featured

MANAVGAT KAZASINDA GELİŞMELER…

ANTALYA’nın Manavgat ilçesinde,  Pilot Levent Aslan kumandasında uçan tek motorlu Cessna tipi eğitim uçağı, kalkıştan hemen sonra düştü. Side sportif havacılığa ait uçak TC-DBO kuyruk tescili ile uçmaktaydı. 

Kazada Pilot Levent Arslan olay yerinde, uçakta bulunan İstanbul Bilgi Üniversitesi öğrencisi Ataberk Gökmen kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi. 

Kazadan yaralı kurtulan İstanbul Bilgi Üniversitesi Sivil Havacılık Yüksekokulu Müdür Vekili Devrim Gün ise tedavi altına alındı. Devrim Gün’ün boyun ve omurgasında kırıkların mevcut olduğu ve hayati tehlikeyi atlattığı Airlinehabere gelen son bilgidir. 
Kazanın oluşunu anlatan görgü tanıkları,uçak kalkış yaptıktan sonra 200 feet yükseklikte iken aniden sola dönüş yaptığını ve pilotun uçağın burnunu kaldırdığını söylüyorlar.
Kaza kırım ekibi tarafından incelemeler başlamış. Tarafımıza gelen bilgilerde motor stall ü üzerinde durulduğu söyleniyor.
SON BİLGİLER…
İlgililerden gelen bilgiler içerisinde,motorun çalıştığı yani durmadığı bilgisini alabildik.
Kazaya neden olan bulgular içerisinde, sıcaklık ve ağırlığın yüksek değerlerde olması nedeniyle havada tutunma gücünün düşmesi, uçağın stall’e uğradığı tahminini güçlendirmekte. (kanat kaldırma gücünün azalması) Uçak gerekli emniyet irtifasında da olmadığı için dönmeye çalışınca düşmüş… Normalde, bu tür tek motorlu uçaklar, düşük sür’atlerde küçük açılarla dönebilir.
 
 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

6 Yorum

  1. 1 yıl önce

    O uçakla dört kez uçtum, havacılıkla ilgili bilgimin hemen hiç olmadığı zamanlardı. Bende havadakariyer sosyal medya hesaplarından ulaşmıştım kendilerine ve tanıtım uçuşlarına katılmıştım. Katıldığım bu uçuşlardan birinde Ataberk de vardı, kendisini orada tanımıştım ve Manavgat’dan Antalya havalimanına beraber dönmüş ve yol boyu sohbet etmiştik.
    Havacılık hakkında eğitim alıp bilinçlendikten sonra bugün daha iyi anlıyorum o uçağın ne kadar tehlikeli ve yapılan uçuşların ne kadar riskli olduğunu.
    Uçağın MSN numarası: 17275288 ABD’de tescil numarası: N62509. 1992 yılında Türkiye’ye ABD’den “PC AVIATION INCORPORATED – Texas” şirketinden satın alınarak kullanılmış olarak getirilmiş. Türkiye’de Er-Ah uçuş okulunda bitene kullanılmış ve artık hurdaya dönmüş olan uçağın son sahibi kazayı yapan şirket olan Side Havacılık. Bu şirket uçağı PIC uçuşlar yaparak para kazanmak amacıyla satın alıyor.
    Genel havacılık maksadıyla kullanılacak olan kendi uçağınızın bakımlarını alması çok basit olan bakım yetkisini alarak kendiniz yapabiliyorsunuz. Tekrar söylemek gerekirse Cessna 172 gibi bir uçağınız varsa bunun bakımlarınızı kendiniz alacağınız basit bir eğitim ve yetki sonunda kendiniz yapabilirsiniz ve bakım defterine imza atabilirsiniz. Ancak bu yetkiyle başka birinin uçağına bakım yapamazsınız. Sorun işte tam burada başlıyor. TC-DBO’nun bakımları ne kadar yapılıyorsa uçağın sahibi tarafından yapılıyor ve imzalanıyor, yada yapılmıyor.
    Uçağa dönecek olursak, uçak korozyonlu ve bakımsızdı. Emniyet kemeleri çalışmıyordu ve uçağın tavanına kapının üst tarafına katlanarak sabitlenmişti. Uçuşlarda bu uçakta kullanılması gereken Avgas 100 LL yerine (açık mavi renk), 95 oktan sarımsı renkli etanol katkılı otomobil benzini kullanılıyordu. Cessna firması ve motor üreticisi Lycoming bu uçaklarda yakıt içinde etanol bulunmasına asla onay vermez.
    İniş ve kalkışlar toprak bir şeritten yapılıyordu. Şeridin herhangi bir yerinde rüzgar yönünü gösteren rüzgar çorabı (wind sock) yoktu. İnişte rüzgarın yönünü bilebilmek için inilecek olan şerit başlangıç noktasının sol köşesine sunta, çalı vs yakarak çıkan dumandan rüzgarın yönünü tayin ediyorlardı!
    Uçağın motoru takatsiz, propeller aşınma limitlerinin dışındaydı. Uçağın içinde ordan burdan elektrik kabloları ve aksiyon kamerasına enerji bağlantısı için USB kablolar geçiyordu.
    Uçak iptidai bir barakada tutuluyordu.
    Bu tarz PIC uçuş yapan genel havacılık şirketleri kısa zamanda çok para kazanma hırsıyla kurulmuş, havacılık disiplini ve ahlakı olmayanlar tarafından işletiliyor. Nitekim bu kazadan sonra daha birçok uçak düştü, örneğin TC-YUZ, örneğin TC-UPT tamamı bu mantıkla çalıştırılıyordu. Hepsi kazalardan sonra defolup kapatıp gittiler.
    Genel havacılık izin ve yetkileri kapsamında uçağı saatlik kiralayarak PIC uçuş yaptırıp ticari faaliyet yürüten bu tarz işletmelere nihayet SHGM kırmızı kart çıkarma hazırlığında.

