MAAŞALLAH KAPTANIM TURP GİBİSİN... — Son Dakika Havacılık Haberleri | Türk Hava Yolları, Pegasus, Sunexpress, Corendon, Havacılık, Havayolları, Havalimanları, Havaalanları, THY, Hostes, Pilot, Uçak, Kabin Memuru, SHGM, DHMİ
featured

MAAŞALLAH KAPTANIM TURP GİBİSİN…

Değerli okurlar, Haziran ayında iki acı kayıp yaşadık. Önce TALPA eski Başkanı Gürcan Mantı kaptanı ardından da Ümit Erdizer kaptanı kalp krizinden kaybettik.Bugüne kadar pilotlarda en çok rastlanan rahatsızlıklar olarak kalp damar hastalıkları ile kanser ön plana çıkıyor. Peki, düne kadar herhangi bir şikayeti olmayan bu insanlar neden kalp krizine yenik düştü? Üstelik 60 yaşından sonra her 6 ayda bir periyodik sağlık muayenesine giriyorlar. Bu rahatsızlıklar bir işaret, uyarı vermez mi? Periyodik muayeneleri bilenler bu konuda fazla     iyimser konuşmazlar. Bir EKG çekilir, kan tahliline bakılır “Maaşallah turp gibisin kaptanım.” Deyip uğurlarlar.
KORONER BT ANJİYO ŞART…
Ne eforlu test, ne koroner Bilgisayarlı tomografi yöntemi kullanılarak yapılan anjiyo yoktur periyodik muayenelerde… Çünkü işin ucunda maliyet hesabı vardır. Bu dediğim tetkikleri standarda koyduğun anda şirketlerin ödediği muayene paraları ikiye üçe katlar… O yüzden ne yapmalı, adet yerini bulsun diye muayene edip göndermeli… Haa, EKG’de veya tahlilde çok anormal bir durum çıkarsa o zaman ileri tetkike geçmeli… Gözden veya kulaktan OML olan pilota “yanında gözlüğün ve işitme cihazının yedeğini bulunduracaksın” diye şart koşan SHGM, maalesef kalp-damar hastalıklarının belirlenmesinde daha titiz davranılmasını dayatmaz… Sonuç, pırıl pırıl iki kaptan daha önce vefat eden nice meslektaşlar gibi yitip giderler.
YA HAVADA KRİZ GEÇİRSEYDİ?
Şimdi düşünüyorum da, Gürcan Kaptan havada iken bu krizi geçirseydi ne olurdu? Yılların kaptanı, öğretmen diye yanına vermişsin 500 saati olan bir F/O… Kaptan kriz geçiriyor. İncapacity durumu var. Kabin memurları o daracık kokpitten çıkaracak koridora yatıracak, bir yandan müdahale ederken öte yandan “uçakta doktor var mı” diye haykıracaklar. Safety’si kalkmış FO kardeşim yaşanan bu paniği yönetecek ve uçağı da sevk-idare edecek… Gerçekten başedilmesi zor bir durum.
SHGM’NİN KOMİSYONUNDA KARDİYOLOG YOK !
O halde çare ne? Bu mesleği seçtiysen sağlığına dikkat edeceksin. Ama otorite de pilotların sağlığı konusunda dikkatli olacak. Önüne gelen hastaneye yetki vermeyecek. En azından şu tomografili anjiyoyu periyodik muayene kapsamına alacak. Bu arada , 1 Eylül 2017  tarihli Havacılık Sağlık Talimatına(SHT MED) göz attığınızda ilginç düzenlemelerle karşılaşıyorsunuz. Örneğin uçucu personelin raporlarını incelemek üzere 9 üyeli bir      Sivil Havacılık Sağlık Komisyonu kurulmuş. Başkanı, SHGM Sağlık Birimi sorumlusu. Diğer 8 üye arasında 3 Uçuş Tabibinin yanısıra, Dahiliye uzmanı, Kulak Burun Boğaz uzmanı, Göz hastalıkları uzmanı, Nörolog ve Psikiyatri uzmanı bulunuyor. Yaşanan bu iki talihsiz olaydan sonra Kalp Damar Hastalıkları uzmanı gerekmez mi? Kurulun çalışma şekli de bir garip… Toplantı ve karar yeter sayısı 5 olarak belirlenmiş. Yani 9 üyeden 5’i ile toplanabiliyor. Peki benim rahatsızlığım Göz ile ilgili ise, 5 kişi ile toplanmış olan Kurulda da gelmeyenlerden  biri de Göz hastalıkları uzmanı ise ne olacak? Bir ilginçlik de, 9  kişilik Havacılık Sağlık Komisyonunun bir danışma kurulu niteliği taşıması. Kabaca bakılınca ilk gördüklerim bunlar. Daha detaylı incelemek lazım. Ama SHGM’nin de yaşanan bu iki kayıpla ilgili mevzuatı yeniden gözden geçirmesi ve iyileştirmesinde fayda var.
“UTANMADAN BİR DE CENAZESİNE GELMİŞ.”
Cenaze törenlerinin artık hepimizin ezberlediği bir ritüeli vardır. İmam cemaate sorar: “Hakkınızı helal ediyor musunuz? Helal ediniz” Cemaat de cevaplar: ”Helal olsun.” İmam helallik isterken hep düşünürüm. Biz ona haklarımızı helal ettik de acaba o bize hakkını helal etti mi? Garip bir dünyada yaşıyoruz. Bir koltuk için, üç kuruşluk menfaat için, son derece basit mevzular için birbirimizi yiyor, sonra da cenazesine gidip “Helal olsun“ diyoruz. Aslında, “Helal Olsun” demekle kendimizi rahatlatıyoruz. Bakın Peygamberimiz Hz. Muhammed’e atfedilen bir söz vardır: “Ölülerinizi hayırla yad ediniz.” Maaşallah bizde sağ iken arkasından herşeyi söylediğimiz insanların ölüsünü bile rahat bırakmıyor, vefatından sonra bile konuşmaya, suçlamaya devam ediyoruz. Ben olsam sevmediğim, arkasından film çevirdiğim, tezgah kurduğum, dedikodusunu yaptığım, suçlamalarda bulunduğum bir insanın cenazesine gitmem. Hele bir de benim böyle davrandığımı başkaları biliyorsa, onların manidar bakışlarına “utanmadan bir de cenazesine gelmiş.” fısıltılarına muhatap olmak istemem. Cenazelere insanın sadece gerçek dostları gelsin. Tabutu kaldıracak 4 gerçek dostu da vardır her insanın. Ama dedim ya garip bir toplum olduk. Anormali normal gibi görmeye alıştık.
Bu arada Gürcan Kaptanın mezarlığa defni sırasında orada olan bir arkadaşımın çektiği fotoğraflara baktım da aklıma Nazım Hikmet’in bir şiiri geldi:
Anadolu’da bir köy mezarlığına gömün beni
ve de uyarına gelirse
tepemde bir de çınar olursa
taş maş da istemez hani….

