featured

İŞTE DÜNYANIN EN HIZLI UÇAĞI!

En büyük havacılık firmalarından ABD kökenli Lockheed Martin dünyanın ilk hipersonik uçağı olacak SR-72 üzerine çalıştığını açıkladı. Dünyanın en hızlı uçağı olarak bilinen ve radarı absorbe eden siyah boyalı gövdesiyle harika bir tasarıma sahip olan SR-71 Blackbird’ün hiç görülmemiş videosu YouTube’da yayınladı.
1950’lerde gizli şekilde tasarlanan ve 1960’larda üretilen SR-71 Blackbird, 1964’den 1998’e dek keşif ve istihbarat görevlerinde yer almıştı. Bununla birlikte SR-71, astronomik araştırmalar için de kullanılmaktadır. Uçak atmosferin üst katmanlarında seyreder ve mürettebatı seyir esnasında astronot kıyafetleri giymek zorundadır.
SR-71 Blackbird’e dünyanın en hızlı uçağı denilmesinin sebebi, sesin üç katı hıza yani Mach 3’e (saatte 3 bin 540 kilometre) çıkabilmesi. Bu kara uçak New York’dan Londra’ya 54 dakikada gidebilecek kadar hızlı. Uçağın maksimum servis tavanı 26 bin metre. İki kişilik uçaktan sadece 32 adet üretildi çünkü her birinin ABD Hava Kuvvetleri’ne maliyeti 34 milyon dolar ediyordu. 12 tanesi çeşitli kazalarda kaybedilmiş ama hiçbiri düşmana yakalanmamış. Yeni üretilecek SR-72 ise sesin 6 kat üzerine çıkabilecek, yani Mach 6’ya. Bu da saatte 7 bin 400 kilometre hız anlamına geliyor.
NASA 1998’da yüksek irtifa araştırmaları yapmak için ABD Hava Kuvvetleri’nden üç adet SR-71 ödünç almıştı.

NASA’nın Süpersonic Uçak Projesi 2021’de

NASA’nın projesinin adı “Sessiz Süpersonik Yolcu Uçağı” (Quiet Supersonic Transport – QueSST). Projenin üstlenicisi Lockheed Martin ile birlikte üretime girecek ilk prototip ise “Düşük Patlamalı Uçuş Demonstrasyonu” (Low Boom Flight Demonstration – LBFD) olarak duyuruldu. Planlamasına Ocak 2016’da başlanan projenin ilk aşaması tamamlandı ve mühendisler düşük patlamalı bir uçak üretilebileceğine kanaat getirdiler.
20 milyon dolarlık bu proje sonucunda, NASA gelişmiş süpersonik uçakların yapılıp yapılamayacağını ve yolcu/yük taşıma dışında ne işlere yarayacağını ölçmeye çalışıyor. Projenin ilk aşamasında çeşitli ölçeklerde modeller NASA’nın Gless Araştırma Merkezi’ndeki hava tünelinde test edilmiş. Uçağın prototip inşa öncesi performans testleri halen Langley Araştırma Merkezi tesislerinde devam etmekte. İlk örneğin ise 2021’de uçuş testlerine hazır olması hedefleniyor.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir