featured

Kurtlarla sofraya oturuyorsanız konuk mu yoksa yemek mi olacağınıza karar vermelisiniz.

Sendikacılık, günümüzde; amacı olan çalışanların emeğinin korunup savunulması, ekonomik demokratik hakların kazanılması ve kazanımların savunulması olan asli görevinden uzaklaş(tırıl)mış ve artık ne yazık ki, neredeyse işlevsiz bir duruma gelmiş olduğunu birçok kez dile getirmiştim. Sendikacılığın amatör ve çalışandan yana olan ruhu resmen meslek haline gelmiştir.
Şirket yöneticileri bile sürekli değişirken, sendika yönetimleri hemen hemen hiç değişmemekte, yerlerinde kalmak için birçok entrika çevirebilmektedir. İşverenler ve onların dümen suyunda oldukları iktidarların destekleriyle, uzun yıllardır ‘yönetimini’ sürdüren yöneticilerin sendikacılığı resmen “sendika ağalığı” sistemine dönüştürmesine müsaade edilmiştir…
Bu durum; sendika yöneticilerini sorgulamayan, kolay kandırılan ve demokratik sendikal yaşam geleneğini ve geçmişini unutan (veya bilmeyen) işçi yapısı oldukça da sürüp gidecektir.
Teknik A.Ş’de çalışan birçok meslektaşımın özel ricası ile tarafsız arabulucuda olan Toplu iş sözleşmesini yakinen takip etmekteyim. Sendika tarafından 6 Mayıs’ta işverene sunulan taslak metni kabul edilmemiş ve toplu iş sözleşmesi tarafsız arabulucuya gitmişti. Bu Çarşamba yani 29 Ağustos 2018 günü işveren ve sendika yönetimleri tarafsız arabulucuda bir araya gelecektir.
Hatırlarsanız, Çelik İş tarafından işverene sunulan toplu iş sözleşmesi taslak metnindeki sendikanın ilk altı ay için istediği %14 ü komik bulduğumu belirtmiştim. Benim komik (yetersiz) bulduğum bu isteğe karşı işveren ise daha da komikleşmiş ve %8 veririm demişti.
Tarafsız arabulucuda bulunan taslak ilk altı ayda %14 rakamını içeriyor. Mayıs 2018 in başlarında işverene sunulan taslaktaki bu rakam, TL’nin değer kaybının maksimumlara ulaştığı bu günlerden çok önce olduğundan, mutlaka ve mutlaka revize edilmesi gerekir. 
Bu nedenle, Çelik İş sendikası yönetimi tarafsız arabulucuya, günün şartlarını öne sürerek sözleşme taslağının revize dilmesi gerektiğini söyleyebilir. Çünkü ilk altı ayda %8 zammı uygun gören Teknik A.Ş yönetiminin, sendikaya sundukları %8 zam teklifinden vazgeçip, sendikaya “hadi sizin dediğiniz olsun, isteğiniz olan  %14 ü verelim ve bu şekliyle imzalayalım” diyebilir.
Sendikalar, kurtlar sofrası dediğim işverenin karşısına oturmadan, kendilerine göre bir taslak hazırlar ve bunu karşı taraf sunarlar gibi görünse de bazı sendika yönetimleri taslak öncesinde işverenle birlikte birçok maddeyi, taslağı yapmadan önce görüştükleri bilinen bir gerçektir.
Taslaklar; oluşturulmadan önce, sendika tarafından genelde anketler yapılır ve çalışanlara sorular sorulur. Bu anketin yapılmasının nedeni, aslında çalışanların beklentilerini öğrenmek amaçlı değildir. Buradaki amaç,  ”Bu Toplu İş Sözleşmesi taslağını, sizlerden aldığımız istekler doğrultusunda, birlikte hazırladık ”diyerek; işçilerin, sendikanın ortaya koyduğu istekleri sahiplenmesini sağlamaya yöneliktir
İstekler, zaten ülkenin sosyo-ekonomik durumu çerçevesinde bellidir. Eskiden olduğu gibi afakî rakamlar öne sürerek toplu iş sözleşmesi masasına oturup, sonra da işçileri hayal kırıklığına uğratacak uygulamalar, artık işçiler için inandırıcı olmaktan çıkmıştır. Bunun yerine, genelde ayağı yere basan taslaklar sunulmaktadır. Ama yine de bazı grupların (derneklerin) isteği olsun diye yazılan metinlere masa başında gerekli olan destek fazla verilmeksizin “Ne yapalım? Biz istedik, işveren vermedi” denilerek geçiştirilmeye çalışılır.
Önemli olan; sendikaların ne istediği değil, ne alabileceğidir.
Çok eskiden yani, 7.Dönem Toplu İş Sözleşmesi görüşmeleri sırasında ortaya konan taban-tavan arasında oluşan 1/7 lik ideal oran ışığında yapılan iş değerlendirmesi, zamanla üstünde oynana, oynana gerçekçiliğini kaybetmiş ve grupsal çıkarların savunulduğu bir sistem haline gelmiştir. Artık iş değerlendirmeleri ve gruplar arasındaki farklılıklar, bilimsel kriterlere göre değil, ilgili grubun oy, etkinlik, temsilci ve etkili delege kapasitesine endekslenmiştir. Yani gücü olan, kuralı koyar hale getirilmiştir.
Çünkü temsilcisi ve delegesi etkin olan ve sendika yönetimine karşı etkili olan gruplar, her zaman pastanın en büyük dilimini kendilerine ve gruplarına almışlardır.
İşverenler; kendi istedikleri gruplara pastadan fazla pay vermek isterlerse, bunu sendika yönetimine sözleşme metnini almadan önce taslağa yazdırtmak suretiyle veya daha sonra bu hakların verilebilmesine olanak sağlayacak esnek maddelerle sözleşmenin bitmesini bekleyerek, istediklerini toplu iş sözleşmesinde olsun veya olmasın yaparlar. Burada karşılıklı tavizler ön plandadır.
Örneğin: Toplu İş Sözleşmesi-Madde 6’da görüldüğü üzere; “Üyelere eşit işlem yapılması ”maddesinde, toplu iş sözleşmesi dışında tek taraflı bir iyileştirme yapılamaz denileceğine, “sendikadan görüş alınır” yazılmış ve buna dayanarak Teknik’teki mühendis arkadaşlara kıdemli mühendis(!) unvanı adı altında fazladan ücret verilebilmesi sağlanmıştır. Teknik A.Ş de kıdemli  memur, işçi yok mudur(?!) 
Haklı olmak, mağdur olmak, mesleğinin önemini ve olması gereken dilimi bilimsel verilerle anlatmak boş işlerdir. Hesaplar hakkaniyet ölçülerine göre değil, önceden belirlenmiş bozuk dengeler üzerine kurulmaktadır. İşverenler o sözleşme döneminde kendilerinden çıkacak rakama endekslenmişlerdir. Sendika ise bunu paylaştırmaktan başka bir işlevi bugün için maalesef bulunamamaktadır.
Mesela bir uçak teknisyeninin hakkını almak kolaydır. Peki, o hak alındığında diğer Lisanssız teknisyenlerin ve diğer yer personelinin sendikaya bakışı ne olacaktır. Oralardan oy alınabilecek midir? Hesaplanması gereken ve yazılacak, anlatılacak birçok şık vardır. Kısaca sistem hakka ve adalete göre değil, beklentilere endekslidir.
Bugünkü uygulamada olduğu gibi; işçinin hakları için mücadele eder gibi görünüp, aslında işverenle karşılıklı anlaşarak; sözleşmenin basit ve önemsiz maddelerinde; masada personelle birlikte, sözleşmenin işçileri ilgilendiren can alıcı para maddelerinde, yani, imza günlerinde ise kapalı kapılar ardında yapılan özel görüşmelerle masa başı uzlaşmacı sendikacılık anlayışı, özellikle son 8 yıldır oldukça yerleşmiş durumdadır.
Değerli arkadaşlarım, değerli okurlar; Sizlerin içinden çıkıp gelmiş biri olarak; sizlerin her konudaki özlemlerinizi, beklentilerinizi iyi biliyorum. Profesyonel olarak hiç bir yere bağlı olmamam, hiç bir yerden emir ve maaş almamam, en ödünsüz yazıları yazan biri olmam dolayısıyla, yani sendikanın her zaman karşısındakini yıpratma adına söylediği” İşverenin adamı” tanımlamasına kesinlikle uymadığım için; hak, adalet adına sessiz çoğunluğun özgür kalemşorluğuna devam ediyorum.
Bu fikirler, benim 30 senelik sendika üyeliğim ve 19 senelik dernek başkanlığım döneminden elde ettiğim deneyimler olup, her yazımda olduğu gibi; yoruma, eleştiriye açıktır.
Sonuç olarak; THY ve Teknik A.Ş toplu iş sözleşmelerinde; -her zaman gördüğüm bu filmin- her ne kadar aktörleri ve senaryosu aynıysa da, bu sefer en azından değişik bir versiyonuyla karşılaşmanızı dilerim.
Not/ Yazımın başlığındaki deyiş “Nikko Heru” ya aittir.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

23 Yorum

  1. 6 yıl önce

    Sendikanın istediği %14 ile alay ediyorsunuz. Bu adamlar değil isteklerini revize etmek % 14 e balıklama atlarlar

    Cevapla
  2. 6 yıl önce

    Havaş artık teknik personelden ücret alıyor. Git gide ötekileştiriliyoruz. Durum kötü

    Cevapla
    • 6 yıl önce

      Evet HAVAŞ bu uygulama ile Bizi 2.sınıfa soktu. A.O Öz evlat , TEKNİK A.Ş. üvey evlat oldu. o da pass bilet gibi olabilirdi. yer varsa ücret ödeme yer yoksa binme mesela. hakikaten saçmalık

      Cevapla
  3. 6 yıl önce

    Yüzde kaç olması lazım sizce ?

    Cevapla
  4. 6 yıl önce

    daha önceki bir yazınızda ek iyileştimeler ile birlikte (istenen hat bkm primi sosyal yardım artışı vs) yüzde 20’ye yakın iyileştirme oluyor demiştiniz. yönetici bunu hesaba katmış olamaz mı ? yüzde 8 zam ve diğer iyileştirmeler kabul şeklinde ?

    Cevapla
  5. 6 yıl önce

    arabulucu kim ola ki ? yeterliliği ne ? bilgisi ne ?

    Cevapla
  6. 6 yıl önce

    Hakkını aramaktan aciz teknisyene %8 bile fazla Şirket teknisyene ne maddi ne manevi değer vermiyor 10 yıllık teknisyen 1 yıllık Ao çaycısı etmiyor biz hala %8 %14 ü tartışıyoruz Grev olmadan olmaz

    Cevapla
  7. 6 yıl önce

    Tekniğin itibarı yerlerde. Müsebbibi biziz

    Cevapla
  8. 6 yıl önce

    Gram değer verilmiyor personele. Üvey evlat TTAS. Ne sendikadan ne de işverenden pek bir şey beklemiyorum artık. Kaldı ki arabulucudan çalışan için iyi bir şey gelsin ondan da beklentim yok. 2500-3000 e uçak işi yapanlar var 3000 garsona valeye veriyorlar. Sorumluluk aldırıyor mühür attıyor, türlü kimyasalların pisliğin içinde bazılarımız çok ağır şartlarda pakistanlı işçiler gibi çalışıyor. Ne istirahat saatinde oturacak dinlenecek yer bıraktılar ne çalışma şevki bıraktılar insanlarda. Hepimiz defolup gidelim onu mu istiyorlar? Biz milli şirketimiz, değerimiz diye babamızın, ailemizin işiymiş gibi sahip çıkmaya çalıştıkça bu insanlar sanki bilinçli olarak düşmanca davranıyor. Sonra ilk 5 MRO arasına gireceğiz diye dergilerde röportajlarda yazılar çıkıyor. İlk 5 deki MRO şirketlerinde personellerin çalışma şartlarına bir bakın önce onu uygulayın gerisini biz çalışanlar hallederiz Allah’ ın izniyle. Ama tabi değersiz bi iş kolu olduğu için ne gerek var ki. Geçinemeyende taş yesin evinde. Çadırda yaşasın. İşten sonra taksiye çıkanlar var. Teknik Destek diye aldıkları kimisi havacılık mezunu arkadaşlardan. Yazık yazık.