Tam da Gürcan Kaptanın durumunu anlatıyor. Tek farkı Anadolu’da değil de Trakya’daki bir köy mezarlığında bir ağacın altında yatması… Allah rahmet eylesin, arkasından konuşmayı bırakırlarsa eminim huzur içinde uyuyacaktır.
 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

20 Yorum

  1. 8 yıl önce

    Shgm Yabancı pilot sorununu bitirsin artık. Yazık değilmi.. bakın 500 saat fo diyorsunuz. Yabancı alırsanız tabi o adam 500 de kalır

    Cevapla
  2. 8 yıl önce

    Son cümle TALPA’nın egosu tavan yapmış, kendini bir şey zanneden yöneticilerine galiba.

    Cevapla
    • 8 yıl önce

      Bu cümleler TALPAcılara. Gürcan hocamız vefat ettikten 20 gün sonra faaliyet raporu yayınlayıp onu suçlamaya devam ettiler. Bunlar nasıl insanlar yahu?Seçimde görüşürüz.

      Cevapla
      • 8 yıl önce

        Adamcağızın naaşı soğumadı daha. Bu nasıl kindir, düşmanlıktır ki, kırkı çıkmadan Gürcan hocaya suçlamalarda bulunuyorsunuz. Bunu yazan veya onaylayan Yönetim Kurulunda bir tane aklı başında adam yok mu? “Ya beyler ne yapıyoruz biz” diyecek. O faaliyet raporunu kimler yazdıysa ahlaktan yoksun kişilerdir.

        Cevapla
  3. SHGM sağlık biriminin başındaki zat hangi konuda uzman acaba?

    Cevapla
  4. 8 yıl önce

    Pilotlar kadar sık sağlık muayenesine giren bir çalışan grubu yok ama ne hikmetse bu hastalıklar tespit edilemiyor. Sorun baştan savma iş yapan yetkili hastanelerde.

    Cevapla
  5. 8 yıl önce

    Mafyada bir usül vardır. Önce adamı öldürürler sonra da siyah yakım elbiselerini giyip kara gözlüklerini takıp cenazeye gider yakınlara başsağlığı dilerler. Yazının ikinci bölümünü okuyunca bu aklıma geldi.

    Cevapla
  6. 8 yıl önce

    SHGM Sağlık birimi raporları bekletip sağlığına kavuşmuş pilotları mağdur etmeye devam ediyor.

    Cevapla
  7. 8 yıl önce

    İnsan hayatını yolcu ve uçuş emniyetini ilgilendiren bir konuda komisyon kuracaksan sıradan uzman doktorları değil en tecrübeli profesörleri alacaksın o komisyona. Biraz paraya kıyacaksın tabi sayın SHGM.

