featured

KRİZ NE ZAMAN BİTER? KRİZİN ÇALIŞANLARA ETKİSİ NE OLACAK?

KRİZ NE ZAMAN BİTER? KRİZİN ÇALIŞANLARA ETKİSİ NE OLACAK? İŞ DEĞERLENDİRMESİ YAPMANIN TAM ZAMANI…
Benim de sizin de bıktığınız konu, sanırım dünyamızı etkisi altına alan korona virüs vakasıdır. Adeta ben yazmaktan siz okumaktan bıktınız. Sektörümüz neredeyse tamamen durduğundan başka ne yazılabilir ki… Ona buna laf atmak, dedikodu haberleri yapmak, havacılık konuları varken, onun bunun akçeli işlerini kurcalamak benim işim değil. Hele hele beni şu milletvekili aradı bu milletvekili aradı. Sayın bakanla konuştum tarzında kompleks yüklü mesajları okurlara iletmekle ne yapmak isteniyor?
Ayrıca; Yasalarda yapılan değişikliklerle binlerce sayfalık yeni internet yayıncılığı kanunu çıktı. Henüz okumayı bitiremedim. Ancak okuduğum kadarıyla hani bazılarının yaptığı gibi “elimde belgeler var bir yayınlarsam” diyenler varya…İşte o suç olarak kabul ediliyor. Elinizde belge varsa anında savcılığa götüreceksiniz. Yani elimde belge var diyerek şantaj yapma veya karşı taraftan nemalanma beklemek büyük suç. Haberi yayınlayıp sonra kaldırmak da aynı suça giriyor.  
Bildiğiniz veya rastladığınız üzere, Sabah yazdıkları haberi öğlen saatlerinde kaldıranlara da rastlamışsınızdır. Bunların yanı sıra çok iyi havacılık haber sitelerimiz de var. Bir nevi tetikleme dediğimiz ve nemalanma içeren haber atıp, nemalandıktan sonra haberi kaldıranlarla onları hiçbir zaman mukayese bile etmem. Yaz haberi, at altına yüzlerce yorumu ki herkes o haberin okunduğunu sansın:) Hatta yorumlara beğen, beğenmeme şıkkını bile yönetici onayına tabi tutmaya ne demeli? Örneği, benzeri var mıdır?
Okurların bunu anlamayacağını mı sanıyorlar acaba? Bir yorumu beğenip beğenmemenin yönetici onayı ile ne ilgisi olabilir ki. Bu tür saçmalıkları bırakmaları ve dürüst olmaları, iki de bir ona buna yalvarmalarının önüne geçebilir ve adam gibi adam olma yoluna girebilirler.
Yine yeni kanuna göre; Mahkemeler, çoğu zaman internetten yapılacak. Avukatınız bürosundan davaya girip savunma yapabilecek.
Kısaca; Dijital ortam artık sıklıkla kullanılacak gibi görünüyor. İş hayatında, okullarda, mahkemelerde, vb… sıklıkla kullanılır olacak. Bu dijital ortama sektörümüzde girecektir. Bu sistemin iyi yanları olduğu gibi kötü yanı da var. Kötü yanı; Tabii ki işverenlerin bu sistemden faydalanıp evden çalışma yaptırabilmelerinin artış kaydedebileceği…
Bildiğiniz üzere birçok yazımda atasözlerimize atıfta bulunurum. İşte şimdi de rahmetli babamdan öğrendiğim “ Asil azmaz bal bozulmaz, bozulursa yağ bozulur çünkü mayası ayrandır.” Atasözümüz eşliğinde bir tavsiyem olacak.
Bu sektörde çalışanlar, yöneticiler ve eli kalem tutup yazanların hepsinden yaş olarak büyüğüm diyebilirim (Erhan İnanç hariç, kendisi büyüğümdür). Bu nedenle, zaman zaman bazı mayası ayran olanları anladığınızda ondan veya onlardan uzak durmanızı öneririm. Çünkü kişinin mayası bozuk ise ondan ne dost, nede post olmaz…
Neyse biz yine sektörümüze dönelim; Kusura bakmayın bazen bu yeni yetme haberci bozuntularına ayar çekmek gerekiyor.
Bildiğiniz üzere son iki aydır yerel haberlerin yanı sıra yabancı haberleri de yayınlamaya ağırlık verdik. Bizde yaşananlar, yabancı havayollarında da yaşanıyor mu? Onlar ne durumda? Ne tedbirler alıyorlar? Hepsini yayınlıyoruz.
Her ne kadar kriz ortamının bir an önce biteceğine yönelik iyimser görüşlerim olsa da yaşananlar benim iyimser bakış açımın tersinde oluşuyor.
Havayollarımız yaşayacak ki, havalimanlarımız da yaşasın. Malum biri olmazsa diğeri olmaz. Bu ikili bir bütündür.  Havayollarımızın, Giderlerinin çoğu Amerikan doları ve dolar 7,00 TL lerde seyrediyor. Yolcu sayısındaki daralmanın yanı sıra maliyetlerdeki kontrol edilemeyen artışlar sektörün zararını artıracaktır.
Havayollarımızın kurtulabilmesi için uçmaları lazım. Havayollarımızın sadece iç hatlarda uçması şirketi maddi yönden tatmin edemez. Hal böyleyken, yabancı ülkeler farklı yaptırımlar getirebiliyor. Bize göre kriz bitti ve biz hazırız deseniz bile sefer yapacağınız ülkenin de hazır olması lazım ki o ülkelere uçabilesiniz.
Son günlerde okuduğunuz üzere İspanya ve İtalya yılbaşına kadar sınırlarını açmayacaklarını söylüyorlar. Bu ülkeler belki de turistten bıkmış, bu sezon tenhalığın tadını çıkarmak istiyor olabilirler:)
Almanya, yolculardan “Covid-19 Free” belgesi isteyeceğim diyor. Yolcularının antikorlarını ölçerek bağışıklıklarını kontrol edip sonra belge verme yoluna gideceklermiş. Sivil havacılığımızdaki bu kriz Eylül ayında biter diyen olduğu gibi 2021 Haziran ayına kadar sürer diyenlerde var. Tabii ki bunlar hep varsayım. Ben ise Haziran ayında iç hat uçuşlarının açılmasını bekliyorum. İlk çeyreği maalesef kaybeden havayollarımız, havacılığın en iyi dönemi olan ikinci ve üçüncü çeyreği kullanabilmeleri lazım ki önlerini görebilsinler.
Turizm bakanımız, Türkiye’deki otellere Covid-19 Free belgesi vereceğini söylüyor. Tamam, da, otele bu belgeyi verdiniz diyelim, otele gelen yerli ye yabancı turistler ne olacak? Onlardan da Covid-19 belgesi mi isteyeceksiniz? Diye sorasım geliyor.
Bir zamanlar, Türkiye olarak IMF’den para almayacağımızı, hatta bir ara isterlerse borç bile vereceğimiz tarzında haberlerimiz vardı. Önümüzdeki dönemde ülkelerin şirketlerini ayakta tutmak için para basıp borçları üstlenme yoluna gideceklerinin yanı sıra, uygun dış borç bularak şirketleri kurtarma yerine IMF’den borç alınabileceği ifade ediliyor.
Ben ise hala aynı görüşteyim. Sektörümüz, devletten yardım almadıkça düzelemez ve birçok çalışan kişi işsizler ordusuna dâhil olur. Devlet yardım etmeyecek te ne yapacak? THY veya Pegasus gibi tarifeli seferler yapan şirketler tam yolcu bulmuş uçacaklar… Bir telefon uçuşlara yasak geldi dendi. Kimi kime şikâyet edeceksin ki. Emir büyük yerden gel de uyma… Tabii ki bu tür durumlarla sıklıkla karşılaşan ve karşılaşabilmesi hala mümkün olan havayollarımızın batmaması için, uçmayın emrini veren zararı da karşılamalı diye düşünüyorum.
Sektörümüzde çalışanların, yaşanan ve henüz ne kadar süreceği belli olmayan krizden ne şiddette etkileneceğine geldiğimizde ise, THY radikal kararlara yönelirse çalışanlar için zor günler gelecek demektir. Part Time çalışmanın başlayabilme ihtimali, evden çalışma ihtimali veya tasvip etmem mümkün değilse de, işten çıkartma veya çalışanların aldıkları ücretlerde azaltmalara bile rastlanılabilir.
Ayrıca, çalışanlar arasındaki ücretler arasındaki farklılık inanılmaz boyutta. THY Ücret değerlendirmesi yapmamış bir şirket olduğundan hiçbir zaman çalışanlar arasındaki ücret dengesini sağlayamayacağından iç barışı sağlaması mümkün olamıyor. Birinin hakkı diğerine giderse buna hakkaniyetli dağıtım denemez. Sendikaların iş bilmezliği ve şirketin bu konudaki duyarsızlığı iç barışı ve adil ücret dağıtımını sağlamayı zora sokan faktörler.
Şirketlerin bu boşlukta ücret değerlendirmesini masaya yatırmasında büyük fayda var… THY veya Pegasus da yurt dışındaki havayolları gibi çalışıyor. Onlarında pilotu, teknisyeni, mühendisi ve büro çalışanları var. Her ikisi de uluslararası uçuş yapabiliyor. Bu nedenle, yabancı havayollarının çalışanlarına verdikleri ücreti değil mesleki grupları arasındaki ücret orantısını uygulamak yeterli. 1986 yılında yurt dışındaki havayollarının ücret skalalarını getirtmiş ve onların aldıkları maaşları değil, meslek gruplarındaki orantıları ele alarak şirkete ve sendikaya vermiştik. Bu uygulamayı hala hayat da olan Mehmet Tuğruçeri abimizle birlikte hazırlamıştık.
Sayın THY yönetimi;
Tabii ki sadece bir ülkenin çalışanlarına uyguladığı ücret değerlendirmesi Türkiye için baz teşkil etmeyebilir. Bu nedenle, Avrupa, Amerika, Ortadoğu vb… gibi ülkelerin havayollarının ücret değerlendirmelerinin ortalamalarını alın yeterli. Örneğin; Onların havayollarının kaptanı ile bizim ülkemizin Ground Engineer’leri (Uçak teknisyeni)  arasındaki ücreti değil sadece birbirlerine olan orantısını uygulayın yeterli. Tabii ki bu orantıları daha geniş çalışan kesime de uygulamak mümkün. Yeter ki isteyin…
Uzaktan çalışmanın mümkün olmadığı teknisyenlik ve pilotluk branşlarında ne gibi değişiklikler yaparlar veya yapmazlar bunları elimizde şimdiden bir veri olmaksızın tahmin etmek çok zor. Bekleyip göreceğiz. Unutmamak gerekir ki, havacılık sektöründe uçakların uçabilmesi için dört imza yetkili iş grubu vardır. Bunlar Pilot-Ground Engineer ( yetkili teknisyen)-Dispeç ve Hava trafik kontrolörleri dir.
Bu arada birlikte çalışmanın kaçınılmaz olduğu teknik birimlerde koronavirüs ile enfekte olmuş teknisyenlerin olduğunu duymaktayım.  Çünkü bu meslekte tek kişi çalışmak neredeyse mümkün değildir. Kokpitte iki pilot arasında sosyal mesafe denilen fiziki ayrışmanın mümkün olmadığı gibi, uçak bakımlarında arıza veya rutin bakımlarda çalışan teknisyenler de hiçbir zaman tek kişi çalışmazlar. Uçucular ve teknisyenlerin sık sık, belli aralıklarla Covid-19 testine tabi tutulup olası taşıyıcıların karantinaya alınıp negatif olanların çok iyi korunmaları gerekir.
Tamam, çalışanlar için böyle de, yolcular ne olacak?
Koltuklarda yolcular omuz omuza, ayrıca 2 sıra arasındaki mesafe çok yakın. Tüm yolculara tek kullanımlık maske verilip takılması mecburi tutulabilir. Üçlü koltuklarda bir yolcu cam, diğeri koridor kenarında oturtulup orta koltuk boş bırakılabilir. Arka sırada ise sadece orta koltuğa yolcu alınarak seyrekleştirme yapılabilir. Öyle veya böyle kabin kapasitesinin aşağı yukarı %50’sinden yararlanılmayınca doğal olarak, doluluk oranı düşecek ve ya, zarar edilecek ya da bilet fiyatlarını artırmak zorunda kalınacaktır.
Bu tür uygulama bilet fiyatlarına zam getirir, uçak yolculuğu pahalı-lüks yolculuğa dönüşür. Bu Covid-19 tamamen sıfırlanıncaya ve tabii ki en önemlisi AŞISI bulunana kadar havacılığın belini doğrultması oldukça zor görülüyor. Kriz sonrası günlerinin, kriz öncesi günlere benzemeyeceği muhakkak. Burada önemli olan krizden en az etkilenen ülkeler içerisinde yer almak olmalıdır…

