featured

IATA, Slotlarla İlgili Avrupa Komisyonu Kararına Katılmıyor

Cenevre, İsviçre merkezli Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA), Avrupa Komisyonu’nun slotlarla ilgili kararını “gerçeklikten uzak” olarak nitelendirdi. Avrupa Komisyonu, havayollarına 2021/2022 kışı için havalimanı slot tahsislerinin en az %50’sini kullanmaları veya kaybetme riskini almaları gerektiğini söyledi.

COVID-19 panda misinin başlamasının ardından, Avrupalı ​​düzenleyiciler, havayollarının slotların %80’ini işletmesini gerektiren veya kaybetme riskini taşıyan mevcut slot kurallarını geçici olarak askıya aldı. Bu yaz için gerekli olan %80 slotun askıya alınması %50’ye düşürüldü.

Havayolları, Avrupa’da karantina şartları hafiflerken, havayolları seyahatteki artışın geçici olabileceğinden ve henüz işin içinden çıkmadığımızdan endişe ediyor. Bunu akılda tutarak, Avrupa Komisyonu’na önümüzdeki kış sezonu için slot gereksinimi kurallarından feragat etmesi için lobi yapıyorlar.

Avrupa Komisyonu, havayolunun muafiyet talebini görmezden geldi ve havayollarının slot tahsislerinin %50’sini kullanmaya devam etmesi veya bir sonraki yıl için onları kaybetme riskiyle karşı karşıya kalması konusunda ısrar etti. IATA, kararın iyileşmeyi raydan çıkarma riskini taşıdığını ve havayollarını gereksiz, savurgan hayalet uçuşlar yapmaya zorlayacağını söylüyor.

IATA Genel Müdürü Willie Walsh, 23 Temmuz 2021’de yayınlanan bir IATA açıklamasında karar hakkında konuşurken şunları söyledi:

“Komisyon bir kez daha gerçeklikten kopuk olduklarını gösterdi. Havayolu endüstrisi hala tarihinin en kötü kriziyle karşı karşıya. Komisyonun, havayolları için sürdürülebilir bir toparlanmayı teşvik etmek için slot yönetmeliğini kullanmak gibi açık bir hedefi vardı, ancak kaçırdılar. Bunun yerine, endüstriyi ve kendilerine sunulan tüm kanıtlara aykırı bir politikayı inatla takip ederek defalarca daha esnek bir çözüm çağrısı yapan birçok üye devleti de hor gördüler.

Avrupa Komisyonu, %50 slot kullanım kuralını koruma kararını verirken, bu yaz Avrupa hava yolculuğundaki toparlanmanın %50 eşiğini garanti ettiğini savundu.

IATA, havayollarının kışlık slot muafiyetine  neden ihtiyaç duyduğunun üç nedenini vurguladı:

  • Hava yolculuğundaki mevcut toparlanma, küresel trafiğin henüz toparlanmadığının, slot kısıtlı havalimanlarındaki toparlanmanın yalnızca kısmi olduğunun bir göstergesidir. IATA, 2021’in sonunda uluslararası seyahatin 2019’dakinin sadece %34’ü kadar olacağını tahmin ediyor.
  • Kışın hava yolculuğu talebi sürekli olarak yaz talebinin çok altında seyrediyor ve yaklaşan kışa ilişkin rezervasyonların çok düşük olduğunu gösteriyor. Avrupa’da uzun mesafeli rezervasyonlar, insanların büyük bir yüzdesinin aşılanmış olmasına rağmen, 2019 seviyelerinin ortalama %20’sini oluşturuyor. Bu çok düşük bir rakam.
  • COVID-19 varyantlarındaki artışla birlikte, karantina kısıtlamalarının tekrar uygulanabileceği ve sınırların aniden hiç haber vermeden kapatılabileceği endişesi her zaman var.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir