featured

Kutupta Korkunç Yolculuk

Uçak donma riski taşıyarak 1.550 mil katedip Güney Kutbuna indi.
Bir araştırma merkezinde çalışan görevliye acil tıbbi müdahale gerekiyordu. -60C İçinde uçabilen Twin Otter uçağı; kutup karakışında, Antarktika Peninsula’daki İngiliz Rothera Üssü’nden kalkarak 9 saatlik bir uçuş yaptı. Uçağın güçlü bir üçlüsü, bir de tıbbi yardım ekibi vardı ve yola çıkmadan önce en az 10 saat dinlenmeleri gerekliydi.
Hava şartlarının müsait olması durumunda hastayı alıp geri döneceklerdi. Operasyon İngiliz Antarktika Araştırma Merkezi tarafından yürütülüyordu. Amundsen-Scott Güney Kutbu İstasyonu’nda çalışan Ulusal Bilim Vakfı (NSF) geçtiğimiz hafta içinde görevli personeline acil tıbbi müdahale gerekli olduğundan kurtarma operasyonuna karar verdi.
Sonra harekat başladı, Güney Amerika üzerinden uçacaklardı. Erkek hasta bir Lockheed Martin (ileri teknoloji ve havacılık şirketi) çalışanıydı. Aslında bir hasta daha vardı. Orada görevli olanlar Şubat ayından Ekim’e kadar izole bir yaşam sürüyorlar. Bu dönem içinde soğuk ve karanlık hava koşulları rutin uçuşlar için çok tehlikeli.
 
Ekran Resmi 2016-06-23 10.10.59
Salı günü termometreler Güney Kutbu İstasyonu’’nda -60C gösterdiğinde, Twin Otter -75 ° C’daki koşullarda faaliyet gösterecek şekilde hazırlandı. Kalkış öncesi, ısınma için gerekli olan yakıt, piller ve hidrolik temin edildi ve 2 Twin Otters -ikincisi acil kurtarma için yedek- Kanadalı Havayolu *Kenn Borek yönetiminde Kanada Calgary’den 14 Haziran’da havalandı. 2 Uçak Rothera İngiliz Üssü’ne geldikten sonra, uçaklardan biri Kutup istasyonuna doğru 10 saat sürecek 1500 millik yolculuğuna başladı. Diğeri arama ve kurtarma yardımı için yedek olarak Rothera’da kaldı.
Antarktika; Amerika Birleşik devletleri ile beraberinde Meksika büyüklüğünde bir kıta ve mesafe sorunları var. Risk ve tehlikelerle dolu. Tam anlamıyla karakış yaşanıyor ve soğuk kelimesi az kalıyor. Karakışta bu tür bir kurtarma operasyonu 2001 ve 2003’den önce iki kez daha yaşanmıştı ve pankreatit ölümcül vakalardı. Her ikisi de başarıyla sonuçlanmıştı.
Kutup Üssü’nde şu anda 39 erkek ve 9 kadın evlerinde gibi yaşıyorlar. Çeşitli bilimsel araştırmalar yapıyorlar, istasyon bakım çalışmalarını yürütüyorlar ve atmosferde uzun vadede CO2 izliyorlar. NSF’ye göre; iki radyo-teleskop kozmik mikrodalga kullanarak, evrenin geçmiş tarihini araştırmak için çalışıyor. Karanlık enerji ve madde içine bakarak tetkikler yapıyorlar. Burası; Ice Cube Nötrino Rasathanesi. Kara delik tarafından üretilen atomaltı parçacıklarının hareketleri burada gözleniyor.
*Kenn Borek Air: Kanada-Alberta Calgary merkezli bir havayoludur. Bölgesel yolcu ve kargo taşımacılığı yapar.
 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir