapa yap bu oyuncak maketi mi becerdiler.
Ne diyorsun sen arkadaşım. Görmüyor musun nasıl yüksek bir teknoloji ile yapılmış. Reisimizin üstün zekası ve başkomutanlık kabiliyetleri sayesinde muharip uçak yapıldı bile. Bu maket tamamen düşmanı aldatmak için dünya çapında bir fuarda gösteriliyor. Aslında uçak hangarda hazır ama yerli ve milli uçağımız yok sansinlar diye kandırmaca bu
Almanya’da Airbus gibi firmalara üretim yapan bir firmada ürettirilmiş. Firmanın ismi Kalay Amlagenbau Gmbh. Erdal Kalay isimli bir Türk’e aitmiş. TAI ve Kalay yakında Almanya ve Türkiye’de ortak bir şirket kuracakmış (bunlar internetten bulabildiğim bilgiler). Yani binlerce mühendis oturup maketcilik oynamamış(sanırım helikopter, iha, uçak yapmak gibi daha önemli işleri olduğundandır). Negatif olmaya gerek yok, her işe bir kulp takmayalım beyler. Allah bizi mahçup etmesin diyelim, Allah muvaffak etsin diyelim, doğruya doğru diyelim kavisliye kavisli… İktidarı/başkanı sevmeyebiliriz ama vatan bizim vartan…
sen yapsana bir tane maket Allah aşkına