featured

İlker Aycı: Salgından çıkışa en hazır biziz! THY çalışanı fedakârlık yaptı karşılığını alıyor

“Yeni döneme hazırız, pol pozisyonundayız” 24’e konuşan İlker Aycı kârda tüm rakiplerini geride bırakan THY’nin geleceğe hazır olduğunu söyledi.

Aycı THY’yi yarışa en önde başlayan sürücünün durumuna benzeterek “Pol pozisyonunda bekliyoruz” dedi. İlk 9 ayda 6.2 milyar liralık kâr ederek tüm rakiplerini geride bırakan Türk Hava Yolları (THY) Yönetim Kurulu ve İcra Kurulu Başkanı İlker Aycı, THY’nin başarısının sırlarını 24 TV’ye anlattı.

Katıldığı Analiz Sentez programda soruları yanıtlayan İlker Aycı, THY’nin şu anki durumunu pist yarışlarında, yarışa en ön sırada başlayacak olan sürücünün durumuna benzetti. “Pol pozisyonunda bekliyoruz” diyen İlker Aycı havacılıkta hızlı büyümenin başlayacağı yeni dönemde en hızlı THY’nin reaksiyon vereceğini söyledi.

İlker Aycı, Akşam Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Mustafa Kartoğlu ile Nur Köşker’in sorularını yanıtladı.

KADROYU DAĞITMADIK

THY’nin elde ettiği bu başarıda birçok faktör bulunduğuna dikkat çeken Aycı “THY’nin başarısı sürpriz değil” dedi. En başta çalışanların elini taşın altına koyarak ücretlerinden fedakarlık ettiğini hatırlatan Aycı, bu süreçte havayolu kargo taşımasına ağırlık verdiklerini, belitti. Başarılarında Ankara’nın pandemi döneminde aldığı hızlı kararlarının da etkili olduğunu belirten Aycı “Rakiplerimiz önce ekiplerinden vazgeçti. Biz kadromuzu dağıtmadık” dedi. Ayrıca geçmiş krizlerden de ders aldıklarını anlatan Aycı “2016 krizi bize şunu öğretti. Sadece bilet geliri yeterli olmaz. Sadece ana markanın yükü alarak yan markaların piyasa oyuncusu haline gelmemesi amiral gemisinin bu sularda başarılı yapmaz dedik.

THY kanatlarını açarak ve krizlerde genişleyerek yatay mimariyle sinerjimizi de artırarak geliri de artırdık. Mali disiplin ve tasarruf kültürünü de geliştirdik. Uzun hat uçuşlarını ve kargo hizmetlerini başlattık” diye konuştu. THY’nin özellikle krizde yolcu taşımada engeller olduğunda kargoyla önemli ölçüde telafi ederek başarı sağladığını anlatan Aycı “Ayrıca TİM ile 2 yıldır kampanyalar yapıyoruz. Yeni bir anlaşma daha yaptık. İhracatçıya 30’dan fazla ülkeye yüzde 35’ten fazla indirimler verdik” diye konuştu.

İŞTİRAKLER ŞİRKETLEŞİYOR

Turkish Cargo, THY Teknik ve Anadolujet’i şirketleştirme çalışmalarının devam ettiğini belirten İlker Aycı buralarda varlık devirlerine ilişkin prosedürlerin sürdüğünü anlattı.

ÇALIŞANA ÖDEMELER BAŞLADI

Pandemi sürecinde çalışanlardan yapılan maaş kesintisi konusunda ise İlker Aycı şunları söyledi: “Çalışanlara ödemelere başladık. Pilot ve kabin amirlerinden bir kısmı kaldı. Ayrıca üst yönetim kaldı” dedi. Pandemi sürecinde havayolu şirketlerinin çalışanları işten çıkardığına dikkat çeken Aycı “Biz çıkarmadık.

Batık şirketler hibe yardımlar aldılar. Buna rağmen zarar açıkladılar. Biz sadece kısa çalışma aldık” dedi. Aycı uçaklardaki ikramların da yüzde 80’inin geri geldiğini belirtti.

BİLETİ ERKEN ALIN UYARISI

Aycı, bilet fiyatları konusunda ise “Tavan fiyat şu an 499 TL. Bu rakam şu an reel değil. Enflasyon farkını geride bırakalım sadece petroldeki artışı yansıtsak yüzde 15 fiyat farkı olacak ama biz yurtdışından kazandığımızla yurtiçini finanse ediyoruz.