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

72 Yorum

  1. 4 yıl önce

    lets start the witch hunt my comrades.demem o ki şu beleş /paralı/haksız lisans alıp C/S yim diye kasılan liyakatsiz /ingilizcesiz İŞe gelince CILIZ paraya gelince ben CİYESİM YEAHAA diyenlere bir operasyon payılsın.BELEŞ EASA ALIP ,SHY lisansı olmayanların yetkileri YENİDEN değerlendirilsin.Ne kadar kötüyüm yeaa.Orta dünyada dengeler değişiyor.URUK HAİ ler yetişiyor.TK da BELEŞ YUNAN LİSANSLARI 3000 EURO LUK TEKNİSYENLERIN SONU GELİYOR.ARTIK SİZİ GANDALF THE WHITE DA KURTARAMAZ ,SOYU TÜKENEN ELFler de ,ARAGORN ZATİ ÖLÜMLÜ.
    sinirlenmeyin hemen Milletin anası babası cocuklarına servet harcayıp üniversite okutuyor ,cocukları diz çürütüp ingilizce ,shy bitiriyor sizde 3000 euro verip KUL hakkına girip ONLARIN önüne geçip bide ARTIST lik yapıyorsunuz.HANGİ vicdana sığar bu.ORTALIK KARIŞTI DÜZEN BOZULDU YETİŞ YA SHGM YA THY TEKNİK.ASDFASDF

    Cevapla
  2. 4 yıl önce

    SEN HANGARDASIN BAKIMA DEVAM EDİYORSUN ÇÜNKÜ HALA KARGO UÇAN PİLOTLAR VAR.2 AY UÇUŞ OLMASIN BAKALIM NE OLACAK ANCAK EVDE ARABANA BAKIM YAPARSIN.KİMSE KİMSENİN İŞİNE ,KAZANCINA LAF ETMEDİĞİ SÜRECE HERKES İŞİNİ YAPAR ŞAMPİYONNNN

