İngiliz hükümeti, Airbus ile Qatar Airways arasında tırmanan anlaşmazlığa arabuluculuk teklif ettiğini doğruladı. İki taraf, Mayıs ayından bu yana bazı Airbus A350 uçaklarını etkileyen bir boya sorunu yüzünden bir ağız kavgasına girişti.
Airbus, A350’nin uçuşa elverişlilik sorunlarıyla karşı karşıya olduğu iddialarına karşı marka imajını korumaya çalışırken, Perşembe günü konuyla ilgili “bağımsız bir yasal değerlendirme” yaptırmayı planladığını duyurduğunda anlaşmazlık yeni bir aşamaya girdi.
Airbus, olaya karışan havayolunun adını vermemeye özen gösterse de, Qatar Airways, Airbus’ı boya sorunu nedeniyle alenen eleştirdi. Qatar Airways CEO’su Akbar Al Baker, sorunun bazı uçakların gövde boyasınde çatlaklara neden olduğunu öne sürdü ve Katar Sivil Havacılık Otoritesi, güvenlik endişeleri ile 20 adet A350 uçağını yere indirdi.
Airbus, iddiaların asılsız olduğunu iddia ediyor. EASA tarafından yapılan bir değerlendirmede, boya sorununun kozmetik olarak rahatsız edici olsa da bir güvenlik riski oluşturmadığını bildirdi. En az beş havayolu benzer sorunlardan muzdarip ancak, yalnızca Qatar Airways bu sorun nedeniyle uçakları yere indirdi.
Sorun, A350’nin yıldırımdan korunması için gövdenin son boyadan önce hafif bir metal ağ ile kaplanmasından kaynaklanmaktadır. Bu ağın bazı bölgelerindeki boya kabarıyor ve çatlıyor ve Katar’da olduğu gibi aşırı sıcakta çalışan uçaklarda daha büyük sorunlar yaratıyor. İngiltere Yatırım Bakanı Gerry Grimstone, anlaşmazlığı çözmek için iki taraf arasında arabuluculuk yapmayı teklif ettiğini söyledi. Bir hükümet sözcüsü teklifi onaylayarak, bunun “Airbus ve Katar yatırımının İngiltere için önemini” yansıttığını söyledi.
Katar’ın İngiltere’ye 40 milyar sterlinden fazla yatırım yaptığı söyleniyor. Yatırımlar arasında tanınmış İngiliz bankaları, havaalanları, süpermarketler ve alışveriş merkezi Harrods’taki hisseler yer alıyor. Airbus, İngiltere Galler’deki üretim tesisinde tüm Airbus uçak modelleri için kanatlar üretiyor.
Ancak Reuters, iki tarafın da arabuluculuk teklifine sıcak bakmadığını iddia ediyor. Qatar Airways, Airbus’ın Perşembe günü yaptığı kamu müdahalesinin ardından şu ana kadar konuyla ilgili yorum yapmayı reddetti.
Airbus yaptığı açıklamada, “Böyle bir yolu izleme ihtiyacından memnunluk duymasak da, konum ve itibarımızı savunmak gerekli hale geldi” dedi.
“Airbus, yüzey boya bozulmasının uçak üzerindeki etkisini ve neden olduğu rahatsızlığı en aza indirmek için müşterileriyle aktif olarak çalıştı. Bu çözümlerin tümü, yukarıda belirtilen müşteri tarafından meşru bir gerekçe olmaksızın reddedilmiştir.”
Katar dahil, tüm Körfez Ülkeleri (Suudi Arabistan’ı da katabilirsiniz) İngiltere’nin dediği olmadan şurdam şuraya adım atamaz. Oralardaki büyük projeleri incelerseniz altında mutlaka İngiliz kökenli (şimdilerde buna Amerikalılar da dahil oldu ama onlar da İngilizlerin dümen suyunda çıkacaktır…) şirketler çıkar. Elektrifikasyonla ilgili her işin altından çok katı olan İngiliz standartları çıkar; İngiltere’nin AB’den ayrılmasıyla aslında daha esnek olan Avrupa (DIN) standartları da burada geçerliliğini yitirmiştir. Şimdi, “büyük ağabey” olarak İngiltere minik Katar’ın bu Airbus ile olan kavgasına bir müdahalede bulunmanın zamanı geldiğine karar vermiş… Herhalde bu fazla dobra ve üst perdeden konuşan al Baker bir şekilde geri adım atacak!