Kabin ekibi endüstrisi gün geçtikçe gereksinimleri yüksek bir meslek dalı olamaya devam ediyor. 1930 yıllara kadar çoğunluğunu erkeklerin oluşturdukları kabin ekipleri , bu tarihten sonra yavaş yavaş yerlerini kadınlara bırakmış ve “hostes” kavramı kadınlarla özdeşmiştir.
New York Times’ın 1936 daki makalesinde ideal kabin memurları ağırlıklarının 45-53 kg aralığında, boylarının 152-164 cm, yaşlarının ise 20-26 aralığında olması gerektiğini yazmıştı. 1966 daki yazılarında ise yüksek okul tahsilli, bekar ve çocuksuz , 20 yaş ve 175 cm den uzun olmayan bayanların ideal kabin memuru olabileceği yazılmıştı.
Uzunluk ve kol boyu
Günümüzde ki seçicilik ise biraz daha farklı . 165-178 cm (ayakkabısız) aralığında ve kolların yukarıya çıkmasıyla 210-212 cm aralığımda olunması şart koşuluyor. Özellikle British Airways , Etihad ve Emirates bu konudaki ortalamaları 211 cm.
BOY KİLO ORANI
Bir çok hava yolu şirketi vücut kütle endeksine göre alım yapıyor. Yine çoğunun tercih ettiği aralık ise 19-22 . Peki vücut kütle endeksi nedir ?
Vücut kitle endeksi yetişkin bir insanın kilosunun boyuna göre normal olup olmadığını gösteren bir parametredir. Aşağıda görülen Vücut Kitle Endeksi (VKE veya VKİ) tablosunda kilogram cinsinden kilonuz ve metre cinsinden boyunuzun kesiştiği noktanın içinde bulunduğu alan kilonuzun ideal olup olmadını öğrenebilirsiniz. Eğer mevcut kilonuz ideal kilonuzun altında ya da üstünde ise bu kiloya ulaşabilmek için izlenecek yol, kısa sürede fazla miktarda kilo kaybetmek ya da almak değil, sağlıklı kilo kaybını/kazancını sağlamak ve bu kiloyu uzun dönemde korumaktır.
Vücut Kitle Endeksi nasıl hesaplanır?
Vücut kitle endeksi, vücut ağırlığınızın boy uzunluğunuzun karesine bölünmesi ile elde edilir. Sonuç olarak elde edilen değer yani beden kitle endeksi aşağıdaki aralıklarda değerlendirilir.
- 0 – 18,4: Zayıf Boyunuza göre uygun ağırlıkta olmadığınızı, zayıf olduğunuzu gösterir. Zayıflık, bazı hastalıklar için risk oluşturan ve istenmeyen bir durumdur. Boyunuza uygun ağırlığa erişmeniz için yeterli ve dengeli beslenmeli, beslenme alışkanlıklarınızı geliştirmeye özen göstermelisiniz.
- 18,5 – 24,9: Normal Boyunuza göre uygun ağırlıkta olduğunuzu gösterir. Yeterli ve dengeli beslenerek ve düzenli fiziksel aktivite yaparak bu ağırlığınızı korumaya özen gösteriniz.
- 25,0 – 29,9: Fazla Kilolu Boyunuza göre vücut ağırlığınızın fazla olduğunu gösterir. Fazla kilolu olma durumu gerekli önlemler alınmadığı takdirde pek çok hastalık için risk faktörü olan obeziteye (şişmanlık) yol açar.
- 30,0 – 34,9: Şişman (Obez) – I. Sınıf Boyunuza göre vücut ağırlığınızın fazla olduğunu bir başka deyişle şişman olduğunuzun bir göstergesidir. Şişmanlık, kalp-damar hastalıkları, diyabet, hipertansiyon v.b. kronik hastalıklar için risk faktörüdür. Bir sağlık kuruluşuna başvurarak hekim / diyetisyen kontrolünde zayıflayarak normal ağırlığa inmeniz sağlığınız açısından çok önemlidir. Lütfen, sağlık kuruluşuna başvurunuz.
- 35,0 – 44,9: Şişman (Obez) – II. Sınıf Boyunuza göre vücut ağırlığınızın fazla olduğunu bir başka deyişle şişman olduğunuzun bir göstergesidir. Şişmanlık, kalp-damar hastalıkları, diyabet, hipertansiyon v.b. kronik hastalıklar için risk faktörüdür. Bir sağlık kuruluşuna başvurarak hekim / diyetisyen kontrolünde zayıflayarak normal ağırlığa inmeniz sağlığınız açısından çok önemlidir. Lütfen, sağlık kuruluşuna başvurunuz.
