featured

KRAL ÇIPLAK

Bilirsiniz, durduk yere laf ola beri gele tarzı yazı yazmamaya özen gösteririm. Yazacak konu bulamazsam çalışma hayatımla ilgili anılarımı yazarım. Çünkü bu köşeyi vatandaşlarımızın yanı sıra havacılığın profesyonelleri de izliyor.
Genel yayın yönetmenliği yaptığım bu sitede köşe yazarlarımız özgün tarzda istediği konuya değinebiliyorlar. Ancak ben bana yayınlanması için yollanan her köşe yazısını dikkatle okuyorum. Malumunuz olduğu üzere her köşe yazarı yazısından mesul olmasının yanı sıra, yasalarımız aynı zamanda yayın yönetmeni de mesul tutuyor. Bu nedenle, her yazıyı okumamın nedeni, hem hukuki açıdan açığa düşmemek hem de, yazarımızın yazdığı konuda farklı görüşüm varsa bunu ona yazı henüz yayınlanmadan iletmektir. Bu çifte kontrol, sadece onların yazdığı yazılarda değil benim yazdığım yazılar içinde geçerli. Bende yazdığım yazıları yayınlamadan önce bazı yazar arkadaşlara yollayarak fikir alış verişi yapıyorum. Kısaca kolektif bir çalışma içindeyiz. Aksi takdirde “İktidar Savaşları” isimli THY tarihine ışık tutan dizimizdeki bilgilere nasıl ulaşabilelim ki.
Bu haftaki konu yeni değil, senelerdir yazdığım bir konunun devamı. Bilirsiniz, “Hormonlu Büyüme” ve “Pazardan domates alır gibi uçak alıyorsunuz” sözlerini birçok yazımda kullandığım gibi, THY’nin genel kurullarında da yer verdim. Şimdi bu sözlerim anlam kazandı ve yeni yeni kullanılmaya başlandı.
Çünkü Kral’ın çıplak olduğunu bazı gözler yeni görmeye başladı.
Evet, sevgili okurlarım;
THY gerçekten çıplaktı. Bu çıplaklık bilhassa Hamdi Topçu döneminde artarak devam etti. THY, Pazarcı mantığı ile yönetildi. Havacılıkla uzaktan yakından alakası olmayan bir dolu yönetici geldi gitti. Bunların bazıları kalıcı rahatsızlıklar yarattı. Her yiğidin yoğurt yiyişi farklıdır derler ya işte aynen böyle oldu. Eline yetkiyi alan kendi mantığı çerçevesinde şirketi yönetmeye kalktı.
Hâlbuki böyle mi olmalıydı? Tabii ki hayır.
Koskoca Türkiye Cumhuriyetinde havacılığı bilen ve yöneticilik yapabilecek kapasitede kimse yok muydu? Tabii ki vardı. Ancak partizan tutumlar bu kişilerden faydalanılmasına mani oldu. Kimin ne yapabileceği değil, kimin, kimlerden olduğu önemli hale geldi. Siyasetle iç içe bir yönetimden ne beklenirdi ki? Kısaca bir nevi siyasi iktidarların arka bahçesi olarak kullanılan yerden ne hayır gelirdi ki?
Sektör kırılgan dedik olmadı? Bence turizmin zor günlere gireceğin en büyük işareti Rus uçağının vurulması, havacılığımızı direk etkileyen ise, terör nedenli patlamalar ve sınırımızdaki savaş durumu olmuştur. Konuya kendi açımdan bakayım. Bu sene eşimle birlikte yine güney Fransa’ya gitmeyi planlamıştık. Bu planlamamızı, Nice’te olan patlamadan sonra değiştirdik. Yani korktuk! İnsan her yerde insandır. Terör olan yerde, hiçbir insan durduk yere kim vur duya gitmek istemez. Bu nedenle ülkemizdeki terör olaylarının ve sınırlarımıza çok yakın cereyan eden savaşın bir an önce bitmesi gerekir ki, eski günlere dönebilelim.
Şimdi bu kötü gidişata mazeret olarak, Ah vah diyerek terör ve sınır ötemizdeki kargaşa ortamına sığınmamak lazım. Zor durumu sadece ülkemizin içinde bulunduğu ortama bağlamak kolaycılık olur.
