featured

İnternette en çok aranan Türkiye uçuşları

Kovid-19 salgını Türkiye’nin ve Avrupa’nın hâlâ başlıca gündemini oluşturuyor. Bir taraftan birçok ülkede yeni tedbirler getirilirken, diğer taraftan yaz tatili imkânları da tartışma konusu.

Bu kapsamda internette yapılan aramalarda Türkiye uçuşları birinci sırada yer alıyor. Daha şimdiden birçok sitede tatil aramaları artmış durumda. Özellikle çoğu ülkede tatil olacak Pentekost dönemine ilişkin Alman Redaktionsnetzwerk Deutschland (RND) sitesi, seyahat aramalarında birinci sırada Türkiye’nin olduğunu gösteriyor. RND’nin bilgi kaynağı ise, dünyaca ünlü uçak bileti sitesi Skyscanner. Skyscanner verilerine göre, site üzerindeki aramalarda Türkiye uçuşları mart ayı başından sonuna kadar yüzde 330 oranında arttı. Türkiye’nin haricinde aranan ülkeler arasında özellikle Akdeniz ülkeleri, Yunanistan, İspanya, İtalya ile ABD öne çıkıyor. Skyscanner’ın bu tespitini Almanya’nın büyük seyahat şirketleri Alltours ile Schauinsland da doğruluyor. Her iki şirket de en çok aranan ülkelerin Türkiye ile Yunanistan olduğunu ifade ediyor. Alman Seyahat Birliği’ne (DRV) göre ise Türkiye sürekli salgın gündemiyle dolu 2020 senesinde tatil seçenekleri arasında dördünce sıradaydı. Bu veriler bir hayli ümit verici çünkü daha 2021 yılının başında tatil gelirlerinin yüzde 65 azaldığı bilgisi kamuoyuna yansımıştı.

SEYAHAT ACENTELERİ DOĞRULUYOR

Verileri önceki hafta içinde Türkiye Seyahat Acentaları Birliği’nin (TÜRSAB) düzenlediği Uluslararası Turizm Forumu’nda konuşan DRV Başkanı Norbert Fiebig de doğruluyor. Forumda söz alan Fiebig’e göre, aşılama oranı arttıkça tatil ihtiyacı da çoğalacak. Bu duruma, Türkiye’de turistlerin salgın tedbirleri kapsamındaki sokağa çıkma yasasından muaf tutulduklarını da eklersek, Türkiye daha büyük bir cazibe merkezi haline geliyor. Almanya ise seyahatleri genel olarak önermiyor. Avrupa’da en son Birleşik Krallık’a karşı alınan seyahat kısıtlaması kaldırılmıştı ancak dünya geneli halen risk bölgeleri kapsamında değerlendiriliyor.

FIEBIG’DEN ANLAŞMA ÇAĞRISI

Fiebig’in konuşmasında belirttiği bir diğer faktör de şüphesiz özellikle yaşlıların tatillerinde kendilerini güvende hissetme isteği. Fiebig, konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı: “Her zaman bildikleri ve güvendikleri destinasyonlara gidecekler. Çünkü oralarda kendilerini güvende hissedecekler. Türkiye’de turizm çalışanları öncelikli aşılanıyor. Bu da Almanya’dan Türkiye’ye seyahati hızlandıracaktır. Geçen yılki karşılıklı ikili anlaşmaya dönmemiz gerekiyor. Bu da her iki tarafı turizm noktasında güçlendirecektir. Şu anda bu anlaşmaya ara verilmiş durumda. Anlaşmanın yeniden uygulanması, Almanya ve Türkiye arasındaki iş ilişkilerini yeniden başlatmada istikrar sağlayacaktır.”

TATİLİN FORMÜLÜ: AŞI, TEST VE TEDBİR

Farklı ülkelerden katılımcıları buluşturan Uluslararası Turizm Forumu’nda geleneksel tatil sezonunun yaklaştığı bir kez daha vurgulandı. İngiltere Seyahat Acenteleri Birliği (ABTA) İcra Kurulu Başkanı Mark Tanzer bu doğrultuda ülkesinin riskli ülkeleri lamba sistemiyle tanımlayacağını belirtirken, Yunanistan Seyahat Acenteleri Birlikleri Federasyonu (FEDHATTA) Başkanı Lysandros Tsilidis de ülkesindeki turizm sektörü çalışanlarının hızla aşılanmakta olduğunu ifade etti.

Yaza kadar normalleşme olabileceği yönünde bir açıklama da İsviçre Sağlık Bakanı Alain Berset’ten geldi. Başkent Bern’de düzenlediği basın açıklamasında Federal Hükümet’in mayıs ayı sonuna kadar herhangi bir gevşeme kararı almayacağını söyleyen Berset, üç adımlı aşı modeli çerçevesindeki planlarına göre ağustos ayından itibaren normalleşme olabileceğini söyledi. Modelin herhangi bir aşı zorunluluğu getirmediğini belirten Berset, yüksek sayıda aşılanmayanların olması durumunda bu kişileri kapsayacak yeni önlemlerin alınabileceğine işaret etti. Planlarda aksamalar olmamasını umduğunu ifade eden Berset, vatandaşlara aşı çağrısını da yineledi.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir