featured

İcraatın İçinden…

Değerli okurlar, THY’deki sürecin sonuna geldik. Kısa Çalışma Ödeneğinin ve işten çıkartma yasağının 1 ay daha uzatılması kararı açıklandı. Bu gelişme sonrası herhalde Temmuz ayının sonuna kadar bir sonuca varılır. Böylece 3 aydır süren endişeli, gergin ve çaresiz bekleyiş bir şekilde sona erecek. Masada siz olmayacaksınız. Vekalet verdiğiniz yetkili sendika Hava İş olacak. Şimdi Aralık 2013’ten bu yana hayatınızda olan Ali Kemal Tatlıbal ve ekibinin 6.5 yıllık icraatlarına bakalım . Sizin aidatlarınızla sizin adınıza yetki kullanan bu güzide ekip neler yapmış hatırlayalım.

Çok yazıldı, çizildi, söylendi ama fikri takip iyidir, yine yazalım…

HAVA İŞ’İN 6.5 YILLIK KARNESİ

50 yıldan beri 2 yıllık imzalanan Toplu Sözleşmeler bu arkadaşların geldiği tarihten itibaren 3 yıllığa çıktı.

……

Atilay Ayçin döneminde 3 milyon liralık yolsuzluk yapıldığını söylediler, Genel Kurulda Ayçin yönetimini ibra etmediler ama ne hikmetse yargıya başvurmadılar.

…….

“Şeffaf olacağız, mali raporları düzenli yayınlayacağız” dediler, açın bakın web sitesine “ilaç için” bir tane mali bilgi yok!

…….

2015 yılında sadece 5 ayda 3 kamyona sığacak kadar 28 ton çikolataya 450.000 TL ödediler, “tatlı yiyelim tatlı konuşalım” lafının tadını kaçırdılar.

…….

Hava İş binasındaki bir katın tadilatını binanın toplam değerinden daha fazlaya tam 1.9 milyon liraya yaptırarak inşaat sektörünün dikkatini çekmeyi başardılar !

…….

Hava İş Başkanı, “İlker beyde var da ben de niye yok” diye düşünmüş olmalı ki, gönlü gani sendikacılarımız üye aidatları ile kendisine 82.000 euro ödeyerek Audi A 6 satın aldılar…

……..

İnsanlar uçak içinde iş kazası geçirdi, kabin memurları sinir krizi geçirip üstünü başını parçaladı, kokpitte bayılanlar, kalp krizinden ölenler oldu, coronada insanlar canı pahasına uçuşa gönderildiler. Bu arkadaşlar “Sağlığınızı düşünüyoruz” deyip pilates salonu ile anlaştılar, diyetisyeni sendikada işe başlattılar. !

……….

Eylül 2018’de THY’de görevli 2. Pilotların eğitim borçlarının TL’ye çevrilmesi için THY’ye başvurdular, arkası gelmedi. Aradan geçen 2 senede birçok pilot borçlarını ödedi bile !

……….

Yine Eylül 2018’de, 15 Temmuz sonrası işten atılan 211 çalışanın geri alınması için THY’ye dilekçe verdiler, dilekçenin sonucunu kendileri de dahil kimse öğrenemedi…

……….

“Planlamada haksızlık yapıyor, FTL’e uymuyor” diye Ekip Planlama Başkanı ve iki emir kulu müdürü savcılığa verdiler, ne hikmetse daha yukarı çıkamadılar, aradan 3 yıl geçti Ekip Planlama başkanı gitti, üstüne 2 tane daha geldi hatta dilekçeyi verdikleri savcı bile tayin oldu. Sonuç ne oldu, kimse bilmiyor !

………..

Bugün “işten çıkartma olmayacak” diye dolaşanlar, 6,5 yıllık görev süreleri boyunca yüzlerce çalışan “verimsizsin, performansın düşük, çok rapor aldın, sık rapor aldın, boş gününe rapor bağladın, uçuşta ağladın,” gibi tırışkadan sebeplerle işten atılırken gözlerini kapadılar.

………..

2016 sonunda önce işverene ayar verip şirketi kötü yönetmekle suçladılar, “Eyy günün bekçisi” dedikleri İlker Aycı’ya “başka yerlerden tasarruf et” deyip sonra da “çalışanlara Sıfır Zam verin” diye öneri götürdüler.

………..

Bağlı bulundukları Türk İş Konfederasyonu % 12,8‘e imza atarken % 3’e razı oldular.

………..