Vatandaşı rahatsız edecek bir fiyat artışı ortaya koymayız ama vatandaş da erken bilet almayı ihmal etmesin” dedi.

KARGODA HEDEF İLK ÜÇ

THY’nin hizmet ihracatının beşte birini yaptığını hatırlatan Aycı şunları söyledi: “Bu sorumluluğumuza dönük de adımlar atıyoruz. Kargo startejisi bunlardan biri. İstanbul Havalimanı’nda kargo için 300 bin metrekarelik Türkiye’nin en büyük endüstriyel tesisini yaptık. Turkish Cargo’yu biz geldiğimizde 24. sıradan aldık bugün beşinci.

Yüzde 5.2 pazar payına ulaştık. Tıbbi malzeme, ilaç ve aşı taşımada pazar payımız yüzde 8. Aşı taşıyarak hayat kurtardık. 93 destinasyona taşıma yapıyoruz. Kargoda en yakın rakibimiz 60 destinasyona taşıyor. Hedefimiz kargoda ilk üç.”

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

18 Yorum

  1. 3 yıl önce

    6.2 milyar tl kar aciklamis demekki işcieen yapilan kesintiler bi b…k bilmediginizi gosteriyor bosu bosunu 16 17 ay isciyi strese soktunuz simdi ayni performansla calismasini nasil beklersiniz hic kesinti yapmasanizda birsey degismeyecekti

    Cevapla
  2. 3 yıl önce

    Personeli aptal yerine koyma. Senin ne olduğunu iyi biliyor bu personel. yalvaracağın günler yakındır.

    Cevapla
  3. 3 yıl önce

    İlker efendi millet salgından çoktan çıktı. Senin dünyadan haberin yok. Pegasus 8 aydır pilotkarına tam para ödüyor. senin gibi yapıp pilotlarının emeğini çalmıyor. alınterini gasp etmiyor. hak yemiyor. haram olsun sana haram. Salgından çıkacakmış. Sen en sona kaldın haberin yok.

    Cevapla
  4. 3 yıl önce

    isveren dogasi geregi en az maasla en cok verim almak ister. her zaman giderden kismak ister. hepimiz bedava calisalim desek is veren ses cikarmaz bile. burda ilker ayci ya patrona sovecegimize sizi temsil eden sendikaya sorun. MESELA BEN BU SİREKTTEN AYRİLMAYİ DUSUNUYORUM. AYRİLMADAN EVVEL İSVERENİ DEGİL SENDİKAYİ MAHKEMEYE VERİCEM. Magdurum. SİZ DE BULUN YOLUNU. ilker ayciyla olacak is degil. adam patron tabiki maas vermeyecek tabiki somurecek. sen dukkan acsan aynisini sen yapicaksin. 10 eleman lazimsa ayni isi 6 elemanla en az maasla nasil gotururum diye dusuneceksin. kufurunuzu belanizi sendikaniza edin. bizim bu duruma dusmemizde patronun tabiki payi var ama esas suclu beni satan sendika. gunu gelecek istifami basacam ve sendikasiz bi sirkete gecis yapicam. beni satan sendikaya her ay 300tl veriyorum. is veren maasimi kesmis cokmu.

    Cevapla
  5. 3 yıl önce

    Turkiyede gercek enflasyon yuzde 70 civarindayken tum şirketler çalışanlarına zam yaparken siz kalkip gecen seneki maasi bile vermiyorken ucuracak pilot bulamayacaksiniz. Su an thy de herkes is ariyor. İşler acildiginda birakin kulvar başını uçaklarınız yerde kalınca kulvara dahi almayacaklar sizi. Kriz firsatcisi sark kurnazlari sizi.

    Cevapla
  6. 3 yıl önce

    2022 artık 👍

    Cevapla
  7. 3 yıl önce

    Haram zıkkım olsun

    Cevapla
  8. 3 yıl önce

    Pandemide Kokpitte %50 kesinti yaptınız eski maaşı vermeniz için mevcut maaşa %100 zam yapmanız gerekir. Hesapsız açıklamalara kimse inanmıyor.