    Cevapla
    • 7 yıl önce

      Ad Soyad
      Görev
      1
      Dr. Kadir EREN
      Hava Sağlık Birim Sorumlusu / Uçuş Tabibi
      Komisyon Başkanı
      2
      Yrd. Doç. Dr. Erdinç ERCAN
      Hava ve Uzay Hekimliği Uzmanı / Uçuş Tabibi
      Üye
      3
      Dr. Şebnem GÖKKUŞU
      Uçuş Tabibi
      Üye
      4
      Doç. Dr. Aycan Fahri ERKAN
      Kardiyoloji Uzmanı / Uçuş Tabibi
      Üye
      5
      Prof. Dr. Hasan Fehmi TÖRE
      Dâhiliye Uzmanı / Kardiyoloji Uzmanı / Uçuş Tabibi
      Üye
      6
      Prof. Dr. M. Sarper KARAKÜÇÜK
      Göz Hastalıkları Uzmanı / Uçuş Tabibi
      Üye
      7
      Prof. Dr. Erdinç AYDIN
      KBB Hastalıkları Uzmanı / Uçuş Tabibi
      Üye
      8
      Uzm. Dr. Nilgün POLAT
      Nöroloji Uzmanı / Uçuş Tabibi
      Üye
      9
      Doç. Dr. Oya BOZKURT
      Psikiyatri Uzmanı / Uçuş Tabibi
      Üye
      10
      Prof. Dr. Ferşat KOLBAKIR
      Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı / Uçuş Tabibi
      Yedek Üye
      11
      Uzm. Dr. Tayfun ÜŞENMEZ
      Dâhiliye Uzmanı / Uçuş Tabibi
      Yedek Üye
      12
      Uzm. Dr. Abdullah ÖZKARDEŞ
      Nöroloji Uzmanı / Uçuş Tabibi
      Yedek Üye

      Cevapla
  8. 8 yıl önce

    Hocam şiir cuk oturmuş vallahi.

    Cevapla
    • 7 yıl önce

      Kaptanlarımıza Allah tan rahmet, geride kalanlarına sabır diliyor elini hiçbirtaşım altına sokmadan oturduğu yerden bu konudan bile nemalanmak isteyenleri Allah a havale ediyorum

      Cevapla
  9. 7 yıl önce

    Yarım tıp bilgisi ve tam mevzuatı anlamadan bu yazıyı yazması çok üzücü. Yazıyı yazan kişinin kendini ‘komik’ duruma düşürmüş olduğunu farketmesi için sadece iki hususu paylaşmak istiyorum 1) SHT-med deki komisyon mevzuattan karar verilemeyen vakalar için karar verecek yani zaten her muayene pilotlara rutin ekg tetkiki yapılıyordu. risk varsa kardiyoloji görüyordu. Rutin ekg nin yanında yeni mevzuat 50 yaş üstü pilotlara “eforlu ekg” zorunluluğunu getiriyor 2) bt anjiyo ise aşırı radyasyon vermesi sebebiyle en son tercih edilen tanı yöntemi. Sayın yazar bence tam araştırmadan tam okumadan böyle karalayıcı yazılar yazmanız size sükse getirmiş hissi verebilir ama konuyu bilenler için sadece kendinizi komik duruma düşürmüş oluyorsunuz. Îyi çalışmalar dilerim

    Cevapla
    • 7 yıl önce

      Tıbbi konularda hayli ehil olan arkadaşımız 6 ayda bir periyodik muayeneye giren Mantı hocamızın kalp krizinden vefatı konusunda ne düşünür acaba? adam gibi bir muayene yapılsaydı bu olay yaşanır mıydı?

      Cevapla
      • 7 yıl önce

        Öncelikle şunu anlamalısınız tıp bilimi ölümü önleyecek kadar gelişmedi. Doktorlar tanrı değil. Size göre Muayeneler çok doğru yapılmadığı için mi vefat etti hocamız ? Lütfen biraz mantık çerçevesinde konuşalım.

        Cevapla
  10. 7 yıl önce

    Havada radyasyonun babasını alıyoruz. BT Anjiyoda alacağın radyasyon çerez kalır . Kanserden ölen onlarca pilottan kaçı BT’ye girmiş, bir araştır bakalım doktor?

    Cevapla
  11. 7 yıl önce

    Adam da zaten komisyonun oluşumuna ve karar şekline açıklama getirmiş. Eskiden Shgm doktorunun yaptığı iş şimdi komisyona verilmiş.Çare, dışarıdan komisyon kurmak değil.Dünya kadar para kazanan Shgm’nin her alanda uzman doktorları kadrosuna katması.

    Cevapla
    • 7 yıl önce

      kongre.shgm.gov.tr den duyurusu yapılan kongrede konuya dair daha doğru bilgilendirmelere ulaşabilirsiniz

      Cevapla