Toplu Sözleşmeye “Greve katılana fark verilmez.” diye madde koydurup en büyük silahı olan Grevi kabahat gibi göstererek tarihe geçtiler.

……….

2019 başında Gelir Vergisi kanununda yapılan değişiklikle ülkemizdeki 30.000 uçucuya yılda 375 milyon TL ek vergi getirildi. Seyrettiler.

……….

Hava İş kanunu teklifi hazırlayıp bizzat TBMM Başkanı İsmail Kahraman’a teslim ettiler. Aradan 3 yıl geçti, Kahraman başkanlıktan ayrıldı. Teklifin akıbetini kimse öğrenemedi.

……….

2020 başında Pazar mesaileri, otoban paraları uçtu, mahkemeye koşup gülerek poz verdiler. “Yer-gök direniş, Onurlu Hava İş” diye slogan attılar ama bugüne kadar direndiklerini gören olmadı.

……….

“6 yıl geçti bari bir eylem yapalım” dediler, bahtsızlığa bakın ki, sağanak yağış ve rüzgara yakalandılar. THY’nin bahçesine giremeyip yol kenarındaki kaldırım üstünde toplaştılar. Üyelerden kimse gelmedi deşarj olup dağıldılar.

……….

Pandemi başladı, işveren çalışanlarla kedinin fareyle oynadığı gibi oynadı. Ücretleri kimseye sormadan  % 90 indirim yaptı, sağlık sigortalarını kesti, Nisan ayında personelin bir bölümüne 1 lira bile yatırmadı. Yetkili sendika yöneticileri “pandemi var, yetkimiz askıda mı acaba?” diye düşünmüş olacaklar ki izlemekle yetindiler.

……….

“Bana üye olmayan dayanışma aidatı da ödemeyenlerin maaşından % 3 kes, mecbur kalıp bana üye olsunlar” dediler, 80 küsur yıllık bayrak taşıyıcımız bu kanuna aykırı bu talebe onay verdi !

……….

2017 Kasım ayında yapılan Genel Kurulda, bankadan kredi almak için yetki istediler. Kamyoncuların ağırlığı ve tonaj farkı ile yetkiyi kaptılar. Kredi alındı mı, alındı ise nasıl kullanıldı, kimseye açıklamadılar.

……….

Toplanan aidatların % 25’inin grev, eğitim ve sosyal yardım fonuna aktarılması, yıl sonunda kullanılmayan para kalırsa nasıl değerlendirileceğine Genel Kurulun karar vereceği kuralını değiştirip bu yetkiyi Yönetim Kuruluna aldılar. Geçen son 2 yılda bu fonda para kalıp kalmadığı, kaldı ise nereye harcandığını üyelere açıklama gereği duymadılar.

……….

THY’de çalışanların % 70’ini oluşturan 16.500 uçucu son genel kurulda 86 delege ile temsil edilirken tüzüğü değiştirip delege sayısını 67’ye düşürdüler. 300 delegeli Genel Kurulda uçucuların temsil oranını % 22’ye indirdiler. Çoğunluğun kazanamayacağı seçim formülünü icat ederek görenlere parmak ısırttılar.

……….

Brüt ücretin % 1’i kadar kesilen üyelik ve dayanışma aidatını 2017’de % 1.5’e yükselttiler. Salondaki kamyoncular, havacıların aidatlarını artırarak direksiyon başına döndüler !

TOPLU SÖZLEŞMEYE MASKELİ TADİL…

İşte son 6.5 yılın özeti… İçler acısı bir tabloyla karşı karşıyayız. Hepsi eğitimli, dünyayı gezen-gören, farklı kültürleri tanıyan insanlardan oluşan THY personelinin nasıl olup da üyelerinin güvenini ve desteğini kaybetmiş küçük bir azınlık tarafından “mış gibi” yapılarak yönetildiğini gösteren, sendikacılık tarihine geçecek bir örnekle karşı karşıyayız. Analizi çok zor bir olay gerçekten. 2018 Nisan ayında içlerinde sendika başkanı ve kurucularının da olduğu 15 sendika üyesinin THY işverenince işten atılmasına karşı korkmadan dik durup Havasen’de kalmayı seçen 4500 kişiden 3000’inin 6 ay sonra “eyvah, farkları alamayacağız.” Diyerek ortalama 10.000 TL için koşar adımlarla Hava İş’e dönmesi nasıl açıklanabilir acaba? Sosyoloji ile mi, psikoloji ile mi?

Sonuç, yukarıda icraatlarını sıraladığımız Hava İş şimdi yaklaşık 25.000 THY çalışanı için yine masaya oturacak. Varılan uzlaşma kağıt üzerindeki rakamlardan, sözlerden, yazılardan çok daha fazlası anlamına gelecek. Çalışanların ailesi, çocuklarının geleceği, eğitimi, yaşam standartları, hayalleri, projeleri var aslında o masada… THY yöneticileri ve sendikacılar pandemi dolayısı ile maskelerini takacaklar. Bıyık altından gülmeleri göremeyeceğiz belki ama dudakların memnuniyet içinde yukarı doğru kıvrılmaları sonucu gözler kısılacak, yanlarında kırışıklar oluşacak. Anlayacağız ki, gülüyorlar… Ama gözler açıkta ve gözler asla yalan söylemez. Onların gözlerinden anlayacaksınız bir kere daha çaresizliğinizi,yanlızlığınızı, yok sayılmanızı belki de aldatılmışlığınızı…

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

27 Yorum

  1. Ben hayatımda bu kadar iyi bir analiz bu kadar iyi bir bitiriş görmedim !!

    Cevapla
  2. Hiçbirine hakkımı helal etmiyorum ,kimin imzası kimin kulak tıkanması kimin gormemezligi varsa ,dilsiz olup sustuyasiniz ,Allah adalateni tez eylesin hakkınızda.

    Cevapla
  3. 4 yıl önce

    peki butun bunlara ragmen hava-isi terk edemeyenlere ne denir?

    Cevapla
  4. 4 yıl önce

    Az bile yapmışlar. Her sabah o simit arabasından 3-5 simit alıp “uçakta yeriz” diyen yaşlı başlı keriz sürüsüne az bile yapmışlar.. Asalakları asalaklar, havacıları da havacılar temsil ederler.

    Cevapla
  5. 4 yıl önce

    cok guzel bir yazı .. tebrik ederim …

    Cevapla
  6. 4 yıl önce

    Gerçekten bravo.Kaleminize sağlık. Neler yapmışlar neler. Çoğunu unutmuştuk.

    Cevapla
  7. 4 yıl önce

    Yazının final bölümü efsane olmuş.

    Cevapla
  8. 4 yıl önce

    Siz hala Hava İş’te kalmaya devam edin. Adamlar sizin aidatlarınızla lüks içinde yaşıyorlar. Şimdi de masaya oturup Kaptanlar fazla alıyor keselim, Purser’lara bu para çok, biçelim diyecekler.

    Cevapla
  9. Ben Atılay aycini sevmem hazzettmem,fakat bu süreçte sendikada olsaydı ,sözleşme zamanı olsaydı yeni personel 25 yılını rahat geçirirdi ,bu şekilde havacılık sektöründe yurt dışı torpilin veya arkan yoksa artık 25 yılınız çok çok zor geçer , o eski maaşlar bitmiştir,şimdi maaş alan ikramiye alan halen eski sözleşmelerin ekmegini yemektedir calisanlar,.

    Cevapla
  10. Kedi…… ZIKKIMLARI OLSUN inşallah.cunku bunlar fare gibi mikrop sacarlar

    Cevapla
  11. 4 yıl önce

    Arkadaşlar bu köprüden önce son çıkış…Bakın bu sendika bize birşey kazandırmadığı gibi haklarimizi koruyamıyor…Dayanışma aidatı ödeyebilir ve bu sendikadan ayrılabilirsiniz.Sendika ancak üye kaybeder ise bişeylerin farkına varır…Sizler sendikadan ayrılarak birşey kaybetmessiniz ama onlar üye kaybettikçe çok şey kaybederler…Hava-Sen i beğenin beğenmeyin ,üye olun olmayın ama bu sendikadan ayrılın..Tavrınız net olsun…

    Cevapla
  12. 4 yıl önce

    Bir yazıyı unuttunuz Sefa bey mngden haboma gectimigimizde hangi sendika vardı hava iş vardı kafalarına göre taslak hazırlayıp maaşları düşürüp tazminat ve ihbarin üstüne kalem çekip iscinin yanında olmayan hava iş sendikasi vardı sonra is çelik iş geldi çelik iş sendikasına ise hiç geçmek istemedik bir gün can bey geldi birimleri gezdi ve herkes çelik iş sendikasına gecsin yoksa kapıda bulurlar kendilerini diyip tehtid ile bizi çelik iş sendikasına geçirdiler bu sendikada hiçbir işe yaramaz yalandan gelip gidiyorlar amaçları calisanin yanında olmak değil amaçları para sendikaciligin s sini bile bilmiyorlar biz zamanında türk metali getirelim dedik onlar çok iyiler dedik işçinin yanindalar dedik kimse oralı olmadı

    Cevapla
  13. Değişmesi gereken belli, bu şirketten ekmek yesenizde / yemesenizde. Hukuk kanun kime göre neye göre? Yeter, Allah rızası İçin yeter.

