featured

İHA'larla ilgili merak edilenler

Sivil Havacılık Genel Müdürü Bilal Ekşi insansız hava araçlarıyla ilgili detaylı açıklamalarda bulundu
Genel Müdür Ekşi, İHA’larla ilgili merak edilen tüm soruları yanıtladı. İHA’lar la gili mevzuatın önemine dikkat çeken Bilal Ekşi, Türkiye’nin bu konuda dünyaya paralel olarak mevzuatını sürekli geliştiren bir ülke olduğunu söyledi.
Bilal Ekşi şöyle konuştu:
Sektörün gelişmesine ve sektörün İHA’ları kullandıkça ürettiği riske bağlı olarak mevzuatta değişiklik olacaktır. Tüm dünyada sivil havacılık mevzuatını başlatan, geliştiren ICAO (International Civil Aviation Organization) denilen örgüt… Mevzuat adım adım gelişiyor. Biz de dünyayı takip ediyor ve kendi mevzuatımızı adapte ediyoruz. Zaten SHGM’den arkadaşlarımız da mevzuatın geliştirilmesiyle ilgili uluslararası ekiplerin içinde görevli olarak bulunuyor.
İHA’LARIN KULLANIMI
İHA’ların kullanım alanları günden güne yoğunlaşıyor. İHA’lar, Türkiye’de daha çok dizi çekimlerinde, ilaçlamada, sosyal toplantı çekimlerinde, emlak işlerinde, elektrik hatlarının, boru hatlarının izlenmesi ya da güvenliği gibi alanlarda kullanılıyor. Dünyada 5 kiloluk kargo taşıyan sistemler geliştiriliyor. Bu gelişmelerin çok hızlı olacağını düşünüyoruz. Örneğin şu anda bir ilaçlama uygulaması için büyük bir helikopter uçurulacak. Dolayısıyla bunun maliyeti yüksek. Oysa artık bu iş 20 kiloluk bir İHA ile yapılabilir. Sonuçta maliyetler çok düşüyor.
SHGM’NİN GÖREVİ
SHGM, sivil havacılık alanında düzenleyici, denetleyici, yaptırım uygulayıcı bir örgüt. Hatta zaman zaman kendi aramızda espri yaparız: ‘Yürürseniz bizin sorumluluk alanımızda değilsiniz, ama zıplarsanız bizim alanımıza giriyorsunuz.’ İHA’lar ilk kez Amerika’da kayıt altına alınmaya başladı. ABD’de 400 binin üzerinde araç kayıtlı. Bunu yapan ikinci ülke biziz. Bizden sonra Hollanda başladı. İnsansız hava aracı üreten ülke kategorisinde de dünyada 5. ya da 6’ncıyız. Türkiye eski Türkiye değil. Bizde 5850 İHA, 7990  da kullanıcı sistemimize kayıtlı. Biz İHA kullanılmasını teşvik ediyoruz. Bu amatör bir ruh. Kullanıcı sayısı ile kayıtlı İHA sayısı arasındaki fark dikkat çekebilir. Bu da ailede veya şirketlerde İHA kullanan 3-4 kişi oluyor ancak kullanılan araç bir tane oluyor; fark bundan kaynaklanıyor. Bugün itibariyle ulaşılan rakam bizim beklentilerimizi aştı. Şu anda kayıt bekleyen bir işlem yok. Ancak 100 civarında bize yapılmış başvuru ve yürüyen işlemler var. İHA sayısının 6 bine tamamlanacağını tahmin ediyorum.
İHA GETİRİYORSANIZ GÜMRÜĞE BEYAN EDİLMELİ
İHA getiriyorsanız gümrüğe beyan etmeniz gerekir. Şu anda gümrükle bir çalışma yapıyoruz. 25 kilonun altındaki İHA’yı beyan zorunluluğundan çıkarmaya çalışıyoruz. 25 kilonun altındaki araçları genelde amatör olarak değerlendiriyoruz. Tabii, kullanılmadan önce bu aracı sistemimize kayıt ettirmek gerekiyor.
Twitter adresimizden yayınladık. İHA kullanıcıları mutlaka kurallara uymalı. Öncelikle uçuş yapılacak alanla ilgili olarak Valiliklerin sitesinden kontrol edilmeli. Çünkü valilikler zaman zaman güvenlik sebebiyle belli alanlarda belli süreler için uçuşu yasaklayabiliyor. Uçacağınız alan valilik tarafından yasaklanmamış ise uçuş yapılabilir. Uçuş sırsında 100 metreden daha yukarı çıkmamak, aracı kendinizden 2 kilometreden fazla uzaklaştırmamanız gerekiyor. Kalabalıklar ve evler üzerinde uçuş yapılmayacak. İHA arızalanabilir ve insanların üzerine düşebilir. Evler üzerinde uçuş yapıldığı halde özel hayatın gizliliği ihlal edilebilir.
Kurallara aykırı uçuş tespit ettiğimizde ceza uyguluyoruz. Kullanıcıların mutlaka kurallara uyması gerekiyor. Öte yanda güvenlik birimlerinin tuttuğu tutanakları esas alıyoruz. Dolayısıyla vatandaşların şikayetlerini öncelikli olarak polise ya da jandarmaya, emniyet birimlerine yapması gerekiyor. Onlar tespitleri doğrultusunda bize tutanak tutup gönderiyorlar, biz de gereğini yapıyoruz. Uygulanacak cezalar 1000 liradan 17 bin liraya kadar çıkıyor.
 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

  1. 8 yıl önce

    almanyada yaşıyorum drone kaydı türkiyedeki shgm gibi yapmak zorundamıyız zorunluluk varsa hangi siteden kayıt işlemi başlatıyoruz

    Cevapla