- 45,0 ve üstü: Aşırı Şişman (Aşırı Obez) – III. Sınıf Boyunuza göre vücut ağırlığınızın fazla olduğunu bir başka deyişle şişman olduğunuzun bir göstergesidir. Şişmanlık, kalp-damar hastalıkları, diyabet, hipertansiyon v.b. kronik hastalıklar için risk faktörüdür. Bir sağlık kuruluşuna başvurarak hekim / diyetisyen kontrolünde zayıflayarak normal ağırlığa inmeniz sağlığınız açısından çok önemlidir. Lütfen, sağlık kuruluşuna başvurunuz.
DİŞLER ve TIRNAKLAR
Havayolu şirketlerinin en çok dikkat ettiği diğer hususların başında dişler ve burun gelmektedir . Beyaz ve muntazam dişler ile yüze orantılı olan burun sahibi kişiler tercih edilmekte. Tırnaklar için ise manikürlü , etleri koparılmamış , sigaradan sararmamış ve uzunluğu parmak bitiminden itibaren en fazla 1.27 cm olacak şekilde olanları tercih ediliyor.
DÖVME VE PIERCING
Hemen hemen hiç bir havayolu şirketi üniformaları ile gözükecek dövme ve piercing i kabul etmiyor . Mükemmel sunumun kişisel stil ve imaj dışında şirket kuralları ile yapılması bekleniyor .
KIYAFETLER
Yine bir çok havayolu şirketi uçuşlardan önce kabin ekiplerini kontrol ediyor. Üst baş kontrolü de denebilir. Ancak gözden kaçırılan noktaların başında ütüsüz kıyafetler ve boyasız ayakkabılar geliyor . Kişinin önce kendisine ve daha sonra da şirketine saygısı olması gerekiyor .
Herhangi bir yeri sökülmüş, düğmesi kopmuş bir üniforma kabul edilmiyor , ayrıca etekler için de yine standartlar var; diz kapağı üstü, diz kapağı, diz kapağı altı 1 cm gibi.
Herhangi bir şekilde temizlik yapılması, ayakkabı değiştirilmesi yolcu önünde yapılması kesinlikle yasak.
SAÇ VE MAKYAJ
Havayolları bu maddelere standartlar getirerek kurallar çerçevesinde kabin memurlarının görünümlerini sağlıyorlar . Örneğin Emirates te kullanılan tek ruj kırmızı . Doğal saç görünümü renkleri dışında hiçbir renk kabul edilmiyor. Bakımlı bir görünüme sahip olmayanlar ise cezalara maruz kalıyor .
Ayrıca makyaj tazelemelerinin yolcu önünde yapılmasına bir çok havayolu şirketinin cezai yaptırımları var .
TAKI ve SAAT
Saat kullanımı olmazsa olmaz . Ancak bazı kabin memurlarının aşırı büyük saat kullanımları şirketleri bazı davranışlara sevk ederek, şirketlerin zorunlu üniformalar içinde kabin görevlilerine saat verdikleri ve bu saatler dışında başka bir ürün kullanmayacakları belirtilmiştir. Takıda ise ortalama kural olarak her ele bir yüzük denilebilir . Halkalı küpeler ise kesinlikle kabul edilmiyor . Yatay olarak kulaktan taşmayan küpeler tercih edilmesi gerekiyor .
FİZİKSEL GÜÇ ve SAĞLIK
Yerden en az 23 kg ve kabin bagajı bölümünden en az 10 kg kaldırmaları gerekiyor. Aynı zamanda seçimler sırasında adaylardan 25 metre yüzebilmeleri ve 1 dakika boyunca suyun altında kalmaları beklenmektedir. Aynı zamanda ruh sağlıkları içinde psikolojik testler de uygulanıyor . Ortalama 6 hafta süren eğitimler sırasında en çok dikkat edilen nokta “panik halleri” . “Sakinlik” havayolu şirketlerinin vazgeçilmezi.
Karanlık oda testi gibi testler de uygulamalar arasında. Örneğin Brezilya da uygulanan ormanda yaşam dersi de sizlere ilginç gelebilir . Ancak uçağın ormanlık bir alana düşmesinden sonra hayati idame ettirmeleri ve uçak parçalarından nasıl barınak yapabilecekleri için bu ders veriliyor. Ve bir çok şirket tarafından eğitimlere başlandı.
Sağlık Testi
Çoğu şirket iki aşamalı sağlık testi yapmaktadır . Bunlardan birincisi eğitimlere başlamadan önce diğeri ise eğitim sonunda. Hastanelerden veya havayolu şirketi sağlık birimleri tarafından yapılan uygulamalarda kan testi, göz testi, psikolojik test ile diğer hastalıklar İçin testler yapılıyor. Eğitimlerden sonra ise daha detaylı bir inceleme ve testler yapılarak uçuşa elverişlilik belgesi veriliyor. Burada ki amaçta gizlenmiş bir rahatsızlığın ortaya çıkarılması.
Meraba boyum 1.58 ama vücut kitle endeksim uyuyor şansım var mı?