    Cevapla
  3. 4 yıl önce

    Yahu herkes kendi işine baksın. Bu ne kedi köpek gibi onun maaşı bunun maaşı söyleniyorsunuz. Sözüm kaptanlara.. siz burada yazan yeni yetmelere bakmayın. Eline telsiz alan hatçı olmuş…bunlar teknik içinde küçük azınlıklar. İlla çürük meyveler olacak. 10 yıldır hat bakımda yetkili olarak çalışan biri olarak kendi adıma birim yöneticilerimizden çok hakkımızı savunduğunuza bizzat kaç kere şahit oldum. Bu şirkette kendi dayanışmanızı yapıp kendinizi ezdirmediğinizden hak ettiğinizi alıyorsunuz. Bu şirkette herkes bir bütün… benim yaptığım iş sizinkinden değerli olmadığı gibi sizin yaptığınız iş de benimkinden değeli değil. Siz olmadan biz, biz olmadan siz olamazsınız. Bagajcı olmasa o yolcuların bagajlarını kim yükleyecek? Veya yolcu hizmetleri olmasa yolcuların dertleriyle kim ilgilenecek. Herkes kendi işine baksın ve dua etsinde sektör düzelsin. Evet az maaş veriyorlardı şimdi onu bulursak dua edelim. Şimdi dağılın…

    Cevapla
  4. 4 yıl önce

    GOD CREATED AIRCRAFT MECHANICS SO THAT PILOTS CAN HAVE HEROES TOO…;)

    Cevapla
  5. Gerçekten çok üzülüyorum ne kadar şanssizmisim 1 yılı geçkin işe girmek için bekledim(Boeing krizi yüzünden).Simdi ise korona kriziyle henüz başladığım işimden çıkarılma korkusu ile yaşıyorum..

    Cevapla
  6. 4 yıl önce

    Sefa bey,sitenizi ve yazilarinizi takip ediyorum ancak hemen tum yazilariniz,hayatiniz teknisyen fetlsimizi ile gecti, yetkili teknisyen ,ucusa elverisli onayi vs mesleginizi gereksiz bi sekilde cok abartiyorsunuz
    Teknisyen , isci ,muhendis kaptan hostes pilot yer hizmetleri vs nin icinde bulundugu bir zincirin halkasidir,Bu zincirin her halkasi Ucagin ucusa elverisli kararina ortaktir ve sorumudur,teknisyene cok fazla onem atfetmeniz teknisyene fayda degil zarar veriyor.
    Bu kompleksden vazgecmenizi tavsiye ediyorum
    Teknisyene bu yetkinin nasil verildigini siz bilirsiniz
    Teknisyene bu yetki, amirinden,kaliteden,sivil havacilik otoritesi tarafindan yapilan degerlendirme ve onayi ile verilir ve gerekirse amiri tekrar geri alabilir
    Turk havacilik sektorunun de kabul ettigi mevzuata gore atamalar ,maas konusu uluslararasi standartlara gore yapilmaktadir,Tabiiki adaletsizlikler vardir ama bu sadece teknisyene yonelik degildir
    Saygilarimla

    Cevapla
    • Yönetici 4 yıl önce

      Haklı yanınız var. Ancak benim zamanlarımda verilen yetkinin geri alındığı zamanı hatırlayamadım. Çok çok önemli bir hata olursa SHGM devreye girebilir. Şirket verilen lisansı geri alamaz. Çünkü lisansı şirket vermiyor. Tabii ki haklı yanınız uçak teknisyenin değer kaybetmesi. Bunun nedeni ise uçak teknisyeninin mesleğinin önemini bilmediğinden veya işverenden çekindiğinden olduğunu düşünüyorum. Ayrıca yazımda sadece teknisyen değil tüm birimlerde çalışanların belirli bir skalaya oturmasını belirtmiştim. En üst kademeye zam yapıldığında bu zam tüm gruplara kendilerine verilen kademe puanı eşliğinde dağıtılacak.Bu değerlendirme çalışması bende var.

      Cevapla
    • 4 yıl önce

      Haklısınız Lisansı sivil havacılık otoriteleri verir dediğiniz gibi yine veren havacılık otorite kurumlaro geri alır ancak lisans tek başına bi işe yaramadığını sizde çok iyi bilirsiniz,bahsettiğim onaylayıcı(c/s) veya destek personel(s/s) yetkisi,yani uçağın uçuşa elverişli olduğuna dair yetkisidir
      Yinede sektörün magazin ve şantajcısı gıdcık ve ahlaksız arkadaşları takip edeceğime bu sektörde ciddi birikimli tek olan siteniz ve şahsınızı takip edeceğim çünkü sektörde hayatının 30 yılını geçirmiş biri olarak elbette sizi ve sitenizi önemsiyorum,
      saygılarımla

      Cevapla
  7. 4 yıl önce

    Bazı horozlar vardır, Güneşin onlar öttüğü için doğduğunu zannederler. Bu tüm gruplara gitsin. Klan (grup, çete) değil, ekip istiyoruz, ekip çalışması istiyoruz; grup çatışması değil. Çatışma kimseye yarar getirmediği gibi hak edişlerin alınmasını sağlamaz, patrona yarar. Ben olmaz isem lafından vazgeçin, çaycısından, temizlik işçisinden patronuna kadar kim olmazsa o uçak uçmaz. O kadar.

    Cevapla
  8. 4 yıl önce

    Başka site haberleri yayından kaldırıyor doğru da siz de içinde küfür,hakaret vs olmayan bazı yorumları sansürlüyorsunuz. Mesela geçen bir haberin altına temel ve hamdi’nin fetocuları tıka basa thy’ye doldurduğu yazıldı ama bu bölüm yorumdan çıkarıldı. Mecliste bile konuşulan,gazete,havacılık portallarında,sitelerinde,tv’lerde haber olan,herkesin neyin ne olduğunu gayet iyi bildiği ve ikisinin de bu yüzden thy’den gönderildiği ortadayken yorum nasıl sansürlenir anlamak zor. Site benim istediğimi yayınlarım derseniz de saygı duyarım. Saygılarımla.

    Cevapla
    • Yönetici 4 yıl önce

      Bir kişiye yönelik fatö cu veya bir başka tabir kullanılmasını ancak yorum atanın ismi belli ise yayınlayabilirim. Çünkü ben net olarak ilgili kişilerin suçlandığı bir yoruma yer veremem. Yeni internet kanununda bu tür kişilik haklarına yönelik suçlamalarda belge arıyor. Örneğin İlgili kişi bizi mahkemeye verip kişilik haklarına saldırı olarak suçladığında benim bu görüşü yazan kişiyi bulabilmek mümkün değil. IP ler bile sahte olabiliyor. Gazetelerde veya medyanın diğer bölümlerinde yayınlanan suçlamalar beni bağlamaz. Ayrıca ilgili kişilerin bu nedenden ötürü görevlerinden alındığı belgeniz varsa yayınlayın ki bende bu belgeye göre ilgili suçlamalı yorumunu aynen yayınlayabilirim. Malum herkesin bildiği bir seyi yazdık diye mahkemede savunma yapamayız. Bu konuda çok başımız ağrıdı ve mahkeme kanalıyla yazıyı geri çekmek zorunda bırakıldık. Örneğin en son AtlasGlobal de oldu. Mahkeme kanalı ile tam 6 yorumu kaldırttılar. BİLGİNİZE….

      Cevapla
  9. Sefa bey maaş konusunda bir şey yazmak istemiyordum.
    Ama arkadaşlarım maaş yüzünden birbirini incitiyor.
    Gerçekten yazık.
    Biz aslında tüm sektör çalışanları olarak çok iyi bir ekibiz inanın.
    Maaş konusuna gelince
    Yıllardır bu sektördeyim, kaptanım hak ettiği maaşı alan bir sektör çalışanı görmedim.
    Bırakın uçan şirket çalışanlarını.
    Uçuran atc operation, handling şirketleri çalışanları da dahil.
    Önce herkesin bir düşünmesi lazım.
    Bu sektörde maaşları patronlar belirler.
    Çalışanlar değil.
    Maalesef para, tecrübeye, yapılan işe çekilen çileye göre verilmiyor.
    Kalifiye çalışanı en ucuza kaça buluruz diye belirleniyor.
    Patron minimum paraya çalışacak en iyi çalışanı arıyor.
    Yani arkadaşlarımın, gereksiz yere, kendinden fazla maaş alanı hedef alması üzücü.
    Serbest piyasa ekonomisi bu işte.
    Biz istedik üstelik
    Buyrun yiyelim
    Son bir konu.
    Uçucular sabah cami önlerinde bekleyen, ne iş olsa yaparım abi diyen amele statüsünde çalışırlar.
    Borçlar kanununa tabidir

    Cevapla
    • 4 yıl önce

      Ucucular amele statusunde calışırsa,sende nerde!!!ne statüsünde çalışırsın düşün artık belkide dünyanın en eski işini yaparsın!!!

      Cevapla
  10. Herkese Hayirli Ramazanlar,
    Zor donemler ve bundan tum sektorler etkilenecek. Fakat burada bir cok arkadasimiz konuyu salt maaslar uzerinden ele almis. Kesinlikle herkesin hakkaniyetli bir bicimde maas almasi esas olmalidir ve kokpit, kabin teknik ve diger tum departmanlarda calisan emekciler haklarini almalidirlar. Bunun tespiti ve yeniden yapilandirilmasi adina Sefa Bey in dedigi gibi bir calisma gerekebilir ki uzunca bir sure kriz oncesi maas seviyelerinin olmayacagini dusunuyorum ama sonrasinda iyilestirmeler zaruri olacaktir.
    Arkadaslar lutfen kendi aramizda laf kalabaligi yapip asil sorundan uzaklasmayalim, onumuzde bir kriz var ve dunyadaki tum sirketler bundan nasibini aliyor. Asil hedef isimizi muhafaza etmek ve bunun icin mucadele etmek olmali… Birbirimize suclama getirerek bu sorunlari cozemeyiz, umarim bir an once bu krizden cikariz.

    Cevapla
  11. 4 yıl önce

    Sefa abi
    Yazdıklarını her zaman takip ediyorum . Bu içinde bulunduğumuz krizde şirketlerin sonu nereye varıcak herkes tedirgin . Şimdilik elde avuçta olan ile idare ediyoruz . Bir çok şirket Kargo ya dönüş yapıyor. IATA başkanı ve birçok havacılık uzmanları 2021 in son çeyrekte düzelme ancak olur gibi demeçler veriyor . Ülkeler arası yolcu taşımacılığı yakın zamanda zor görüldüğü bu dönemde biz teknisyenler olarak da kara kara düşünmekteyiz . Bir süre daha bakım devam eder . Hali hazırda bekleyen planlı bakımlarda yapılır. Ya sonrası ? Çalışmayan uçmayan uçak zarar demek . Bunca uçucu , teknik ve yer hizmeti personel var . Tekstilde bile patron kazancına göre personel çalıştırır . Bugünden yarını görmek zor ama bizleri bekliyen işten çıkarmalar olur mu ilerleyen süreçte ?
    Saygılar sevgiler .

    Cevapla
    • Yönetici 4 yıl önce

      Sevgili Kardeşim o kadar zor soru sordun ki…Bu soruna cevap verebilmek çok ama çok zor. Bu nedenle yakın zamana bakıyorum. Müneccimlik bir soru:)

      Cevapla
  12. 4 yıl önce

    Çok güzel ifade etmişsiniz. Ülkemizin ve dünya ülkelerinde havacılık sektörünün çok büyük ekonomik sıkıntı yaşadığı bu günlerin bir an önce bitmesini dilerken, maalesef yazdığınız tarzda kendini genel yayın yönetmeni/gazeteci sanan biri elinde kalem emrinde internet sitesi basın etik kuralları, hukuk kurallarından bi haber aklına geleni, kendisine söyleneni yazıyor ve bunu da haber sanıyor. Karşı taraftan ne bekliyor, kendisine iftira atması için malzeme sağlayanlardan ne bekliyor Allah bilir. İçinde Allah korkusu olduğunu hiç sanmam. Bir de siyasete soyunmuş ve maalesef siyaset yaptığını düşünüyor zavallının iyi – güzel partisi de.
    “İŞTE O KOMİSYONCU!…GAZETECİLİK BAHANE PARA ŞAHANE!” yazınızda konu ettiğiniz üzere
    “Bilirsiniz, insan kendinde ne eksiklik varsa onu ön plana çıkartarak ona buna laf atmayı seçer.
    Bu içgüdüsel bir davranış biçimi olup kendini rahatlatmak amaçlı psikolojik bir bozukluktur.” ifadeleri tam ifadesini bulmuş.
    Elinize kaleminize sağlık….sevgiyle kalın..

    Cevapla
  13. 4 yıl önce

    Alayına gider::)

    Cevapla
  14. 4 yıl önce

    Sende nekadar çok biliyormusun uçağı alkışlıyoruz seni kaptan mel’i herkes okur anlar her yetkili teknisyen. bunu bikere aklına sok,haa ikileme düştüğü konu olabilirki bu çok olur, hangarda da yaşıyoruz bunu base bakımda AMM veya SRM de EFB içindeki uçağın kitabında da bugibi durumlar olup merkezi arayabilir.bence birazdaha seviyeli olun.

    Cevapla
    • 4 yıl önce

      Seviyeli olun lafını,Uçucu düşmanı arkadaşlarınıza söyleyin .

      Cevapla
  15. 4 yıl önce

    Aslında bu maaş muhabbeti bağlamayı Türkiye’de en iyi kim çaliyora döndü. Bir kısım Arif sağ der bir kısım Orhan Gencebay. Arif Sağ diyenler kendilerini elit sayar, Orhan Gencebay diyenler onlar zaten taraflı en iyisi biziz. Bilmezler ki Arif Sağ ile Orhan Gencebay gerçek kankadır. İkisi de birbirini en iyisi görür.

    Cevapla
  16. 4 yıl önce

    Sevgili arkadaşım okudugunu anlamayan nasıl kaptan oluyor demişsin,merak etme okudugumuzu anlamasam seninle çalışıyor olurdum

    Cevapla
    • 4 yıl önce

      kaptanım ben teknisyenim herkesin mesleğine saygılıyım.Ben aynı zamanda model uçak pilotuyum çok pahalı cihazlar uçurdum/uçuruyorum uzaktan rc model uçurmak bile kolay şey değildir büyük sorumluluktur hata yaparsan kendi canını geç yanındaki arkadaşını bile öldürebilirsin.kaptanların pilotların sorumlu insanlar olduklarını ve üstlerindeki büyük sorumlulukları anlayabiliyorum ki teknisyenlerinde(içlerindeki çürük çarıklar hariç beleş para ve lisans al lar hariç) sorumlulukları ağır.kine öfkeye ve bazı teknisyen/pilot/cabin crew yaptıkları şeyler dolayısıyla genellemeye gerek yok.yazdıklarınız ahlaki değil bu yakışmadı.ego ve kibir le bir yere varamazsın.