    Cevapla
  14. 4 yıl önce

    böyle güzel yazı okumadım İçerik giriş gelişme sonuç üniversite de ders niteliğinde okutulur

    Cevapla
  15. 4 yıl önce

    Yeni başlayan personelin aldığı yüzde 80 maaşı yüzde 55 e indiren A0a ilk defa bu yönetimin imza attığını da unutmayalım.

    Cevapla
  16. 4 yıl önce

    Kokpit %50 Kabin %40 Diğer personel %30 azaltılmış maaşla devam..

    Cevapla
  17. 211’e algı operasyonu yapan THY ye ilk desteği verip 211 satan oldular.

    Cevapla
  18. 4 yıl önce

    Yazı gerçekten harika olmuş ama eksikler var tabi. Mesela 2013’de yönetimi devir alır almaz kendilerini “talimatla” sendikacı yapan Hamdi Abilerinin çağrısıyla gittikleri genel müdürlükte önlerine konan TİS’i nasıl okumadan imzalamak zorunda kaldıklarını ve neye imza attıklarını tüm tepkilere rağmen üzerinden ancak 10 günden fazla zaman geçtikten sonra yayınlayabildikleri, aynı TİS’te kazanılmış haktan geri gidip A0 skalasını kabul ettikleri, Atilay Ayçin gibi pek kimsenin sevmediği biri bile korumasız dolaşırken Ali Kemal Ağa’nın bir kaç silahlı koruma ile mafya babası gibi dolaştığı, 2017 seçimlerindeki gayrietik ve hukuksuz seçim süreçleri, İskender Çarkçı gibi barışçıl bir adamı ve avukatının üzerine Antalya seçimlerinde korumaları sürmeleri gibi gibi..! Ya tüm çalışanlar aklını başını toplayıp Hava-Sen’de birleşecek ya da tüm korkuları gerçek olacak maalesef.

    Cevapla
  19. 4 yıl önce

    Haber başlığındaki sahip ve emireri resmi herşeyi çok güzel anlatıyor da anlamak isteyene tabii…

    Cevapla
  20. 4 yıl önce

    Temmuz ayı uçuş programları belli oldu. Kimine 5 saat uçuş yazmışlar kimine 60 saat , böyle bir mantık, böyle bir adalet olur mu ya!?

    Cevapla
  21. 4 yıl önce

    İşveren ile güle oynaya poz veren bu zat thy’de şeflik yaparken işten atılan işçiler aleyhine mahkemede şeflik yaptı ve sendikaya torpille, rakipler tehdit ve baskı ile sindirilip başkan yapıldıktan sonra eşi de doğum iznindeyken müfettiş oldu ! Bu zat şimdi işçilerin hakkını mı savunacak ey ayakta uyuyanlar,pass bilet,ikramiye,maaş derdine düşenler?

    Cevapla
  22. 4 yıl önce

    Rauf Bey, en son sendika seçiminde yanlış hatırlamıyorsam toplam 18000 üye 300 delege seçmişti. Bu 300 delegenin 77 si uçuş işletme çalışanlarının temsilcisi idi. Uçuş işletme çalışanlarının sayısı ise yaklaşık 14000 idi (kokpit ve kabin). Gerçek bilgileri araştırarak, temsildeki asıl bu adaletsizliği de ayrı bir yazıda yazabilir misiniz? Saygılarımla.

    Cevapla
    • 4 yıl önce

      Gözümden kaçmış, evet yazınızda bu konuyu da yazmışsınız, 16500 uçucu personel sadece 67 delege ile temsil ediliyor..

      Cevapla
  23. 4 yıl önce

    Tebrik ederim çok kaliteli bir analiz yapmışsınız imzamı atarım.

    Cevapla
  24. 4 yıl önce

    Madem Thy milli havayolu, madem devlet bu şirketin olanaklarından maddi ve manevi olarak sonuna kadar yararlanıyor, o zaman bu devlet Thy’ye yardım edecek, çoğu nitelikli olan çalışanlarını böyle yüz üstü bırakmayacak, elinden tutacaktır diye düşünüyorum..

    Cevapla
  25. 4 yıl önce

    Çok güzel bir yazı
    Tebrikler……….

    Cevapla