    Cevapla
  9. 6 yıl önce

    Yahu hala sızlanıyosunuz be. Çelik iş niye getırıldı?? Size dolarla maaş verilecekse, yuzde 20-30 zam verilecekse bu çelik işi getırmek için neden o kadar çaba harcandı?? Çelik iş varken ne bekliyosunuz. Hala daha anlamadık şunu ya.
    Çelik iş getirilirken bunlar için getirildi işte. O kadar çaba harca hava işi yok et , tekniği AO dan ayır. Sonra gel yuzde 30 zam yap. Oldu :)

    Cevapla
    • 6 yıl önce

      Dostum bu arkadaşlara anlayabilecegi dilden son derece güzel anlatmışsın,Çelik iş i seçip bu daha neyin aglaması!Şimdi kesin sesinizi ve işverenin verdigine ve atılacak imzalara razı gelin

      Cevapla
  10. 6 yıl önce

    Biz özel sektörde çalışan teknisyenler olarak sizlerin sahip olduğu ekipmanlara gıptayla bakıyoruz.Fakat görüyoruz ki içinizde 5-6 yıl lisanslı uçak tipi olan arkadaşlarımız.bizdeki boş lisanslı arkadaşlarımızdan bile iki katı az maaş alıyorlar.bu durumda şunu gösteriyor sizin bu durumdan rahatsız olup birilerini rahatsız etmeyişiniz ve birlik olamayanışınızı… İnsan kaynakları ya da bağlı bulunduğunuz sendika da sizin bu sessiz ve tepkisiz duruşunuzdan maalesef sömürgeci bir anlayışla galip çıkıyor.. Ve az ücretle çok iş yaptırıyor.pas bilet ve sosyal imkan adı altında sahip olduğunuzu düşündüğünüz boş görüntülerle sizi kandırıyorlar.Arkadaşlar ilk önce itibarınızı kazanın hak ettiğiniz ücretleri alın… Sonra çok büyük bir lüks olarak gördüğünüz biletleri zaten alabilirsiniz. Ailenizin eşlerinizin çocuklarınızın bilet kontuar ların da bekleyişini eve geri dönüşlerini başka bir arkadaşınız gitsinde benim binme yuzdem artsın diye kafanızda geçenleri bir düşünün… Lütfen haklarınızı arayın uygun bir yöntem ve uslupla bunları birlik ve beraberlik ile dile getirin.. Çünkü sizler sayı ve güç olarak şu an sektörün liderisiniz. Teknisyen karşiniz olarak hepinize sevgiler ve saygılar..

    Cevapla
  11. 6 yıl önce

    HAVAŞ ücret alıyor TEKNİK A.Ş. çalısanlarından bunu niye dile getirmiyorsunuz. A.O dan alınmıyor ama TEKNİK A.Ş.den alınıyor. Üvey evlat muamelesi yakısmıyor.

    Cevapla
  12. 6 yıl önce

    Mazeret izinlerini kaldırmak istiyorlar bu konuda da yazın Sefa bey. Kazanılmış haklarımızı göz göre göre kaybediyoruz. Zam maddesi öne çıkarılarak sosyal haklarımızdaki kayıpların üstü örtülmeye çalışılıyor.

    Cevapla
  13. TGS ye alım var mı?

    Cevapla
  14. Maalesef şirketimiz %1 versek bizim icin kâr diye bakıyor olaya. Ne acı

    Cevapla
  15. 6 yıl önce

    teknisyenleri iyice dışladınız!

    Cevapla
    • Yazık ki ne yazik. Herkes birbirini fisleme derdinde. Teknisyenler ellerindeki gücün farkında değiller. İsteseler 1 saatlik iş bırakma ile milyonlarca zarar ettirirler şirketi. Pilotlara yapılan zamdan hayli fazlasını alırlar.

      Cevapla
      • 6 yıl önce

        hiçbir sey olmaz. ATV haber gelir. bir kameraya bakar hersey.. THY TEKNIKTEKI FETOCULER İŞ BASINDA diye ana haberde kendini görürsün.en yakın akraban bile sana mesaj atar ”ULAN FETOCU 7 BIN TL MAAS ALIP HALA GREV YAPMAYA UTANMIYORMUSUN” der.. ona cevap vermeye ugrasırsın. sonra bir de twitter’da başlık açılır. #THYTEKNIKACGOZLULERI diye.. sonra altlarında yorumlar küfürler…uğraşır durursun..
        kardeşim demokrası güzel birşeydi.. Allah rahmet eylesin..