      Cevapla
  17. 4 yıl önce

    Sefa bey,
    Kimse kimseye hakkınızı aramayın demiyor,tabiiki herkes hakkını sonuna kadar alsın.Ancak aynı sektörde çalışsakda ayrı meslek gruplarıyız.
    Hakkınız başka bir meslek grubu olan pilotların maaşlarında yola çıkarak /gelir adaletsizliği diyerek değil,diğer ülkelerdeki teknik arkadaşların maaşlarını mukayese ederek arayın.

    Cevapla
    • Yönetici 4 yıl önce

      Kaptan kardeşim; maalesef yazıdaki önemli yeri kaçırmışsınız. sadece havayolları değil tüm şirketlerin farklı görevlerde çalışan personelleri vardır. Şirket bir alım ilanı yaptığında ne kadar maaş verileceğini söyler. Her meslek mensubunun minimum ve maksimum ları bellidir. Benim zamanımda yurt dışında ki sendikalardan isviçre’de uçak mühendisi olan bir arkadaşımızdan rica edip maaş skalalarını istedik. Bu arkadaşımız sadece Avrupa’dan değil Amerikadan bilgiler yolladı. Bu verilerde pilot-kaptan-C/S teknisyen- yetkisiz teknisyen-kabin memuru vb…Hepsinin minimum ve maksimum ücret skalaları yapılmış. Tabiki onlarda paranın değer kaybı bizim ülkemizdeki gibi değil. Dolar,sterlin ve mark (o zaman Almanya’daki para birimi mark dı. ) Oturduk inceledik… Her meslek grubunun en düşüğü ve en yüksek rakamları ele alınmış tabii ki ara kademeleride… Sendikaları bir zam aldığında her gruba ve her grubun en üst ve en alt kategorilerine göre tahsislenmiş puanları belli olduğundan o yeni zam hepsine uygulanıyor. Yani 5000 Dolar maaşınız varsa %10 artışla maaş 5500 olurken, diğer grubun maaşı 3000 dolar ise onun ki 3300 oluyor.
      Bizde öyle mi? İki ayrı sendika var ve biri %10 zama alırken diğeri %5 alıyor. Tabii ki denge alta doğru bozuluyor. Normalde 3000 Dolar maaş alan onlarda 3300 dolar olması gerekirken 3150 Dolar oluyor. Bu rakamlar hep değişken. Bizim şirketlerde Toplu iş sözleşmesi dışında da iyileştirme işveren tarafından yapılıyor ve sendika buna hayır demiyor. Diğer sendika da istediğinde size yok dediğinde yukarıdaki ücretsel dengeler bozuluyor. Çünkü ücret bazında zamanında bir puan sistemi yok. Rahmetli Kaptan Pilot Zihni Barın’ın sendika başkanlığında tavan ücretle taban ücret arasında 1/7 den fazla olamaz diye imzalar atılmıştı. Yani Rahmetli Zihni Barın, taban ve tavan ücretler arasında farkı belirlemiş ve imza altına aldırmıştı. İşte istenen basit bir anlatımla böyle. Mevcut durumda THY’deki skalalara baktığınızda ne görüyorsunuz? İşte o gördüğünüz rakamların keyfi olarak yapıldığı belli. Tamam tabi ki arada zam yapılabilir ama bu zam miktarı kişilerin meslek gruplarına ve kıdemine göre puanlanmış rakamlarının üstüne konur. Yani ücretsel dengeler bozulmaz. Burada anlattığım konuyu kavrayamamış kişiler hala bizim paralarda gözünüz var deyip beni güldürüyor:) NE ALAKA…

      Cevapla
  18. 4 yıl önce

    KİMSE SİZE HAKKINIZI ARAMAYIN DEMİYOR,TABİİKİ ARAYIN AMA BUNU
    KAPTANLARIN CEBİNİ/MAAŞINI GÖSTEREREK YAPMAYIN
    EĞER VARSA BAŞKA ÜLKE VE ŞİRKETLERDEKİ MUADİLLERİNİZİN KAZANÇ VE HAKLARINI GÖSTEREREK ARAYIN!!

    Cevapla
  19. 4 yıl önce

    Sefa bey uçak seferleri Eylülde yoluna girer büyükler hep büyük küçüklerde çabaları karşılığı yerlerini alacaktır. Dünyanın başına bu gibi olaylar ilk defa geliyor.Devlet hastalık kol gezerken tabiki uçuşları durdurun talimatı verebilirler.Kamu yararını gözetirler.Hayır ben uçarım dese ne olacakki ortada yolcumu kalır Herkes kaçacak yer ararken.Bu bir ölüm olayı can olayı.Ayrıca habercilik te rekabet şarttır.Ben sizin sitenizden İstanbul hava limanının açılış haberini duyamamıştım ( yoksa yanılıyormuyumk?) Çokta ilgimi çekmişti acaba haberciliğin önüne parti bağımlılığımı geçti diye.Bir habercinin önceliği tarafsızca haberi vermesi sonra varsa eleştirisi onuda eklemesi.Güvenilir haber sitesi öncelikle tarafsız ve opjektif olmasıdır diye bilinir.

    Cevapla
    • Yönetici 4 yıl önce

      İstanbul havalimanının açılışını yazmayan ne yerli nede yabancı yayın organı olamaz. Yanılıyorsunuz. Koskoca İstanbul havalimanının açılışı önemli bir haber. Bu nedenle mümkün değil. Sefa İnan

      Cevapla
  20. 4 yıl önce

    Emektar başkan aklımın almadığı bir şey var.Bir kıriz durumu olsa hemen Türkiye IMF Den para alacak sözü ortaya atılıyor Bu konu 2008 de kappatıldı.Sadece orasımı var para alınacak.Sen düşünemiyormusun Türkiye sadece Türkiyeden ibaret olmadığını…Birde şirketler hemen bir sıkıntı olduğunda hemen devletten para talebinde bulunuyor. E bu zamana kadar kazandığın nerde diye sorarlar adama.devlete vergiden başka kardan da bir şey vermişmiydin.Niçin kapasiteni aşıp aç gözlülüğe soyundun demezlermi ? Her şirket Ayağını yorganına göre uzatacak.Senin plansızlığın Devleti bağlamaz.Ben öncelikle THY’yi kurtarırım gücüm varsa diğerlerini.Çünki 360 tane uçak var 276 Destinasyonu var thy nin Önce can sonra canan.THY de ücretler hep farklı olmuştur.Bu konuyu sendika halletmeli kime ne ücret verilecek iş güçlüğü göz önüne alınacak riske göre ücret politikası olmalı. Rekabet önem

    Cevapla
  21. Bu makaleyi birde UTED ve Özçelik İş yazabilse…Al UTED i vur Özçelik iş’e inanın ki tıntın ses cıkar.

    Cevapla
  22. 4 yıl önce

    Hepimizin bildiği gibi ulusal pazarlar dışında faaliyet gösteren sektörlerde Global arz-talep ekonomi modeli çok fazla belirleyicidir. Bu sebeple maaş ve fiyatların ayarlanması dilek ve niyetlerle olmaz. Tatışma boşunadır. Her grup kendi ücret dengesini piyasa koşullarında zaten bulacaktır.

    Cevapla
  23. 4 yıl önce

    Haziran 2021’de herşey yoluna girer. Öncesi biraz sıkıntılı geçecek bizler açısından. Umarım büyüklerden batan olmaz.

    Cevapla
  24. 4 yıl önce

    Ellerinize ağzınıza sağlık Sefa Bey. Saygısızlık yapanların kusuruna bakmayın. Onlar büyük resime bakmak yerine sadece ceplerini görebiliyorlar.