    Cevapla
  2. 5 yıl önce

    Ben de Kevent hocamın bilgisinden ve tecrübesinden endişe etmem. Gün boyu Atc ye windshear ikazında bulunmuş başka trafikler. Windshear sebep olabilir diye düşünüyorum

    Cevapla
    • 5 yıl önce

      Windshare ikazında bulunan kişi Neden Metar raporunu almamış o anda Fırtına uyarısı var o bölge için, Uçağın kalkışında, Çeklist bile yapılmamış, Neden? Bu Özgüven, Gencecik Çocukta gitti Leventin yanında, Ataberk ile Levent abi, Çok iyi anlaşan ve birbirini tanıyan insanlardı. Yazık ikisinede, ama O Uçak Hurda idi resmen.

      Cevapla
  3. 5 yıl önce

    Levent hoca ile ve o uçakla saatlerce uçtum. Uçağın ağırlığa bağlı olarak stall olması mümkün görünmüyor. Sağda oturan genç ve zayıf biri en fazla 75 kg gelir, arkada oturan hanım ise en fazla 60 kg. Levent hoca kendi ağırlığını zaten biliyor, artı olarak 1 saat uçuşa tam dolu depoyla yani 56 galonla çıkmaz, hoca uçuş için gereken yakıtın üzerine kurallara harfiyen uyarak divert, holding gibi alması gereken zorunlu yakıtı alır öyle çıkardı. 1 saatlik uçuş için 8 galon (tırmanma ve alçalma dahil), taksi 0,2 galon, holding 10 dakika 1,3 galon, rezerv 45 dakika 5,6 galon yani toplamda 15,1 galon eder
    Ağırlıkları topladığınızda o uçağın, deniz seviyesinde sağlıklı olarak çalışan bir motorla 50 derece sıcaklıkta bile ağırlığa bağlı stall olması MÜMKÜN DEĞİL
    Uçak çok bakımlıydı geçtiğimiz yıl komple overhaul yapılmıştı ve komple yeni motor konmuştu
    Levent hocamın kalkış esnasında yapısal olarak bir kumanda kaybı olmadan kendi hatası ile uçağı stall durumuna sokması kesinlikle düşünülemez

    Cevapla
    • 5 yıl önce

      Side Sportifte’ mi Çalışıyorsun, Abak Niye eksende değil, Uçağın Kanatları Neden Çürük, Uçakta Neden 95 Oktan yakıt kullanılıyor, Side Sportif, skycvcenter, havadakariyer oluşumu adı altındaki Toplam Tüm Uçuşlarda neden Emniyet kemeri takılmamış, Hatta, Emniyet kemerine gerek yok diyen birinden bahsediyoruz. Askeri Pilot demek, Emniyetsiz uçuş demek mi havacılıkta, Havacılığın ilk kuralı, Emniyettir O günü o kaza anında, Metar raporu neden incelenmemiş? Hatta kalkış esnasında Çek list neden yapılmadı. Hava sıcak, ve Rüzgarlı iken, neden uçuş geçekleştirilmiş?

      Cevapla
  4. 5 yıl önce

    Işıklar içinde uyu Levent abi…

    Cevapla