featured

Lufthansa, THY'yi Merkel'e şikayet etti!

Lufthansa başta THY ve Körfez ülkelerine ait havayolu şirketleri olmak üzere rekabet etmekte zorlandığı bir dizi rakibini Berlin ve Brüksel’e şikâyet ederek siyasi destek istedi. AB Komisyonu ‘garantili girişi’ de içeren destek paketini açıklayarak atağa geçti

Avrupalı ulusal havacılık şirketleri, (Flag carrier) aralarında Türk Hava Yolları’nın (THY) da bulunduğu bir dizi yeni rakiple başa çıkmakta zorlanıyor. Geçtiğimiz yıllarda AB genelinde Ryanair ve Easyjet gibi düşük maliyetli havayolu şirketleri ile rekabet sıkıntı çeken ulusal havayolu şirketleri her fırsatta soluğu Brüksel’de alarak yetkililerden yasal destek aradı. Aynı şirketler şu sırada Türk Hava Yolları (THY) ve Körfez ülkelerinden gelen rekabetle baş edebilmek için yine Brüksel’in kapısını çaldı. Almanya’nın ulusal havacılık şirketi Lufthansa’dan yapılan açıklamada THY’nin yanı sıra Körfez ülkelerine ait havayollarıyla (Emirates, Etihad ve Katar Havayolları) rekabet edebilmek için Berlin ve Brüksel’den siyasal destek istendiği duyuruldu.

SİYASİ BASKI GÜNDEMDE

– AB Komisyonu AB havacılık sektörünü korumak için geçtiğimiz haftalarda bir dizi önemli karar açıkladı.

– Bunlar, büyümeye yönelik yeni pazarların bulunması, büyümeyi engelleyici koşulların ortadan kaldırılması ve güvenlik olarak özetleniyor.

– AB bu kararları uygulamak için yabancı şirketlerle masaya oturacak.

– AB Komisyonu’nun önem verdiği asıl konu ise şirketlerdeki devlet payını ortadan kaldırmak.

– AB’nin bu kuralları uygulamak için ne tür siyasi yaptırımlara başvuracağı ise yakında gündeme gelecek.

MİL KAVGASI DA YAŞANMIŞTI

2012’de o dönem Başbakanlık koltuğunda oturan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Almanya Başbakanı Angela Merkel’in görüşmesinde, THY ile Lufthansa’yı ortak işletmeciliğe sokma kararı çıkmıştı. Ancak aradan geçen sürede iki şirket arasında anlaşma sağlanamadığı gibi Lufthansa, THY ile seyahat eden müşterilerinin hesabına düşen millerin sadece yüzde 25’ini kabul edebileceklerini duyurarak ilk kavgayı başlatmıştı.

AVRUPA, HAVAALANLARININ DA KÜRESEL REKABETİ KAYBETMESİNDEN KORKUYOR

– Artan rekabet ve hızla değişen ekonomik dengeler havacılık devlerini zor durumda bırakmaya başladı.

– THY’nin rakamları AB’li rakipleriyle boy ölçüşecek seviyeye geldi ve yer yer geride bıraktı.

– Ancak AB’nin korkusu rekabette sadece AB’li havayolu şirketlerinin değil havaalanlarının da kaybedecek olması.

– İstanbul’un üçüncü havaalanı ile birlikte Dubai ve Çin’de de havaalanlarının büyümesi AB’yi etkileyecek.

– Almanya bu kapsamda Frankfurt Havaalanı’nın merkez olma özelliğini yitirmesinden endişeli.

– Havaalanlarının önemini yitirmesi ise ülkelerin ekonomik olarak merkez olma özelliğinin de gitmesi anlamına geliyor.

(HaberTurk)

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

2 Yorum

  1. 9 yıl önce

    arapta benzin cok dolayisiyla para da cok istedigi gibi saciyor, turkiye’de de adaletsizlik,haksizlik,yolsuzluk,es,dost,ahbap ayirimi,torpil,hemsehricilik vs had safhada,dogru duzgun maas ve sosyal hak zaten yok,isine gelmezse kapi orda tehditleri cabasi ve el altindan sirket desteklenmesi de var…hal boyle olunca yukarda sayilan abukluklarin yasanmadigi almanlar da devlet destegi ister tabii cunku haksiz rekabet var!

    Cevapla
  2. 9 yıl önce

    Bu yeni bir girişim değil elbet. ancak, havayolu ulaşımı sadece ekonomik bir çarpışma sahası değil küresel politika anlamında da çok önemli.. O sebeple Almanlar özellikle bu güçlerinin ellerinden gitmemesi için feryat figan, yeri geldiğinde belden aşağı, saldırıyorlar.. Ancak 3. havalimanının devreye girmesi ile sadece dar gövdelerle bile Avrupa-Afrika-Asya üçgeninin THY tarafından domine edilecek olması önümüzdeki günlerde bu çabaları çok daha sık göreceğimiz anlamına gelir.. Bana sorarsanız beter olsunlar…

    Cevapla