    Cevapla
  25. 4 yıl önce

    İstatistik olarak en güvenli ulaşım yolunu kullanıyorsun risk size varsa bize de var uçağın bakım kayıtlarında bizim mühürler duruyor yapılan hata ipe götürür bu boş egoları bir tarafa bırakın yazıda sizin maaşınız düşürülsün diye bir ifade anlam yok daha okuduğunuzu anlama sorununuz var o koltuğa iyi oturtmuşlar sizi

    Cevapla
    • Benim can ve mal guvenligim soz konusu gardas,ya senin?
      Lisansini kaybedip tekrar dışardan eğitim alıp cs olanları konuşmak ister misin?Kaptanlarda var mı canım kardeşim böyle bişey?

      Cevapla
    • 4 yıl önce

      Biz okuduğumuzu iyi anlıyoruz.Herşeyi ego olarak görmek bence sizin kendinize güvensizliğinizden!
      Esas sen okuduğunu iyi anla,maaş düsürülsün dedi demiyoruz.Hep kaptan maaşlarını ağzınıza dolamayın diyoruz.

      Cevapla
    • 4 yıl önce

      Bence sen okuduğunu anlamamışsın,bizde senin bakım yaptığın uçakta allaha emanetiz demekki.İstediğin kadar mühür vur,sen yerde oturuyorsun biz uçuyoruz.

      Cevapla
    • 4 yıl önce

      Dışardan sınav verenler diyorsunuz sayın kaptanım:) litvanya belerustan sizden sınava girenler ne olacak??

      Cevapla
    • Once sen lisansini kaybedip tekrar alan csleri yaz sonra ben sana diger kısmı anlatırım.Ha bu arada tekrar ediyorum dünyada lisansını kaybetmiş ve sonra tekrar alabilmiş bir pilot var mıdır?
      Herhangi kazadan sonra suçlanan bir teknik var mıdır?Bana kimse periyodik bakım vs anlatmasın,periyodik bakım yapılmaması sistemsel bir hatadır.İnsan hatası sebebiyle suçlanan teknik olmuş mu tarihte?
      Neyse arkadaşlar su akar yolunu bulur…

      Cevapla
    • 4 yıl önce

      Sevgili kaptan Isparta kazasında hapis cezası alan teknisyen var (Zafer Dinçer)çok merak ettiyseniz Türkiye’de hatasından dolayı ceza alan pilot var mı bugüne kadar ? dünyada da örnekleri var tek tek yazamam şimdi nat geo Aircraft investigation serisini izlemiş olmanız lazım diye düşünüyorum sektörün içinde biri olarak orada çok örnek var öğrenirsiniz Japan Airlines 123 Sefer Chalk’s 101 Sayılı sefer vs. ilgili human factor modülüne giriyoruz lisans için alakasız olmamız mümkün mü komik olmayın ne sistemsel hatası bu
      biz sadece periyodik bakım da yapmıyoruz ayrıca hat bakıma uğrarsanız birgün anlatırız sizlere. Bakımın yapılıp yapılmaması kadar bakım kalitesi de çok önemlidir ki bu kazalar da buna örnektir kalifiye teknisyen iyi bakım emniyetli uçuş demektir dolayısıyla sizin hayatınız da buna dahil oluyor saygılar

      Cevapla
    • 4 yıl önce

      Lisansini kaybedip tekrar almis nedemek ya :) bu kaptanlar cok alem cok.Bataryayi on yapip external power i vermeden battery discharge lambasi yaniyor ariza var diyen kaptanida gördük, ground power yok diye emergency lightla ucagi aydinlatmaya calisanida gördük.Motor u kapatmadan ucagi terk edenide gördük.Su sacmaliga bak 1 trilyon borca giriyormus beyefendi.Bu meziyet mi ? Hic bir altyapin yokken Iki senede pilot olursun peki kac yilda Yetkili bir teknisyen oluyorsun.Sifirsan en az 5 yil oda en iyi ihtimalle.Bu sartlarda bu kadar maas farki zaten adil degildi.Koronadan sonra herkes yalan oldu.

      Cevapla
  26. 4 yıl önce

    Altın her zaman altındır.Kaptanların maaşına orta ve uzun vadede hiçbirşey olmaz,bütün dünyadaki maaş skalası belli .Siz kendi kazanımlarınız için uğraşın,mukayeseyi bırakın

    Cevapla
    • 4 yıl önce

      Teknisyen ve muhendislerinde dünyadaki skalası belli bence çok da kasmayin bu altiniz olayını, kapıda pilot da çok mühendis de teknisyende. vazgeçilmez değil kimse artık, lise mezunu pilot dolu sirketler, dışarıda da dolu pilot var, artık bitti pilotluk devri
      .

      Cevapla
    • 4 yıl önce

      Bencede cok fazla kasmaya gerek yok herkes ederi neyse onu alır.

      Cevapla
  27. 4 yıl önce

    Şirket için değerli iki grup var kabin ve kokpit diğerleri görmezden geliniyor dediğiniz çok doğru hakkımızı almaya kalksak aba altından sopa gösteriliyor arkamızda duracak bir sendika yok (bakalım bu ay da aidat alacaklar mı bir açıklama yok göremedim) bay hamdiyi kutlamak lazım zamanında typ saçmalığı böl parçala yönet işini iyi yapmış elde var korkaklar ordusu geri kalan da zaten birilerinin adamı hak etmedikleri mevkilerde gözünü kırpmadan seni beni satar o yüzden sefa abi gemisini kurtaran kaptan fırsatını bulan biraz cesareti olan ve kafası çalışan adam kaçıp gidiyor zaten gerisi boş muhabbet ücretlerden kısıyoruz bundan sonra böyle dese yönetim kimse gıkını çıkaramaz yazdıklarınız hayal bence bu işin 4 yıllık fakültesini okudum daha unvanimi vermeye korkuyor adamlar başlarına dert oluruz diye ne yapalım duvardaki adalet yazısına gülmeye devam.

    Cevapla
  28. 4 yıl önce

    Uçucu arkadaşlar, dünyanın her yerinde k pilot var teknisyen var ama bukdar maaş orantısizligi yok, siz cs uçağa ucabilir yetkisi vermese ucabilecegjnizi mi dusunuyorsunuz, onların aldığı riskler nolucak? Yedikleri baskılar çabası, havacılıgn her yeri risk, herkes ona göre eğitimini alıyor, teknisyenin adam gibi yetişmesi on sene , pilottan farkı yok, çoğu zaten uçağı sizden iyi biliyor, arayıp arıza olunca hat bakımdan fırça yiyorsunuz biliyoruz, hakedene hakettigini vermezseniz o uçaklar kalkmaz sizde ewde otururrsunuz, su anda yatan tüm uçaklar ucmadan önce bakıma girecek, bız uçabilir onayı vermezsek o uçağı tillahi gelse ucuramaz, sende ewinde oturursun, sen otururken teknisyenler uçaklara bakım yapıyor, artık bu işin şakası kalmadı bunu da bilin. Adalet gelicek, kimse size 1 trilyn borca girin demedi, maaşınzin yarisini verirsiniz borca madem aşıksıniz havacılığa.

