featured

Kabin memuru 10 bin metreden düştü ölmedi

Vesna Vulović, dünya tarihinde en yüksek noktadan düşüp hayatta kalan kişi unvanına sahip. 33 bin ft (10.000 metre) yükseklikten düşmesine rağmen hayatta kalması büyük şaşkınlığa sebep olmuştu.
Tarih 26 Ocak 1972 Stokholm – Belgrad seferini yapmakta olan JAT Yugoslav Havayolları’nı ait McDonnell Douglas DC-9-32 tipi uçağı Doğu Almanya üzerinde 10 bin metre (33,330 ft) yükseklikte seyrederken patladı. Uçak içinde bulunan 28 yolcu ile birlikte Çekoslovakya sınırları içinde yer alan Srbská Kamenice köyü yakınlarına düştü. Uçakta bulunan 27 kişi hayatını kaybederken Vesna Vulović isimli hostes ise mucizevi bir şekilde hayatta kalmıştı.
BOMBALI SALDIRI
Hırvat bir teröristin JAT Flight 367’nin bagaj bölmesine yerleştirdiği el bombasının patlmasının sonucunda düşen uçakta bulunan ve ağır yaralanan Vesna Vulović 27 gün boyunca komada kaldıktan sonra kendine gelebilmişti. Nerdeyse kırılmadık kemiği bulunmayan Vesna Vulović’in belden aşağısı geçici felç geçirmişti.
“Dünyanın en yüksekten paraşütsüz düşen ve ölmeyen insanı” ünvanını elde eden Vesna Vulović iyileştikten sonra JAT Yugoslav Havayolları’nda masa başı işine devam etmişti.
“İKRAM TROLLEYLERİ SAYESİNDE HAYATTA KALDI”
Tedavi olduktan sonra topallayarak yürüyen ve uçuş için engelleri bulunan Vesna Vulović’in 10 bin metreden düşüp hayatta kalması ile ilgili birçok teori ortaya atılmıştı. Ancak bu teorilerden en çok kabul göreni, Vulović’in uçaktaki ikram trolleylerinden bir tanesi ile kuyruk kısmı arasında sıkışmış olarak kalmasıdır. Bu şekilde uçaktan dışarı fırlamaktan kurutulan Vulović kuyruk kısmının ormanlık alanda karlı bir alana düşmesi sayesinde hayatta kalmayı başarmıştır.
DÜNYA REKORLAR KİTABINA GİRDİ
Guinness Dünya Rekorları Kitabı, 1985 yılında Vulović’i paraşütsüz bir şekilde en yüksek düşüp hayatta kalmasından dolayı dünya rekoru sahibi olarak tanıdı. Hükümet karşıtı protestolara katıldıktan sonra 1990’ların başında çalıştığı JAT’tan kovuldu, ancak tutuklanmasından kaçınıldı, çünkü hükümetin hapishanenin getireceği olumsuz tanıtımdan endişe duyuyordu. Sırbistan Sosyalist Partisi, Ekim 2000 yılında Buldozer Devrimi sırasında iktidardan çıkarılıncaya kadar demokrasi yanlısı bir aktivist olarak çalışmalarına devam etti. Vulović daha sonra Sırbistan’ın Avrupa Birliği’ne girmesini savunan Sırbistan Demokrat Partisi adına kampanya düzenledi. Hayatının son yılları inzivaya çekildi ve hayatta kalanın suçu ile mücadele etti. Boşandıktan sonra, 2016’da ölene kadar küçük bir emekli maaşıyla Belgrad’daki dairesinde yalnız yaşadı.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

  1. 6 yıl önce

    O hostes hanım hayatını kaybetti. Hem de Aralık 2016’da. Haber de- kaza da o tarihte duyuruldu. Yani aradan 3 yıl geçti! Haber sıkıntısı var herhalde. Pek çok olaylar, kazalar gerçekleşiyor. Duyurmuyorsunuz. Toledoda Allegiant Air uçağı kayarak pistten çıktı. Teksas Laredo’dan kalkan 727-200 Alabama’ya inişinde burun dikmesi kırıldı. Endonezyada inişe geçen uçağa ateş açıldı.Cessna’da yaralı ve ölüler var. Avustralyada yangın söndürme helikopteri Sikorsky barajın içine düştü..

    Cevapla