Neden mi?
Lufthansa son yılların en büyük kârını yaptı. Şimdi nereden çıktı damdan düşer gibi bir anda Lufthansa’dan bahsetmek diyebilirsiniz. Ancak bu örneği vermemin nedeni yukarıda yönetimsel yanlışlara bir kez daha dikkat çekmek içindir.
Bildiğiniz üzere Lufthansa’da devamlı grevler yapılmakta. Avrupa ülkelerinde sendikacılık sözde değil özde yapılmasının yanı sıra onların kanunlarında eylem tarzında küçük grevlere de yer var. Saatlik iş bırakmalar, günlük, haftalık yapılan eylemlerle gözdağı vermelere sıklıkla rastlanıyor. Hatırlar mısınız bilmem. Hamdi Topçu yönetimindeki THY’nin ve Hava-İş sendikası başkanı Atilay Aycin’in son döneminde, sanırım Mayıs 2012 de THY’de bir eylem yapılmış ve sonucunda 305 kişi işten atılmıştı. O zamanlar sendika bunun legal bir eylem çeşidi olduğunu savunmasına rağmen yasalarımızda bu eylem çeşidi yoktu.
Hâlbuki bu eylem çeşidi Lufthansa’da sıklıkla yapılmakta. Düşünsenize, ülkemizde Avrupa’daki gibi sendikal haklar olsa ve sendikalar adam gibi sendikacılık yapsalar, THY ne durumda kalır?
Lufthansa da tek sendika da yok. Pilotların ayrı, kabinin ayrı, tekniğin ayrı sendikaları mevcut. Bazılarının şirketler batar dediği EASA-FTL uygulaması onlarda üçe bölünmeden uygulanıyor. Bizde ise 2017-2018-2019 a yayılarak yumuşak geçiş yapılacak. Bu konuyu ilerde yazacağım. Bu konuda şirketlere öyle sanıldığı kadar yüksek bir gider oluşmuyor. (FTL = Flight Time Limitation)
Bu konuda tartışmadan önce gerçek bir araştırma yapmak lazım. Bu araştırmayı SHGM kontrolünde olmak şartı ile her şirketin kendi ekip planlama uzmanları yapmalı ve gerçek değerler bulunmalı. Yoksa burada afaki verilerle ahkâm kesmiş oluruz. SHGM bu kararı alırken mutlaka şirket yöneticilerine danışmış olmalı.
Lufthansa yukarıdaki şartlarda şirket yönetiyor ve bizdeki gibi uçucular net değil vergili maaş alıyorlar.(bu konuda da avantajlısınız). Bu durumda bile Lufthansa kar edebiliyorsa, THY’nin nasıl yönetildiğini durup düşünmek lazım.
Bizim coğrafi koşullarımız onlardan çok daha iyi yolcu verecek düzeyde. Sendikalarımız yok(!). Vergiler düşük. EASA-FTL uygulamamız yokken bile zarardayız ya pes yani.
Ben kralın (THY) çıplak olduğunu gördüm ve söyledim. İsteyen inanır, istemeyen inanmaz.
Kısaca bu işi ya bilmiyoruz ya da Avrupalılardan alacağımız çok ders var. İlker Bey girişken yapılı bir yöneticimiz. Genel müdür Bilal Bey ise sadece Türkiye değil yabancı ülkelerin havacılığını da SHGM genel müdürü olduğu sürede gözlemlemiş olmalı. Nerelere para verilmiyor ki… Bir dolu yabancı pilot alıyorsunuz. Birkaç tanede yabancı yönetici alsanız. Onları danışman olarak kullansanız. THY’nin sistemi ile kendi şirketlerindeki sistemi birlikte değerlendirip, onlarda ki artıları bizdeki eksileri sizlere rapor etse kötümü olur.
Yabancılar önerilere açıktır. Kompleksleri yoktur. Bizler öneri yapmak istesek, “hadi canım sen de, sen kimsin ki bize önerilerde bulunacaksın” diyerek kabul etmezsiniz. Ancak onlar öneride bulunursa en azından dinlersiniz. Faydası olur zararı olmaz.
NOT/ Yeni SHT-FTL in ne getirip ne götüreceğini öğrenmek isteyenler için tıklayın ve okuyun (Tıklayın)