    Cevapla
    • 4 yıl önce

      1)1 trilyon borca girip o adam pilot olmazsa ,sen altında çalışacak uçan uçak bulamazsın
      2) Uçağı bilmekten bahsetmişsin,MEL i okuyup ne yazdığını tam anlamayan telsizle merkezi arayan arkadaslarınızı cok gördük.
      3)Fırça yemekten bahsetmişsin,hiç fırça yemedim ama tarzı senin gibi olduğu için uçaktan indirip başka arkadaş istediğim oldu.
      4)Kimse size hakkınızı aramayın demiyor ama sürekli bizi örnek vermeyin diyoruz.Eğer piyasa değerin oysa zaten alırsın diyoruz.Skala ile olmaz bu diyoruz

      Cevapla
    • 4 yıl önce

      Senin bu adamı istemiyorum diyerek uçaktan indirip başka adam istemene onay veren kişi Tekniğin içinden çıkan yalakalardandır. Tabii ki bu sözün doğruysa

      Cevapla
    • 4 yıl önce

      Ben 1 milyon tl borca girip pilot olmazsam sen hangi uçağın bakımını yapacaksın.
      İşlerimiz farklı dolayısıyla hakkını arıyorsan bunu benim maaşımı örnek vererek yapma , başka ülkelerdeki teknisyenlerin maaşlarını örnek vererek ara.

      Cevapla
    • 4 yıl önce

      Ya arkadaşım bilmem ne kadar borca girip pilot olmuş olmak ile bize bir lütuf mu ettigini sanıyorsun banane yani kafana silah mi dayadılar bak Türkiye dereceli çocuklar var Anadolu mezunu sizi 5e katlar bence ez cumle biz uçağa crs vermeyelim bakalım sen altında uçuracak uçak bulabilecek misin yolcu da çıkıp şey desin madem ben olmasam ne yapacaksınız bu saçma kıyasa sabaha kadar devam ederiz böyle bu akademi pilotları ile isimiz var anlaşılan Yozgat Bozok üniversitesi kıytırık mühendislik bitiren adamı alırsan işte daha okuduğunu idrak edemez.

      Cevapla
    • 4 yıl önce

      Nedir bu pilot ve teknisyen çekişmesi arkadaş. Herkesin görevi ayrı. Teknisyen uçağı uçabilir duruma getirecek pilotta uçuracak. Ama şunun ayırımını iyi yapmak gerekir; teknisyen uçağa uçabilir onayı vermezse bu pilotu etkilemez başka uçak varsa onunla uçulur yoksa uçuş olmaz ama pilot olmazsa onlarca uçakta olsa yine o uçuş yapılmaz. Aynı takımın içinde farklı mevkilerde oynayan oyuncularız ne gerek var bu şekilde yarışa. Maaşlar konusunda da az olan değerlidir her zaman. Önemli olan şu biz havacılık çalışanları tüm şirketler için söylüyorum profesyonel sendikalaşmaya gitmediğimiz sürece patronların oyuncağı olmaktan ileri gidemeyiz ancak burda birbirimizi yeriz. Lütfen gücümüzün farkına varalım artık.

      Cevapla
    • 4 yıl önce

      Arkadaşlar neyin kafasindasiniz. Yok pilot olmazsa olmaz yok teknisyen olmazsa olmaz. Bulundugumuz krizin farkindamisiniz ? Şu durumda hiç birimizin bir degeri yok havada uçak yok ve bu kriz de kaç şirket batacak nekadar teknisyen ve pilot açikta kalacak belli degil. Birbirimize laf atmaktansa dua edelimde bu günler biran önce geçsin ve tekrardan eski günlere dönelim. Allah gostermesin Yoksa çok kişi ekmeğinden olacak.

      Cevapla
    • 4 yıl önce

      Valla sen uçağı vermezsen çok da umurumuz da olmaz be kardeş.
      Bende evim de ailemle kahvaltı yaparım.
      Keşke vermesen yani.
      Valla tillahı da uçaramaz haklısın.
      Ben de seni alnından öperim.
      Ben evimde oturum, sen işten atılırsın.
      Ben maaşımı alırım ama yine de.
      Çok havalara girmişsin be güzelim
      Ben de galley i yapamıyorsanız, sanayiden usta çağıralım dediğimi hatırlıyorum.
      Biz birbirimizi biliyoruz.
      Böyle artiz olmaya gerek yok.

      Cevapla
    • 4 yıl önce

      Sakin ol champ… Hangardayız :)) biz bakıma devam ediyoruz şuan sevgili kaptan sektör böyle giderse oluşacak pilot enflasyonunda kendinizi kahvalti yerine linkedinde iş ararken bulmayın da… size de bize de ne kara kaşımıza ne kara gözümüze maaş vermez kimse sefa abi ve bizler pilot maaşları düşürülsün demiyoruz zaten ama konuyu nerelere çektiniz uzatmaya luzum yok evet biz birbirimizi iyi biliriz ınstagram pilotlarını da parayla lisans alan csleri de kimin ne olduğu anlaşılıyor zaten yorumlardan. ben inanıyorum ki işini hakkıyla yapan her iki gruptan bu sektörde yine en çok saygıyı karşılıklı teknik pilota pilot tekniğe duyar..

      Cevapla
  29. 4 yıl önce

    Sefa bey.
    Bu uçuşlar bir yıl sonra uçulacak.
    Birileri uçmak zorunda
    O yolcu Türkiye’ye iş yapmaya veya tatile gelmeli.
    Antalya Ege sahillerinde oteller çalışmalı.
    Tur şirketleri ucuza uçacak Türk firması arayacaklar ama bu gidişte bulamayacaklar.
    Ve Rus yolcusunu Ruslar, Alman yolcusunu almanlar getirecek.
    Kendi pazarımızı kaptıracağız.
    Ayrıca Türk şirketleri uçuracak kaptan da bulamayacaklar.
    55 yaş üzeri kaptanların çoğu sektöre küstü zaten.
    Ben kaptan olarak Atlaszedeyim altı aydır maaş almıyorum.
    Üç aydır da işsizim.
    Lisanslarımız geçiyor.
    Kendi LPC mi kendim ödeyerek yaptırmak istiyorum.
    Simülatörler kapalı yaptıramıyorum.
    Shgm 4 ay uzatıldı diye yayın yaptı.
    Çalışanları kapsıyor.
    Biz bu dört ay dışında bırakıldık.
    Cimere yazdık.
    Shgm den ses yok.
    Açıkçası uçmayı da düşünmüyorum artık.
    Bu şartlarda inanın Türkiye de kaptanlık yapılmaz.
    Çok bilenler, şirket batırıp havacılık uzmanlığına soyunanlar, kaptan bulabilecekler mi onu düşünsünler önce

    Cevapla
  30. 4 yıl önce

    Sefa kardeşim, o çalışmayı hatırlıyorum. Bu çalışma neticesinde gruplar arasında maaş farklılıklarını dengeleştirmiştiniz.. Şimdilerde aynı orantılar mı var bilemiyorum. Yazdığına göre yine aynı olmalı. Kimsenin aldığı ücrete laf atmaksızın sadece grupları dengeleyin demen çok akıllıca olmuş. İyi çalışmalar

    Cevapla
  31. 4 yıl önce

    BAHSETTIGINIZ ULKELERDE KAPTANLAR BURADAKINDEN DAHA FAZLA ALIYOR. ZAMANINDA BUNU HIC DILE GETIRMEDINIZ AMA SIMDI UCRET ADELETI ADI ALTINDA YINE KAPTAN MAASLARINA GOZ DIKMISSINIZ.YATIP KALKIP KAPTAN MAASI ,KAPTAN MAASI,BIRAKIN ARTIK BU UCUCU DUSMANLIGINI,EMEKLI OLMUSSUNUZ AMA HALA UCUCULARA DUSMANLIGINIZ DEVAM EDIYOR

    Cevapla
    • Yönetici 4 yıl önce

      Yazıyı bir daha okuyun. Ücretsel denge deniyor. Gruplar arası yani. Bu sizin maaşlara laf atmak mı oluyor. Nasıl böyle bir fikre sahip olabiliyorsunuz anlayan varsa yazsın lütfen. Sizin grubunuz bir numarada. Peki siz bir numarada iken korkunuz nedir anlayan beri gele:) Sefa İnan

      Cevapla
    • 4 yıl önce

      Sefa abi çok güzel yazmış. Ücrete değinmemiş. Mesleki gruplar arasında denge diyor. Bu dengeyi yani maaşı değil tüm dünyadaki şirketlerle mukayese edin ve nasıl bir değerlendirme yapılmışsa onu verin diyor. Sadece tekniğe değil tüm çalışma gruplarına yönelik bir değerlendirme yapılmasını öneriyor. Siz neden gocundunuz lütfen açıklayın.

