Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA), Nisan 2024’te küresel yolcu talebinde önemli artışlar kaydedildiğini duyurdu. Yayınlanan verilere göre:
- Gelir yolcu kilometresi (ÜYK) cinsinden ölçülen toplam talep, Nisan 2023’e kıyasla %11,0 artarak yükseldi.
- Mevcut koltuk kilometresi (ASK) cinsinden ölçülen toplam kapasite yıllık bazda %9,6 artış gösterdi.
- Nisan ayı doluluk faktörü %82,4 olarak kaydedildi ve Nisan 2023 ile karşılaştırıldığında +1,0 puanlık bir artış yaşandı.
Uluslararası talepte de dikkate değer bir artış yaşandı. Nisan 2023’e göre %15,8’lik bir artış kaydedilirken, kapasitede yıllık bazda %14,8’lik bir artış gözlendi ve doluluk faktörü %82,2’ye yükseldi (+0,7 puan).
Yurt içi talep ise Nisan 2023’e göre %4,0 artış gösterdi. Kapasitede yıllık bazda %2,1’lik bir artış yaşanırken, doluluk faktörü %82,6 olarak kaydedildi ve Nisan 2023 ile karşılaştırıldığında +1,5 puanlık bir artış görüldü.
IATA Genel Müdürü Willie Walsh konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Yolcu talebi 36 aydır üst üste artıyor. Kuzey yaz seyahat sezonunun zirveye çıktığı şu günlerde, geniş seyahat seçenekleri sunan havayolları sayesinde güçlü bir yaz geçireceğiniz konusunda iyimser olmak için her türlü neden var” dedi.
Ayrıca, IATA Yolcu Anketi %88’lik bir kesimin “hava yolculuğunun hayatımı daha iyi hale getirdiğini” kabul ettiğini ortaya koydu. Walsh, önümüzdeki hafta Dubai’de düzenlenecek IATA Yıllık Genel Toplantısı ve Dünya Hava Taşımacılığı Zirvesi’nin önemine vurgu yaparak, “İnsanların hava yolculuğunun tüm avantajlarından yararlanmaya devam edebilmeleri için 2050 yılına kadar net sıfır karbon emisyonuna ulaşmamız kritik önem taşıyor” dedi.
Bölgesel olarak incelendiğinde, Nisan 2024’te tüm bölgelerin uluslararası yolcu pazarlarında güçlü bir büyüme gösterdiği görüldü. Asya-Pasifik havayolları %32,1’lik talep artışıyla liderliğini sürdürürken, Avrupa’dan Afrika hariç tüm bölgelere yapılan uluslararası rotaların COVID öncesi seviyeleri aştığı kaydedildi.
Yurt içi pazarlara bakıldığında, Nisan ayında daha yavaş bir tempoda artış kaydedildi. Özellikle Çin’deki büyüme oranının, tatil dalgasının sona ermesini yansıtacak şekilde %4,2’ye gerilediği görüldü.