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

9 Yorum

  1. Lufthansa örneği cuk oturmuş tebrikler gözleminiz için

    Cevapla
  2. 8 yıl önce

    Yazınızı okudum gerçekten Lufthansa nerdeyse ayda bir eylem yapıp seferleri altüst ediyor. Bu adamlar nasıl kar editör anlaşılmaz. Unutulan bir şey var parayı hat vurup harman savurmuyorlar. Sizin deyişinizle işi biliyorlar

    Cevapla
  3. Makale Harika anlayana

    Cevapla
  4. Haah bi o eksikti. Yoneticileri de yabancilardan alalim. Bizim insanimiza yiyecek ekmek kalmasin. Hani yabanci bir firmadan danismanlik hizmeti alalim sorunlar nerde gorelim. Sirkete disardan bir goz ile ayna tutulsun derseniz mantikli olabilir ancak yabanci yonetici tutumunu yanlis buluyorum. Zaten gelsede dinleyen olmaz. Dinlenecek olsa bizde de birsuru paralak fikirli insanlar var. Hangisi dinleniyor. Herkes kendi bildigini okuyor. Sikinti soylediginiz gibi partizan tutumlar ve yonetim kadrosunun surekli degismesi. Tam mevcut yonetici olaya isinmaya basliyor bir bakiyorsunuz ki gonderilip yerine yenisi gelmis. O da daha ne oldugunu anlamadan gonderiliyor. Yonetimde istikrar olmadigi surece, her yeni gelen yoneticinin oryantasyon surecinde yaptigi yanlis veya uygunsuz kararlarla sirket savrulup duruyor.
    Hakkimizda hayirlisi.

    Cevapla
  5. 8 yıl önce

    Yazı buradaki okurların çoğu tarafından anlaşılmış değil. Bu yazıdaki mesajı ancak thy yönetimi alacaktır. Vergi konusunu açmalıydınız. Okurların çoğu ne vergisi demiştir. Uçucu ekiplerden vergi alınmaması şirket için bir avantaj. Avrupada bu uygulama yok. Bu konuyu derinlemesine açın bir yazınızda.
    Haklısınız. THY Lufthansa ya göre çok avantajlı buna rağmen bu avantajlarını kullanamıyorsa yönetim zafiyeti söz konusudur. Kaliteli ve anlayanı az bir makele

    Cevapla
  6. 8 yıl önce

    SHGM nin EASA yı taklit ederek uygulamak istediği FTL nin 3 sene sonraki yükü %12 civarında seyreder. Korkacak bir durum yok. Felaket tellallığı yapanlar var .şirketler bu nedenle batmaz.Avrupa da uygulanıyor ise bizde de uygulanmalı. Onların pilotunun canı canda bizimkinin patlıcan mı

    Cevapla
  7. 8 yıl önce

    thy yk başkanı 2016 da 2015 gibi geçecek, thy büyürse türkiye büyür gibi laflar ediyordu. Bu ara hiç sesi çıkmıyor. zaten o zaman da yav he he deyip geçmiştik.

    Cevapla
  8. 8 yıl önce

    Lufthansa ve diğer büyük şirketlerin ceo ve yöneticilerinin cv’lerine bakın bir de torpil airlines’dakilerinkilere sonra niye onlar ilerde biz geriyiz diye düşünün! Adamlar da hak,hukuk var istedikleri gibi greve gidiyorlar peki ya biz?Hangi müslüman ülkede gelişmiş hristiyan ülkelerdeki gibi sosyal hak,hukuk var ve neden bizde yok? Sebep belli, insanları kolayca sömürmek,hakkını aramasına izin vermemek,itaatkar,sorgulamayan,biatçı toplum modeli yaratmak için! İyi ki dindar,alnı secdeye değenler ülkeyi yönetiyor ya aksi olsaydı mazallah! Ayrıca yabancı gelse ne yapacak, thy’nin anlı şanlı yöneticileri! düzgün adamları da bozar! Sistem belli torpil,hemşehri,yandaşlık,eş,dost kayırma,işe girenleri 3-5 ayda müdür vs yapma,yapılan yanlışları,malı götürmeleri ne de olsa bizden diyerek görmezden gelme,insanları ayırma,mobbing yapma,senden olmayanları işten atma! Thy’nin kriz anında mali olarak bu kadar sarsılmasının ve şirketin yandaşlar ve fetocularca doldurulmasının en büyük sorumluları temel ve hamdi efendilerdir onlardan neden hesap sorulamıyor? Birbirlerinin kirli çamaşırlarını bildikleri için mi yoksa biat kültürü yüzünden mi yoksa her ikisi de mi?

    Cevapla
  9. 8 yıl önce

    Kendinden olmayanların önerisine ve eleştirisine
    Kapalıdır

    Cevapla