      Cevapla
    • 4 yıl önce

      Kaptanlar bu isin ucunun nereye dokunacagini biliyor da ondan. Keske kabin memurlari da, dispecerler de, loadmasterlar da, teknisyenler de dunya standartlarinda maas alsa. Ardindan baslayacak yer calisanlari, ardindan gelecek guvenlik elemanlari, bilet satanindan tuvalet temizleyenine ucundan kiyisindan havacilik sektorune dahil olan herkes dogal olarak beklentiye girmeyecek mi? Bu sefer de ulke gercekleri devreye girecek ve hayallerde kalacak butun temennilerimiz. Bunlar olamayacagina gore maas dengelerinin saglanmasinin tek yolu beklentiler ve tepkiler uzerine kokpitten yapilacak indirimler. Iste bizim tepkimiz bu yuzden. Ama her ne kadar maaslari goze batsa da kokpit personelinin diger personelin aksine bu ise en az 2 senelik egitim ve 1.000.000 lira borcla basladigini da unutmamak lazim…

      Cevapla
    • 4 yıl önce

      GELİR ADALETSİZLİĞİ DEMİŞSİNİZ PEKİ YA ALINAN RİSKLERİN DENGESİZLİĞİ??????
      KAPTAN YADA UÇUCU EKİBİN KAZA/KIRIMDA CAN KAYBI RİSKİ VAR .HAYATTA KALSA BİLE KAPTAN İÇİN HUKUKSAL SONUÇLARI OLABİLİR (Kİ BUNU COK YAKINLARDA YAŞADIK).
      VE İŞTE TÜM BU RİSKLER İÇİN UÇUŞ TAZMİNATI ALIYORUZ VE MAAŞIN ÖNEMLİ KISMINI BU OLUŞTURUYOR,SİZDE BUNU ÇOK İYİ BİLİYORSUNUZ.

      Cevapla
    • 4 yıl önce

      Sefa abi, kaptanimiz korktu çünkü interpolasyon yöntemi ya onun maaşını düşürecek yada bizim maasimizi artıracak, aradaki fark kapanicak, qatarda teknisyen arkadaşım 10bin dolar maaş alıyor fo da 12-15arasi, ama Türkiye’de uçurum var, Almanya’da pilot maaşı asgari ücretin 4-5 kati, Türkiye’de yaklaşık 15-20, su durumda interpolasyon yapan en iyi şirket sunex ve Antalya bazli charterlar, ayrıca maaş farkı kapanacağı için pilot havalari da sonucek, sonuçta bu meslegi artık kimse uçmayı seviyorum diye yapmıyor, velhasili kelam, havacılık degisicek artık, heryerde pilot da var teknisyende, bulunmaz değil kimse Türkiye sartlarinda

      Cevapla
    • 4 yıl önce

      Sefa abi adim gibi eminim bu arkadas da cadet her yerden cikiyorlar daha pilot olmadan heryerde pilot maasi savascisi gibi savunuyorlar bunlar. Bunlar daha piyasada yokken siz havaciligin icindeydiniz bosverin bunlari

      Cevapla
    • 4 yıl önce

      Okuduğunu anlamayan nasıl kaptan oluyor?en önce senin maaşını dengelemek gerek

      Cevapla
    • 4 yıl önce

      “Kaptanların maaşlarının Türkiye standartlarına göre yüksek olduğu” iddası bir bakış açısına göre doğrudur, ancak dünya standartlarına gör doğru değildir. Pilotun yetiştirilmesi çok pahalıdır, bunun yanında satın alınamayacak şey zamandır. Kaptan arkadaşım yaşadıklarından aldığı tecrübeyi paylaşmış. 7000€dan sözleşme yapılıp, € veya $ yükselince kuru yükselmeden önceki seviyesine sabitlemek (5,5 iken 3 TL yani ~ yarısı), ücretleri zamanında vermemek, mevsimlik işçi gibi düşük sezonda ücretsiz izin vermek, part time anlaşma yapıp tam zamanlı uçurmak, köle sözleşmeleriyle borçlandırmak, ödeyeceğim diyerek 3 aydan fazla süre ile ücretsiz uçurmak, ücreti yüksek diye harcırahını diğer gruplardan düşük tutmak vb. Dolayısı ile, oranları düzeltelim denildiğinde; diğer grupların ücretlerini artıracaklarına Kaptanın maaşını düşürerek oran ayarlamaya çalışıyor işveren. Güneşe bakan kendi gölgesini göremez. THY’nın yönetici maaşları ve pirimlerine bir bakın, uçanlara yok,onlara var. Ayıptır.

      Cevapla
    • 4 yıl önce

      Kaptan bey evde oturmaktan bunalmış belli. Yazıyı idrak edemediği gibi diğer sitede ki uçucu maaşını meze yapan arkadaşlarla karıştırmış sizi. O değil şirket uçucu maaşlarını kriz var der ve aşağı çekerse bu arkadaş sizin yüzünüzden oldu diye düşünücek :). Birde bir kokpit personeli arkadaşımız riskten bahsetmiş. Uçak kazası veya kırımı teknik sebepli olduğunda hesabı kim veriyor?? Uçucu olarak görev aldığımız zaman teknik ekip kazadan muaf mı?

      Cevapla
    • 4 yıl önce

      Kaptan kardeşim olayı yanlış yorumlamış. Yorumlarda görüyorum ki teknisyenlerden de içinde fesatlık olanlar baya kusmuş. Bizim kimsenin maaşında gözümüz yok. Herkes hakettiğini alsın. Qatar onu veriyor şu bunu alıyoru bırakın burada ne alıyorsunuz ona bakın. Artı kriz süreci zor geçecek ken buradan birimler arası düşmanlık yapmayınız.

      Cevapla
    • Bu sene yaşanan kaza kırımlara ve kök sebeplerine bakarsanız herkesin pilot yada kaptan olmadığını görürsünüz.Pegasus hatasını gördü muhtemel Thy’de o yüzden borsaya açık şirketlerde yada Freebird gibi şirketlerde Kaptan enflasyonu olmaz çünkü artık koltuk doldurma dönemi bitti.
      İnterpolasyona gelirsek bütün risk faktörlerinin sorumluluk alanında toplandığı pilotların maaşı inmez ama bakalım teknik gardaşlarımız için iyileştirme gelecek mi?
      Son olarakta kimse maaşı sebebiyle hava civa yapmaz kardeş eğer yapan varda oda bütün zincir içerisinde nihai kabul makamı olduğu için kaptan semi irrite etmiştir,aynı maaşı alsakta bu böyle olacaktır.Tabiki uygun olmayan hitap tarzını onaylamadığımı da söylemeliyim.

      Cevapla
    • 4 yıl önce

      Ağlasanda sızlasanda yazılanların gerçekliği canını acıtıyor,farkındayız..nolur uçağa geldiğimizde gönder,başkasını iste…lütfen..bumu yapabildiğin?

      Cevapla