    Cevapla
  9. 3 yıl önce

    Duyduk duymadık demeyin !!Sayın icra kurulu başkanımız 2 oldu ücret iadesi yapıldı bitti diye açıklama yapıyor bu demektirki asıl iade olan yani geriye kalan iştiraklere ve skalalara göre yüzde 10 ile 15 arasında eksik iadenin üzerine yatmak istiyor habereniz ola…Çok çok sayın sendika genel başkanlarıda 2 dir sus pus denecek kadar az ortaya karışık tweetler atıyorçıkıpta delikanlı gibi ne iade edilmesi sayın aycı hala yüzde 10-15 eksiğimiz var diyemiyor !!!Sözün özü gidiyor yine gitmekte olan haklar..Ne diyelim Allah sayın Aycıya insaf merhamet,sendika genel başkanlarınada yeter artık diyebilecek yürek versin inşallah..

    Cevapla
  10. 3 yıl önce

    Sn. AYCI NIN BU ZAMANA KADAR ÇALIŞTIĞI KURUMLARA BAKIN HEP OLAĞAN ÜSTÜ BŞR PERFORMANS. TEBRİKLEF Sn AYCI…

    Cevapla
  11. Hiç birşeyin olduğunu düşünmüyorum TGS yer hizmetlerinin kesintileri nolacak ağzımıza bal çalıyorsunuz yarım ikramiyeyimi hak ediyoruz Sabah erkene akşam devama mesai üstüne mesai canımız çıkıyor artık hakkaniyetli düşündüğümüz düşünmüyoruz personeller düşünün apronda sıcak soğuk kar yağmur demeden özveri bir şekilde evine ekmek götüren çalışan arkadaşlarimizin hakkı bu değil sizin gibi yöneticiler sadece kendi menfaatlerini düşünür bizleri değil.

    Cevapla
  12. 3 yıl önce

    Ağa bizimle eğleniyor!Şuan şirkette yaklaşık 2000 teknik destek personeli mevcut. Hepsinin maaşı ortalama 4k 4.5k. Asgari ücret ocakta bizi geçecek sanırım. Sözde thy de çalışıyoruz! Vay halimize..!

    Cevapla
  13. 3 yıl önce

    Maaşlar eskiye donmuş evet.2017 ye.dr Emit zaman makinasının tuşlarına fazla bastı galiba.az daha zorlasalar dc9 zamanlarına kadar gideriz mazallah.

    Cevapla
  14. 3 yıl önce

    Başkanım bizim ile dalga geçiyor sanırım. Teknisyen pandemi döneminde özveri gösterdi ama bir gecede maaşlarımız yüzde 30 düştü 3 ayda bir durum değerlendirilecek dendi ama kimseden ne ses var ne soluk. Şuan teknisyen, teknik destek 4 bin tl maaş alıyor İlker bey haberiniz varmı bunlardan. Maaşlarımız enflasyonun yanında eridi kaldi. Millet borç batağında zor sabrediyor. Kredilere, kredi kartlarına yükleniyoruz. Bittikkkkk artıkkkk.

    Cevapla
  15. Farkında mısınız, hiç çıkmıyoruz, hiç yükselmiyoruz, zirvelere doğru hiç kanat açamıyoruz. Sürekli uçurumdayız, sürekli diplerde geziyoruz.

    Cevapla
  16. 3 yıl önce

    fred çakmaktaş senin matematik hocan kim !!!

    Cevapla
  17. 3 yıl önce

    Sayın İlker Ayci her yerde personelin kesintilerini verdik diyor pilotlar ve kabin amirleri ile üst yönetim kaldi diyor sadece.sendika hicbir aciklama yapmiyor.daha yer personelinin %15 alacagi var nasil verdik diyorsunuz.nasil bir oldu bittiye getiriyorsunuz. Eskiden THY calisanlari disariya gore iyi maas alirdi simdi yoksulluk sinirinin altına düştü.daha pandeminin basinda isareti vermisti ilker ayci personelimize gecinebilecekleri kadar bir maaş vereceğiz demisti ordan anlamaliydik sadece yasamimizi ikame ettirecek bir maaşla calistiracaklarini.herhalde o geri kalan %15 i de sendika ile anlasarak TİS zammi olarak verip yine hakkimizi yiyecekkler.haram zikkim olsun.

    Cevapla
  18. 3 yıl önce

    “Pilot ve kabin amirlerinden bir kısmı kaldı”. Evet, elinde sadece bir kısım personel kalacak ilker efendi. O zaman goreceksin personeli korumus musun korumamis misin !

    Cevapla