        Cevapla
  16. 6 yıl önce

    Evet sevgili sendika!, Yönetim ve sizin aranızdaki arabulucu süreci ilk toplantısında uyuşmazlık tutulan maddelerin hiç birinde anlaşma sağlanamamış! Sevgili Yavuz ve sendikacılar sözüm size dolar kuruna bakın 7’lere gidiyor 10’lar belki kısa zamanda kapıda, herseye yağmur gibi zam geliyor ve gelicekte Pilotlar bir zam daha yapılacak. şuan hak edilmiş zam oranı neredeyse %35-%40 kalıpta sakın ola %14 peşinde koşmayın adil olun!!! Enflasyonu dikkate alın Uls Pgs Atlas Onur A330’ları ve diğer uçakları getirince ve yeni havalimanı için filolar artırdıklarında adam bulamayacaksınız! Özel şirketlerin neredeyse %50 az maaşa çalışılıyor teknik aş’de ve 3. Havalimanında teknik banko gülmeyecek şimdiden söylüyorum herkesin hakkını alın! Menfaatlerinizi kenera bırakın herkesin hakkını arayın gidişat iyi değil CS ve teknik personelin hakkını alın Kabin amirine bile 750tl amirlik primi alındı!!! Artı zam Uyumayın!!! TEKNİK OLMADAN HALKANIN ZINCIRLERI KOPAR!!! İmza yetkisi olan iki grup vardır teknisyen ve sorumlu kaptan’dır.Artık bunu görün gece hatbakım’a yada hangarlara gidip biz %8 asla kabul edemeyiz diye boş atarlar yapıp kendini alkışlattirip egonu tatmin edip gitme olaylarını geç artık %40’lık enflasyon karşısında eriyen TL karşısında % kaç zam alacaksın. Eğeri iyi bir zam alamazsan ne yüzle hangarlara geliceksiniz. Hala %14’mü diyeceksin yada %8 mi!!! Bence bu kez yandaşlığı bırakıp çalışanın alnının ak sütü gibi olan hakkını arayın!!! Sağda solda biz %8 kabul edemeyiz diyip atıp tutmak kolay bakalım %40’lık erimeye karşı ne alıcaksınız %12’mi ha!!! Bence geç olamadan zam oranını revize et tavsiyem hakkaniyetli olun!!! Durum sandığınızdan çok daha kritik teknikte çok kişi KAÇICAK!!!! Sefa bey olayın lütfen takipçisi olun… Syg.

    Cevapla
    • Hiç kafanı yorma %12 ye tıpış tıpış imzalar

      Cevapla
    • 6 yıl önce

      senin dediğin gibi kaçış falan olması için özel şirketlerin filosundaki uçak sayısını arttırması gerekiyor. oyle bır planları yok.
      pegasus zaten gelmeyecek.
      onur air desen zaten ıyı nıyet anlasması var .thy oluru olmadan hıcbır adam alamazlar.
      baska ulkeler desen.adamların oyle bır bakım merkezı gıbı bır yer kuralım derdı yok.
      zaten gelse gelse katarlılar gelır.onlar da reısın sozune bakarlar.
      kısaca hat bakımcı yapısalcıyı duduklemeye calısırsa revızyoncu hatcıyı onlar bunlar bırbırlerını kandırmaya calısırsa bu teknısyen mılletıne hersey mustehak.
      bu sendıkayı basımıza getıren yenı yetme ıse gıren badem bıyık tayfası.. bunu herkes bılıyor. 2005 den once ıse gırıp celık ıs e oy veren kac kısı var ?
      yenı gırmıs cocuk anadoludan gelmıs atv’de ne ızlıyorsa ınanıyor. bu adamların secımlerı benım maasımı etkılıyor. bu tayfaya belgelerı gosterıyorum on bes sene oncekı maasımın dolar olarak ederını gosterıyorum şimdiki maaşımın o kadar etmediğini anlatıyorum. gene anlamıyorlar. neyse ben evimi arabamı almışım lisansım var tipim var. BANA NE ELİN FURKANINDAN ÖMERİNDEN ALİSİNDEN YUSUFUNDAN demem mi lazım bilemiyorum.bizden öncekilerle aynı kafa da mı olmak gerekiyor acaba?

      Cevapla