Uçuş görevlisi olmak her ne kadar dışardan hoş gözükse de işin içinde bir çok kural olduğu unutulmamalıdır. Bu nedenle, kabin memurlarının takı benzeri aksesuar ve dış görünüşleri ile ilgili bir haber sunma gereği duyduk.
Hemen hemen her havayolunda kurallar aynıdır. Ancak öncelikle milli bayrak taşıyıcımız olan Türk Hava Yolları’nın kabin memurları için getirdiği bir kaç kurallara dikkatinizi çekmek istiyoruz .
Numaralı gözlüklerin en fazla 0.5 cm çerçeve kalınlığın olmalıdır. Gözlük zinciri yasak.Güneş gözlüğü ise yalnızca dış mekanlarda kullanılır. Başın üzerinde, gözlük kordonuna, kimlik askısına, yelek veya ceket yakasına takılarak taşınmaz. Makyajlar pastel tonlarda, üniforma ciddiyetine uygun sadelikte olması zorunludur. Kaşların şekli doğal olmalıdır. Abartılı biçimde şekillendirme yapılamaz. Ten rengine uyumlu açık tonlarda ruj kullanılmalıdır. Kabin memurları alyans ve tek taş yüzük kullanılır. Erkekler ise sadece alyans takabilir ve elbette bıyık ve kirli sakal bırakmak yasaktır. Islak görünümlü olmamak kaydı ile jöle kullanılabilirler. Olası bir durumda zamanı saptamak amacıyla saat takılması zorunlu olsa da saatlerin çapı 4cm i geçemez. Yürürken cep telefonu kullanmak ve toplu taşıma araçlarına üniformalı olarak binmek yasak.
Genellikle uygulanan bir diğer uygulama ise küpelerin yatay olarak kulak çeperinin dışına çıkmaması hususu. Yine bir çok havayolu şirketi kabin memurlarına standart küpeler sunarak üniforma bütünlüğüne daha şık bir hava katıyorlar.
Gelelim başlığımıza konu olan diğer takılara; bileklik, zincir ve diğer takılar öncelikle emniyet İçin bir çok havayolu şirketince yasaklanmıştır. Olası türbülans hallerinde önce personelin kendisine ve yolculara zarar verebileceği ön görülmektedir. Bu sebeple uçuş öncesi kontroller tarafından kabin memurları son kontrolden geçiyor. Kontroller de saç ve makyaja, kıyafete ve ayakkabılara da bakılıyor. Havayolları bu maddelere standartlar getirerek kurallar çerçevesinde kabin memurlarının görünümlerini sağlıyorlar . Örneğin Emirates te kullanılan tek ruj kırmızı . Doğal saç görünümü renkleri dışında hiçbir renk kabul edilmiyor. Bakımlı bir görünüme sahip olmayanlar ise cezalara maruz kalıyor .
Ayrıca makyaj tazelemelerinin yolcu önünde yapılmasına bir çok havayolu şirketinin cezai yaptırımları var .
Kabin memurlarının her zaman bakımlı, şık, güler yüzlü, nazik, empati kuran, sakin, insan odaklı, zor durumlarda karar verme yetisine sahip olması bekleniyor.
4 Yorum
- Yorumların Sıralanışı
- Yeniden Eskiye
- Eskiden Yeniye
Pilotluk kadar kabin memurluğu da zahmetli bir iştir. Gecesi-gündüzü, bayramı-seyranı yoktur. Uykusuz kalmak, böbreklerin suyunun azalması, hareket halindeki bir uçakta hatta türbülansta bile ayakta kalmak, heran mütebessim bir çehre ile dolaşmak, kışın ayazda havaalanlarının şddetli ayazında başında sadece küçük bir keple (genellikle kulaklar açıktadır) çalışmak. Böbrek problemler, orta kulak iltihabı ve sinüzit kabin memurlarına mahsus meslek hastalıklarıdır. Kabin memurları şık-şıkırdım ortalıkta salınıyor gibi görünse de günlük yaşantıları çok zordur. Günümüzde yüklendikleri bunca riske rağmen (maaşları ne kadar bilmiyorum) aldıkları maaştan başka bir ek ödeme alıyorlar mı bilmiyorum.Bir arkadaş “vereceksin asgari ücreti” gibi bir yorumda bulunmuş. Ben geçmişte bir kabin memuru yakını olarak bu asgari ücret lafına hayret ettim.
Hepsine “tamam” da erkek kabin memurlarında bıyık ve kirli sakal yasağı niye? Uçuş güvenliğini tehlikeye mi sokuyor?
E hosteslerin hepsi metroya üniformalı biniyor Thy yakıt yardımını çok mu görüyor?
Hem ellerinde telefon bağıra çağıra yürüyorlar , hem metro da konuşuyorlar , hem mızmızlar işlerini beğenmezler hem de kiloları alıp alıp şişerker. Vereceksin asgari ücreti , bak ona bile kaç kişi başvurur . 45 günde sahip olunan iş bu kadar basit . Adamlar kirli sakal bile bırakıyor. Saatler eşşek kadar, takılar bileklikler hak getire…